Nejlepší elektrické mlýnky na maso – recenze, test, srovnání

Čerstvé pečené klobásky, hamburgery na grilu na nichž se pomalu taje voňavý čedar či boloňské ragú na těstoviny dušené s červeným vínem - to vše jsou pokrmy, na kterých přípravu potřebujete pořádný mlýnek na maso. Některé multifunkční kuchyňské roboty totiž maso pouze posekají a výsledkem je, že nemá správnou konzistenci, lepí se a tvoří velké kusy.

Elektrický mlýnek na maso

Přečtěte si raději náš článek a nechte si poradit, jak si vybrat kvalitní mlýnek na maso. Dáme vám tipy, na co se při výběru soustředit a představíme vám také několik oblíbených modelů mlýnků.

Nejlepší mlýnky na maso

Názov Hodnotenie Detail
Bosch MFW3850B   ✔   VÍTĚZ TESTUZobrazit produkt
Kenwood MG510   ✔   PRO NÁROČNÉZobrazit produkt
Gorenje MG1802SJW   ✔   ZLATÁ STŘEDNÍ CESTAZobrazit produkt
Tefal NE105838   ✔   DOBRÉ RECENZEZobrazit produkt
ETA Ambo III ETA507590000   ✔   DOBRÉ RECENZEZobrazit produkt

Mlýnky na maso – recenze

Mleté maso z obchodu se nedá s tím čerstvě namletým ani porovnat. S mlýnkem na maso si můžete připravovat masové pochoutky kdy se vám zachce. Vyzkoušeli jsme několik oblíbených modelů, o své zkušenosti jsme se podělili v recenzích. Doufáme, že mezi následujícími mlýnky na maso najdete svého favorita.

Ruční nebo elektrický?

Klasický ruční mlýnek na maso určitě znáte. Je vyroben z hrubé litiny s povrchovou úpravou proti rezivění. Právě ta je u levných variant tohoto mlýnku, jaké můžete koupit v supermarketech, kamenem úrazu a nejeden takový mlýnek začne již po roce rezavět. Pokud však na jeho nákupu nebudete šetřit, je dost možné, že vás litinový mlýnek díky jednoduché konstrukci a robustnosti přežije.

Při mletí jde čistě jen o souboj vaší síly s masem, robustní konstrukce litinového mlýnku vám totiž dovolí umlít i houževnaté a šlachovité kusy masa. Po pár kg masa však začne být práce s ním únavná. Hodí se tedy na přípravu oběda či večeře, pokud však chystáte zahradní gril párty s desítkou hladových krků, elektrický mlýnek bude lepší volbou.

Ruční mlýnek na maso - masomlýnek

Elektrický mlýnek vám, na rozdíl od ručního, ušetří velké množství energie a času, které můžete věnovat přípravě jiných surovin. Bohužel i mezi elektrickými mlýnky se najdou hůře zpracované modely s plastovými částmi, jejichž životnost není nijak závratná.

Kromě vnějších částí z plastu jsou levnější modely často osazeny i plastovými ozubenými převody, které se po čase jednoduše obrousí. Náhradní díly na tyto mlýnky zpravidla neseženete, takže vám v takovém případě nezůstane nic jiného, ​​jen koupit mlýnek nový.

Parametry a funkce mlýnků na maso

  • Příkon – čím je vyšší, tím má elektromotor větší sílu a s tím většími i tvrdšími kusy masa si poradí. Většinou platí, že čím vyšší příkon, tím vyšší je i rychlost mletí, ta však závisí i na konstrukce mlýnku a od použitého masa. Nejslabší mlýnky na maso mají výkon 400 W, u těch nejsilnějších se setkáte i s hodnotami přes 2 000 W. Pozor na uváděný příkon, někteří výrobci totiž udávají krátkodobý max. příkon při zaseknutí přístroje, směrodatný by pro vás měl být příkon trvalý.
  • Rychlost mletí – udává se v kg/min. a vyjadřuje přibližné množství masa, které dokáže mlýnek rozdrcen za jednu minutu. Závisí také na typu a tvrdosti použitého masa – samozřejmě, že měkké vepřové plece se vám bude mlít jednodušší než šlachovité odřezky.
  • Počet rychlostí – některé mlýnky disponují nastavitelnou rychlostí elektromotoru v několika stupních.

Mletí pomocí ručního mlýnku na maso

  • Zpětný chod – v případě zaseknutí vám umožní změnit směr otáčení motoru a tím i směr pohybu suroviny. Díky tomu zaseknuté suroviny uvolníte a následně můžete pokračovat v mletí.
  • Pojistka proti přetížení – může být řešena mechanickou spojkou, která v případě ucpání tvrdým kusem masa či jiné suroviny odpojí hřídel od motoru, čímž zabrání poškození mlecího mechanismu. Některé modely jsou osazeny i vratnou tepelnou pojistkou, která ochrání elektromotor před spálením tak, že ho při přetížení a následném přehřátí vypne.
  • Hlučnost – udává se v decibelech (dB), ale většina výrobců tuto hodnotu nespecifikuje, takže si před koupí hlučnost porovnat nevíte. Vězte ale, že mlýnky na maso patří mezi hlučnější spotřebiče.

Příslušenství, které vám přijde vhod

  • Plnička klobás – má úzký trychtýřovitý tvar, díky kterému na něj můžete navléci střívko a to naplnit domácími klobásami, jitrnicemi, párky či salámem bez nutnosti ručního plnění či použití samostatné plničky.

Příprava klobás s pomocí mlýnku na maso

  • Nástavce na krájení strouhání – díky nim můžete nakrájet na plátky nejrůznější druhy zeleniny či sýra. Také s nimi můžete suroviny nastrouhat na různou tloušťku podle použitého nástavce, hodí se např. na strouhání brambor do bramborových placek, strouhání sýra, čokolády na posyp dezertů apod.
  • Nástavec na lisování ovoce – můžete s ním odšťavňovat nejrůznější druhy ovoce.
  • Nástavec na mletí zrn – díky němu pomelete nadrobno ořechy, kávu či dokonce koření.

Nejčastější otázky a odpovědi (FAQ)

Mlýnek na maso nepatří k běžnému vybavení kuchyně. A to i přesto, že jde o neuvěřitelně užitečný přístroj nápomocný při množství běžných úkonů při přípravě pokrmů. Podle čeho vybírat mlýnek na maso jsme vám už prozradili, stále však máte ohledně výběru různé praktické otázky. Na ty nejčastější vám odpovíme:

Jak správně čistit mlýnek na maso?

Nejvhodnější je začít s čištěním ihned po mletí masa. Mastnoty se snadno zbavíte semletím staršího chleba nebo pečiva, které nasaje zbytky masa a mastnotu. Následně je třeba všechny části, které přišly do kontaktu s masem, opláchnout horkou vodou a vyčistit saponátem. Pokud máte ruční mlýnek, třeba ho rozebrat na díly, z elektrického mlýnku je třeba odpojit neelektrické části. Ty stačí vložit do horké vody a pečlivě je vyčistit kartáčkem a vodou smíchanou se saponátem. Následně už jen třeba všechny části propláchnout pod horkou vodou a nechat je uschnout.

Jaká je životnost mlýnku na maso?

Mlýnek na maso vám klidně může vydržet i celý život. Je třeba si však vybrat model z kvalitních materiálů. Kov je odolnější než plast. Náročnému používání nejlépe odolává litina.

Jaká značka mlýnků na maso je nejlepší?

Není jen jedna. Řada výrobců nabízí kvalitní modely, které se těší dobrým recenzím. Doporučujeme vám značky Tefal, Bosch, Klarstein, Delimano a Kenwood. Chybu však neuděláte ani koupí mlýnku na maso značky Sencor, ETA, Lamart nebo Porkert.

Starší modely, které již nejsou dostupné

Vaše hodnocení:
(90%)
Datum publikování: 17.01.2020
Datum poslední aktualizace: 27.03.2024

Autor
Tomáš Polakovič

Tomáš Polakovič

Připravujeme pro vás recenze, testy, hodnocení. Snažíme se vám poskytnout všechny informace, které vám pomohou při rozhodování s nákupem spotřebiče, elektroniky nebo jiného produktu. Zapojte se i vy do diskuse pomocí komentáře a pomozte někomu dalšímu.


Přidat komentář


Poslední články
Jak vyčistit pračku od zápachu, plísně, vodního kamene – octem, kyselinou citrónovou, sodou bikarbonou

Jak vyčistit pračku od zápachu, plísně, vodního kamene – octem, kyselinou citrónovou, sodou bikarbonou

Ať už používáte pračku denně nebo několikrát do týdne, při každém praní se v jejích útrobách hromadí neodpařená voda a vodní... Přečíst článek

Elektrokoloběžka AERIUM H800 zvládne město i terén. Jaké jsou její hlavní přednosti?

Elektrokoloběžka AERIUM H800 zvládne město i terén. Jaké jsou její hlavní přednosti?

Hledáte praktický dopravní prostředek do města i na vyjížďky do přírody? Elektrokoloběžka AERIUM H800 je skvělou volbou.... Přečíst článek

Jak vyčistit myčku nádobí Electrolux, Bosch, Beko: octem, kyselinou citrónovou nebo sodou?

Jak vyčistit myčku nádobí Electrolux, Bosch, Beko: octem, kyselinou citrónovou nebo sodou?

Přestože myčku nádobí používáte denně, na její čištění často zapomínáte. Přistoupíte k němu až tehdy, když myčka najednou... Přečíst článek

Recenze klimatizace Olimpia Splendid Dolceclima Air Pro 13 A+ WiFi – úsporný parťák do horkých dnů

Recenze klimatizace Olimpia Splendid Dolceclima Air Pro 13 A+ WiFi – úsporný parťák do horkých dnů

Trápí vás úmorné horko během letních dnů a nevíte, co s ním? Velice efektivním a hlavně snadným řešením je domácí... Přečíst článek