Nejlepší pánve 2018 - Litinové, Keramické, Grilovací

Ať kuchař nebo kuchařka, každému vyhovuje jiný druh pánve. Někdo má rád mělké, jiný hluboké. Někdo má rád keramické a další zase používá téměř na všechno grilovací. Nebudeme vás přesvědčovat o tom, kterou pánev máte používat. Nabízíme vám pouze seznam nejlepších pánví ve více kategoriích.

Pánve

Podívali jsme se na redakční testy pánví, uživatelské recenze a hodnocení a sestavili jsme žebříček nejoblíbenějších a nejkvalitnějších pánví. Žebříček není trvalý, průběžně ho upravujeme na základě nově dostupných informací (testů, recenzí, vašich hodnocení). Vše můžete ovlivnit i vy, stačí se zapojit do diskuse pomocí komentářů v dolní části této stránky.

Nejlepší keramické pánve

Nejlepší grilovací pánve

Nejlepší klasické pánve

Druhy pánví

Vybrat si můžete ze čtyř základních druhů pánví - klasických, grilovacích, palačinkových a wokov. Každá z nich je vhodná pro přípravu jistého druhu jídla, proto pokud budete toto hlavní faktor vašeho výběru, víte, co potřebujete.

  • Klasická pánev: Jde o nejběžnější a nejpoužívanější druh pánve. Má rovné dno a primer vysoký okraj, proto je vhodný na rychlé smažení na horkém oleji, vaření omáček či dušení masa.
  • Grilovací pánev: Pánev má buď hladký, nebo vroubkovaný povrch, obvykle má tvar čtverce. Disponuje většinou nízkými okraji a jednou rukojetí. Použitý materiál, který je zárukou dlouhé životnosti a rovnoměrné distribuce tepla, se podepsal pod vyšší hmotnost pánve.
  • Palačinková pánev: Pánev s nízkými okraji a hladkým povrchem, který zajišťuje rovnoměrné pečení, má průměr 25 až 27 cm.
  • Wok: Jde o pánev se zkosenými hranami, dno woku je menší než horní obvod. Při vaření má přirozeně dno vyšší teplotu než stěny woku.

Jak správně vybrat pánev

Při výběru pánve je v první řadě důležitý materiál, z tkorého je vyrobena. Každý z nich se totiž vyznačuje jinými vlastnostmi a jinak k němu třeba přistupovat při čištění.

Materiál

Na trhu najdete pánve z různých materiálů, na jejich výrobu se používají hliník, keramika, litina, teflon, nerezavějící ocelí měď. Každý z materiálů se vyznačuje jinou odolností a tepelnou vodivostí.

Hliník

Při výrobě pánví se používá nejvíce, je dobře tepelně vodivý a teplo rozkládá rovnoměrně. Při výběru hliníkové pánve se řiďte zásadou čím hrubší hliník, tím lepší jsou vodivé vlastnosti pánve. Tyto pánve jsou poměrně levné.

Teflonová pánev

Při opakovaném zahřívání se hliníkové pánve mohou deformovat. Pokud hliníkovou pánev, tak potom vyrobenou z tvrzeného hliníku. Ten je extrémně odolný a vhodný i do myčky.

Keramika

Keramické pánve se sice ohřívají pomaleji, ale navaření při stálých teplotách jsou ideální. Dobře se s nimi manipuluje, protože jsou lehké, na druhé straně jsou však poměrně křehké. Na dušení či vaření omáček je to však vhodná volba.

Litina

Pokud se budete o ni starat, vydrží vám celý život. Jde totiž oextrémně odolné, avšak trochu těžké pánve. Taková pánev se zahřívá pomaleji, její výhodou však je rovnoměrné rozložení tepla. Péče o litinové pánve je jednoduchá, vyhněte se však jejich delšímu ponechávání ve vodě, aby nezhrdzaveli.

Teflon

Pokud hledáte pánev snepřilnavým povrchem, volba by měla padnout na některý z teflonových modelů. Vybírejte si však z kvalitnějších pánví z vícevrstvých teflonových materiálů, které jsou odolnější než levné teflonové pánve.

Malá pánev

Nerezová ocel

Navzdory horší vodivosti patří tento lehký a odolný materiál k oblíbeným. Jejich výhodou je jednoduché čištění, které je možné i v myčce nádobí. Nerezová vrstva nemá žádné speciální vlastnosti, a proto se jídlo velmi snadno připálí.

Měď

Měděné patří mezi nejdražší pánve. Používají je často profesionální kuchaři. Pochlubit se mohou vynikající a rovnoměrnou distribucí tepla a téměř nekonečnou životností, v případě, že se o ně dobře staráte. Protože měď může reagovat s jídlem a uvolňovat toxické látky, jsou měděné pánve z vnitřní strany potažené ocelí nebo antikorem.

Držadlo pánve

V případě, že plánujete pánev používat na dopékání v troubě, měli byste se zajímat o to, zda je ručka tepelně izolovaná, tedy zda se v troubě neroztaví. Některé se dají totiž v troubě použít, avšak do omezené teploty. Obvykle platí, že čím je vyšší hmotnost pánve, tím je držadlo lépe zhotovené. Nemělo by vést teplo, abyste při vaření nepopálili, v případě pánví, které se dají vložit do trouby, jsou držadla buď izolované, nebo se dají složit.

Poklice pánve

Při woku a klasické pánvi se bez ppokrievky při vaření často neobejdete. obvykle bývá součástí balení, v případě, že ne, byste se měli zajímat o to, zda ji výrobce k pánvi nabízí. Při poklicích je standardem otvor na únik páry, modernější modely disponují i otvorem na přilévání.

Pánev s poklicí

Velikost a hloubka pánve

Nejběžnější prodávané pánve mají průměrně 26 až 28 cm, což je dostatek místa na učinění menší ryby či 4 kousků masa. Pokud tedy nebudete vařit jen pro sebe, určitě na velikosti nešetřete. Pokud ji neplánujete používat pouze na smažení, měla by být pánev i dostatečně hluboká.

Vhodný sporák

Při výběru pánve se nezapomeňte informovat o tom, zda je vhodná pro váš sporák. Při plynovém, elektrickém a sklokeramickém povrchu byste s tím neměli mít problém, pozor si však určitě dejte v případě, že máte domasporák s indukční deskou. Takové pánve totiž musí mít ve dně ocel.

Údržba

Navarili jste a už jen zbývá umýt nádobí? Pak se vám jistě bude hodit pánev, která se dá vložit do myčky. Vzhledem k tomu, že některé pánve jsou poměrně velké a těžké, následná úrdžba nemusí být vůbec jednoduchá.

Pánev na maso

Pokud máte tu možnost, raději si vyberte model, který lze umýt v myčce, pokud ne, vyberte si takový, který můžete bez obav z poškození mýt klasickým způsobem. Určitě byste však neměli pánev umývat ještě dokud je horká, abyste prodloužili její životnost.

Recenze a hodnocení

 

Nejlepší klasické pánve

Vaše hodnocení:
(90.2%)

oblíbené produkty


Přidat komentář