Nejlepší rýžovary 2024 – recenze, test, srovnání, zkušenosti

Rýže patří mezi základní přílohy k jídlům a pro mnohé také mezi ty nejchutnější. Může se zdát, že její příprava je jednoduchá, ale ve skutečnosti je třeba mít trochu zručnosti nebo dobrého pomocníka.

Rýžovar

Takovým pomocníkem je skvělé zařízení – rýžovar, které vám pomůže udělat rýži na několik způsobů. Pojďme se blíže podívat na co se zaměřit při koupi tohoto přístroje.

Nejlepší rýžovary

Názov Hodnotenie Detail
ETA Granellino 4131 90000   ✔   VÍTĚZ TESTUZobrazit produkt
Catler CR 600   ✔   PRO NÁROČNÉZobrazit produkt
Sencor SRM 0650SS   ✔   ZLATÁ STŘEDNÍ CESTAZobrazit produkt
Tefal RK102811   ✔   DOBRÉ RECENZEZobrazit produkt
Sencor SRM 0600WH   ✔   LIDOVÁ VOLBAZobrazit produkt
Lauben Rice Cooker 1500AT   ✔   NÁŠ TIPZobrazit produkt

Rýžovary – recenze

Uvařit rýži, resp. dobrou rýži nedokáže každý. Chcete-li se v této činnosti zdokonalit a rýže je vaše oblíbená příloha, pak byste měli uvažovat nad rýžovarem. V našich recenzích vám prozradíme, které modely stojí za vyzkoušení.

Jak vybrat rýžovar

Zbytečný výstřelek moderní doby nebo skutečně prospěšný přístroj, který vám usnadní práci v kuchyni a zkvalitní vaši stravu? Máme za to, že je to jednoznačně druhá možnost a o tom se vás pokusíme přesvědčit. Hned na úvod vyvrátíme mýtus, že rýžovar je jen pro "lenivce" nebo pro ty, kterým to v kuchyni tak nejde – to není pravda. Rýžovar má mnoho výhod a využívají ho jako amatéři, tak i profesionální kuchaři.

Moderní vařič rýže vám ušetří čas, stačí do něj totiž jen nasypat přesné množství dobře promyté rýže a vody, nastavit konkrétní program a počkat si na chutnou přílohu. Zařízení je plně automatické. Rýžovar vaří rýži pomocí horké páry a tím pádem si jídlo zachová své vitamíny a další blahodárné látky.

Rýžovar do kuchyně

Tržní nabídka je široká, najdete v ní levnější i dražší typy, a proto není vždy nutné investovat vysoké částky. Je dobré si určit, zda potřebujete "obyčejný" rýžovar, nebo hledáte i nějaké extra funkce. Jaký rýžovar je tedy pro vás nejvhodnější? Na které parametry je třeba se zaměřit? Čtěte.

Typ rýžovarů

Většina lidí ani netuší, že vybrat si může z 2 typů vařiče rýže. Kromě elektrického Rŕýžovaru máte totiž k dispozici i rýžovar do mikrovlnky.

  • Rýžovar do mikrovlnky – jde v podstatě o plastovou misku s víkem určenou do mikrovlnky. Tento typ rýžovaru je vyroben z kvalitního tvrdého plastu a je nenáročný na použití i údržbu. Třeba do něj jen dát rýži a vodu, nádobu uzavřít, dát ji do mirkovlnky a zapnout časovač. Rýži můžete jíst do několika minut. Nedisponuje žádnými funkcemi.
  • Elektrický rýžovar – jde o spotřebič, který vám připraví rýži tak, jako byste ji vařili na klasickém sporáku. Stačí postupovat podle návodu a dočkáte se chutného pokrmu. Rýži nemusíte ani kontrolovat. Elektrické rýžovary disponují užší či širší škálou funkcí. Obvykle platí, že čím vyšší cena, tím více funkcí rýžovar má.

Objem rýžovaru

Musíte si určit, pro kolik lidí chystáte vařit. Kupujete rýžovar do domácnosti, kde bydlí dva (tři, čtyři), zda hledáte rýžovar do jídelních provozů? Obecně jsou k dispozici dva, resp. tři druhy na základě objemu/velikosti.

  • Malé rýžovary (0,5 – 1 litr): Při takovém objemu uvaříte přibližně 500 gramů rýže, což je porce vhodná pro tří- nebo čtyřčlennou rodinu. Čili přívlastek "malé" rýžovary je možná trochu zavádějící.

Objem je při výběru důležitý

  • Střední rýžovary (1 – 1,8 litru): Pokud je objem větší než 1 litr, tak si můžete navařit rýži na více dní dopředu, nebo můžete vařit pro větší počet lidí. Celkově dokážete navařit až 1 kg rýže, což je skutečně velká porce.
  • Velké rýžovary (2 l a více): Ideální je pro mnohočetnou rodinu a kuchyňských zařízení.

Všímejte si i design rýžovaru. Budete ho po každém použití odkládat, nebo jej budete mít vystavený na kuchyňské lince? Pokud ho chcete mít vystaven, určitě byste měli design při výběru zohlednit.

Příkon/výkon rýžovaru

Tato veličina souvisí s rychlostí vaření, resp. množstvím. Čím vyšší je výkon, tím rychleji uvaříte větší množství rýže. Obvykle se tato hodnota začíná při čísle 300/400 W a jak roste cena a kvalita, tak roste i síla výkonu.

Materiál

Vařiče rýže jsou nejčastěji vyrobeny z kombinace plastu a nerezu, při výběru proto mnoho možností nemáte, můžete se však rozhodnout pro různé barvy. Podstatnější je, z jakého materiálu je vyroben povrch nádoby na vaření. Oblíbenou volbou je teflon, ale také nepřilnavý povrch z leštěné nerezové oceli. Rýže se na nich nepřipaluje, jejich údržba je nenáročná.

Příprava rýže v rýžovaru

Funkce a vlastnosti rýžovaru

Jak je to již dnes dobrým zvykem, tak stále více zařízení se vyznačuje tím, že dokáže dělat více než jednu činnost. Výhodou takových multifunkčních rýžovarů je jejich velikost – obvykle mají velký objem, což jim sice trochu ubírá na praktičnosti, ale když už jdete investovat do tohoto druhu, tak s tím zřejmě počítáte a víte, co očekávat. Pokud však od rýžovaru více než přípravu chutné rýže neočekáváte, stačí se poohlédnout po levnějších modelech.

Kromě toho, že rýžovary dokáží připravit i maso, rybu, kaši či zeleninu, tak byste měli hledět na následující funkce:

  • Programy/módy vaření: Rýží je hned několik a každá z nich potřebuje jiný přístup. Konkrétní typ má vliv na způsob a hlavně délku přípravy, proto by měl váš rýžovar takové nastavitelné programy obsahovat.
  • Automatický režim: Pokud jím rýžovar disponuje, pak je téměř bez obsluhy. Vypne se automaticky, protože rozpozná, že rýže je již uvařená, a naběhne na režim Keep Warm.
  • Udržení tepla/Keep Warm: Tato funkce zajistí, že po dovaření zůstane rýže teplá ještě další hodiny, aniž by se připálila. Mohou to být 2, 5, ale i 24 hod.
  • Ochrana proti přehřátí: Funguje jako bezpečnostní pojistka a zabraňuje vyvaření vody, přehřátí nebo připečení.
  • Další bezpečnostní prvky: Abyste se nemuseli při přípravě rýže obávat o svou bezpečnost, ujistěte se, že poklička rýžovaru obsahuje otvor na únik páry, má teplovzdorné rukojeti a protiskluzové nožičky, které zabrání "běhání" hrnce po lince.
  • Časovač: Můžete díky němu nastavit přesný čas, kdy se má rýžovar zapnout a uvařit rýži. Hotový pokrm na vás může čekat po návratu z práce.
  • Pokročilé programy: Pokud zařízení nabízí funkce, které vám umožní bez použití sporáku připravit celé menu, máte doma multifunkční rýžovar. Nahradí vám sporák, troubu i tlakový hrnec, můžete v něm vařit v páře, péct, dělat polévky, dusit maso apod. Jelikož jde o multifunkční přístroj, odpovídá mu i vyšší cena.

Údržba musí být jednoduchá a efektivní...

Jelikož rýžovar vám má celou práci v kuchyni hlavně usnadnit, tak musíte dbát na to, abyste se o vařič rýže museli starat co nejméně. Chcete, aby se vnitřek dalo vybírat a pokud máte v kuchyni myčku nádobí, tak hledejte ty druhy, které se mohou dávat do myčky. Vnitřek bývá buď z teflonu, nebo nerezové oceli, no a právě ocel je, co se čištění týče, mnohem lepší materiál.

Údržba rýžovaru by měla být nenáročná

Už od 350 Kč

Cena, zda si to přiznáte, nebo ne, hraje při rozhodování velkou roli. Každý z nás má nějaký strop a přestože se nám může přístroj líbit, jeho cena může od koupě odradit. Rýžovary se prodávají již od 350 Kč. Kromě vaření rýže od nich nic víc nedostanete. S množstvím funkcí růstu i cena rýžovarů.

Rýžovary do 500 Kč

Rýžovary v této cenové hladině nabízejí jen to základní – uvaření rýže. Žádnými funkcemi nedisponují a často se stává, že jim chybí i tlačítko start/stop. Zapíná/vypíná se připojením do sítě. Jejich objem je max 1,5 l.

Rýžovary do 1 300 Kč

Pokud si za rýžovar trochu připlatíte, získáte vařič rýže s množstvím funkcí. Rýžovary v této cenové hladině se řadí k nejprodávanějším kvůli příznivému poměru cena/výkon/funkce.

Rýžovary od 1 300 Kč

Za cenu 1 300 Kč a více dostanete multifunkční přístroj, který vám nabízí možnost uvařit několik chodů v jednom hrnci. Pokud hledáte rýžovar, který můžete ovládat přes svůj smartphone, bude vás stát cca 2 500 Kč a více a za profi rýžovary, které mají velký objem i příkon, zaplatíte 6 000 Kč a více.

Při výběru popřemýšlejte nad tím, jaké funkce, resp. na co všechno budete rýžovar potřebovat. Pro lidi, kteří vaří rýži 2-krát do roka, bude zbytečnou volbou rýžovar za 2 000 Kč a lidé, kteří v něm chtějí vařit jen rýží, nepotřebují multifunkční přístroj.

Uvaříte v něm jakoukoliv rýži

Vaříte doma pouze kulatozrnnou či dlouhozrnnou rýži? Pak vás možná překvapí, že existuje mnoho dalších odrůd rýže, přičemž každá má svůj způsob přípravu a hodí se na něco jiného.

Domácí rýžovar

Existuje více než 3 000 druhů rýže, k nejznámějším patří:

  • kulatozrnná rýže – v našich končinách se používá asi nejběžněji, po dovaření je měkká a lepkavá;
  • dlouhozrnná rýže – v porovnání s kulatozrnnou je sypkejšia a tužší, po uvaření se jí zrnka od sebe dobře oddělují;
  • rýže Basmati – aromatická a chuťově výrazná rýže, která neobsahuje lepek. Může být bílá nebo celozrnná. Nelepí se, není však ani zcela sypká;
  • rýže Parboiled – nelepivá rýže se sypkou konzistencí, která je tužší na skus;
  • rýže Arborio – typ kulatozrnné rýže vhodný pro přípravu italského rizota. Váže na sebe hodně vody, na povrchu je jemná a mazlavá, uvnitř pevná;
  • rýže Carnaroli – krátkozrnná rýže s podobnými vlastnostmi jako Arborio. Vhodná je pro přípravu rizota a rýžových kaší;
  • sushi rýže – jde o typ vyznačující se krátkými kulatými zrnky, obsahuje hodně škrobu, proto se lepí;
  • jasmínová rýže – sypká aromatická rýže, která je dostupná jako bílá i jako celozrnná. Uvaří se velmi rychle;
  • černá rýže (indiánská) – říká se jí i divoká či planá rýže a vyznačuje se tmavým zbarvením. Jde o semena severoamerické vodní trávy, které při vaření až 4-násobně zvětší svůj objem, bohaté na bílkoviny;
  • červená rýže – nutričně bohatá celozrnná rýže vyznačující se ořechovou chutí. Je poměrně náročná na přípravu, třeba ji totiž nejprve alespoň na 2 hodiny namočit a až potom vařit;
  • natural rýže – prodává se také jako hnědá rýže, jsou v ní zachovány důležité živiny. Tato rýže se velmi dlouho vaří, je tužší, má výraznou chuť po oříšcích.

Jak používat rýžovar?

Základem dobrého jídla nejsou pouze kvalitní suroviny, ale i jeho příprava. Pokud jste se rozhodli pro rýžovar, určitě chcete vědět, jak si v něm rýži uvařit tak, abyste byli s výsledkem co nejspokojenější.

  • Některé rýžovary obsahují rysky, které vám napoví, na kolik rýže třeba dát kolik vody. Pokud je váš rýžovar nemá, obvykle se na 1 díl rýže dává 1,5 až 2 díly vody. Nezapomínejte na to, že rýže vsakuje vodu a zvětšuje svůj objem, proto nepřekračujte stanovené max. množství rýže.

Příprava jasmínové rýže v rýžovaru

  • Před přípravou rýži pořádně propláchněte, příp. ji namočte (podle toho, jaký druh připravujete).
  • Ochuťte ji solí, celým pepřem či vegetou, podle toho, co preferujete.
  • Rýžovar zavřete a spusťte, pokud ve váš přístroj umožňuje, zvolte příslušející program.
  • Po dovaření se většina rýžovarů vypne a přejde na udržování teploty. Pokud nemáte o udržování teploty zájem a chcete ji hned konzumovat, nechte ji ještě cca 10 min. dojít.

Nejčastější otázky a odpovědi (FAQ)

Rýžovar vám ušetří čas i námahu a umožní připravit rýži skvělé kvality. Jak si vybrat ten správný rýžovar už víte, přesto máte řadu otázek. Na ty nejčastěji kladené jsme se rozhodli odpovědět. Pokud vás zajímá ještě něco, napište nám do komentářů pod článkem.

Jaký objem rýžovaru potřebuji?

To závisí na tom, pro kolik lidí plánujete rýži vařit. Pro přípravu 3-4 porcí vám postačí spotřebič s objemem 0,5 až 1 l. Pro 4-5 osob je vhodný středně velký rýžovar o objemu 1 až 1,8 l.

Jak se třeba o rýžovar starat? Je údržba náročná?

Většina rýžovarů má vyjímatelnou nádobu s nepřilnavým povrchem. Nerezový, litinový i teflonový povrch se jednoduše čistí, avšak při teflonovém si třeba dát pozor, aby nedošlo k jeho poškrábání. Pokud se povrch naruší, rýže lze v hrnci připálit. Některé nádoby se dají čistit pouze ručně, některé jsou vhodné i do myčky.

Jaké všechny bezpečnostní prvky rýžovar obsahuje?

Každý rýžovar by měl mít v poklici otvor na unikání páry, měl by mít teplovzdorné rukojeti a protiskluzové nožičky. Samozřejmostí by měla být funkce automatického vypnutí po dovaření. Některé modely (obvykle ty dražší) se okamžitě vypnou při nedostatku vody, mají bezpečnostní pojistku při přehřátí hrnce.

Starší modely, které již nejsou dostupné

Vaše hodnocení:
(90.2%)
Datum publikování: 17.01.2020
Datum poslední aktualizace: 20.09.2024

Autor
Tomáš Polakovič

Tomáš Polakovič

Připravujeme pro vás recenze, testy, hodnocení. Snažíme se vám poskytnout všechny informace, které vám pomohou při rozhodování s nákupem spotřebiče, elektroniky nebo jiného produktu. Zapojte se i vy do diskuse pomocí komentáře a pomozte někomu dalšímu.


Přidat komentář


Poslední články
Testovali jsme kuchyňské pomocníky MioMat a Luli Chef Midi: Který si vybrat?

Testovali jsme kuchyňské pomocníky MioMat a Luli Chef Midi: Který si vybrat?

Rychlá doba vyžaduje „smart“ řešení. A to nejen v práci, při sportu, péči o rodinu či domácnost, ale také při vaření. Právě... Přečíst článek

Jak vyčistit pračku od zápachu, plísně, vodního kamene – octem, kyselinou citrónovou, sodou bikarbonou

Jak vyčistit pračku od zápachu, plísně, vodního kamene – octem, kyselinou citrónovou, sodou bikarbonou

Ať už používáte pračku denně nebo několikrát do týdne, při každém praní se v jejích útrobách hromadí neodpařená voda a vodní... Přečíst článek

Elektrokoloběžka AERIUM H800 zvládne město i terén. Jaké jsou její hlavní přednosti?

Elektrokoloběžka AERIUM H800 zvládne město i terén. Jaké jsou její hlavní přednosti?

Hledáte praktický dopravní prostředek do města i na vyjížďky do přírody? Elektrokoloběžka AERIUM H800 je skvělou volbou.... Přečíst článek

Jak vyčistit myčku nádobí Electrolux, Bosch, Beko: octem, kyselinou citrónovou nebo sodou?

Jak vyčistit myčku nádobí Electrolux, Bosch, Beko: octem, kyselinou citrónovou nebo sodou?

Přestože myčku nádobí používáte denně, na její čištění často zapomínáte. Přistoupíte k němu až tehdy, když myčka najednou... Přečíst článek