Nejlepší mini trouby 2020 – recenze, test, srovnání

Přestože jsou dnes vestavěné spotřebiče v kuchyni trendem, některé prostorově chudší byty či domy se musí s menší výměrou kuchyně uskromnit. Právě tehdy přicházejí na řadu kompaktní, ale zároveň efektivní řešení. Mezi takové patří i horkovzdušná mini trouba. Jde o skladný spotřebič, i proto se taková trouba nazývá stolová. Mini trouba už dnes není jen alternativou za klasickou horkovzdušnou troubu, ale plnohodnotným spotřebičem. Jak si mini troubu vybrat? Jaké funkce má? Více v našem článku.

Jak vybrat mini troubu?

V kategorii těchto spotřebičů za poslední roky přibylo opravdu velké množství konkurence. Základ těmto zařízením dali ještě, před pár desetiletí oblíbené, stolní elektrické grily. Dnes se však staly tyto spotřebiče přidanou hodnotou kuchyně a v některých případech jsou plnohodnotnou náhradou horkovzdušných trub. Dnes jsou mini trouby poměrně multifunkčními zařízeními a pro někoho, kdo je v kuchyni limitován místem nebo se domnívá, že velkou horkovzdušnou troubu ani náhodou nepotřebuje, může být mini stolní trouba řešením. Stejně tak jsou takové zařízení ideální na chatu či do zahrady na grilování pokrmů při horším počasí.

Netřeba si však elektrickou mini troubu plést s mikrovlnou troubou. V něčem má své výhody jedno zařízení a v něčem zase druhé. Věřte však, že mini stolní trouby dokáží na rozdíl od mikrovlnné trouby připravit plnohodnotné jídlo a nejen rozmrazit a ohřát polotovar. Jaké parametry si všímat a co je při výběru nejdůležitější?

Nejlepší mini trouby

Názov Hodnotenie Detail
Orava EC-321   ✔   ZLATÁ STŘEDNÍ CESTAZobrazit produkt
Severin TO 2065   ✔   PRO NÁROČNÉZobrazit produkt
ECG ET 32303   ✔   NÁŠ TIPZobrazit produkt
Vigan T45L   ✔   NEJPRODÁVANĚJŠÍZobrazit produkt
Exihand AT 809   ✔   DNES V AKCIZobrazit produkt

Mini trouby – recenze

Horkovzdušná mini trouba je praktickým pomocníkem pro každého s malou kuchyní i pro lidi, kteří chtějí vařit na chatě, avšak nemají zájem o klasický sporák. Nejlepší mini trouba se hledá těžko, neboť je třeba zhodnotit množství parametrů. Abychom vám hledání usnadnili, podívali jsme se na několik oblíbených modelů a připravili pro vás recenze.

Důležité parametry výběru

Před koupí jakéhokoliv spotřebiče není na škodu, abyste při výběru seznámili se základními parametry, vlastnostmi a funkcemi, kterým třeba správný výběr podřídit. Nejlepší mini trouba je taková, která vyhovuje vašim potřebám. Podstatné je hlavně vědět, jaké máte při výběru mini trouby možnosti. Co je tedy třeba si všímat při výběru kvalitní mini stolové horkovzdušné trouby?

  • Největší výhody volně stojící elektrické mini trouby
  • Účel použití
  • Typy stolních trubek
  • Objem a rozměry mini trouby
  • Výkon mini trouby
  • Funkce, vlastnosti a příslušenství
  • Design a použité materiály
  • Nejoblíbenější výrobci
  • Cenové rozpětí

Největší výhody mini stolové trouby

Úvodem je dobré si zdůvodnit, proč se právě koupě mini elektrické trouby může v domácnosti vyplatit. Prvním důvodem je, že dokáže být téměř plnohodnotnou náhradou standardní horkovzdušné trouby. Samozřejmě, velikostí se klasické troubě nevyrovná, ale v ostatních parametrech je mini stolní trouba opravdu ideální náhrada. Připravovat v ní lze téměř všechny druhy pokrmů.

Mezi největší výhody určitě patří právě kompaktnost tohoto spotřebiče. Menší rozměry jsou výhodou, najde si místo na kuchyňské lince či na stole. Rovněž se elektrická mini trouba předehřívá rychleji než klasická horkovzdušná trouba. S menším objemem vzduchu, který musí zařízení zahřívat se projeví i nižší spotřeba energií. V neposlední řadě je údržba jednodušší, protože všechny části i útroby trouby jsou plně dostupné.

  • Kompaktní rozměry
  • Jednoduché ovládání
  • Plnohodnotná náhrada horkovzdušné trouby
  • Rychlé předehřívání
  • Nižší spotřeba energie
  • Snadná údržba

Účel použití mini trouby

Na účel se v případě mini elektrické trouby třeba zaměřit také, a to hned na začátku. Ačkoli by se mohlo zdát, že každý model zvládne totéž jako jakýkoliv jiný, není to tak. V rámci segmentu jsou modely s různou funkcionalitou. Pokud plánujete v takové troubě jen grilovat a občas upéct toasty, spíše půjde o doplňkové vybavení kuchyně, které nebudete využívat příliš často a nemusíte tedy investovat do zcela nejvyšší třídy. Pokud však bude mini elektrická trouba jako primární spotřebič, kde budete pravidelně péct maso, pizzu nebo koláče, pak je třeba se zaměřit na výkonnější a kvalitnější modely.

Typy stolních trub

Úzce souvisí s předchozím odstavcem, když je třeba zvážit, jaký bude primární účel daného spotřebiče. V zásadě rozlišujeme dva základní typy mini stolních trub. Za standardní mini elektrickou troubu lze považovat většinu modelů, které umožňují pečení, grilování, rozmrazování či ohřívání.

Horkovzdušná mini trouba

Následně jsou zde mini trouby s elektrickým vařičem. Kromě toho, že v nich můžete péct, grilovat, ohřívat či rozmrazovat, využita je i horní plocha mini trouby. Nejčastěji jde o dvě či tři varné zóny. Z běžné mini trouby se tak stává mini elektrický sporák, který má jistě v mnoha případech své využití. Tyto modely jsou obvykle výkonnější, dražší, ale zároveň multifunkčnější. Destičky mohou být litinové nebo dokonce může jít o moderní sklokeramické provedení.

Velikost a objem stolové trouby

Obvykle nejde o zařízení větší než například mikrovlnné trouby. Samozřejmě, většina modelů má o něco více centimetrů do výšky i do hloubky. Oblíbené jsou mini stolní trouby však právě proto, že zabírají málo místa, jsou kompaktní a snadno se s nimi manipuluje. V první řadě si zvažte, jak velký spotřebič do vaší kuchyně vlastně chcete umístit. Rovněž mají některé modely atypické rozměry pekáčů, a proto zvažte zda jsou dány plechy běžně dostupné.

Standardní velikost je při šířce kolem 40 až 60 cm, hloubka v průměru 30 až 45 cm a podobně je na tom i výška 20 až 40 cm. Na základě těchto parametrů je možné odlišovat i vnitřní objem dané trouby. A jaký je ideální objem? Volba je opět na vás. Na trhu najdete mini trouby o objemu od 20 litrů. No stejně tak i modely s objemem 40 litrů. Větší mini trouby už tak trochu popírají pojmenování mini, ale je jen na vás, jestli půjdete do nejmenší nebo standardní velikosti mini stolové trouby. Hmotnost mini stolních trub se pohybuje od 5 do 15 kg.

Z hlediska výběru se při velikosti zaměřte především na vaše potřeby. Chcete-li nahradit vaši velkou horkovzdušnou troubu, sáhněte po sofistikovanějším a větším modelu. Naopak, má-li být mini stolní trouba dříve občasnou atrakcí, nemusíte doma zbytečně skladovat troubu s většími rozměry.

Výkon a možnosti

Jde o technický parametr, který vám napoví často i to, jak rychle se například trouba zahřeje. Samozřejmě, roli hrají i další faktory, jako objem, použité materiály či maximální možná teplota. Příkon menších mini stolních trub se pohybuje na úrovni 1 500 až 2 000 W. Výkonnější modely s výkonnějším topným tělesem/tělesy se pohybují s příkonem i na hranici přes 3 000 W. Přirozeně, mini trouba s objemem 30 litrů a příkonem 3 000 W se zahřeje rychleji než trouba s příkonem 1 600 W.

Funkce, vlastnosti a příslušenství

Dnešní mini stolní trouby jsou moderní a inovativní zařízení, které jsou všestranným kuchyňským spotřebičem. Nabídnout mají uživateli maximální komfort, ale zároveň s jednoduchostí a rychlostí.

  • Pečení: Bez této funkce by mini stolní trouba neměla žádný význam. Jde o standardní funkci. Pečení zajišťuje topné těleso, případně více topných těles. Tím se zabezpečuje udržování rovnoměrné teploty pro správný proces pečení.
  • Grilování: V případě mini stolních trub velmi oblíbená funkce. V tomto případě trouba využívá sálavé teplo, které proudí především z horní strany spotřebiče. Grilovat lze pokrm přímo na roštu, plechu, ale ideální je, pokud má trouba k dispozici funkci otočného grilu a připravovaný pokrm se otáčí na grilovací jehle. Pokud tedy chcete grilovat přímo na vašem stole v kuchyni, mini stolní trouba se vám určitě sejde.
  • Opékání: Opékání je funkce, která umožňuje rovnoměrné opečení pokrmu ze spodní i horní strany. Vyplatí se to především při opékání toastů, pizzy nebo koláčů. Některé moderní mini trouby disponují i ​​různými režimy pro konkrétní pokrm.
  • Rozmrazování: Velmi praktická funkce, která umožňuje rozmrazit v zásadě jakýkoliv mražený pokrm či ingredienci. Rozmrazování si nastaví stálou teplotu a jediné, co sledujete, je čas. Někdy tento režim není označen zvlášť, pouze nastavíte teplotu na rozmrazování podle manuálu.

Rošt mini stolové trouby

  • Základní funkce ohřevu: V tomto případě tak ani nejde o samotné funkce, jako možné kombinace při přípravě pokrmů v elektrické mini troubě – Dolní ohřev, Horní ohřev, Dolní ohřev + horní ohřev, Dolní ohřev + horní ohřev + ventilátor, Gril + ventilátor, Rozmrazování.
  • Časovač: Velmi praktická funkce, která vás upozorní na konec přípravy pokrmu nebo třeba i na konec předehřevu. Kromě akustického signálu mají některé modely i funkci automatického vypnutí po uplynutí nastaveného času.
  • Termostat: Regulace teploty je v případě trouby velmi podstatná. Obvykle je možné nastavit teplotu v intervalu od 100 do 250 °C. Nastavit tak lze teplotu, kterou pro přípravu daného pokrmu vyžadujete.
  • Osvětlení: Vnitřní prostor mini trouby s osvětlením je rozhodně vítanou vychytávkou. Pozorovat tak přípravu pokrmu můžete přímo přes sklo.
  • LCD displej: Namísto mechanických regulátorů může být daný model vybaven LCD displejem a systémovými tlačítky, kterými nastavíte všechny hodnoty a uvidíte jejich právu praktickém LCD displeji.
  • Konvekce – ventilátor: U mnoha modelů jde o samozřejmou funkci. Ventilátor se postará o optimální distribuci teplého vzduchu ve vnitřním oběhu. Zabezpečené je tak rovnoměrné proudění tepla v celém prostoru, což zkvalitňuje výsledek pečení či grilování.
  • Příslušenství: Nejčastěji je dodávaným příslušenstvím nerezový – chromový rošt. Rovněž v balení často najdete i pečící plech nebo grilovací jehlu – Rotisserie. Takové trouby disponují speciálními úchyty, kde lze jehlu uchytit a jídlo se bude v prostoru pomalu otáčet.

Design a kvalita materiálů

Vzhled je sám o sobě velmi individuálním parametrem, ale v daném segmentu naleznete opravdu bohaté zastoupení různých barevných provedení. Mezi neutrální design lze s určitostí řadit i modely v nerezovém provedení. Nejčastěji jsou používány materiály jako nerez, jiné druhy kovů jako hliník či mosaz.

Nejoblíbenější výrobci

Kvalita a reputace je v případě výrobců základním kritériem výběru. V neposlední řadě jsou podstatné právě reference zákazníků. V případě mini stolních trub natrefíte při hledání na několik známých, ale i méně známých značek.

Elektrická mini trouba

Od koho tedy volně stojící elektrické trouby kupovat? Zmínit musíme jako první značku Orava, která já v našich končinách dobře známá. Mini trouba Tefal či mini trouba Concept rovněž nejsou krokem vedle. Mezi prémiové výrobce lze řadit elektrické trouby značky DeLonghi nebo Treviso. O pečení v mini troubě se vám může v cenově nejdostupnější kategorii dokážou postarat i modely značky Sencor.

Cena

Přestože je nabídka výrobců bohatá, nedoporučujeme vám zaměřit se na zcela nejlevnější modely. Minimální, a tedy spodní hranici bychom v případě koupě stanovili na částku od 2 000 Kč a více. Takové mini trouby disponují základními funkcemi a někteří výrobci nešetří ani příslušenstvím.

Kvalitativně polepšit si můžete u modelů od 3 000 Kč a více. Nechybí jim funkcionalita, inovace a inteligentní ovládání. Rovněž jsou často dodávány s příslušenstvím. Pokud toužíte po prémiové kvalitě, investovat by sta měli více než 6 000 Kč. V této třídě si už přijdou na své i velmi nároční zákazníci.

Nejčastější otázky a odpovědi (FAQ)

Rozhodli jste se pro koupi mini stolové trouby, stále vám však víří v hlavě řadu otázek? Na ty nejčastější vám nabízíme odpověď.

Dokáže mini stolní trouba plnohodnotně nahradit klasickou troubu?

Ano, dokáže. Můžete v ní péct pizzu, kuře, ale např. i vepřové koleno. V mini troubě se dokonce pokrmy připraví o něco rychleji, protože je trouba menší.

Jak se o mini troubu starat?

Péče o mini troubu je jednodušší než v případě klasické trouby. Je menší a snadněji přístupná, proto se dostanete všude, kde potřebujete. K čištění stačí použít klasické přípravky na čištění trub.

Je vaření v mini troubě ekologičtější?

Určitě je. Opět v tom hrají roli menší rozměry trouby. Na rozehřátí potřebuje méně energie, i jídlo se připraví o něco rychleji. Výhodou je také to, že negeneruje tolik tepla jako klasická trouba, což oceníte zejména v létě.

Vaše hodnocení:
(90.6%)
Datum publikování: 19.10.2020
Datum poslední aktualizace: 19.10.2020
Autor
Tomáš Polakovič

Tomáš Polakovič

Připravujeme pro vás recenze, testy, hodnocení. Snažíme se vám poskytnout všechny informace, které vám pomohou při rozhodování s nákupem spotřebiče, elektroniky nebo jiného produktu. Zapojte se i vy do diskuse pomocí komentáře a pomozte někomu dalšímu.


Přidat komentář