Nejlepší pečící pánve – remosky 2020 – recenze, test, srovnání

Možná i vy jste kdysi měli doma tzv. remosku. Šlo o elektrický hrnec s mohutnou kovovou poklicí, která byla vybavena topným tělesem. Remoska je původní obchodní název tohoto el. hrnce, tímto slovem však mnozí lidé označují všechny pečící hrnce, resp. pánve.

Jak vybrat elektrickou pánev

Poradíme vám, jak si takové zařízení vybrat a představíme vám nejoblíbenější modely.

Nejlepší pečící pánve

Názov Hodnotenie Detail
Remoska R 22 Grand   ✔   NEJPRODÁVANĚJŠÍZobrazit produkt
ETA Pečenka 0133 90000   ✔   ZLATÁ STŘEDNÍ CESTAZobrazit produkt
Remoska R 21F Original   ✔   DOBRÉ RECENZEZobrazit produkt
Remoska Tria   ✔   PRO NÁROČNÉZobrazit produkt
Tristar PZ 2964   ✔   LIDOVÁ VOLBAZobrazit produkt

Má pouze výhody?

Asi největší výhodou elektrických pánví je jejich úspornost. Jelikož mají mnohem menší objem než trouby, postačí jim k dosažení potřebné teploty mnohem nižší výkon.

Jejich další výhodou je mobilita - jsou poměrně lehké a můžete je jednoduše vzít s sebou na chatu či zahradu (samozřejmě potřebujete el. energii).

Pečící pánev na vaření s kovovou poklicí

Na elektrické/pečící pánve nemusíte použít žádné speciální recepty. Jsou víceúčelové, v mnohých z nich můžete pokrmy vařit, dusit, péct, zapékat či dokonce smažit. Elektrická pánev je dobrá i na palačinky. Samozřejmě, závisí to na parametrech konkrétního modelu.

Nevýhodou těchto zařízení je jejich nízký objem. Přece jen jsou mnohem menší než trouby, takže pokud připravujete nedělní oběd pro velkou rodinu, možná vám pečící pánev nebude stačit.

Základem je výhřevná plocha

Podle účelu a oblíbených pokrmů byste měli vybírat tvar a rozměry výhřevné plochy. El. pánve výrobci nabízejí v několika tvarech:

  • Kulatý – hodí se na pokrmy, které potřebujete často míchat. Může jít např. o polévky, různé masové ragú, ale např. i marmelády či přetlaky.
  • Oválný – mají ideální tvar na pečení celých kuřat či jiné drůbeže.
  • Hranatý – jsou vhodné pro přípravu koláčů, různých zapékaných pokrmů (např. těstoviny, zelenina) či dušení masa nebo smažení.

Co se týče rozměrů, minimum na přípravu oběda pro čtyřčlennou rodinu je průměr okolo 30 cm, v tom případě se vám do hrnce vejde i celé kuře. Pozor si však dejte i na výšku, kulaté el. hrnce jsou zpravidla vyšší, hranaté jsou často na přípravu některých jídel příliš mělké.

Hranatá elektrická nebo pečící pánev

Důležitý je i materiál výhřevné plochy, výrobci nejčastěji používají:

  • Teflon – jde o speciální nepřilnavý materiál, který odolá teplotám do cca 260 °C, proto se používá na povrchovou úpravu pánví. Má však slabou odolnost a snadno se poškrábe – při poškození ztrácí nepřilnavost a pokrmy se na něm mohou připálit.
  • Keramiku – na rozdíl od teflonových jsou odolnější, vydrží i teploty okolo 450 °C. Také mají lepší tepelnou vodivost, ale klzkejší povrch a vyšší cenu.
  • Hliník – je výborný vodič tepla, proto je ohřev v hliníkové pánvi rovnoměrný. Čistý hliník by neměl přicházet do kontaktu s potravinami, proto ho výrobci ošetřují povrchovou úpravou.
  • Nerezovou ocel (nerez) – jde o velmi odolný materiál s dobrou tepelnou vodivostí, jeho čištění je však náročnější.

Chcete smažit? výkonem nešetřete

Výkon pečících pánví se pohybuje v rozmezí 400 – 2 200 W. Závisí to především od jejich objemu, avšak důležitý je i způsob přípravy jídel, na který je chcete využít. Na běžné pečení, vaření či dušení vám postačí nižší výkon. Pokud však chcete na el. pánvi smažit, sáhněte po nejvýkonnějším modelu v daném objemu – pro smažení totiž musíte dosáhnout velmi vysokou teplotu.

Kulatá elektrická pánev se spodním ohřevem

Důležitý je i typ ohřevu, některé pánve mají hrubou pokličku, ve které je zabudované topné těleso – ohřívají tedy svrchu. Tento způsob ohřevu je vhodný pro pečení masa, koláčů či zapékání. Spodní ohřev je zase vhodnější na vaření, dušení či smažení.

Termostat – nezbytnost pro náročné

Některé pečící pánve jsou vybaveny termostatem, není to však pravidlem. Termostat udrží v pánvi plus-mínus stálou teplotu, díky které budou vaše pokrmy chutnější, protože je připravíte v přesně požadovaných podmínkách. Je tedy nezbytností pro náročnější amatérské kuchaře.

Termostaty jsou nejčastěji ovládané mechanicky – otočným ovládacím kolečkem na těle přístroje. Jejich teplotní rozsah zpravidla končí na 240 °C.

Uvedený otočný ovladač je obvykle jediným ovládacím prvkem el. pánve, na některých modelech najdete ještě mechanický vypínač či světelné indikátory zapnutí nebo ohřevu. Pokročilé ovládání či displeje jsou spíše výsadou tzv. multifunkčních el. hrnců, které však spadají do vyšších cenových hladin než jednoduché pečící pánve.

Nejčastější otázky a odpovědi (FAQ)

Remosku si většina z nás pamatuje z kuchyní mám ababiček. Tento spotřebič se těší stále větší oblibě, a pomalu se začíná objevovat i v domácnostech mladších ročníků. Remoska je velmi praktická a pohodlně se používá, proto hospodyňky znovu objevují kouzlo používání tohoto spotřebiče. Abychom vám výběr nejvhodnějšího modelu co nejvíce usnadnili, připravili jsme pro vás odpovědi na několik základních otázek.

Jaké jsou největší výhody přípravy jídla v remosce?

Jídlo připravované v remosce si zachovává šťavnatost, živiny a vitamíny. Pokrmy se dají připravovat s minimálním množstvím oleje, v remosce lze vařit, péct, dusit, rozmrazovat. Spotřeba elektrické energie je nízká, obsluha jednoduchá.

Jak správně používat remosku?

Remoska by měla mít stabilní pozici na pracovní desce/kuchyňském stole. Netřeba ji ohřívat předem, potraviny do ní stačí vložit a zapnout ji. Jídlo by se během přípravy nemělo dotýkat víka. Při míchání není vhodné používat kuchyňské náčiní, které by mohlo poškodit vnitřní nepřilnavou vrstvu. Víko je třeba při kontrole jídla odkládat tak, aby teplá strana směřovala směrem nahoru. Čistit ho třeba navlhčeným měkkým hadříkem nebo vhodným čisticím přípravkem.

Víko s průzorem nebo bez? Který typ je lepší?

Víko bez průzoru zajišťuje rovnoměrné sálání tepla, víko s průzorem umožňuje kontrolu jídla, proto nemusíte remosku otevírat. Kvalitní remosky mají průzor vyrobený z termorezistentní bezpečného skla. Distribuce tepla je však o něco slabší než při věku bez průzoru.

Vaše hodnocení:
(90.4%)
Datum publikování: 23.10.2017
Datum poslední aktualizace: 05.06.2020
Autor
Tomáš Polakovič

Tomáš Polakovič

Připravujeme pro vás recenze, testy, hodnocení. Snažíme se vám poskytnout všechny informace, které vám pomohou při rozhodování s nákupem spotřebiče, elektroniky nebo jiného produktu. Zapojte se i vy do diskuse pomocí komentáře a pomozte někomu dalšímu.


Přidat komentář