Nejlepší strojky na těstoviny 2020 – recenze, test, srovnání

Těstoviny se spojují především s Itálií, ale oblíbeným pokrmem jsou po celém světě. Přestože v obchodě narazíte na různé druhy těstovin, jde o sušené výrobky, které nikdy nebudou mít takovou chuť než ty, které si čerstvě připravíte. Při výrobě doma připravených těstovin vám pomohou strojky na těstoviny, které usnadní práci. Pokud patříte k milovníkům čerstvě připravených a chutných těstovin na různé způsoby, zbystřete pozornost.

Jak vybrat strojek na těstoviny?

Strojek na těstoviny je jednoduchý kuchyňský přístroj, který připomíná mlýnek na maso. Práce s ním proto není náročná, ale při výběru správného produktu byste měli sledovat určité parametry. Prozradíme vám, jaké typy strojků na trhu existují, co všechno se s nimi dá udělat i to, na co si dát pozor při výběru.

Strojek na těstoviny může být mechanický nebo elektronický a zpravidla jde o zařízení se dvěma válci, mezi nimiž prochází těsto. To je pak pomocí dalších nástavců formováno do požadovaného tvaru těstovin dle vaší volby.

Nejlepší strojky na těstoviny

Strojky na těstoviny – recenze

Pro snadnější zorientování se v nabídce strojků na výrobu těstovin vám přináší pár tipů na produkty od ověřených a spolehlivých výrobců. Najdete zde automatické elektrické strojky, jakož i mechanický strojek, který se ovládá ručně.

Typy strojků na přípravu těstovin

Strojky na výrobu těstovin se dělí na dvě základní skupiny. Známe mechanické (manuální) a elektrické (automatické) strojky, přičemž každý z nich má své klady i zápory.

Mechanické strojky

Mechanické strojky jsou vhodné do domácností, kde se těstoviny nevyrábějí ve velkých množstvích, protože při výrobě těstovin musíte vynaložit manuální (ruční) sílu. Tyto strojky patří k oblíbeným kvůli snadnosti použití. Stroj na výrobu těstovin stačí pomocí speciální úchytky připevnit o kuchyňskou linku a následné ovládání se realizuje prostřednictvím kliky. Tyto přístroje však zvládnou vyrobit menší počet druhů těstovin.

Mechanický strojek na těstoviny

Výhody:

  • jednoduchá konstrukce,
  • menší riziko kažení se přístroje,
  • nižší cena,
  • bez nutnosti použít elektřinu.

Nevýhody:

  • pomalejší příprava těstovin,
  • fyzická námaha,
  • menší počet druhů těstovin.

Elektrické strojky

Elektrické strojky jsou obohaceny o elektromotor, který nahrazuje ruční pohyb. Výroba těstovin je proto rychlejší a navíc při ní nemusíte vynaložit žádnou fyzickou námahu. K ovládání přístroje stačí stisknout příslušné tlačítko, které uvede stroj do automatického pohybu, a vložit těsto na příslušné místo. Tyto strojky jsou o něco dražší, ale zvládnou výrobu různých druhů těstovin. Počítat musíte také s tím, že pokaždé potřebujete přívod elektrické energie.

Elektrický strojek na výrobu těstovin

Výhody:

  • rychlá příprava těstovin,
  • komfort při práci,
  • bez nutnosti fyzické námahy,
  • větší počet druhů těstovin.

Nevýhody:

  • větší riziko kažení se přístroje,
  • vyšší cena,
  • nutnost použít elektřinu.

Výběr vhodného stroje na těstoviny

Při výběru stroje na těstoviny byste měli v první řadě zvážit, jak často jej chcete používat a jak velké množství a druhy těstovin s ním chcete vyrábět. Od toho se bude odvíjet, zda zvolíte mechanický nebo elektrický strojek.

V případě nákupu automatického stroje na těstoviny je nutné přihlížet na jeho výkon. Jelikož stroj pohání elektřina, jeho výkon by měl být minimálně 150 W. To vám zaručí rychlý a nerušený chod přístroje. Při volbě mechanického variantu zas nezapomínejte na precizní a kvalitní provedení rukojeti, protože na ni bude během manuální práce vyvíjen vyšší tlak.

Materiál, ze kterého je stroj vyroben

Podstatným parametrem při rozhodování je materiál, ze kterého byl stroj vyroben. Čím je kvalitnější materiál, tím je delší životnost přístroje. Nejvíce částí strojku by proto mělo být vyrobených z oceli.

Ocelový strojek na přípravu čerstvých těstovin

U plastových modelů sice výrazně ušetříte, ale časem mohou být náchylné na deformace. Plastové strojky se navíc obtížněji čistí a mají i kratší životnost. Na trhu se můžete setkat i s hliníkovými výrobky, respektive se stroji vyrobenými v kombinaci hliník a plast, ty však stejně patří k méně kvalitním.

Kvalitní strojky na těstoviny jsou z ušlechtilé oceli (chrom a nerez) a ideální je, pokud je ze stejného materiálu vyrobené i uložení válců. Takový přístroj vám zaručí dlouhou životnost, snadné čištění i větší stabilitu strojku po připevnění na kuchyňskou linku.

Stabilita přístroje na výrobu těstovin

Jak jsme naznačili výše, důležitá je stabilita. Strojek by měl být dobře vyvážený a vybaven kvalitní šroubem, pomocí které se připevní o kuchyňskou linku.

Levnější modely zpravidla hůř přiléhají k pracovní desce, čímž je ztížena práce, protože přístroj se posouvá nebo se houpe ze strany na stranu. Některé elektronické strojky mají na spodní straně nožičky a od jejich kvality a umístění závisí stabilita přístroje. Platí, že čím má přístroj vyšší hmotnost, tím má i vyšší stabilitu.

Druhy připravovaných těstovin

Známe jednoduché strojky na nudle, případně na vlasové nudle. Nicméně na trhu je mnoho přístrojů, které zvládají přípravu těstovin od výmyslu světa. Jednotlivé těstoviny se od sebe liší tloušťkou i tvarem a jsou vhodné pro přípravu rozdílných typů jídel. Většina modelů nabízí možnost vybrat si požadovanou tloušťku, respektive šířku těstovin.

Strojek na vlasové nudle

Při elektrických modelech najdete v balení vyměnitelné desky nebo nástavce, které krájí těsto podle potřeby. Tyto nástavce by se měli dát snadno a pohodlně vyměnit. Vyměnitelný prvek rozhoduje o tom, jaký druh těstovin vznikne. Vyrobit si můžete špagety, lasagne, pappardelle, trenette, gnocchi, tortillini, empanadas, agnolotti, reginette, ravioli, tagliatelle nebo fettuccine. Vaší fantazii se meze nekladou a k některým modelům je možné dokonce dokoupit si další nástavce, kdyby vám ty v balení nestačily.

Obecně platí, že mechanické strojky na těstoviny vyrábějí klasické dlouhé těstoviny různých šířek. Elektronické strojky zas nabízejí přípravu kruhových, motýlkových či dalších speciálních tvarů a vzorů.

Ověření výrobci a ceny

Neméně důležitou roli při výběru strojku na přípravu těstovin sehrává výrobce. Sáhnout byste měli po ověřených a spotřebiteli kladně hodnocených produktech. K známým značkám, které vyrábějí kvalitní strojky na těstoviny, patří Klarstein, Marcato, De Gusto, MagicHome, Banquet, Tescoma nebo Orion.

Cena strojků na výrobu těstovin začíná od 450 Kč. Mechanické strojky jsou zpravidla levnější než elektronické. Levné přístroje vám většinou nabídnou výrobu nudlí různé tloušťky, pokud však chcete těstoviny jiných tvarů, raději si trochu připlaťte. Cena osvědčených strojků, které mají v balení nástavce, začíná od 750 Kč a pohybuje se do 1 500 Kč. Na trhu samozřejmě najdeme i mnohem dražší přístroje, jejichž částka se šplhá k hodnotě 12 000 Kč. V tomto případě ale jde o profesionální stroje na výrobu těstovin, které jsou vhodné do restauračních zařízení. V běžné domácnosti byste je nevyužili.

Výroba domácích těstovin

Výhody výroby domácích těstovin

Výroba domácích těstovin s sebou přináší několik výhod. Nejpodstatnější je jejich čerstvost. Domácí těstoviny si pomocí strojku připravíte za pár minut a jejich výroba vůbec není náročná. Ke kladům patří:

  • čerstvost těstovin,
  • rychlost výroby,
  • nenáročná obsluha strojů,
  • lepší chuť oproti kupovaným,
  • možnost vyrábět různé druhy těstovin,
  • odpočinek při zpracování mouky a vajec.

Jak si připravit domácí těstoviny?

Originální italské těstoviny se vyrábějí z extra hladké mouky a mouky semoliny. Těsto se z těchto surovin vypracuje v poměru 3 : 1. Pokud semolinu doma nemáte, nic se neděje, chutné těstoviny si připravíte i z klasické hladké mouky.

Na výrobu základního těsta potřebujete 4 vejce, 400 gramů hladké mouky (ideálně typu 00), 1/2 čajové lžičky soli a 1 čajovou lžičku olivového oleje. Postup výroby je velmi jednoduchý.

Hladkou mouku si smíchejte se solí a vajíčka rozšlehejte s olivovým olejem. Mouku následně vysypte na pracovní desku a vyhlubte do ní jamku. Do této jamky vylijte vajíčka a pak k nim vidličkou zlehka přimíchávejte mouku. Dělejte tak, dokud nevznikne takzvaná drobenka. Ze vzniklé drobenky rukama vypracujte hladké těsto, přičemž vypracování trvá přibližných 7 až 10 minut. Pokud je těsto příliš husté, přidejte do něj trochu vody nebo vaječný žloutek.

Vypracované těsto si potřebuje odpočinout, proto ho zabalte do celofánu a dejte alespoň na půlhodinu odležet do chladničky. Potom těsto vyválejte, resp. vložte do strojku na těstoviny, který se postará o vhodný tvar těstovin. Těstoviny zbývá už jen uvařit ve vařící vodě s kapkou olivového oleje a špetkou soli. Uvařené by měly být za přibližně 3 minuty.

Nejčastější otázky a odpovědi (FAQ)

Pokud patříte k milovníkům těstovin, vaše rozhodování, zda si strojek koupit nebo ne, by mělo mít jasnou odpověď. Pro nerozhodné však přikládáme několik nejčastějších otázek.

Jak efektivně pracovat se strojkem?

Při vkládání cesta do strojku na těstoviny je vhodné podsypání moukou, zabrání se tak jakémukoliv přichytávání cesta.

Co se stane, když vložím do strojku příliš velké těsto?

Do strojků se nedoporučuje vkládat velké těsto, protože přístroj by se mohl poškodit. S příliš velkým těstem navíc nedosáhnete dokonalý vzhled těstovin.

Vyžaduje strojek speciální údržbu?

Strojek na výrobu těstovin nepotřebuje náročnou údržbu, avšak mělo by se dodržovat pár jednoduchých zásad. Před uskladněním je vhodné strojek otřít navlhčeným hadříkem, případně jemným kartáčem odstranit zbytky těsta. Strojky se nedoporučuje omývat pod proudem tekoucí vody ani v myčce nádobí.

Vaše hodnocení:
(89.8%)
Datum publikování: 28.07.2020
Datum poslední aktualizace: 28.07.2020
Autor
Tomáš Polakovič

Tomáš Polakovič

Připravujeme pro vás recenze, testy, hodnocení. Snažíme se vám poskytnout všechny informace, které vám pomohou při rozhodování s nákupem spotřebiče, elektroniky nebo jiného produktu. Zapojte se i vy do diskuse pomocí komentáře a pomozte někomu dalšímu.


Přidat komentář