Nejlepší popcornovače 2020 – recenze, test, srovnání

Ačkoli si popcorn lze připravit i v mikrovlnce přímo v sáčku s kukuřicí, které koupíte v potravinách, je tu i alternativa v podobě popcornovače.

Jak vybrat popcornovač

Prozradíme vám, jaké jsou výhody těchto kuchyňských pomocníků, na jaké typy se dělí, podle čeho popcornovač vybrat a představíme vám i pár oblíbených modelů.

Nejlepší popcornovače

Názov Hodnotenie Detail
Severin PC 3751   ✔   LIDOVÁ VOLBAZobrazit produkt
Guzzanti GZ 134   ✔   NEJPRODÁVANĚJŠÍZobrazit produkt
Klarstein Volcano   ✔   PRO NÁROČNÉZobrazit produkt
Clatronic PM 3635   ✔   ZLATÁ STŘEDNÍ CESTAZobrazit produkt
Silikonový Popkornovač PoPuP   ✔   DNES V AKCIZobrazit produkt

Jde to i zdravější a ekologičtější

Popcorn není zdaleka tak nezdravá pochoutka, jak by se vám mohlo zdát. Pro ilustraci, další oblíbené pochoutky k televizoru jako arašídy, bramborové lupínky či křupky mají téměř o polovinu více kalorií.

Při výrobě popcornu používáme celá kukuřičná zrna, takže jde v podstatě o celozrnnou potravinu, která si zachovává spoustu vitamínů, minerálů a především vlákniny. Ta vás dokáže zasytit i v malých množstvích a je nezbytná pro správnou funkci trávicího systému. Kromě toho popcorn obsahují oproti bramborovým lupínkům málo tuku, méně sacharidů a hlavně mnohem méně nasycených mastných kyselin.

Popcorn je zdravější než bramborové lupínky či křupky

Samozřejmě, z hlediska účinků na zdraví jsou např. arašídy také vynikající potravinou – jsou totiž zdrojem zdravých mononenasycených mastných kyselin, vitamínů a minerálů. Z hlediska energetického obsahu však na tom nejsou tak dobře jako popcorn (viz tabulka níže).

Pochoutka

Obsah energie (kJ)

Obsah energie (kcal)

arašídy

2500

597

bramborové lupínky

2265

541

arašídové křupky

2247

538

popcorn

1688

403

Tabulka: Porovnání energetického obsahu v oblíbených večerních pochoutkách.

Při popcorn však záleží i na tom, jakým způsobem je připravujete. Ty, určené do mikrovlnky, které koupíte v každém supermarketu jsou často přesolené (sůl, resp. sodík váže vodu a zvyšuje krevní tlak) a nejednou obsahují umělé aromatické látky. Jednou z nich je např. diacetyl, což je látka, která aroma připomíná máslo – její nadměrná konzumace však může být příčinou vážného onemocnění plic.

Kromě toho, že nikdy přesně nevíte, co popcorn z obchodu obsahuje, jeho zakoupením také produkujete zbytečný odpad (plastový obal a papírový sáček).

Levnější, zdravější a ekologičtější alternativou je tedy připravit si popcorn doma – ať už z vlastní nebo zakoupené kukuřice. Takový popcorn si můžete osolit, osladit karamelem, čokoládou nebo dochutit kořením či sýrem dle vlastní chuti. Abyste kukuřici v hrnci nespálili, pomohou vám s přípravou zařízení zvané popcornovač.

Horkovzdušný, plotýnkový či hrncový?

V komerční sféře (lunaparky, kina apod.) Se setkáte s profesionálními popcornovači, které jsou většinou hrncového typu. Kukuřice se v nich připravuje na velkém množství oleje, který do ní nasákne. Takto připravený popcorn je tedy poměrně kalorický (popcorn přijme téměř polovinu kalorií z oleje), avšak velmi chutný. Navíc mnohé profesionální výrobníky dokáží popcorn ihned dochutit různými přísadami. Domácí popcornovače se však dělí podle způsobu výroby popcornu na 3 typy.

Výroba domácího popcornu

Horkovzdušné popcornovače

Mají skutečně kompaktní rozměry s výškou do 30 cm a průměrem cca 14 cm. Jejich základem je topné těleso, které ohřívá vzduch na vysokou teplotu a ventilátor, který vzduch žene směrem k zásobníku s kukuřicí, která jeho působením "propuká". Mnohé z nich jsou vybaveny i míchadlem, které kukuřici promíchává, aby neprihorela. Hotový popcorn je následně proudem vzduchu hnán nahoru a ven přes výdejní otvor, pod který musíte umístit misku.

Příkon horkovzdušných popcornovačů přesahuje 1 000 W a příprava popcornu v nich tedy trvá 2 – 3 min. Najednou však dokáží zpracovat pouze malé množství kukuřice (50 – 70 g), takže se nehodí na velké večírky, pouze na filmové večery ve dvojici či trojici.

Jejich velkou nevýhodou je také vysoká hlučnost způsobená ventilátorem. Kromě toho, většina horkovzdušných popcornovačů vydrží v chodu pouze několik minut, přičemž následně je nutné nechat vychladnout tak 10 – 15 min. (v závislosti na modelu), jinak by se mohly přehřát.

Takto vyrobený popcorn se chuťově značně liší od toho z hrncového či panvicového popkornovače a dokonce i od popcornu koupeného v potravinách a připraveného v mikrovlnce. Do horkovzdušného popcornovače totiž nelze přidat žádné přísady, a to dokonce ani olej, máslo či sůl – zařízení by se poškodilo.

Jsou velmi suché a mají nevýraznou chuť, na druhé straně jsou absolutně bez tuku, takže mají nejnižší možný obsah kalorií. Pokud by vám jejich chuť nevyhovovala, můžete si je dochutit dodatečně, i tak však nedosáhnou chuť popcornu připraveného na oleji.

Ploténkové popcornovače

Jejich základem je kovová pánvička, resp. plotýnka, na kterou musíte nalít trošku oleje a následně nasypat kukuřici. O výrobu popcornu se postará el. topné těleso s výkonem 800 – 1 200 W, které kukuřici ohřívá. Plotýnkový popcornovač by měl být vybaven míchadlem (není to však samozřejmost), aby nehrozilo, že se kukuřice připálí nebo zůstane nevypukaná.

Plotýnka je přikrytá plastovou polokoulí, která slouží k zachycování hotového popcornu. Výhodou tohoto řešení je, že popkornovač stačí po dokončení popcornu otočit dnem vzhůru a mísu odšroubovat. Další mísu na popcorn už potřebovat nebudete.

Horkovzdušný popcornovač

Ploténkové popkornovače zvládnou najednou zpracovat 80 – 100 g kukuřice, přičemž chuť výsledného popcornu je díky oleji mnohem lepší než u horkovzdušných popcornovačů.

Nevýhodou těchto popcornovačů jsou poměrně velké rozměry, průměr může dosáhnout až 35 cm a výška může být podobná. Na kuchyňské lince jim tedy budete muset vytvořit místo.

Hrncové popcornovače

Jsou podobné jako již zmíněné profesionální popkornovače, jaké znáte z kina. Mají stěny z čirého plexiskla, přičemž v jejich nitru se nachází hrnec s integrovaným ohřívacím tělesem. Hrnec je připojen k základně el. kabelem a uchycen na otočném kloubu, díky kterému můžete hotový popcorn vysypat a hrnec zcela vyprázdnit.

Hrncový popcornovač musíte zapnout předem, abyste ho nahřáli, následně do hrnce přidáte trochu oleje a kukuřici. Většina hrncových popcornovačů je vybavena i otočným míchadlem, které zabraňuje připalování kukuřice.

Hrncový popcornovač na výrobu domácích popcornu

Výhodou hrncových popcornovačů je, že navzdory nízkému el. příkonu (cca 300 W) dokáží vyprodukovat velké množství popcornu (asi 1 l za minutu, resp. 60 l/h). Mohou být v provozu prakticky neustále bez přehřátí, proto jsou vhodné i na večírky s přáteli, při kterých čekáte velkou spotřebu popcornu.

Jejich nevýhodou jsou naopak poměrně velké rozměry (půdorys může dosáhnout až 30 × 30 cm a výška i 50 cm). Výrobci je často navrhují v retro designu.

Všímejte si nejdůležitější parametry

Hmotnost popkornovače si všímejte zejména v případě, že ho budete často přemisťovat nebo odkládat do vysoce umístěné skříňky. Horkovzdušnému popkornovači můžete pro jeho kompaktní rozměry vyhradit pevné místo na kuchyňské lince, u ostatních typů to však pro jejich rozměry (cca 30 cm průměr a 40 cm výška) nemusí být tak jednoduché.

Při výběru popcornovače nezanedbejte ani použitý materiál. Má vliv nejen na hmotnost, ale i na pevnost konstrukce. U velmi levných popcornovačů se můžete setkat s nevhodnými plasty, které vlivem zahřívání měknou nebo se dokonce deformují, nemluvě již o tom, že se z nich mohou do popcornu uvolňovat nebezpečné látky.

Kapacitu kukuřice na jednu dávku mnoho výrobců nespecifikuje, obecně se však pohybuje okolo 50 g při horkovzdušných popkornovačích až po 100 g při ostatních typech. Dávka 100 g obvykle stačí pro dva (ne příliš hladové) dospělé lidi.

Při el. příkonu platí, že čím je vyšší, tím rychleji bude popcorn připraven, závisí to však také na typu popcornovače. Horkovzdušné či ploténkové potřebují příkon nad 1 000 W, hrncový popcornovač potřebuje příkon v stovkách W.

Pokud vám záleží na nízkém energetickém obsahu popcornu, vyberte si popcornovač, který pracuje bez oleje. K suchému popcornu si v případě potřeby vždy můžete přidat olej nebo máslo (i když popcorn připraven přímo na oleji je chutnější), z popcornu připraveného na oleji však už kalorie nedostanete.

Popcornovače nejsou příliš rozšířenými elektrospotřebiči, proto je nenajdete v nabídce každé značky. Nabízejí jejich např. výrobci Klarstein, Russell Hobbs, Clatronic, Severin, Ariete či Guzzanti.

Další parametry a funkce popcornovačů

  • Délka napájecího kabelu – standardem je cca 1 m, délku vybírejte podle toho, kam chcete popcornovač umístit (ne všechny se vejdou na kuchyňskou linku) a zda je v dosahu zásuvka.
  • Pojistka proti přehřátí – jsou jí vybaveny některé horkovzdušné popcornovače. Jde o vratnou tepelnou pojistku, která v případě přehřátí zařízení přeruší přívod el. energie. Po vychladnutí bude popcornovač opět fungovat.
  • Možnost roztání másla – některé horkovzdušné popcornovače vám umožní nahřát si horkým vzduchem máslo, čokoládu nebo jiné přísady.

Nejčastější otázky a odpovědi (FAQ)

Chcete popkorn jako v kině? Připravit si ho sice můžete také v mikrovlnce, ale chuťově lepší volbou je popcorn z popkornovače. Už víte, jak se popkornovače dělí a co si všímat při výběru. Před koupí tohoto spotřebiče si však třeba odpovědět na několik praktických otázek.

Kteří výrobci nabízejí nejlepší popkornovače?

Popkornovače má ve své nabídce pouze malý počet výrobců. K těm nejoblíbenějším se řadí značky Klarstein, Guzzanti a Princess. Chybu neuděláte ani výběrem popkornovače značky Sencor, Concept, Severin nebo Clatronic.

Jak velkou dávku popkornu mohu v popkornovači připravit najednou?

To závisí na velikosti modelu, který si vyberete. V malém popkornovači připravíte popcorn z cca 50 g kukuřice, ve velkém popcorn až ze 100 g.

Co všechno je třeba k popkornovači dokoupit?

Zaprvé kukuřici na popkorn, bez ní totiž popcorn mít nebudete. K dispozici jsou i krabičky na popkorn, pokud byste je chtěli konzumovat mimo domu. Další věcí, kterou budete potřebovat, je sůl, cukr nebo příchuť na popkorn. K dochucování popokornu je vhodný i slunečnicový olej ve spreji.

Vaše hodnocení:
(90.2%)
Datum publikování: 28.02.2020
Datum poslední aktualizace: 07.10.2020
Autor
Tomáš Polakovič

Tomáš Polakovič

Připravujeme pro vás recenze, testy, hodnocení. Snažíme se vám poskytnout všechny informace, které vám pomohou při rozhodování s nákupem spotřebiče, elektroniky nebo jiného produktu. Zapojte se i vy do diskuse pomocí komentáře a pomozte někomu dalšímu.


Přidat komentář