Nejlepší polévkovary 2020 – recenze, test, zkušenosti

Umíte si představit, že místo nekonečného stání u sporáku pouze nahrubo nakrájíte zeleninu, zalijete ji vodou, přidáte trošku soli, klepnete na 1 tlačítko a za necelou půlhodinku můžete svolat rodinku ke stolu? A ještě jsme zapomněli, že mezitím stihnete vyvenčit psa.

Jak vybrat polévkovar?

Pokud se vám taková představa líbí, měli byste popřemýšlet nad šikovným kuchyňským spotřebičem, polévkovarem. My vám poradíme, jak ho co nejlépe vybrat.

Nejlepší polévkovary

Názov Hodnotenie Detail
Tefal BL 542831   ✔   DOBRÉ RECENZEZobrazit produkt
Domo DO705BL 2 l   ✔   NEJPRODÁVANĚJŠÍZobrazit produkt
Tefal Easy Soup BL841137   ✔   DNES V AKCIZobrazit produkt
Tescoma President 1,75 l   ✔   PRO NÁROČNÉZobrazit produkt
Domo DO719BL   ✔   ZLATÁ STŘEDNÍ CESTAZobrazit produkt

Polévkovary – recenze

Jelikož tyto kuchyňské spotřebiče nepatří k úplně běžným, v důsledku čehož je jen málo pravděpodobné, že se o jejich výběru poradíte se sousedkou, která už podobný kousek má, připravili jsme si pro vás naše vlastní recenze, které vám polévkovary představí trochu blíž.

Co je to automatický polévkovar

Automatický polévkovar je kuchyňský spotřebič, který jídlo uvaří i rozmixuje. V praxi tedy můžete v jedné nádobě připravit polévku krémovou nebo tu s kousky, pyré, dětskou kaši, ale i jiné, studené pochutiny, jako je smoothie či rostlinné mléko. Polévkovar však můžete využít také při zpracování ovocné a zeleninové sklizně z vaší zahrady, tedy při zavařování džemů, povidel, marmelád, leča či čalamády. Obrovskou výhodou je, že všechny ingredience pouze nahážete dovnitř, vyberete 1 z režimů, stisknete tlačítko a počkáte příslušný čas. Po krátké chvilce je vaše dobrota hotová, a to bez míchání, kontrolování a jiných zdlouhavých činností.

Jak vybrat nejlepší automatický polévkovar

Předtím, než začnete řešit jednotlivé parametry, byste se měli rozhodnout, jaký typ polévkovaru bude vyhovovat vám. Všechny kuchyňské spotřebiče s tímto názvem fungují přibližně stejně. Suroviny uvaří, a pokud chcete, tak je i rozmixuje. Jisté rozdíly mezi jednotlivými typy se však přece jen najdou. Hlavní rozdíl spočívá v tom, zda si koupíte polévkovar, který je vybaven i mixérem, nebo mixér, který můžete využít i na vaření polévky.

Polévkovar s mixérem

Polévkovar s mixérem na první pohled připomíná pověstnou termosku na kávu. Topné těleso se většinou nachází na dně elektrické části zařízení. Z vrchního víka trčí dlouhá tyč. Ta splňuje funkci mixéru a vařečky, která slouží na průběžně promíchávání právě vařené polévky. Polévkovary s mixérem jsou určeny přednostně na vaření. Mixování je až na druhém místě. Jejich největší nevýhodou je nepřehledná nádoba, ve které nevidíte pokrm, který právě vaříte. Zároveň jsou trochu náročnější na údržbu, i přesto, že jsou většinou vybaveny funkcí automatického mytí. Celé zařízení však do myčky ani umyvadla vložit nemůžete.

Polévkovar s mixérem

Mixér s funkcí vaření

Nesnažíme se vám zamotat hlavu, ale některé polévkovary v první řadě slouží opravdu na mixování a funkce vaření je pouze doplňková. Tato zařízení vypadají jako obyčejný kuchyňský mixér na podstavci. Na rozdíl od něj však mají i funkci vaření, většinou i ohřevu. Speciální kategorií jsou mixéry, které na vaření, resp. na ohřev nevyužívají topné těleso, ale teplo, které vzniká při mixování. Jedním takovým spotřebičem je například Nutribullet Rx, který u nás stojí téměř 5 500 Kč.

Důležité parametry automatických polévkovarov

Polévkovar se může na první pohled jevit jako spotřebič, který využijete jen na jedno jediné. Pro přípravu polévek. To, zda to bude opravdu takhle, však závisí na tom, jakými funkcemi bude disponovat váš polévkovar. Asi není třeba dlouho říkat, že čím více jich je, tím je to lepší. Kromě funkcí byste se měli při výběru zaměřit na objem, výkon, použité materiály a ještě několik drobností.

Objem nádoby

Polévkovary mají objem od 1,2 do 2 l. Pro lepší představu, v 2 l polévkovaru připravíte polévku na 1 normální oběd pro 4-člennou rodinu, na celý víkend však určitě ne. Od této koupě se vás však nesnažíme odradit. Spíše vás připravujeme na realitu. Pokud vaříte jen pro sebe, klidně sáhněte po modelu s objemem od 1 do 1,5 l. Pro 4-člennou rodinu si pořiďte alespoň 1,75 l kousek, ideálně však ten s objemem 2 l.

POZOR: Každý polévkovar má celkový a užitný objem. Celkový objem se většinou pohybuje až okolo 3 l. Při výběru se však zaměřte právě na ten užitný, který je vždy podstatně menší.

Samostatný režim na mixování a vaření

Každý polévkovar suroviny uvaří, a pokud chcete, tak i rozmixuje. Funkcí vaření a mixování proto musí disponovat každý jeden z nich. Při výběru si však dejte pozor, zda tyto 2 funkce můžete zapnout i samostatně. Pokud ne, polévkovar využijete opravdu pouze na vaření krémových polévek a omáček.

Nerezový polévkovar

Zařízení, které dokáží mixovat samostatně, jsou vhodné i pro přípravu smoothie a jiných, nevařených, no rozmixovaných pokrmů. Navíc je můžete využít i jako samostatný mixér. Pozor, důležitý je také samostatný režim vaření. Některé polévkovary totiž mohou vařit a mixovat zároveň a nijak jinak. V takových kouscích si tedy tradiční kuřecí vývar nepřipravíte.

Intenzita mixování

Některé polévkovary dokážou suroviny rozmixovat jen na jednu, nejčastěji na zcela krémovou konzistenci, na jiných si můžete intenzitu mixování nastavit podle vlastních potřeb. Nejčastěji jde o režimy pro přípravu zcela hladké, krémové konzistence s hrudkami nebo pouze nahrubo rozmixované směsi.

Způsob mixování

Polévkovary, které disponují několika režimy, nejčastěji suroviny nejprve uvaří a až potom rozmixuje. Některé však polévku mixují po celou dobu vaření. Na začátku se vám může tento parametr jevit jako nepodstatný detail. Časem se však ukáže jako docela velká překážka. Takové zařízení totiž hučí a hučí, dokud není polévka úplně hotová, což může trvat i více než 20 minut.

Rychlost vaření

Na většině polévkovarů si můžete čas vaření nastavit od cca 10 do 30 minut. Minimální a maximální doba závisí nejen na příslušných režimech, ale i možností daného spotřebiče. Ty výkonnější jídlo uvaří rychleji, ty méně výkonné pomaleji. Pokud tedy hledáte polévkovar, který je super rychlý, poohlédněte se po kousku s výkonem nad 1 000 W.

Funkce udržování teploty

Každý kvalitní polévkovar by měl nepochybně disponovat funkcí udržování teploty. Ten můžete navíc využít i pro ohřev již hotových polévek či omáček. Při nákupu si v první řadě všimněte teplotu, na jaké spotřebič pokrm udržuje. Takzvaná servírovací teplota polévky či omáčky by se měla pohybovat v rozmezí od 45 do 55 °C. Druhým důležitým parametrem je čas, během kterého zůstane polévka teplá. Za minimum můžeme pokládat 30, za ideál 60 min.

Polévky připravené v polévkovaru Domo

RAW režim

RAW, tedy tepelně neupravené pokrmy jsou dnes velmi populární. Pokud patříte k fanouškům zdravé stravy, tak se určitě poohlédněte po polévkovaru s RAW režimem. V praxi to vypadá tak, že zařízení nakrájené suroviny rozmixuje a pouze ohřeje během krátkého času. Tento režim však můžete využít i pro přípravu jiných pochutin, jakými jsou polévky. Hovoříme například o dnes také velmi populárních rostlinných mlécích z kokosu, ořechů nebo jiných semen.

Režim pražení

Každý, kdo přípravě polévek věnuje trošku více pozornosti, ví, že pokud suroviny postupně opražíte a až poté zalijete vodou či necháte dusit ve vlastní šťávě, konečný "produkt" dostane úplně jiné grády. Některé polévkovary disponují i ​​touto funkcí bohužel v nabídce našich prodejců jsme na takové nenarazili. Jediný model s možností pražení, který si můžete objednat i k nám, konkrétně z Amazonu, je polévkovar Morphy Richards 501011.

Ovládání

LCD displej je určitě jen plusem. Naštěstí, nachází se na většině polévkovarů. Praktickou funkcí je také odpočet času, který zbývá do ukončení probíhajícího režimu. Za jednoduché můžeme považovat takové ovládání, při kterém nemusíte nic komplikovaně nastavovat. V překladu, 1 tlačítko = 1 režim.

Pokud je polévkovar vybaven hlasovou kontrolkou, která vás upozorní na ukončení vaření, jde také o velmi praktickou záležitost, podobně jako paměť posledního nastavení. Tu oceníte při nečekaném výpadku elektřiny, nechtěném vytažení polévkovaru ze sítě nebo průběžném přidávání surovin do polévky. Zařízení si zapamatuje, ve které fázi přípravy došlo k takové nečekané přestávce a po jeho opětovném zapnutí bude pokračovat tam, kde přestalo.

POZOR: Jestliže polévkovar není vybaven pamětí posledního programu, nesmíte ho nikdy otevírat během vaření. Například za účelem příhozu dalších surovin. Po jeho zavření byste museli vše vařit od začátku.

Údržba

Každý kvalitní polévkovar by měl disponovat i funkcí samočištění. Funguje to tak, že do nádoby nalijete vodu a čistící prostředek, stisknete příslušný knoflík a zařízení se uvnitř umyje samo. Pokud byste narazili na model bez takové možnosti, zaměřte se na to, aby byla nádoba odnímatelná, ideálně vhodná i pro mytí v myčce.

Polévka uvařená v elektrickém polévkovaru

Bezpečnost

Polévkovar je během procesu vaření zapojen v elektřině, bezpečnost je proto namístě. Určitě se zaměřte na ochranu napájecího kabelu, který by měl být alespoň těsně u zařízení zakrytý vodotěsným krytem. Dalším vhodným bezpečnostním prvkem je pojistka proti otevření během vaření. Jelikož do polévkovaru nevidíte, nevíte, ve kterém okamžiku danou surovinu mixuje či míchá. Pokud byste ho otevřeli právě v této chvíli, nebude to nic příjemné.

INFO: Každý polévkovar by měl mít kvalitně odizolovaný vnější obal. Izolace zajistí, aby zůstal povrch zařízení vlažný i během vaření.

Design a materiály

Pokud si potrpíte na designové kuchyňské spotřebiče, musíme vás trochu zklamat. Většina polévkovarů totiž vypadá velmi podobně. Sem tam narazíte na kousky s květinovým motivem či jiným ornamentem, to je však opravdu všechno. Z materiálů nejčastěji natrefíte na nerezovou ocel, která je zároveň dobrou volbou, a také na plast. Z toho však bývá vyroben pouze vnější obal zařízení. Nádoby na mixérech s funkcí vaření jsou nejčastěji vyrobeny ze skla. Důležité jsou samozřejmě i nože. Ty by měly být vyrobeny také z nerezové oceli.

Malý přehled spotřebitelských recenzí polévkovarů

Na závěr jsme se pro vás rozhodli udělat malý průzkum zákaznických recenzí polévkovarů, které jsou dostupné u našich prodejců. Velmi jednoduché ovládání a údržbu, rychlé vaření, výkonné mixování, pěkný design, kvalitní materiály a kompaktní rozměry, to je ve zkratce to, co spotřebitelé oceňují na polévkovaru Tefal Easy Soup BL841137. Za jediné mínus je považováno to, že pokud do něj nalijete více vody, polévka se nestihne dovařit.

Další kousek, při kterém jsme natrefili na docela dost a zároveň velmi pozitivních recenzí, je 2 l polievkovar Domo DO705BL. Zákazníci si pochvalují zejména rychlé a jednoduché uvaření polévky a také nenáročnou obsluhu. Tento model jsme pro vás vybrali i proto, že jsme na něj nenašli ani jednu vysloveně negativní recenzi.

No a do třetice tu máme již zmíněný Nutribullet Rx, který patří k podstatně dražším kouskům. Z pozitiv jsou i v tomto případě skloňované tytéž vlastnosti, které jsme si vzpomněli u předešlých 2 modelů. Narazili jsme však i na jedno zcela podstatné negativum, a to, že nože se i při mixování bez režimu vaření prohřívají, a tedy ohřívají danou směs.

Jak správně používat polévkovar + tipy na údržbu

Základem správného používání i údržby je, abyste se drželi toho, co doporučuje a nedoporučuje výrobce. My vám však můžeme dát pár obecných rad, které vám pomohou předcházet zbytečným poruchám na vašem polévkovaru.

  • Ve většině levnějších polévkovarů s nižším příkonem byste neměli mixovat mražené potraviny ani drtit led.
  • Polévkovar naplňte vždy takovým množstvím surovin, abyste nepřekročili rysku max., ale ani rysku min.
  • Chcete-li do krémové polévky přidat smetanu nebo mléko, učiňte tak až na konci vaření. Suroviny obsahující mléčné bílkoviny do něj nesmíte dát zpočátku. Také nimi nesmíte zcela nahradit vodu, protože se velmi rychle připálí.
  • Na dně varné nádoby se může časem usazovat vodní kámen. V rámci prevence se vyhýbejte používání tvrdé vody. Pokud již k problému dojde, nalijte do nádoby asi 100 ml octu. Nechte ho působit přibližně hodinu, následně ho vylijte a nádobu opláchněte čistou vodou nebo zapněte režim samočištění.
  • Pokud polévkovar disponuje funkcí samočištění, nezapomeňte ho vyčistit hned po dovaření, tedy předtím, než zbytky pokrmu zaschnou.

Nejčastější otázky a odpovědi (FAQ)

Vše důležité máme za sebou. Nyní nám zbývá jen to, abychom vám odpovídaly některé z častých otázek o polievkovaroch.

Kde najdu recepty na přípravu polévky v polévkovaru?

Na YouTube nebo přímo na stránkách prodejců natrefíte na rychlé návody, jak si připravit polévku v polévkovaru. Recepty jsou většinou přibaleny i přímo při zakoupeném spotřebiči. Recepty jsou v tomto případě velmi specifické, protože jsou zaměřeny zejména na používání správných množství. Polévku totiž uvaříte přesně tak jako v klasickém hrnci, jen o něco rychleji a jednodušeji. Zelenina, maso, koření, nic z ingrediencí nemusíte nijak speciálně přizpůsobovat tomuto spotřebiči.

Jaké značky polévkovarů jsou dostupné na našem trhu?

U našich prodejců najdete Domo, Tefal, Nutribullet, MioMat, Morphy Richards a Tescoma polévkovary.

Jaké jsou největší nevýhody polévkovarů?

Prvním mínusem je cena. Nejlevnější polévkovary se základními funkcemi stojí kolem 1 200 Kč. Cena těch pokrokovějších začíná na 2 000 a končí na cca 5 000 Kč. Tyto kuchyňské spotřebiče nemusí vyhovovat také těm, kteří si užívají postupné pražení, dušení a přihazování ingrediencí do polévky. Do polévkovaru vše "nahážete" na začátku a o chvilku už pouze vylijete konečný výsledek do misky.

Vaše hodnocení:
(88.8%)
Datum publikování: 14.09.2020
Datum poslední aktualizace: 14.09.2020
Autor
Tomáš Polakovič

Tomáš Polakovič

Připravujeme pro vás recenze, testy, hodnocení. Snažíme se vám poskytnout všechny informace, které vám pomohou při rozhodování s nákupem spotřebiče, elektroniky nebo jiného produktu. Zapojte se i vy do diskuse pomocí komentáře a pomozte někomu dalšímu.


Přidat komentář