Jak vybrat nejlepší napěňovač mléka

Kávičkári vědí, že dobré cappuccino či caffé latte se neobejde bez hutné našlehané mléčné pěny. Některé espresso kávovary jsou vybaveny tryskou, která vám mléko napění, pokud jste si vybrali model bez této funkce, není ještě nic ztraceno.

Napěňování mléka

Pomohou vám tzv. napěňovače mléka a my vám poradíme, podle čeho si jeden z nich vybrat. Také vám představíme nejoblíbenější modely.

Nejlepší napěňovače mléka

Ruční i elektrické

Zatímco v espresso kávovarech se stará o napěnění i ohřev mléka horká pára s vysokým tlakem, napěňovače mléka mohou pracovat na různých principech:

  • Ruční pístové – vzhledem připomínají tradiční ruční šlehače na našlehání smetany. Skládají se z průhledné či neprůhledné nádoby, ve které je umístěn píst s děrovanými kotouči. Pohybem pístu nahoru a dolů mléko napěníte. Jejich nevýhodou je, že musíte vyvinout dost velké úsilí a šlehání trvá déle. Na druhé straně, můžete je využít i na místech bez elektřiny.
  • Ruční rotační – označují se také jako frappovače, protože se hodí spíše na přípravu ledové kávy či frappé, což je našlehaná studená káva. Na napěnění mléka jsou méně vhodné, protože mají slabý výkon a proces by trval příliš dlouho. Skládají se ze strojku s elektromotorem a dlouhého hřídele s metličkou, která rychlým otáčením mléko napění. Jsou zpravidla napájeny bateriemi a součástí některých je i nádobka. Jejich další nevýhodou je, že z otevřené nádoby může mléko vyprsknout.

Elektrický napěňovač mléka

  • Elektrické – jsou tvořeny uzavřenou nádobou, v níž se nachází rychle rotující smetáček, která mléko napění (podobně jako při ručních rotačních napěňovač). Některé elektrické napěňovače jsou vybaveny i elektrickým ohřevem. Mnohé z těch, které tuto vlastnost nemají, můžete ohřívat na sporáku. Ne každý je však vhodný pro všechny typy ohřevu (plynový, elektrický, indukční).

Jelikož na latte je třeba menší množství pěny, některé napěňovač jsou vybaveny vyměnitelnými nástavci (metličkami).

Čím větší objem, tím vyšší výkon

Objem nádoby napěňovačů se pohybuje v rozmezí od 100 do 700 ml. Při šlehání pěna vystupuje a zvětšuje svůj objem, proto výrobci udávají pro napěnění kapacitu nižší (cca poloviční). Objem 120 ml postačí cca pro 2 šálky cappuccina, pokud chcete připravovat kávu pro více lidí, volte raději vyšší objem.

Výkon, objem a čas napěnění jsou jako spojené nádoby. Výkonnější napěňovač ohřeje mléko rychleji, čím je objem mléka větší, tím bude ohřev trvat déle. Platí tedy, že napěňovač s větším objemem by měli mít i vyšší výkon.

Napěňovač mléka

V praxi se výkon elektrických napěňovačů pohybuje od 350 W při nejmenších modelech až po více než 2 000 W při největších modelech. Čas napěnění se pohybuje v rozmezí 90 – 130 s.

Chcete přesně nastavit teplotu?

Nejjednodušší napěňovač můžete pouze zapínat a vypínat jediným tlačítkem. Lepší modely s ohřevem mohou být vybaveny druhým tlačítkem pro zvláštní zapínání či vypínání ohřevu. Některé nabízejí přednastavené programy na cappuccino, latte, napěnění studeného mléka či pouze ohřev mléka bez napěnění.

Na napěňovačích s cenovkou nad 2 000 Kč si můžete zvolit i teplotu, ať už v několika úrovních nebo plynule (rozsah obvykle cca 40 – 80 °C). Nemusíte mít obavy, že by napěňovač bez regulace teploty mléko příliš ohřáli nebo dokonce připálily. Jsou totiž vybaveny termostatem, který udrží teplotu na cca 65 °C.

Pokud chcete kvalitu, volte nerezovou ocel či hliník

Nejlevnější modely napěňovač jsou vyrobeny z plastu. Jejich výhodou je nízká cena a menší tepelné ztráty, nejsou ale příliš odolné a např. při pádu na zem nebo na stůl mohou prasknout.

Napěňovač z broušeného hliníku či z nerezavějící oceli jsou mnohem odolnější a mají elegantní vzhled. Jejich nevýhodou je, že přes dobře vodivý kov uniká z pěnovače množství tepla a nechtěně se o ně můžete i popálit. I to je důvod, proč jsou některé napěňovač vybaveny izolací v podobě dvojitých stěn.

U některých modelů najdete i příjemný doplněk v podobě odměrky na víčku nebo na vnitřní straně, díky čemuž nebudete mlékem zbytečně plýtvat.

Malý napěňovač mléka

Z hlediska konstrukce můžeme rozdělit elektrické pěňiče na:

  • Kabelové – napájecí kabel je pevně zabudovaný v nádobě. Pokud tedy chcete nalít mléko a nemáte šálky s espressem po ruce, musíte pěnič odpojit od el. zásuvky a přenést ho i s kabelem, což je nepraktické.
  • Bezkabelové – mají oddělenou základnu s napájecím kabelem a el. kontaktem, na níž se pěnič může volně otáčet v rozsahu 360 °. Tento systém znáte z rychlovarných konvic. Mobilita takového pěniče je prakticky neomezená a manipulace je pohodlná. Nemůžete ho mýt v myčce.
  • Se samostatnou konvičkou – skládá se ze základny s vestavěným ohřívacím tělesem (často indukčním) a ovládacími prvky a samostatné konvičky. Výhodou oproti bezkabelovým pěničím je, že konvičku můžete bez obav omývat pod proudem vody, u některých modelů dokonce v myčce nádobí.

Další parametry a funkce pěničů

  • Nepřilnavý povrch – vnitřek takto vybaveného pěniče je odolné vůči připálení a snadno se čistí, některé druhy jsou háklivé na poškrábání.
  • Těsnění víčka – zajistí, aby mléko při napěnění nepřeteklo.
  • Odkládací prostor – některé modely jsou vybaveny i prostorem pro odložení kabelu, náhradních metel či dalšího příslušenství.
Hodnocení článku:
(80.6%)

Pulbikované dňa: 20.07.2019


Přidat komentář