Horkovzdušné fritézy

Při pomyšlení na fritézu zřejmě mnohým lidem napadnou litry přepáleného oleje, smažených hranolků a mastných řízků. Zastánci zdravé stravy tedy rozhodně fritéze fandit nebudou. Určitě, tyto pokrmy nepatří mezi racionální stravu, ale dají se připravit i zdravějším způsobem. Dokonce ve fritéze, jak je to možné?

Oranžová horkovzdušná fritéza

To, že dnešní fritézy dokáží spalovat pouze litry oleje již neplatí. Horkovzdušné fritézy připraví tyto "nezdravé" jedl á i bez toho, abyste museli použít i jen kapku oleje. Jak horkovzdušná fritéza funguje? Jaké jsou její výhody?

Nejlepší horkovzdušné fritézy

Názov Hodnotenie Detail
Delimano Air Fryer   ✔   NEJPRODÁVANĚJŠÍZobrazit produkt
Rohnson R 2820   ✔   ZLATÁ STŘEDNÍ CESTAZobrazit produkt
Domo DO 513 FR   ✔   DOBRÉ RECENZEZobrazit produkt
Sencor SFR 5320 WH   ✔   NÁŠ TIPZobrazit produkt
Klarstein VitAir Turbo   ✔   PRO NÁROČNÉZobrazit produkt

Pokud jste se nakonec rozhodli pro horkovzdušnou fritézu, zřejmě berete ohled na vaše zdraví. I když zčásti obětujete možná chuť typického smažených pokrmu, horkovzdušná fritéza vaše očekávání určitě splní. Proto jsme si pro vás připravili náš výběr těch nejlepších horkovzdušných fritéz, jaké na trhu jsou.

Fritéza na smažení pokrmů

Lidé smažená jídlo buď to milují, nebo odsuzují. Stejně je to I s klasickými fritézy. Někdo je doma má, protože smažené kuře či hranolky jsou na jeho jídelníčku pravidelně a někdo preferuje smažení na pánvi, protože se domnívá, že je to zdravější. Tato domněnka je však mylná. Jde o to, že při přípravě jídla ve fritéze se jídlo rovnoměrně smaží, protože je celé ponořené v horkém oleji. Na pánvi je ponořena většinou vždy jen jedna strana připravovaného pokrmu. Teplota je tedy nestálá. Jídlo se nepřipravuje rovnoměrně, příprava trvá déle a olej se přepaluje ještě rychleji, protože teplota oleje v pánvi se neustále mění.

Z toho vyplývá, že fritéza je k přípravě smažených pokrmů lepší. No rozhodně vás nepotěší fakt, že ani jedna z alternativ není zdravější. Tím, že jídlo je ponořeno do litrů tuku a olej se přepaluje, výrazně se zvyšuje kalorická hodnota jídla, nemluvě o nebezpečnosti tvorby karcinogenních látek v přepáleném oleji.

Smažení ve fritéze

Pokud to chcete změnit, odepřete si smažená pokrmy nebo si jednoduše pořiďte horkovzdušnou fritézu, která k přípravě smažených dobrot nepotřebuje žádný olej a vaše jídlo připraví rychle, chutně a navíc mnohem zdravější. V čem se skrývá výjimečnost horkovzdušných fritéz?

Druhy fritéz na trhu

V Slovenské domácnostech fritéza není zcela běžným zařízením a v nejbližších letech se trendovým kuchyňským spotřebičům zřejmě ani nestane. Trend káže stravovat se zdravě a to fritéza určitě nezajistí. Přestože se výrobci snaží klasické fritézy vylepšovat a prezentují se modely, které spotřebovávají, co nejméně oleje, racionální stravování i tak není. Představíme vám proto blíže, co trh s fritézy nabízí.

  • Klasické fritézy se skrytým topným tělesem
  • Klasické fritézy s topným tělesem ponořeným v oleji
  • Robofritézy
  • Horkovzdušné fritézy

Klasické fritézy se skrytým topným tělesem

Jde o fritézu, která se používá ve většině domácností. Kuchyňský spotřebič, do kterého nalijete pár litrů fritovacího oleje, zapnete termostat a zahřejete ho na správnou teplotu. Následně po dosažení ideální teploty do oleje vložíte pokrm a smažíte. I při této technologii se výrobci snaží množství oleje minimalizovat. Fritéza se skrytým topným tělesem má tu výhodu, že povrch nádoby je hladký, vyrobený z vhodného (tepelně vodivého a nepřilnavého) materiálu, kde naléváte olej a následně vkládáte pokrm. Olej není v přímém kontaktu s topným tělesem.

Klasická fritéza se skrytým topným tělesem

Výhodou je hlavně to, že mají tyto fritézy poměrně velký objem. Snad jedinou nevýhodou je těžší údržba. Při mytí je třeba dávat pozor, protože těleso je obvykle ukryté ve dně nádoby a při mytí třeba s fritézou manipulovat opatrněji.

Silné stránky

  • Objem fritovací nádoby
  • Nižší cena
  • Chuť smažených pokrmů

Slabé stránky

  • Těžší údržba
  • Vysoká spotřeba oleje
  • Vysoká kalorická hodnota jídel

Klasické fritézy s topným tělesem ponořeným v oleji

Princip přípravy je téměř stejný jako v případě fritézy se skrytým topným tělesem, ovšem s jedním zásadním rozdílem. Setkáváme se s ní například ve fastfoodech, restauracích, ale také se najde i v mnoha domácnostech. Na dně nádoby uvidíte topné těleso, spirálu, která ohřívá olej, který do ní nalijete. Těleso je tak v přímém kontaktu s olejem, čímž se eliminují tepelné ztráty.

Fritovací koš na hranolky

Druhou částí je drátěný koš, do kterého vkládáte pokrm a následně jej vložíte do fritézy. Přístroj lze jednoduše rozebrat a umýt. Nevýhodou je snad jen to, že části jídla mohou přes koš vypadnout a připalovat se na povrchu topného tělesa.

Silné stránky

  • Nižší cena
  • Chuť smažených pokrmů
  • Snadná údržba
  • Rovnoměrný ohřev

Slabé stránky

  • Vysoká spotřeba oleje
  • Vysoká kalorická hodnota pokrmů

Rotační fritéza

Z klasických fritéz jde o nejmodernější typ fritézy. Využívá podobný princip jako fritéza s topným tělesem ponořeným v oleji, avšak používáte menší množství oleje. Po vložení do koše totiž fritézu zavřete, koš je mírně nakloněný a jídlo tedy není zcela ponořeny v oleji. Koš následně rotuje a jídlo je vždy ponořeno jen zčásti. Rotace se však zajistí rovnoměrná příprava pokrmu. Právě to způsobuje, že je použito menší množství oleje.

Silné stránky

  • Nižší cena
  • Automatická příprava
  • Dobrá chuť připravovaných pokrmů

Slabé stránky

  • Vysoká spotřeba oleje
  • Vyšší kalorická hodnota
  • Delší a nerovnoměrný ohřev

Horkovzdušná fritéza je nejlepší

Pokud jste měli vůči fritézám předsudky, nyní na ně zapomeňte. Horkovzdušná fritéza je paradoxem z fritéz a dokáže jídlo připravit mnohem zdravější, než v případě klasických fritéz. Způsobeno je to tím, že při přípravě pokrmu využívá horký vzduch namísto litrů oleje. Výrobci říkají, že k přípravě pokrmu vám postačí maximálně lžička oleje. Právě tímto způsobem se kalorická hodnota jídla rapidně sníží.

Příprava hranolek v horkovzdušné fritéze

Fritování pokrmu v horkovzdušné fritéze probíhá za pomoci cirkulace horkého vzduchu, který proudí fritézou rovnoměrně. Tímto způsobem však fritéza toho dokáže mnohem víc. Existují modely, za pomoci kterých připravíte jednoduché koláče, pizzu či pečené maso. Fritéza je nahřátá během několika minut, protože ohřátí vzduchu trvá mnohem kratší než nahřátí oleje.

Silné stránky

  • Snížení kalorické hodnoty jídla
  • Rychlejší příprava
  • Variabilita při přípravě pokrmů
  • Snadná údržba
  • Příprava jídla bez oleje

Slabé stránky

  • Vyšší cena
  • Méně identická chuť smažených pokrmů

Jak vybrat fritézu

Při výběru fritézy je kromě typu důležitá i velikost, resp. objem či její otevírání. Zanedbávat byste však neměli ani jednoduchost údržby spotřebiče.

Velikost fritézy

Máme na mysli nejen fyzické rozměry spotřebiče, ale i jeho objem. Rozhodovat byste se měli podle toho, zda budete fritézu odkládat po každém použití, tedy ji budete přenášet, nebo si ji necháte na kuchyňské lince. V tom případě byste měli dbát i na její design a na to, zda stylově sedne do vaší kuchyně.

Fritézy mají objem nádoby od 0,5 l do cca 6,5 ​​l. Důležité je, pro kolik lidí plánujete jídlo připravovat. Vycházejte z toho, že 2,5 l objem je postačující pro 4 osoby, což je přibližně 1,4 kg hranolek.

Výkon

Ohřívání vzduchu je méně náročné než ohřívání oleje, proto teplovzdušné fritézy nepotřebují až takový výkon. Pohybuje se od 1 000 W výše, obvykle je to 1 400 až 1 500 W. Pokud máte tu možnost, volte si model, který umožňuje regulaci teploty, resp. výkonu.

Příkon horkovzdušné fritézy se pohybuje od 1 000 W výše

Oddělené zásobníky potravin

Některé horkovzdušné fritézy umožňují připravovat více druhů potravin najednou. Disponují košem na potraviny s oddělenými přihrádkami nebo se podobají na malou troubu a mají několik pater.

Průhledné víko

Pokud chcete kontrolovat průběh fritování, měli byste si vybrat model s průhledným víkem, přes které uvidíte vše potřebné.

Vícevrstvé odizolování

Izolovaný plášť zabraňuje popálení o boční stěny při přípravě jídla. Informujte se o bezpečnostních prvcích fritézy,

Otevírání víka

Otevírání fritézy je při výběru rovněž důležité. Víko by vám totiž nemělo překážet při manipulaci s vnitřní nádobou fritézy, resp. s vkládaným/vybíraným jídlem. Nejlepší volbou je, pokud je otevírání řešení vyjmutím celé nádoby nebo se fritéza otevírá tak, že se víko neodděluje.

Regulace teploty

Způsoby regulace teploty mohou být 2 – manuální nebo digitální, tedy pomocí LED displeje. Kromě ovládání teploty na něm najdete i časovač, některé modely umožňují i ​​nastavování různých programů (vaření, pečení, grilování, dušení).

LED displej horkovzdušné fritézy

Nezapomínejte na filtr

Při smažení (dušení, pečení) dochází k výparům z jídel. Pára smíchaná s mastnotou (pokud připravujete kuře či vepřové, určitě pustí mastnou šťávu) nedělá dobře fritéze ani vaší kuchyni. Ověřte si, zda fritéza disponuje pachovým filtrem, některé mohou mít i kouřový filtr. Ten by měl být snadno vyjmout a umýt, případně vyměnit.

Čištění fritovacího hrnce

Přestože v horkovzdušné fritéze připravíte jídlo jen s kapkou oleje, její čištění by mělo být nenáročné. Vnitřní hrnce se při horkovzdušných fritézách dají vyjmout z fritézy a umýt. Často jsou upraveny tak, aby se daly vkládat do myčky. V případě, že se fritéza rozebrat nedá, je náročné udržovat ji dlouhodobě v dobré kondici.

Nejčastější otázky a odpovědi – FAQ

Horkovzdušné fritézy se těší mezi spotřebiteli stále větší oblibě. Rádi by o nich zjistili toho co nejvíce a měli kompletní informace předtím, než se rozhodnou pro koupi. Od čtenářů dostáváme otázky ohledně produktů často mailem či do komentářů. Pokud se i vy chcete něco zeptat, použijte komentáře a my vám brzy otázku zodpovíme.

[Faq]

Vaše hodnocení:
(90%)
Datum publikování: 10.11.2017
Datum poslední aktualizace: 07.08.2019
Autor
Tomáš Polakovič

Tomáš Polakovič

Připravujeme pro vás recenze, testy, hodnocení. Snažíme se vám poskytnout všechny informace, které vám pomohou při rozhodování s nákupem spotřebiče, elektroniky nebo jiného produktu. Zapojte se i vy do diskuse pomocí komentáře a pomozte někomu dalšímu.


Přidat komentář