Jak si správně vybrat rýžovar? Poradíme vám

Rýže patří mezi základní přílohy k jídlům a pro mnohé také mezi ty nejchutnější. Může se zdát, že její příprava je jednoduchá, ale ve skutečnosti je třeba mít trochu zručnosti nebo dobrého pomocníka.

Rýžovar

Takovým pomocníkem je skvělé zařízení – rýžovar, které vám pomůže udělat rýži na několik způsobů. Pojďme se blíže podívat na co se zaměřit při koupi tohoto přístroje.

Nejlepší rýžovary

Co je to rýžovar a proč se jeho koupě vyplatí?

Zbytečný výstřelek moderní doby nebo skutečně prospěšný přístroj, který vám usnadní práci v kuchyni a zkvalitní vaši stravu? Máme za to, že je to jednoznačně druhá možnost ao tom se vás pokusíme přesvědčit. Hned na úvod si vyvrací mýtus, že rýžovar je jen pro "lenivce" nebo pro ty, kterým to v kuchyni tak nejde – to není pravda. Rýžovar má mnoho výhod a využívají ho jako amatéři, tak i profesionální kuchaři.

V první řadě šetří čas, protože na vaření nemusíte dohlížet  rýžovar se o to postará sám. Zde se plynule dostáváme k dalšímu pozitivu a tím je jednoduchost ovládání a jistota, že dostanete vždy kvalitní pokrm. Postačí, když do Rýžovary nasypete rýži, nalijete vodu, nastavíte konkrétní program, a je vybaveno. Zařízení je tedy plně automatické. Rýžovar vaří rýži pomocí horké páry a tím pádem si jídlo zachová své vitamíny a další blahodárné látky.

Rýžovar do kuchyně

Tržní nabídka je široká, najdetev ní levnější i dražší typy, a proto není vždy nutné investovat vysoké částky. Je dobré si určit, zda potřebujete "obyčejný" rýžovar nebo hledáte i nějaké extra funkce.

Objem a výkon rýžovarů

Musíte si určit, pro kolik lidí chystáte vařit. Kupujete rýžovar do domácnosti, kde bývají dva, tři, čtyři, zda hledáte rýžovar do jídelních provozů? Obecně jsou k dispozici dva, resp. tři druhy na základě objemu/velikosti:

  • Malé rýžovary (0,4 – 1 litr): Při takovém objemu uvaříte přibližně 500 gramů rýže, což je porce vhodná pro tří- nebo čtyřčlennou rodinu. Čili přívlastek "malé" Rýžovary je možná trochu zavádějící.
  • Velké rýžovary (1 – 1,8 litru): Pokud je objem větší než 1 litr, tak si můžete navařit rýži na více dní dopředu, nebo můžete vařit pro větší počet lidí. Celkově dokážete navařit až kilo rýže, což je skutečně velká porce.

Pokud si ve zkratce shrneme, takvýběr objemu závisí na tom, zda chcete vařit "jednorázově" nebo na více dní dopředu, resp. pro více lidí. Druhá jmenovaná veličina, výkon, zase souvisí s rychlostí vaření, resp. množstvím. Čím vyšší je výkon, tím rychleji uvaříte větší množství rýže. Obvykle se tato hodnota začíná při čísle 300/400 W a jak roste cena a kvalita, tak roste i síla výkonu.

Funkce rýžovarů

Jak je to již dnes dobrým zvykem, tak stále více zařízení se vyznačuje tím, že dokáže dělat více než jednu činnost. No a výjimkou není ani rýžovar  na trhu najdete i typy, které nabízejí více než "jen" uvaření rýže. Hned první výhodou takových multifunkčních Rýžovary je jejich velikost  obvykle mají velký objem, což jim sice trochu ubírá na praktičnosti, ale když už jdete investovat do tohoto druhu, tak s tím zřejmě počítáte a víte, co očekávat.

Domácí rýžovar

Kromě toho, že Rýžovary dokáží připraviti maso, rybu, kaši či zeleninu, tak byste měli hledět na následující funkce:

  • Programy/módy vaření: Rýží je hned několik a každá z nich potřebuje o něco jiný přístup. Konkrétní typ má vliv na způsob a hlavně délku přípravy, proto by měl váš rýžovar takové nastavitelné programy obsahovat.
  • Udržení tepla/keepwarm: Tato funkce zajistí, že po dovaření zůstane rýže teplá ještě další hodiny, čili pokud dostanete chuť na druhou porci, tak si můžete znovu nabrat teplý pokrm.
  • Ochrana proti přehřátí: Víceméně opačnou funkcí je ochrana proti přehřátí, která funguje jako bezpečnostní pojistka a zabraňuje vyvaření vody, přehřátí nebo připečení.
  • Časovač/automatické vypnutí: Další nápomocné funkce, které zpříjemní celkové ovládání a manipulaci s rýžovary.

Údržba musí být jednoduchá a efektivní...

Jelikož rýžovar vám má celou práci v kuchyni hlavně usnadnit, tak musíte dbát na to, abyste o rýžovar museli starat co nejméně. Chcete, aby se vnitřek dalo vybírat a pokud máte v kuchyni myčka nádobí, tak hledejte ty druhy, které se mohou dávat do myčky. Vnitřek bývá buď z teflonu, nebo nerezové oceli, no a právě ocel je v tomto případě mnohem lepší materiál.

Hodnocení článku:
(81.4%)

Pulbikované dňa: 14.11.2018


Přidat komentář