Test plynových a sklokeramických sporáků 2018 - Srovnání

Někteří členové domácnosti tráví za sporákem v kuchyni docela dost času, a proto je důležité, aby byl sporák kvalitní a praktický. Musí se jednoduše obsluhovat a ještě jednodušší čistit. Na trhu je mnoho kvalitních produktů ale najdou se i zmetky nebo méně praktické výrobky. Právě proto vám přinášíme výběr těch nejlepších sporáků. Sesbírali jsme všechny dostupné testy sporáků, porovnali je s recenzemi a vašimi zkušenostmi a vznikl žebříček TOP 5 produktů.

Vestavěný sporák

Připravili jsme pro vás i návod, jak si sporák vybrat. Pokud nevíte, na které parametry se máte při výběru zaměřit, čtěte dále.

Nejlepší elektrické sporáky

Nejlepší plynové sporáky

Nejlepší kombinované sporáky

Jak vybrat sporák

Sporák – varná deska spojená s pečicí troubou do jednoho spotřebiče, tedy nejběžnější typ spotřebiče na vaření, si většina kupuje na dlouhá léta. Pokud vám klasika v podobě varné desky a trouby v jednom vyhovuje více než jednotlivé spotřebiče samostatně, měli byste se při jeho výběru zaměřit na několik základních parametrů. V první řadě si musíte vybrat typ sporáku, pak přicházejí na řadu jednotlivé parametry.

Typ sporáku

Na výběr máte ze tří možností – plynového, elektrického nebo kombinovaného sporáku. Nejoblíbenější je třetí typ, tedy kombinovaný sporák, na kterém vaříte na plynu a pečete pomocí elektřiny.

  • Plynový sporák: Varnou desku i troubu má na plyn, ohřev nabiea okamžitě a regulace plamene je velmi jednoduchá. Zapalování je zabudované, zbytkové teplo je minimálně ao bezpečnost se stará bezpečnostní pojistka proti úniku plynu. Nevýhodou je méně přesná regulace teploty v troubě a nutnost přípojky na plyn.
  • Elektrický sporák: Tento typ má varnou desku (ať už indukční nebo sklokeramickou) i troubu napájenou elektřinou. Jeho výhodami jsou dotykové ovládání varné desky, senzor zbytkového tepla či snadná údržba. Oceníte přesnou regulaci teploty v troubě, množství pečících programů i různé funkce (Booster, Hi-light desky apod.).Nevýhodami jsou větší energetická náročnost a nutnost třífázového zapojania.
  • Kombinovaný sporák: Nabízí výhody obou typů sporáků. Disponuje plynovými varnými deskami a trouba je elektrická. Můžete tak využívat možnosti, které vám nabízejí elektrické trouby a přitom vařit na plynu.

Volně stojící, nebo vestavěný sporák?

Důležitá je dispozice vaší kuchyně - pokud chcete, aby měla kuchyňská linka jednotný styl, vhodnější bude vestavěný sporák, pokud máte linku již zakoupenou a potřebujete volně vestavěný sporák, na výběr máte z množství modelů.

Vaření na plynovém sporáku

Volně stojící sporák je často jedinou možností při zařizování kuchyně. Jeho výhodami jsou nižší cena a nenáročná instalace. Nevýhodou zase to, že mezera, která vám zůstane mezi sporákem a kuchyňskou linkou, se velkou špatně udržuje.

Energetická třída sporáku

Energetický štítek, který se nachází na spotřebiči je velkým pomocníkem při výběru sporáku. Podle energetické třídy budete vědět, jaká je energetická náročnost provozu spotřebiče. Novější sporáky jsou v třídách B a šetrnější. Na štítku naleznete také informace o objemu trouby a spotřebě na jeden cyklus.

Velikost sporáku a objem trouby

Standardní šířka sporáků je 50 až 60 cm. Od toho se odvíjí velikost trouby, ale i počet vařičů. Ty s větší velikostí, mohou mít i více vařičů (5). Objem trouby je obvykle kolem 60 litrů, některé prostornější modely mají kolem 65 la více.

Vybavení sporáku

Při výběru sporáku byste se měli zajímat také o vybavení svého nového spotřebiče. Osvětlení, pojistka hořáků či poklop mohou být užitečné.

  • Vícevrstvé sklo dvířek: Jde o bezpečnostní prvek, který zabraňuje popálení. Dveře trouby se díky třívrstvému sklu ohřejí nejvíce na takovou teplotu, při které nehrozí nepříjemné popálení při dotyku.
  • Osvětlení: Tato funkce vám zajistí lepší přehled o připravovaném pokrmu i při zavřených dvířkách. Nemusíte je tak často otevírat, což zejména při pečení koláčů oceníte.
  • Pojistka hořáků: Plynové sporáky disponují pojistkou, která v případě náhodného zhasnutí plamene z jakýchkoliv příčin (průvan, zalití tekutinou apod.), Zablokuje únik plynu do prostoru.
  • Poklop: Krycí víko je praktickou záležitostí, po jeho sklopení získáte odkládací prostor či pracovní plochu.

Funkce a programy

Funkce varných desek jsou důležité při elekrické sporáků funkce trouby vás budou zajímat i v případě kombinovaných sporáků.

  • Ovládání: Závisí na typu vybrané sporáku, avšak indukční a sklokeramické desky mají obvykle dotykové, senzorové ovládání se zvukovou odezvou.
  • Detekce velikosti hrnců: Indukční varné desky dokážou rozpoznat velikost hrnce a ohřev směřuje pouze na jeho dno.
  • Varné zóny Hi-Light: Topné spirály varných zón jsou upraveny pro rychlé vaření. Stačí pár sekund a můžete začít vařit. Hi-Light prodlužuje žvotnosť desky a snižuje spotřebu energie.
  • Booster: Týká se sklokeramických a indukčních desek, funkce zajišťuje velmi rychlý náběh ohřevu vybrané varné zóny na maximální teplotu.
  • ReStart: Po nechtěném vypnutí varné desky v důsledku vykypění obnovíte všechna nastavení jednoduše stisknutím jediného tlačítka.
  • Vysokoteplotní čištění: Některé sporáky nabízejí možnost pyrolytického čištění. Trouba se zahřeje na velmi vysokou teplotu (až 500 ° C) a všechny mastnoty a nečistoty spálí na prášek.
  • Termosonda: Díky sondě můžete jednodušeji nastavit optimální teplotu pro přípravu jednotlivých druhů masa. V návodu si jen stačí podívat, jaká teplota je pro které maso optimální.
  • Programy: Horní ohřev, spodní ohřev, horní a spodní ohřev a gril patří ke standardnímu vybavení. Více úrovní vám nabídne horkovzdušná trouba.

Recenze a hodnocení

Nejlepší kombinované sporáky

Vaše hodnocení:
(90.4%)

oblíbené produkty


Přidat komentář