Nejlepší jogurtovače 2020 – recenze, test, srovnání, zkušenosti

Přestože se za poslední roky objevilo v regálech supermarketů mnoho výrobků s označením "bio", stále si nemůžeme být jisti, že neobsahují barviva, konzervanty či přidaný cukr. To se bohužel týká i jogurtů. Chcete-li skutečně vědět, co jíte, nejrozumnější je vyrobit si jogurty doma.

Jak vybrat jogurtovač

Pomohou vám s tím zařízení nazývané jogurtovače, my vám zase pomůžeme s výběrem toho správného z nich a představíme oblíbené modely.

Nejlepší jogurtovače

Názov Hodnotenie Detail
Severin JG3519   ✔   NEJPRODÁVANĚJŠÍZobrazit produkt
Ariete Yogurella ART 621   ✔   LIDOVÁ VOLBAZobrazit produkt
Klarstein Gaia   ✔   ZLATÁ STŘEDNÍ CESTAZobrazit produkt
Guzzanti GZ 705   ✔   DNES V AKCIZobrazit produkt
Clatronic JM 3344   ✔   NÁŠ TIPZobrazit produkt

Jogurtovače – recenze

Výběr jogurtovače není až tak náročný. Říkáte si to i vy? Možná máte pravdu, přesto pravděpodobně zjistíte, že modelů na výběr je poměrně hodně. Tento spotřebič nepatří mezi součást každé kuchyně, proto nenajdete mnoho recenzí, které by vám pomohly při výběru. Z toho důvodu jsme vyzkoušeli několik modelů za vás, abyste mohli mezi nimi co nejlépe zorientovat. Budeme rádi, pokud se o své osobní zkušenosti podělíte a pomůžete tak ostatním zájemcům při výběru.

Víte, co jíte?

Jogurty většinou považujeme za zdravou potravinu. Obsahují totiž živé kultury s bakteriemi typu Lactobacillus a jinými, které jsou nezbytné pro správnou funkci střevní mikroflóry. Ta má velmi významný vliv nejen na trávení, ale také na funkci imunitního systému.

Karta se však začne pomalu obracet, když si v supermarketu přečtete složení většiny jogurtů. Kromě mléka a živých kultur v nich často najdete konzervanty, barviva, množství přidaného cukru či umělá sladidla a nemůžeme opomenout ani velké množství nasycených tuků v tzv. smetanových jogurtech. Na obalech jogurtů je sice často vyobrazeno čerstvé ovoce, na jejich dochucení však většina výrobců používá nekvalitní marmelády s minimálním obsahem ovoce.

Domácí jogurt vyrobený v jogurtovači

Jogurty by přesto měly patřit do jídelníčku každého člověka, pokud si však chcete být na 100 % jisti, co jíte, nejlépe bude, když si vyrobíte vlastní jogurty doma. Můžete si je dochutit čerstvým či sušeným ovocem, kvalitními domácími marmeládami, kousky čokolády či ořechů nebo čímkoliv, co vám napadne.

Výhodou čerstvého domácího jogurtu také je, že obsahuje velké množství živých kultur. Ty totiž při skladování postupně odumírají. V chladicích boxech v supermarketech tedy výživová hodnota jogurtu časem klesá.

Naopak nevýhodou čerstvého domácího jogurtu je poměrně krátká trvanlivost. V chladničce vám vydrží pouze cca týden.

Základem jsou živé kultury

Podstatou výroby domácího jogurtu je naočkovat mléko živými jogurtovými kulturami a takovou hmotu následně nechat ohřívat několik hodin. Tímto procesem způsobíte, že mléko zhoustne a kultury se v něm přemnoží. Jogurtovače jsou tedy velmi jednoduché elektrospotřebiče, které slouží k ohřívání této hmoty. Mohou však být vybaveny i doplňkovými funkcemi.

Živé kultury můžete získat buď z jogurtu koupeného v obchodě, ze speciální sušené směsi (seženete v některých e-shopech) nebo z malého množství jogurtu, který si odložil z předchozí várky (tento proces lze opakovat několik desítek ráz).

Výroba domácího jogurtu je s jogurtovačem jednoduchá

Výroba jogurtu může trvat 8 – 14 h, závisí to i na kvalitě a množství živých kultur. Platí zde, že čím kvalitnější jsou a čím je jich více, tím rychleji s přemnoží a tím kratší trvá výroba. Po ukončení procesu musíte jogurt umístit co nejdříve do chladničky, aby se nepokazil.

Na výrobu jogurtu musíte použít pasterizované mléko – nepasterizované byste měli nejprve převařit a následně nechat ochladit. Nepasterizované mléko totiž obsahuje i jiné mikroorganismy, které by se vlivem tepla také rychle přemnožili a jogurt by znehodnotily. Výrobu jogurtu můžete urychlit ohřátím mléka na 30 °C.

Hustotu jogurtu můžete ovlivnit použitím mléka s různým obsahem tuku. Chcete-li nízkotučný jogurt, použijte nízkotučné mléko, pro chutnější jogurt použijte mléko plnotučné. Hustý řecký jogurt si můžete vyrobit tak, že necháte v lednici přes noc odtéci syrovátku přes plátěnou utěrku nebo speciální sítko (je součástí některých Jogurtovač).

Jednonádobový či vícenádobový?

Jogurtovače rozdělujeme podle počtu nádob a tím pádem i podle tvaru na:

  • Vícenádobové: Mají kruhový nebo hranatý tvar a jsou vybaveny několika menšími nádobami (obvykle 7 – 12 ks), resp. sklenicemi. Jogurt se tedy připravuje rozdělen na jednotlivé porce, velikost sklenic se pohybuje v rozsahu 120 – 200 ml, což je běžná velikost jogurtů ze supermarketu. Nevýhodou je, že jednotlivé poháry jsou náročnější na mytí, v uzavřeném poháru však vydrží jogurt déle. Výhodou je, že každý jogurt můžete dochutit individuálně už před jeho přípravou.
  • Jednonádobové: Jogurt se připravuje v jedné velké nádobě, ze které si ho je později nutné odebírat do misky. Jogurt si tedy můžete dochutit až těsně před jeho konzumací.

Vícenádobový jogurtovač

Jogurtovače patří mezi levné elektrospotřebiče, výrobci si tedy nedávají příliš záležet na jejich materiálovém provedení. Všímejte si zejména materiál horního víka, které budete často nasazovat. Ideální je, pokud je průhledné, díky čemuž budete vidět, co se uvnitř jogurtovače děje. Některé modely ho mají dokonce šroubovací, nestane se vám tak, že ho špatně nasadíte a teplo bude z jogurtovače unikat ven, nebo že ho nechtěně shodíte a při pádu praskne.

Všímejte si i materiál sklenic. Většina výrobců je vyrábí ze skla, přičemž jejich výhodou je, že sklo je zdravotně nezávadné. Na druhé straně, sklo je křehčí a sklenice se tak mohou při pádu rozbít. Pokud jsou sklenice z plastu, měl by být použit materiál vhodný pro styk s potravinami (bez obsahu BPA látek, označované také jako BPA free).

Víčka sklenic bývají většinou z plastu, nejdůležitější však je, aby dobře těsnily, jinak bude trvanlivost vyrobeného jogurtu kratší.

Ne všechny sklenice dodané k jogurtovači jsou vhodné do myčky, pro jistotu si tuto informaci ověřte v návodu k použití.

Teplotu si nenastavíte

Nejdůležitější funkcí jogurtovačů je ohřev na požadovanou teplotu, při které mají živé kultury ideální podmínky k rozmnožování. Teplota při výrobě jogurtu by se měla pohybovat někde mezi 40 – 45 °C. Na většině jogurtovačů si ji však nelze nastavit a je pevně daná.

Mnohé z nich nemají dokonce ani pevně nastavený termostat a jsou vybaveny pouze ohřívacím tělesem. To znamená, že teplota v jejich nitru může kolísat v závislosti na teplotě okolí. Ovlivnit ji může např. umístění zařízení na přímé slunce, do průvanu, do blízkosti radiátoru, sporáku či ledničky nebo i špatně nasazené víko, přes které bude teplo unikat. Správné umístění jogurtovače byste proto měli dobře promyslet.

Ovládání jogurtovače

Vzhledem k tomu, že jogurty v jogurtovačích jsou ohřívány na relativně nízkou teplotu, jsou příkony těchto zařízení velmi nízké. Obvykle se pohybují v rozsahu 10 – 40 W, jde tedy o vcelku úsporné spotřebiče, jejichž provoz na spotřebě elektřiny ani nepocítíte.

S displejem i bez displeje

Nejjednodušší jogurtovače jsou vybaveny pouze jedním mechanickým vypínačem, který slouží k zapínání a vypínání spotřebiče (některé se dokonce zapínají pouze zasunutím vidlice do zásuvky). Provoz zařízení pak signalizuje světelná kontrolka, buď samostatná, nebo zabudovaná ve vypínači.

Dražší jogurtovače jsou vybaveny i displeji, které mohou zobrazovat aktuální teplotu nebo zbývající čas časovače. LED displeje jsou v tomto případě lepší volbou, na rozdíl od LCD displejů jsou totiž dobře čitelné ve tmě i při silném světle.

Již zmíněný časovač slouží k upozornění uplynutí času, který si nastavíte a který je potřebný pro výrobu jogurtu. To, že je jogurtovač vybaven časovačem, však neznamená, že se i automaticky vypne. Platí to pouze pro některé modely, jiné vás na uplynutí času mohou upozornit zvukovým či světelným signálem, v mnoha případech je však jediným upozorněním pouze číslo 0 na displeji.

Nejčastější otázky a odpovědi (FAQ)

Láká vás příprava domácího jogurtu? Vědět přesně, co jíte, je pro mnohé dostatečnou motivací, proč si jogurtovač koupit. Parametry jsou však jedna věc, samotný výběr druhá. Vědět o tomto spotřebiči chcete před koupí co nejvíce. Na nejčastější otázky ohledně jogurtovačů jsme se rozhodli odpovědět. Pokud vás zajímá ještě něco, napište nám do komentářů pod článkem. Odpovíme co nejdříve.

Jak dlouho trvá příprava domácího jogurtu?

Minimální doba přípravy je 6-7 hodin. Závisí to však na tom, jaký zralý chcete jogurt mít. K dosažení zralejších jogurtů budete potřebovat cca 10 hodin.

Jaké mléko je vhodné pro přípravu domácích jogurtů? Potřebuji jogurtové kultury?

Můžete použít čerstvé, ale i trvanlivé mléko, nejlépe plnotučné. V případě čerstvého mléka ho třeba převařit při teplotě 70 – 80 °C. Pro přípravu domácího jogurtu můžete použít jogurtové kultury, ale i kvalitní bílý jogurt s obsahem zdraví prospěšných bakterií. Na 1 l mléka stačí použít 1 až 3 lžíce bílého jogurtu.

Jaká je trvanlivost domácího jogurtu?

Jelikož se v domácím jogurtu nenacházejí stabilizátory, je jeho trvanlivost jen pár dní. Nejvhodnější je samozřejmě zkonzumovat ho okamžitě. V lednici vám však vydrží 3 až 4 dny.

Vaše hodnocení:
(90.8%)
Datum publikování: 27.04.2020
Datum poslední aktualizace: 07.10.2020
Autor
Tomáš Polakovič

Tomáš Polakovič

Připravujeme pro vás recenze, testy, hodnocení. Snažíme se vám poskytnout všechny informace, které vám pomohou při rozhodování s nákupem spotřebiče, elektroniky nebo jiného produktu. Zapojte se i vy do diskuse pomocí komentáře a pomozte někomu dalšímu.


Přidat komentář