Nejlepší fondue sady 2020 – recenze, test, srovnání

Fondue není vhodným pokrmem na nedělní oběd pro celou rodinu, není určeno pro každodenní konzumaci a jeho příprava vyžaduje trochu prplání, času i místa. Proč tedy vyhazovat peníze za takový na pohled "high class" kuchyňský spotřebič?

Jak vybrat fondue sadu?

V následujících řádcích se vám pokusíme vše vysvětlit a navíc i poradit, jak vybrat ten nejlepší fondue set.

Nejlepší fondue sady

Názov Hodnotenie Detail
Lamart LT7008 Typia 11 ks   ✔   DOBRÉ RECENZEZobrazit produkt
Tescoma Delícia   ✔   NEJPRODÁVANĚJŠÍZobrazit produkt
Princess 173025   ✔   PRO NÁROČNÉZobrazit produkt
Mäser Fondue Souprava 11 dílů   ✔   ZLATÁ STŘEDNÍ CESTAZobrazit produkt
Severin FO 2405   ✔   DNES V AKCIZobrazit produkt

Fondue sady – recenze

Věříme, že jsme vás dostatečně navnadili na koupi fondue setu. Pokud je tomu tak, pokusíme se vám pomoci ještě více, a to našimi recenzemi na populární produkty vhodné pro menší i větší rodiny, zamilovaných či milovníky párty života.

Co je to fondue a proč přemýšlet nad jeho koupí

Fondue označuje pokrm, ale i způsob jeho přípravy a podávání. Jde o sýrovou omáčku, do které se namáčí chléb, popřípadě jiné suroviny, a kterou nevaříte předem, ale přímo během stolování. Příprava probíhá právě ve fondue setech, ve kterých se sýr roztaje a následně roztátý i zůstává.

Podstatou fondue tedy není rychlé nasycení co největšího počtu lidí. Je to o atmosféře. Při fondue se setká celá rodina, přičemž není možné, aby každý z jejích členů seděl v jiné místnosti. Na rodinných oslavách jde o velmi příjemné zpestření "obědového" programu, na párty zas o originální stylový doplněk, no a pokud chcete zažít romantiku jako z filmu, fondue je eso v rukávu. To je jen pár důvodů, proč se vyplatí vlastnit fondue set.

Charakteristika fondue jako pokrmu

Slovíčko fondue v mnoha evokuje Francie. Tento pokrm však podle oficiálních údajů vznikl ve Švýcarsku. Byl vymyšlen v období kolem 18. stol. v kantonu Neuchâtel, který skutečně hraničí s Francií, takže jeho původ je vlastně někde na půl cestě. I když dnes na fondue díváme jako na kratochvíli, která není nezbytností, původně šlo právě o nezbytné jídlo chudých sedláků.

Příprava čokoládového fondue

Švýcarsko patří k předním výrobcům sýrů. Na kontě má více než 400 druhů. Proto je logické, že právě sýr nechyběl ani v těch nejchudších rodinách. Když přišla dlouhá zima a ve spíži nezůstalo nic kromě dobře vyzrálých bochníků, vína a suchého chleba. No a nějak takto vzniklo s největší pravděpodobností sýrové fondue.

Co obsahuje fondue sada

Základ fondue sady tvoří hrnec, stojan, topné těleso a dlouhé vidličky. Poměrně běžně obsahuje také různé doplňky jako mističky či podstavec, který ochrání stůl před teplem a kapajícím sýrem. Praktická je také pokrývka – ochrana před stříkáním. Některé modely mají i speciální tvar se zarážkami, do kterých můžete pohodlně odložit vidličky.

Typy fondue hrnců

Při výběru fondue hrnců je nejdůležitější materiál a jejich velikost. Tvar mají v zásadě kulatý, výjimečně hranatý. Menší hrnce mívají průměr cca 11 a výšku 7 cm. Průměr těch větších se pohybuje okolo 16 – 18 cm a jejich výška většinou nepřesahuje 10 cm. O skutečné velikosti hrnce vám však napoví více jeho objem. Kousky menší než litr jsou vhodné pro 4, max. 6 osob a ty litr + pro 8 a více osob.

INFO: Myslete na to, že set s větším hrncem musí být vybaven výkonnějším ohřevem, aby se mohli dostatečně rozehřát všechny jeho stěny.

Keramické fondue hrnce

Keramické hrnce jsou vhodné zásadně na přípravu dezertních fondue (čokoládové, karamelové) a mohou být zkombinovány pouze se svíčkou, protože tento materiál nesnese vyšší teploty. Nenechte se zmýlit označením "žáruvzdorný porcelán". Jakákoliv keramika, kterou budete nahřívat svíčkou, musí být žáruvzdorná. Pokud byste tento údaj při nákupu nikde nenašli, pro jistotu se informujte přímo u prodejce. Nevýhodou těchto hrnců je riziko jejich rozbití, výhodou zas jednoduchá údržba (většina se dá mýt v myčce nádobí).

Menší keramická fondue sada

INFO: Skutečně výjimečně natrefíte i na fondue sety z tvrzeného skla.

Nerezové fondue hrnce

Nerezové hrnce jsou velmi jednoduché na údržbu – dají se mýt ručně, většinou i v myčce a nejsou náchylné na připálení sýra nebo jiných pokrmů. Můžete je nahřát na vysokou teplotu, a pokud jde o skutečně kvalitní nerezovou ocel, tak mají i dostatečně dlouhou životnost. Při koupi si všimněte hlavně tloušťku stěn. Příliš tenká nerezová ocel nemusí dostatečně udržovat teplotu.

Smaltované fondue hrnce

Smaltované hrnce mají podobné vlastnosti jako ty nerezové. Rozdíl spočívá zejména v menší odolnosti vůči poškození. Smalt se může časem začít loupat. Z hlediska údržby je vhodné používat neagresivní čistící prostředky a jemné houbičky (určitě ne drátěnky). Většinu smaltovaných hrnců lze mýt v myčce. Mínusem tohoto materiálu je také jeho náchylnost na připálení jídla a následně i zcela komplikované čištění.

Litinové fondue hrnce

Litinové hrnce mají přímo neuvěřitelně dlouhou životnost, odolají i těm nejvyšším teplotám a jsou odolné vůči poškrábání. Bez obav v nich můžete šibrinkovat kovovými vidličkami i jiným kovovým kuchyňským náčiním. Bohužel, mají o něco více nevýhod, kterými se vás však od jejich koupě nesnažíme ani náhodou odradit.

Prvním, ale zároveň i velmi malým mínusem je delší nahřívání. O něco větším problémem je přecitlivělost na náhlou změnu teploty. Při té může litina, v horším případě, prasknout, v tom lepším popraská pouze její struktura, což se projeví na zkrácené životnosti a případném připalování jídla. Litinové hrnce se proto doporučuje vždy předem nahřát, například v troubě.

POZOR: Litina je extrémně náchylná na mechanické poškození. Hlavně pád na tvrdou podlahu může být fatální.

Litinová fondue sada

Asi největším strašákem při jakémkoliv litinovém nádobí je jeho údržba. Litina je vysoce porézní materiál, který je náchylný na korozi. Hrnec proto nesmíte mýt v myčce nádobí, zakázané je také používání jakýchkoliv čistících přípravků a drsných houbiček nebo drátěnek. Vhodná je pouze teplá voda a velmi jemný kartáček, což je v případě připečeného sýra docela velká výzva.

TIP: Aby nedošlo ke vzniku koroze, nezapomeňte vnitřní stranu litinového hrnce potřít jedlým olejem, a to před i po použití.

Kamenné fondue hrnce

Kámen je přírodní a skutečně odolný materiál, který má velmi málo minusů. Má dlouhou životnost, je jednoduchý na údržbu (kamenné hrnce se většinou dají mýt i v myčce) a odolný vůči poškrábání, odolává vysokým teplotám a teplotu udržuje hodiny. Problémem může být podstatně delší doba nahřívání a také boj s přilepeným sýrem, což neplatí o hrncích s nepřilnavou povrchovou úpravou.

Typy fondue ohřevu

Na to, abyste v hrnci roztály sýr nebo jinou ingredienci, ho musíte nahřát, na co slouží ohřev, který může mít různé podoby. Na výběr máte fondue elektrické, plynové a lihové. Některé se plní speciálním gelem nebo fungují na svíčku. Při výběru je rozhodující vaše pohodlí a také teplota, kterou daný typ ohřevu dosáhne.

Elektrické fondue sety

Elektrické fondue sety se staly hitem až v posledních letech. Nelze jim upřít, že celou přípravu i průběh stolování podstatně urychlí a usnadní. Elektrické fondue fungují velmi jednoduše, hrnec položíte přímo na elektrický stojan, ten připojíte do elektrické zásuvky, zapnete a můžete jít na to. Jejich spotřeba se většinou pohybuje okolo 800 W. Nepsaným pravidlem je i přítomnost termostatu, který zcela podstatně šetří elektřinu.

Elektrický fondue set

Hlavním mínusem tohoto řešení je vyšší cena (v porovnání s neelektrickými). Pokud se již tedy rozhodnete zainvestovat do pohodlí, věnujte pozornost jednotlivým parametrům. Mezi ty patří možnost regulace teploty (musí se dát nastavit) a délka přívodního kabelu, který musí být dostatečně dlouhý. Důležitá je také úprava elektrické části setu. Musí být odolná vůči teplu a přehřátí, ideálně vybavená termostatem.

POZOR: Menší nevýhodou elektrických setů je náročnější údržba, neboť jejich topnou část nemůžete ponořit pod vodu a ani umýt v myčce nádobí.

Fondue sety s palivovým hořákem

Fondue sety s palivovým hořákem, které jsou nejběžnějším typem, se plní lihem, plynem, gelem či takzvaným trhacím palivem (tuhý modrý gel). Celkem běžně natrefíte i na kombinované hořáky, které lze naplnit lihem i gelem. Dokáží "vyrobit" skutečně vysokou teplotu, která je vhodná na tání sýra, rozpálení oleje nebo vývaru. Naopak příprava čokoládového fondue by v nich možná nebyla.

Výhodou hořákových fondue setů je, že nejste omezeni rozmístěním elektrických zásuvek ani kabelem, navíc je můžete používat i na místech bez el. přípojky. Na kvalitním hořáku můžete teplotu regulovat, a to zvětšováním nebo zmenšováním otvorů na jeho vrchní části. K tomuto účelu slouží nejčastěji kovová klapka. Pokud byste narazili na hořák bez této možnosti, raději se poohlédněte po jiném modelu. Při výběru si dále všimněte typ hrnce, který musí odolat vysokým teplotám. Ideální je litina, smalt, nerez, měď a kámen.

POZOR: V porovnání s elektrickými fondue sety je regulace teploty na těch s hořákem o poznání nepřesnější.

Výběr nejlepšího fondue paliva

Výběr paliva je omezen tím, co povoluje výrobce. Proto nikdy neexperimentujte a nelijte líh tam, kde by se měl používat gel. Každé z paliv má své specifické vlastnosti, na které je třeba myslet ještě před nákupem fondue setu.

TIP: Ceny paliv do fondue jsou velmi podobné. Mluvíme o rozmezí od cca 75 do 150 Kč.

Palivový hořák fondue setu

  • Plyn: Dosahuje vysokou teplotu a hoří dostatečně dlouho.
  • Líh: Setkáte se s ním i pod názvy bio alkohol a etanol. Ze všech paliv rozehřeje hrnec nejrychleji a nejsilněji, na druhé straně prohoří rychleji. Při plnění lihového hořáku musíte dodržovat přísná bezpečnostní opatření – nikdy neplňte ještě horký hořák a líh lijte zásadně po rysku, nikdy ne nad ni.
  • Tuhý a tekutý gel: Je ve všech směrech podobný lihu, dá se však označit za podstatně bezpečnější. Jeho výhodou je pomalé hoření, což znamená, že je ideální pro delší udržování teploty. Na jedno naplnění hořáku s tuhým gelem vydrží hořet v průměru až 90 minut.

TIP: Všechny tekutá paliva hoří rychleji a vytvářejí vyšší teplotu. Plyn a tuhý gel hoří trošičku slaběji, ovšem i déle a rovnoměrněji.

Fondue se svíčkou

Sety se svíčkou jsou vhodné pouze pro přípravu čokoládového, karamelového nebo jiného dezertního fondue. Sýr, olej nebo vývar by v nich nedokázali roztát. Co si všímat při výběru? Mnoho toho není. Hrnec musí být keramický, protože plamen ze svíčky dostatečně nerozohreje litinu ani kámen. Prostor na umístění svíčky by měl být chráněn nejméně ze 2, ideálně až ze 3 stran a je dobré, pokud ji do něj můžete pohodlně vložit.

Fondue vidličky

Nejdůležitější částí příslušenství jsou vidličky na napíchnutí chleba nebo jiné pochutiny a následné namáčení do fondue. V první řadě si všimněte jejich délku, která by neměla být menší než 18 cm. Spodní – napichovací část je vyrobena vždy z kovu, popřípadě nerezové oceli.

Na vrchní části vidliček by měla za každých okolností nacházet rukojeť. Celokovové vidličky jsou velmi nepraktické až nebezpečné. Nahřejí se, takže se na nich velmi snadno popálíte. Při rukojeti si všimněte, z jakého je materiálu:

  • Plastová rukojeť: Setkáte se s ní při nejlevnějších fondue setech. Plast je jednoduchý na údržbu, má však krátkou životnost.
  • Dřevěná rukojeť: Je pohodlná a přirozeně protiskluzová. Údržba není nijak náročná. Dřevo však může časem ztrácet své původní vlastnosti. Vidličky s dřevěnou rukojetí i přesto považujeme za asi nejlepší alternativu.
  • Keramická rukojeť: Keramiku můžete mýt v myčce nádobí, vypadá hezky, nenahřívá se, rukojeť však můžete zcela jednoduše rozbít.

TIP: Doporučujeme vám sáhnout po barevně odlišených vidličkách. Vyhnete se jejich záměně při stolování.

Jak vybrat fondue set podle způsobu využití

Jelikož existuje řada druhů fondue, logicky existuje i více typů setů. Některé z nich najdete pod přesným označením, např. čokoládové fondue, jiné musíte vybírat podle jednotlivých parametrů, jako je rychlost nahřátí hrnce, udržování teploty nebo odolnost daného materiálu.

Příprava tradičního švýcarského sýrového fondue

Sýrové fondue

Pro přípravu sýrového fondue potřebujete hrnec odolný vůči vysokým teplotám, který se nahřívá rovnoměrně a teplotu udrží po delší dobu. Ideální jsou nerezové a smaltované hrnce. Nic nezkazíte ani těmi litinovými a kamennými, z nichž však může být obtížnější odstranit přilepený sýr. Na sýrové fondue potřebujete set elektrický nebo ten s hořákem. Z paliv je vhodný líh i plyn, nejlépe vám však poslouží tuhý gel s dlouhou dobou hoření, jelikož sýr nesmí vychladnout ani na pár minut.

INFO: Bod tání sýrů se pohybuje od 50 do 70 °C, a to v závislosti na konkrétním druhu. Měkké sýry jako mozzarela se roztají při nižší, ty tvrdé, např. čedar, při vyšší teplotě.

Čokoládové fondue

Čokoládové fondue, které najdete i pod označením dezertní, je zpravidla keramické nebo porcelánové, menší a mělčí. Vhodné jsou také hrnce kamenné nebo ty z tvrzeného skla, na které však v našich končinách narazíte jen výjimečně. Jak jsme si řekli, zdrojem tepla je vždy svíčka, případně elektřina.

TIP: Dnes jsou velmi populární i dezertní fondue s fontánou, po níž čokoláda neustále stéká. Neustálý pohyb roztáté čokolády zabrání jejímu ztuhnutí a vytvoření jedné gundže. Na fondue si může navíc pochutnat více lidí najednou.

Nenechte se splést, že ohřev pomocí hořáku nemůže vašemu Chocco fondue uškodit. Právě naopak. Bod tání čokolády je ve srovnání se sýrem o něco nižší, proto ji můžete velmi snadno spálit.

  • Tmavá – hořká čokoláda: 45 – 48 °C
  • Mléčná čokoláda: 40 – 45 °C
  • Bílá čokoláda: 40 – 46 °C

POZOR: Udržovací teplota roztáté čokolády je ještě nižší. Pohybuje se v rozpětí od 29 do 32 °C.

Masové fondue

Sety na fondue masové či rybí by měli mít menší otvor, který zabrání prskání oleje nebo vývaru. Hrnec musí být odolný, protože pokrm v něm nebude pouze ohříván, ale průběžně vařený či fritovaný. Z materiálů je vhodná nerezová ocel, kámen, litina a měď. Nejlepším palivem je líh nebo tekutý gel, které hoří nejrychleji a dokáží vytvořit nejvyšší teplotu. Podobně vhodná je samozřejmě i elektřina.

Masové fondue, set z nerezové oceli

TIP: Z hlediska šetření financí a praktické stránky věci vám doporučujeme, abyste se porozhlédli po kombinovaných fondue setech, které mají dvojitý až trojitý hrnec. V tom lze připravovat fondue masové, sýrové i dezertní.

Cena fondue setů

Cena fondue setů začíná na cca 500 a končí na 5 000 Kč. Levnější modely bývají menší (max. pro 4 osoby) a obsahují i ​​méně příslušenství. Ty dražší bývají určeny pro více osob, cena se však samozřejmě může odrazit i na kvalitě. Čím dražší set, tím kvalitnější materiál a delší životnost. K dražším fondue setem patří nepochybně ty elektrické a s fontánou, no také různé designové vychytávky pro gurmány.

Jak se připravuje fondue ze sýra

Tak jako při kapustnici nebo guláši neexistuje jeden správný a původní recept, neexistuje jeden recept na sýrové fondue. Základem je použití minimálně 2 druhů vhodných a kvalitních sýrů, ke kterým se dostaneme o pár řádků níže. Pokud chcete docílit co nejintenzivnější chuť, použijte určitě až 3 různé druhy. Dalšími základními ingrediencemi jsou hladká mouka a suché bílé víno.

TIP: Do sýrového fondue jde poměrně málo surovin, proto musí být každá z nich ve špičkové kvalitě.

Při přípravě dbejte na techniku ​​krájení sýra. Musí být nakrájený na drobné a co nejrovnoměrnější kostky nebo nastrouhaný na hrubší straně struhadla. Důležitý je také poměr, na 600 g sýra použijte cca 200 ml bílého vína a 1 PL mouky. Kromě základních ingrediencí můžete experimentovat s různými kořením (černé, muškátový ořech, červená paprika, kmín atd.), bylinkami (čerstvé i sušené), rajčaty, špenátem nebo jinou zeleninou. Při přípravě nezapomeňte na průběžné míchání. Fondue se konzumuje s opraženými kousky chleba (ideálně na způsob krutonů).

INFO: Pokud budete sýrové fondue podávat jako předkrm, počítejte s min. 100 g sýra a 2 – 3 krajíci chleba na osobu. V případě hlavního jídla je to 200 g a 3 – 4 kusy pečiva.

Jak vybrat fondue sýr

Na světě existuje 8 až 10 základních druhů sýrů, které však mají jakési podkategorie, no a ty existují tisíce. Například jen takoví Francouzi si na své konto připisují více než 400 původních sýrů. Vybrat vhodný "model" na přípravu fondue, proto jeví jako celkem komplikovaná úloha. Bohužel, opravdu to není hračka.

Za vhodné sýry na fondue jsou považovány všechny druhy s nízkým bodem tání, pevnou strukturou a krémovou nebo máslovou konzistencí, které se řadí mezi takzvané vysokohorské sýry. Mezi ty patří například švýcarský Gruyere a anglický Cheddar, ale například i taková Gouda a Ementál.

Vhodný sýr na přípravu fondue

Můžete sáhnout také po francouzsko-švýcarském Comte cheese nebo čistě švýcarském Fontina sýru. Pokud byste i sáhli po něčem jiném, pamatujte, že obsah tuku v sušině musí být minimálně 45%, avšak čím více, tím lépe. Určitě zapomeňte na extrémně oblíbený 30% Eidam.

Recept na čokoládové fondue

Základem čokoládového fondue je čokoláda. Můžete použít bílou, mléčnou i hořkou. Na 2 tabličky budete potřebovat 6 lžic kondenzovaného mléka a 3 lžíce jiné tekutiny. Můžete sáhnout po ovocných šťávách, likérech nebo vínech. Do čokolády je možné přidat cokoli. Drcené ořechy, chilli či piškoty. Na namáčení slouží jakéhokoliv čerstvé ovoce.

INFO: Na jednoho hosta počítejte s alespoň 60 g čokolády a 1 až 2 ks ovoce.

Recept na masové fondue

Masové fondue je novinkou, avšak velmi populární. Touto metodou si můžete připravit jakýkoliv druh masa, a to včetně toho rybího (i mořské plody). První možností je fondue hrnec naplnit vývarem a nechat v něm vařit masové kostky. Druhou alternativou je fritované masové fondue. Hrnec naplníte olejem, ten necháte co nejvíce rozehřát a ochucené syrové kostky masa si na vidličce opeče každý z konzumentů sám.

INFO: Porce masa na osobu se pohybuje okolo 225 g. Při mořských plodech a rybách je to trochu méně, cca 180 g. Pro 4 lidi připravte 1,5 – 2 l vývaru nebo 125 ml oleje na hlavu.

Recept na sedlácké fondue

Sedlácké fondue je alternativou pro ty, kteří nemají fondue set. Podobně jako v předešlých případech existuje mnoho různých receptů. Toto je jeden z nich.

Seznam ingrediencí:

  • 1 tavený sýr v střívku – dražší, ale i chutnější volbou jsou krémové sýry jako Mascarpone nebo Riccota
  • 1 zakysaná smetana
  • 2 menší bochánky chleba
  • 100 g slaniny
  • 1 čerstvou červenou papriku
  • 1 větší šalotku
  • Sůl
  • Pepř
  • 2 PL olivového oleje
  • Čerstvé bylinky na dochucení – doporučujeme použít bazalku, tymián, majoránku nebo jejich směs

Postup na sedlácké fondue

  • Odřízněte vrch z bochníků a ty vydlabejte (budou sloužit jako náhrada fondue hrnce)
  • Bochníky dejte zapéct do trouby
  • Šalotku, papriku a slaninu nakrájejte na malé kostičky
  • Vše opražte na pánvi – začněte slaninou a šalotkou, papriku přidejte až nakonec
  • V misce smíchejte smetanu se sýrem a vše promíchejte s opraženými surovinami
  • Směs dochuťte solí, pepřem, bylinkami a naplňte ní bochník

Nejčastější otázky a odpovědi (FAQ)

Nyní už víte o fondue setech i o tomto netradičním pokrmu skutečně všechno. Na závěr jsme si pro vás připravili ještě několik odpovědí na několik častých otázek.

Je fondue zdravý pokrm?

V zásadě na něm není nic nezdravé. Na druhé straně hovoříme o skutečně kalorickém jídle, takže byste ho určitě neměli konzumovat denně.

Jak vyčistit přilepený sýr na fondue hrnci?

Hrnec naplňte vodou, čisticím prostředkem a nechte ho odmočit alespoň 30 min. Potom zbytky sýra nebo čokolády odstraňte jemným kartáčkem.

Jak pečovat o fondue set?

Po každém použití ho pořádně omyjte a vysušte, přičemž nezapomeňte ani na spodní stranu, která je opálená od plamene. Tak jako jiný nádobí a kuchyňské spotřebiče byste měli i fondue sety skladovat chráněny před prachem a vlhkostí.

Vaše hodnocení:
(89.8%)
Datum publikování: 21.07.2020
Datum poslední aktualizace: 21.07.2020
Autor
Tomáš Polakovič

Tomáš Polakovič

Připravujeme pro vás recenze, testy, hodnocení. Snažíme se vám poskytnout všechny informace, které vám pomohou při rozhodování s nákupem spotřebiče, elektroniky nebo jiného produktu. Zapojte se i vy do diskuse pomocí komentáře a pomozte někomu dalšímu.


Přidat komentář