Nejlepší pece na pizzu 2020 – recenze, test, srovnání

Quattro formaggi, Margherita nebo pikantní Daviola. Pizza je jedním z nejoblíbenějších jídel na světě. Možná právě proto, že každý si najde tu svou oblíbenou. Asi jen málokterý člověk by řekl, že pizzu vysloveně nenávidí. Pokud máte zálusk na to, připravit si kvalitní a chutnou pizzu i doma, klasická trouba vám tak úplně stačit nebude. Pece na pizzu dnes můžete mít doma i vy. A nebojte se, nemusí být automaticky na dřevo. Pokud si chcete vybrat kvalitní elektrickou pec, pomůžeme vám s výběrem.

Jak vybrat pec na pizzu?

Pokud se ptáte, proč nedokážete tradiční italskou pizzu připravit v klasické horkovzdušné troubě, nejčastějším problémem je fakt, že teplota, při které se má originální pizza připravovat, musí dosahovat alespoň 350 až 400 °C. A právě takovou vysokou teplotu dokáže vyprodukovat jen málokterá běžná horkovzdušná trouba. Navíc pec na pizzu je uzpůsobena právě pro přípravu tohoto druhu pokrmu. Abyste si dokázali tradiční chuť italské pizzy vychutnat doma i vy, a to bez toho, abyste si pizzu objednali v krabici, poradíme a představíme vám také konkrétní modely s kompletními recenzemi a naším testem.

Nejlepší pece na pizzu

Názov Hodnotenie Detail
Domo DO9177PZ   ✔   NEJPRODÁVANĚJŠÍZobrazit produkt
G3 Ferrari G1000602   ✔   DOBRÉ RECENZEZobrazit produkt
Richard Bergendi Stonebake Pizza Oven   ✔   NÁŠ TIPZobrazit produkt
Emerio PO-115848   ✔   PRO NÁROČNÉZobrazit produkt
Shumee Pec na pizzu   ✔   ZLATÁ STŘEDNÍ CESTAZobrazit produkt

Pece na pizzu – recenze

Elektrická pec na pizzu je spotřebičem, který by u milovníků pizzy neměl chybět. Svou oblíbenou pochoutku si v ní připravíte pohodlně a rychle. Jak si však z tolika modelů vybrat? Naše recenze vám s tím pomohou.

Důležité parametry výběru

První, co je třeba při výběru pece na pizzu zvážit je, zda chceme, aby byla umístěna v interiéru nebo exteriéru. Jen málokterá domácnost má totiž pec na pizzu zděnou přímo v kuchyni. Následně přichází na řadu úvaha o tom, o jaký materiál půjde. Malá přenosná pec na pizzu bývá nejčastěji vyrobena z nerezu nebo hliníku. Je kompaktní a lze ji skladovat v kuchyňské lince nebo na ní. Výhodou těchto materiálů je i to, že se ohřívají rychleji. Elektrická pec na pizzu má své nesporné výhody i z hlediska údržby.

Do kuchyně si však lze obstarat i větší jednokomorové nebo dvoukomorové plynové pece opět z hliníku či nerezu. Pochopitelně, nejvyšším levelem jsou zděné – cihlové pece na pizzu. Ohřívají se pomaleji, ale dobře izolují teplo. Vhodné je obstarat si je na krytou terasu a podobně. Samozřejmě, jsou cenově náročnější. Takovou pec využijete i pro přípravu jiných pokrmů. Záleží tedy na vás, kolik pizzy a jakým způsobem ji chcete připravovat.

  • Umístění pece na pizzu – interiér/exteriér
  • Typy pece na pizzu
  • Příkon a minimální teplota pece
  • Materiál desky na pečení
  • Velikost a design pece
  • Další vlastnosti, funkce a příslušenství

Umístění pece na pizzu – interiér/exteriér

Pec na pizzu je specifickým vybavením kuchyně a nejde o tradiční součást kuchyňského vybavení. Tradiční pec na pizzu na dřevo rozhodně není výbava, kterou by většina kuchyní oplývala. Jako první si je tedy třeba uvědomit, kde chceme pec na pizzu umístit.

V rámci interiéru je možností přirozeně dost. Výjimkou jsou samozřejmě gastronomická zařízení, které často cihlovou nebo zděnou pec postaví přímo v interiéru kuchyně, ale v tomto případě se budeme bavit o interiéru kuchyně v domech či bytech. V takovém případě je nutné myslet prakticky a poohlédnout se po kompaktní elektrické pizza peci. Pokud byste se přece chtěli ve vaší kuchyni věnovat přípravě pizzy ve větším, možná je na místě se namísto přenosné elektrické pizza pece poohlédnout po větší jednokomorové nebo dvoukomorové pizza peci na elektřinu nebo plyn.

Pec na pizzu na dřevo do exteriéru

V exteriéru lze uvažovat například i o praktické kombinaci pizza pece s grilem na dřevo. Umístění na terasu nebo balkon je v tomto případě ideální. Případně, pokud máte doma letní kuchyňku nebo krytý altán, pec na pizzu sem zapadne ideálně. Takové pece jsou obvykle vyrobeny z kovu, nerezu či smaltu. Samozřejmě, v exteriéru lze uvažovat i o tradiční cihlové pizza peci na dřevo. Zvážit třeba pochopitelně prostorové možnosti. Divili byste se, ale zděné prefabrikované pece si dnes můžete objednat v různých rozměrech a domů vám přijdou hotové. Stačí jim jen najít správné místo. Taková alternativa je přirozeně dražší.

Typy pece na pizzu

Na výběr je několik typů pecí na pizzu, kromě elektrické a pece na dřevo máte na výběr i plynovou, přenosnou nebo pec na varnou desku. Jaké jsou jejich výhody?

Elektrická pizza pec

Polemiky o tom, zda dokáží elektrické pece na pizzu připravit toto jídlo tak jako v tradiční peci na dřevo by vám mnohé restaurace vyvrátili. Pokud však žijete v bytě nebo domě, elektrická pec na pizzu, jako moderní řešení, pro vás může být ideální volba. Vybírat můžete z dražších, levnějších, menších či větších modelů s různou funkcionalitou a výkonem. Stále však jde o cenově dostupnou variantu.

Elektrické pece větších rozměrů lze dělit na jednokomorové nebo dvoukomorové. Běžně se používají ve více gastronomických zařízeních. Připravovat v nich lze i jiné pokrmy. Obvykle jde o hranaté pece z hliníku nebo nerezu. Pokud však nechcete takovou pecí nahradit vaši horkovzdušnou troubu či sporák, zřejmě se ke koupi takového zařízení neuchylujte.

Přenosná pec na pizzu

Právě tato volba patří v domácnostech mezi nejčastější a nejefektivnější. Přenosné pece na pizzu jsou kompaktní a praktické, pro funkcionalitu je nutné je zapojit do elektrické sítě. Nejlevnější modely mohou někomu připomínat palačinkovač. Liší se nejen velikostí, ale také příkonem a různými funkcemi.

Jejich výhodou je nepochybně rychlý ohřev a kompaktnost. Pro co nejvíce autentickou přípravu pizzy je obvykle výhřevná deska z přírodního kamene nebo jde v případě některých modelů o kovovou desku. Podstatné je si zvážit, jak velký průměr pizzy chcete připravovat. Stále však tento model boduje i svou jednoduchostí při používání, a tedy samotné přípravě pizzy.

Plynová pizza pec

V tomto případě je plynová pec na pizzu určená primárně do interiérů samozřejmě nepočítejte s tím, že by šlo o přenosné zařízení. V zásadě platí to, co při větších elektrických pecích, Nejčastěji jde o jednokomorové, dvoukomorové pece nebo vícekomorové pece, které slouží primárně k přípravě pizzy, ale stejně tak poslouží i pro přípravu jiných pokrmů. Nejčastěji je však najdete v restauracích. Na údržbu jsou náročnější než elektrické a také je nutné, aby bylo v kuchyni kvalitní odvětrávání. Výhodou jsou nižší náklady na energie.

Plynová pizza pec na terase

Pec na pizzu na dřevo/uhlí

Dostáváme se ke kořenům a tradičnímu typu pece na pizzu, kterou vám doporučí každý kuchař, který se přípravě pizzy věnuje. Samozřejmě, doma si zřejmě jen málokdo do kuchyně obstará tradiční zděnou pizza pec z cihel. Do domácnosti v rámci interiéru se tento druh pece nehodí. Jde o poměrně prostorově i finančně nákladné řešení.

Pokud už se přece jen rozhodnete pro skutečnou pizza pec na dřevo, určitě je vhodnější umístit ji do exteriéru – terasa, zahradní altán a podobně, kde je možné takovou pec zabudovat. Cihlové pece nejsou poutavé jen svým designem. Hlavní výhodou je pochopitelně kvalita přípravy pizzy. Samotné dřevo dodává pokrmu specifickou chuť, zároveň je příprava autentická a věřte či ne, pizza pečená v cihlové peci na dřevě má ​​svou unikátnost. Příprava na takovýto způsob vyžaduje jistou praxi. Nevýhodou pizza pece na dřevo je náročnost na údržbu, jakož i samotná pořizovací cena. Na druhé straně, takovou pec si můžete vyrobit i svépomocí.

Pizza pec s grilem

Připravit křupavou pizzu můžete i díky unikátnímu řešení, kterým je kombinace grilu a pece na pizzu. Opět jde o ideální řešení do zahrady či na terasu během letních grilovačiek na zahradě. Zahradní gril s pecí na pizzu má řadu výhod, protože pořízením získáte nejen kvalitní pizza pec na dřevo/uhlí, ale i klasický gril, kde můžete připravovat různé jiné dobroty. Kromě roštu je třeba myslet i na kámen na pizzu, který následně položíte na rošt a můžete připravit vaši oblíbenou pizzu. Nejčastěji jde kombinaci kovu, nerezu a smaltu. Vybírat lze z více typů.

Pizza pec na plynovou varnou desku

Jde o praktického pomocníka, který je kompaktní, cenově dostupný a velmi praktický. Pokud vaše trouba nedokáže upéct pizzu podle vašich představ, právě taková "pec" na pizzu může být pro vás skvělou alternativou. Jde totiž o nerezový – kovový box s keramickou – kamennou deskou na grilování. Tento box stačí umístit na plynovou varnou desku nebo klasický gril na dřevo nebo uhlí. Následně pizzu vložíte do boxu, který perfektně izoluje teplo, ideální pro přípravu poctivé italské pizzy. Jde o velmi praktického a skladného pomocníka.

Příkon a maximální teplota pece na pizzu

Ideální teplota pro přípravu pizzy je v rozmezí od 350 do 430 °C. Klasické horkovzdušné trouby nebo plynové sporáky tuto teplotu nejsou schopny dosáhnout. S výjimkou některých výkonných modelů. Pece na pizzu jsou tomuto účelu přizpůsobeny ai ti nejlevnější modely dosahují maximální teplotu přes 300 °C. Nejde přitom jen o cihlové pece, které perfektně kumulují teplotu, ale stejně tak přenosné elektrické pece na pizzu z hliníku, nerezu či smaltu.

Zděná pec na pizzu

Právě díky schopnosti produkovat takovou vysokou teplotu si můžete připravit chutnou pizzu i u vás doma. V případě elektrických pecí je kromě maximální teploty důležitý i samotný příkon. Ten obvykle dosahuje hodnotu od 1 200 do 1 800 W.

Materiál desky na pečení

Důležitým aspektem, který při výběru musíte sledovat, je i deska na pečení a materiál, ze kterého je vyrobena. Nejlevnější modely obvykle disponují smaltovanou plochou na pečení nebo jde o teflonové povrchy. Mnohem kvalitnější výsledek při pečení pizzy dosáhnete, pokud je deska na pečení z přírodního kamene, resp. keramiky.

Kámen dobře rozvádí teplo a také ho kumuluje (udržuje), čímž je zajištěno rovnoměrné upečení těsta do křupava. Stejně tak hraje roli i průměr plochy na pečení, ten vás totiž limituje v tom, jaký bude maximální průměr pizzy, kterou budete péct.

Velikost a design pece

O samotných rozměrech pece na pizzu a vašich prostorových možnostech byste měli uvažovat už na začátku. Jak jsme psali v odstavci, kde jsme si charakterizovali jednotlivé typy pecí, je třeba si uvědomit, kde přesně chceme pec umístit, popřípadě jakou velikost má mít. Pokud je vaším požadavkem praktický elektrický spotřebič, který je kompaktní, v takovém případě je rozhodně ideální volba elektrická pec na pizzu, případně pizza box na plynovou desku či gril. V tomto případě jde o nejmenší alternativy.

Více místa v interiéru už zaberou elektrické jednokomorové nebo vícekomorové pece, které lze vídat i v restauracích. Obstarat si je domů dnes není problém. V případě exteriéru jsou možnosti rovněž bohaté. Na terasu se může hodit gril s pecí na pizzu. Velikost a design jsou model od modelu jiné. Samozřejmě, absolutním vrcholem z hlediska technické náročnosti, rozměrů i designu je zděná cihlová pizza pec. Design je obecně velmi individuální parametr. Vybírat lze v každém případě z různých barevných provedení i technických řešení.

Další vlastnosti, funkce a příslušenství

V tomto případě se podíváme blíže na funkce a vlastnosti, které se týkají především elektrických pecí na pizzu, ale stejně tak si přiblížíme příslušenství, které se vám v případě pecí na pizzu určitě může hodit.

  • Termostat – funkce, kterou jsou vybaveny většinou všechny moderní elektrické pece na pizzu. Stejně tak i mnohé plynové pece na pizzu. Termostat vám pohodlně umožňuje regulovat výšku teploty, při které se pizza peče.
  • Indikátory – LED kontrolky mohou informovat především o stavu, kdy je spotřebič zahřátý na dostatečnou teplotu nebo naopak, kdy se teprve pec zahřívá.

Elektrická pec na pizzu

  • Časovač – určený k ohraničení doby pečení. Časovač lze nastavit na přesný čas, po jehož uplynutí vás pec na pizzu upozorní zvukovým signálem nebo dokonce automaticky vypne.
  • Mechanický vypínač – není u některých modelů samozřejmostí. Jde však o praktickou funkci, která umožňuje mít zařízení zapnuté v elektrické síti, ale zároveň je díky mechanickému vypínači neaktivní.
  • Lopata na pizzu – praktická na vybírání pizzy z pece. Vhodná především v případě větších elektrických pecí, cihlových pecí nebo pecí na pizzu s grilem. Nejčastěji jde o dřevěné nebo nerezové lopatky.
  • Dvířkový teploměr – jestliže pec nemá termostat a vy nevíte, jaká je hodnota teploty uvnitř, dvířkový teploměr vám pomůže snadno změřit teplotu vzduchu v peci. Dokáže měřit teplotu až do hodnoty 500 °C.

Nejčastější otázky a odpovědi (FAQ)

Rozhodli jste se pro koupi pece na pizzu, stále však máte ohledně jejího výběru otázky? Na ty nejčastěji jsme se podívali a nabízíme vám na ně odpovědi.

Kolik stojí pec na pizzu?

Otázka, kolik peněz můžete a chcete investovat je směřována vždy na zákazníka. Každopádně, cenové rozpětí v případě pecí na pizzu je velmi široké a v mnohém sehrává roli samotný typ pizzy. Nejlevnější elektrické pece na pizzu do domácnosti koupíte již od 1 200 do 3 700 Kč. Ve vyšším cenovém pásmu do 7 500 Kč už koupíte i větší elektrické pece na pizzu nebo dokonce kombinovaný gril s pecí na pizzu. Následné ve vyšší cenové kategorii od 7 500 do 37 000 Kč si už můžete pořídit hotovou prefabrikovanou – cihlovou pec na pizzu. Někdy je ještě nutné počítat s dalším příslušenstvím.

Jaká já to prefabrikovaná pec na pizzu?

Prefabrikovaná pec na pizzu je taková pec, která je hotová a téměř připravena k použití. Jde o zděné odlitky, které je třeba jen posadit na místo – podstavec a připojit na komín. Případně je možné obstarat i modely, které mají řešené i komínové vývody. Závisí na tom, zda budou umístěny v exteriéru nebo interiéru. Jejich suma začíná někde kolem ceny 17 000 Kč.

Zahřívá se plynová pec na pizzu rychleji než pec na dřevo?

Ano, dřevo či uhlí sice při hoření produkuje vyšší teplo za kratší čas, ale předehřev je v případě pece na dřevo delší. Faktem, proč se plynové trouby v praxi ohřívají rychleji je, že oheň zapálíte násobně jednodušeji než v případě pece na dřevo či uhlí.

Je možné si vyrobit pec na pizzu svépomocí?

Ano, je to možné. Na internetu najdete několik ověřených návodů krok za krokem, jak si doma na zahradě, v letní kuchyňce či na terase vybudovat funkční, kvalitní a bezpečnou zděnou pec na pizzu se vším, co k tomu patří. Samozřejmě, třeba je postupovat podle instrukcí a chybět by neměla ani manuální zručnost.

Vaše hodnocení:
(91.2%)
Datum publikování: 21.10.2020
Datum poslední aktualizace: 21.10.2020
Autor
Tomáš Polakovič

Tomáš Polakovič

Připravujeme pro vás recenze, testy, hodnocení. Snažíme se vám poskytnout všechny informace, které vám pomohou při rozhodování s nákupem spotřebiče, elektroniky nebo jiného produktu. Zapojte se i vy do diskuse pomocí komentáře a pomozte někomu dalšímu.


Přidat komentář