Nejlepší mlýnek na maso je elektrický. Recenze chválí Bosch i Tefal

Čerstvé pečené klobásky, hamburgery na grilu na nichž se pomalu taje voňavý čedar či boloňské ragú na těstoviny dušené s červeným vínem - to vše jsou pokrmy, na kterých přípravu potřebujete pořádný mlýnek na maso. Některé multifunkční kuchyňské roboty totiž maso pouze posekají a výsledkem je, že nemá správnou konzistenci, lepí se a tvoří velké kusy.

Elektrický mlýnek na maso

Přečtěte si raději náš článek a nechte si poradit, jak si vybrat kvalitní mlýnek na maso. Dáme vám tipy, na co se při výběru soustředit a představíme vám také několik oblíbených modelů mlýnků.

Oblíbené mlýnky na maso

Ruční nebo elektrický?

Klasický ruční mlýnek na maso určitě znáte. Je vyroben z hrubé litiny s povrchovou úpravou proti rezivění. Právě ta je u levných variant tohoto mlýnku, jaké můžete koupit v supermarketech, kamenem úrazu a nejeden takový mlýnek začne již po roce rezavět. Pokud však na jeho nákupu nebudete šetřit, je dost možné, že vás litinový mlýnek díky jednoduché konstrukci a robustnosti přežije.

Při mletí jde čistě jen o souboj vaší síly s masem, robustní konstrukce litinového mlýnku vám totiž dovolí umlít i houževnaté a šlachovité kusy masa. Po pár kg masa však začne být práce s ním únavná. Hodí se tedy na přípravu oběda či večeře, pokud však chystáte zahradní gril párty s desítkou hladových krků, elektrický mlýnek bude lepší volbou.

Ruční mlýnek na maso - masomlýnek

Elektrický mlýnek vám, na rozdíl od ručního, ušetří velké množství energie a času, které můžete věnovat přípravě jiných surovin. Bohužel i mezi elektrickými mlýnky se najdou hůře zpracované modely s plastovými částmi, jejichž životnost není nijak závratná.

Kromě vnějších částí z plastu jsou levnější modely často osazeny i plastovými ozubenými převody, které se po čase jednoduše obrousí. Náhradní díly na tyto mlýnky zpravidla neseženete, takže vám v takovém případě nezůstane nic jiného, ​​jen koupit mlýnek nový.

Parametry a funkce mlýnků na maso

  • Příkon – čím je vyšší, tím má elektromotor větší sílu a s tím většími i tvrdšími kusy masa si poradí. Většinou platí, že čím vyšší příkon, tím vyšší je i rychlost mletí, ta však závisí i na konstrukce mlýnku a od použitého masa. Nejslabší mlýnky na maso mají výkon 400 W, u těch nejsilnějších se setkáte i s hodnotami přes 2 000 W. Pozor na uváděný příkon, někteří výrobci totiž udávají krátkodobý max. příkon při zaseknutí přístroje, směrodatný by pro vás měl být příkon trvalý.
  • Rychlost mletí – udává se v kg/min. a vyjadřuje přibližné množství masa, které dokáže mlýnek rozdrcen za jednu minutu. Závisí také na typu a tvrdosti použitého masa – samozřejmě, že měkké vepřové plece se vám bude mlít jednodušší než šlachovité odřezky.
  • Počet rychlostí – některé mlýnky disponují nastavitelnou rychlostí elektromotoru v několika stupních.

Mletí pomocí ručního mlýnku na maso

  • Zpětný chod – v případě zaseknutí vám umožní změnit směr otáčení motoru a tím i směr pohybu suroviny. Díky tomu zaseknuté suroviny uvolníte a následně můžete pokračovat v mletí.
  • Pojistka proti přetížení – může být řešena mechanickou spojkou, která v případě ucpání tvrdým kusem masa či jiné suroviny odpojí hřídel od motoru, čímž zabrání poškození mlecího mechanismu. Některé modely jsou osazeny i vratnou tepelnou pojistkou, která ochrání elektromotor před spálením tak, že ho při přetížení a následném přehřátí vypne.
  • Hlučnost – udává se v decibelech (dB), ale většina výrobců tuto hodnotu nespecifikuje, takže si před koupí hlučnost porovnat nevíte. Vězte ale, že mlýnky na maso patří mezi hlučnější spotřebiče.

Příslušenství, které vám přijde vhod

  • Plnička klobás – má úzký trychtýřovitý tvar, díky kterému na něj můžete navléci střívko a to naplnit domácími klobásami, jitrnicemi, párky či salámem bez nutnosti ručního plnění či použití samostatné plničky.

Příprava klobás s pomocí mlýnku na maso

  • Nástavce na krájení strouhání – díky nim můžete nakrájet na plátky nejrůznější druhy zeleniny či sýra. Také s nimi můžete suroviny nastrouhat na různou tloušťku podle použitého nástavce, hodí se např. na strouhání brambor do bramborových placek, strouhání sýra, čokolády na posyp dezertů apod.
  • Nástavec na lisování ovoce – můžete s ním odšťavňovat nejrůznější druhy ovoce.
  • Nástavec na mletí zrn – díky němu pomelete nadrobno ořechy, kávu či dokonce koření.

Top mlýnky na maso

Hodnocení článku:
(80.6%)

Pulbikované dňa: 13.06.2019


Přidat komentář