Nejlepší hrnce 2019 – recenze, testy, zkušenosti

Hrnce, pánve a kastroly by neměly chybět v žádné kuchyni. Jde o základní výbavu domácnosti, bez které si nenavaríte, jídlo neohrejete ani nezapečete. Hrnce se vyrábějí z různých materiálů, každý z nich vám poslouží víceméně dobře. Výběr hrnců závisí také na tom, jaký sporák používáte, zda je plánujete mýt v myčce nádobí i od toho, co v nich plánujete vařit.

Sada hrnců – jak vybrat?

Kvalitní hrnec vám vydrží na celý život. Možná tomu nevěříte, ale zeptejte se svých rodičů či prarodičů a zjistíte, že dobrý hrnec je trvanlivý a skutečně vydrží desítky let. Připravili jsme pro vás návod, jak vybrat hrnec/hrnce. Pokud jste dosud nevěděli, na co se při výběru zaměřit, po přečtení následujícího textu s tím už problém mít nebudete.

Nejlepší sady hrnců

Názov Hodnotenie Detail
Mega sada V2 Delimano   ✔   VÍTĚZ TESTUZobrazit produkt
Berlingerhaus BH-1632 15 ks   ✔   ZLATÁ STŘEDNÍ CESTAZobrazit produkt
Lamart LTSSSET8 8 ks   ✔   NEJPRODÁVANĚJŠÍZobrazit produkt
Tescoma Ultima 10 ks   ✔   DOBRÉ RECENZEZobrazit produkt
Tefal H055SC74 Elementary 12 ks   ✔   NÁŠ TIPZobrazit produkt

Po jednom, či celou sadu?

Samozřejmě, obě možnosti jsou přijatelné, koupit celou sadu je však výhodnější. Nejen s ohledem na materiály, ale i na design či o něco nižší cenu. S jedním či dvěma hrnci si vystačí člověk, pro kterého je vaření hobby. Pokud vaříte rádi, budete potřebovat hrnců více. Základem je hrnec o objemu cca 2 – 3 l, kastrol a rendlík (malý kastrol). Hrnec je vyšší a užší, kastrol má širší základnu a je vhodnou volbou na větší plotýnku.

Sada hrnců je vhodnější volbou než koupě hrnců jednotlivě

K výhodám sady se řadí kromě ceny a designu i to, že najdete všechny hrnce v jednom balení, obvykle se dají použít na různé povrchy.

Materiál hrnců – výhody a nevýhody

Podstatným parametrem výběru je materiál, který byl na výrobu hrnců použitý. Každý z nich má své výhody, ale i mínusy, které je třeba brát v úvahu.

Smalt

Smaltované hrnce jsou klasikou, která nestárne. Pravděpodobně jste se s nimi setkali už v kuchyni své babičky či rodičů. Smaltované nádobí je odolný vůči vysokým i nízkým teplotám, dá se mýt v myčce a většinou se hodí na všechny typy varných desek včetně indukčních. Smaltované hrnce se snadno udržují, třeba s nimi však zacházet šetrně. Při nárazu se totiž může smalt odloupnout, neprospívá mu ani náhlá změna teploty.

Smaltované hrnce

  • výborné tepelné vlastnosti
  • možnost mýt v myčce
  • velký výběr barev a vzorů
  • cena
  • nemají nepřilnavý povrch
  • jsou poměrně křehké

Nerez

Nerezové hrnce jsou nejpoužívanější kvůli kvalitě a cenové dostupnosti. Sady nerezových hrnců jsou často vybaveny dvojitým až trojitým dnem, disponují nepřilnavým povrchem a jsou odolné. Přestože hůř drží teplo, velmi rychle se zahřívají. Jejich výhodou je možnost použití na různých typech varných desek i to, že jsou vhodné do myčky.

nerezový hrnec

  • odolné vůči korozi i vůči nárazům
  • univerzální použití
  • vhodné i na indukci
  • horší tepelné vlastnosti
  • mohou se zabarvit

Keramika

Keramický povrch je přirozeně nepřilnavý a trvanlivý, neznamená to však, že vydrží věčně. Každým použitím je povrch citlivější a při narušení struktury ztrácí své kvalitativní vlastnosti. Keramické nádobí je odolné vůči vysokým teplotám, čištění je jednoduché, většina takových hrnců je vhodná do myčky, některé se dají použít i na indukční vařič.

Keramický hrnec

  • odolnost vůči vysokým teplotám
  • možnost vaření bez tuku
  • možnost mytí v myčce
  • ne všechny jsou vhodné na indukci
  • časem se vytvoří na stěnách hrnce vrstva (připečená mastnota)

Litina

Lety ověřeným materiálem na výrobu hrnců je i litina. Přestože jde o dražší a poměrně těžký materiál, vyznačuje se skvělou tepelnou vodivostí i stabilitou. Litinové nádobí odolává prudkým změnám tepla, hodí se na vaření na sporáku i na přípravu pokrmů v troubě. Povrch je nepřilnavý, před prvním použitím třeba nádobí naplnit olejem a a nechat ho v troubě nebo na sporáku "vypařit", aby se vytvořila přirozená nepřilnavá vrstva. Litinu je dobré udržovat mírně mastnou, lépe tak odolává korozi. Na čištění není vhodné požívat chemické přípravky.

Litinový hrnec

  • výborné tepelné vlastnosti
  • nepřilnavý povrch
  • odolnost
  • nevhodný do myčky
  • povrch třeba udržovat mastný

Titan

Nebýt té vysoké ceny, má titanové nádobí doma asi každý. Povrch má vynikající tepelné vlastnosti, odolává prudkým změnám tepla, je vhodný i do trouby, díky nepřilnavému povrchu netřeba při vaření používat tuk. Titanové nádobí jsou velmi pevné, neublíží mu ani náhodné nárazy či pád na zem. Dá se mýt v myčce, avšak kvůli agresivním prostředkům do myček se to nedoporučuje.

Titanový hrnec

  • výborná vodivost tepla
  • nepřilnavý povrch
  • vhodný na indukci
  • vysoká cena
  • nedoporučuje se mýt v myčce

Měď

Měděné hrnce už na první pohled vypadají luxusně, proto není překvapením jejich vysoká cena. Vyznačují se dobrými tepelnými vlastnostmi – rychle a rovnoměrně rozvádějí teplo. Hlavním mínusem měděného nádobí je náročnost údržby, nesmí jít do myčky, vnitřek třeba čistit teplou vodou a mycím prostředkem, vnějšek speciálními přípravky na měděné nádobí. Oproti konkurenci ničím nevyniká.

Měděné nádobí

  • výborné tepelné vlastnosti
  • odolnost
  • vzhled
  • vysoká cena
  • nevhodné na indukci
  • nedají se mýt v myčce

Teflon

Teflon je velmi citlivý materiál a vyžaduje šetrné zacházení. Jakmile dojde k narušení celistvosti povrchu, je teflon prakticky neúčinný. Při teplotě nad 260 °C se uvolňují toxické a karcinogenní látky. Tento typ nádobí je vhodný pro rychlou přípravu jídla, na míchání se nemohou používat kovové nástroje, vhodný je plast či dřevo. Čistit ho třeba jemnou houbičkou a saponátem. Vhodný je pro elektrické a plynové sporáky.

Teflonový hrnec

  • rychlá příprava pokrmů
  • nepřilnavý povrch
  • možnost mytí v myčce
  • cena
  • není na indukci
  • nízká odolnost

Rozdělení hrnců podle tepelných zdrojů

Pokud vlastníte plynový nebo sklokeramický sporák, můžete si vybrat hrnce z jakéhokoliv materiálu. Pokud vlastníte indukční varnou desku, výběr se výrazně zužuje, protože na indukci je vhodné feromagnetický nádobí. Titan, keramika, nerez či smalt? To, zda je hrnec feromagnetický, zjistíte jednoduše. Pokud se na jeho dně udrží magnet, je vhodný na indukci. Jelikož indukční varné desky nabírají na popularitě, i výběr nádobí je v současnosti poměrně široký. Nejvhodnější je se informovat a vhodnosti nádobí na indukci již při jeho koupi.

Tescoma hrnce

Výrobce by měl udávat i informace, zda je hrnec vhodný do trouby (odolný vůči vysoké teplotě včetně rukojeti, při některých může být rukojeť odnímatelná). V žádném případě nedávejte do trouby hrnce s plastovými úchyty, žádný plast není takový odolný, aby vysokou teploty vydržel.

Ověření výrobci nádobí

Výrobců hrnců, kteří považují své nádobí za nejlepší volbu, je na trhu velké množství. Pokud si chcete být skutečně jisti kvalitou, měli byste sáhnout po produktech osvědčených výrobců. Mezi oblíbené značky patří Tefal, Delimano, Zepter či Berghoff, kteřé se sice řadí do vyšší cenové kategorie, ale splňují vysoké kvalitativní parametry.

K nejprodávanějším patří Delimano hrnce, které množství uživatelů přesvědčili svou kvalitou. Týká se to nejen použitých materiálů (používá kombinaci oceli, mědi, kamene a smaltu), ale i odolnosti nádobí a všestranného použití (i na indukční sporáky a do trouby). Za velmi kvalitní označují uživatelé i hrnce značky Zepter. Jde o investici, která se podle mnohých vyplatí, protože v hrncích nic neprihoří a jídlo se dělá rychle. Hrnce vyrábějí z nerezové oceli a vyznačují se výbornou vodivostí. Na indukci s nimi však nepochodíte.

Delimano Stone Legend CopperLUX

Česká značka Tescoma si zákazníky získala kvalitou materiálů, odolností, ale i snadnou údržbou nádobí. I v tomto případě je nejčastěji používaným materiálem ocel, obvykle je nádobí vhodné pro všechny typy povrchů. Známým výrobcem hrnců je i Berghoff, v jehož nabídce najdete hrnce z různých materiálů (od nerezu přes keramiku až po litinu). I přes vyšší cenu jsou mezi uživateli oblíbené díky své kvalitě a všestranné využitelnosti.

Nejčastější otázky a odpovědi – FAQ

Bez hrnců se v kuchyni neobejdete. Na vaření brambor, rýže, přípravu masa, zeleniny i na uvaření obyčejných vajíček jsou jednoduše potřebné. Výběr hrnců je však někdy, i s ohledem na bohatou nabídku, poměrně náročný. Mnozí se nás proto mailem ptáte různé otázky, které by vám koupi hrnců usnadnili. Rozhodli jsme se je co nejpodrobněji zodpovědět na tomto místě. Pokud se i vy chcete zeptat, napište nám do komentářů a my vám na otázky co nejdříve odpovíme.

Může jít hrnec do trouby?

Ano, ale ne každý. Důležité je, aby byl hrnec odolný vůči vlivu vysoké teploty, a to včetně rukojeti. Do trouby jsou vhodné litinové hrnce, ale např. i titanové nádobí, samozřejmě, pokud neobsahují plastové části. U některých hrnců je rukojeť odnímatelná.

Které hrnce jsou nejlepší na trhu?

Neexistuje univerzální hrnec na všechno, proto nelze o některém z nich říci, že je nejlepší. Na trhu najdete množství kvalitních hrnců, ne všechny se však hodí na všechny úkony (vaření, pečení, dušení, grilování...). V poslední době uživatelé nejvíce chválí hrnce Delimano, které se řadí k nejprodávanějším.

Jsou keramické hrnce vhodné na indukci?

Některé ano a některé ne. Záleží to na konkrétním produktu. Některé totiž výrobci přizpůsobují tak, aby byly použitelné i na indukční varné desce. Neplatí to však pro všechny. Proto je třeba se o jejich vhodnosti pro indukci informovat ještě před nákupem.

Delimano, Tescoma, Tefal, Blaumann. Které jsou nejlepší?

Pokud bychom to měli hodnotit podle prodejnosti, tak vítězem by se staly hrnce Delimano. Avšak i značky Tescoma, Tefal a Blaumann se prodávají dobře a mnohé z jejich produktů se mohou pochlubit výbornými hodnoceními. "Nejlepší" hrnce nejsou, každému totiž vyhovuje něco jiného.

Jsou smaltované hrnce na indukci nejlepší?

Smaltované hrnce mají své nesporné výhody (snadno se udržují, jsou odolné vůči nízkým i vysokým teplotám), ale i nevýhody (neprospívá jim náhlá změna teploty, smalt se mohou odloupnout, nemají nepřilnavý povrch). Někdo na ně nedá dopustit, jiný zas upřednostní na indukci nerez či titan. Smaltovanými hrnci určitě neuděláte krok vedle, měli je přece už vaši rodiče či prarodiče.

Jaké hrnce jsou nejlepší na plyn?

Na plynových sporácích můžete používat téměř všechno nerezové nádobí, hrnce s teflonovým povrchem, ale např. i smaltované či měděné nádobí.

Jaké hrnce jsou nejlepší sklokeramickou desku?

Podobně jako v případě plynových varných desek i na sklokeramických se dají použít hrnce z téměř všech materiálů. Důležité je, aby měl hrnec rovné dno (ne všechny se tím mohou pochlubit), aby dokonale přiléhal na varnou desku a nedocházelo k úniku tepla.

Jsou hrnce s dvojitým dnem lepší?

Moderní hrnce mají obvykle dvojité až trojité sendvičové dno. Připravované jídlo se díky tomu nepřipálí. Takové hrnce jsou odolnější.

Jaký hrnec na polévku?

Pro přípravu polévek jsou vhodné zejména vysoké hrnce, např. z nerezu a smaltu.

Jaký hrnec na rýži?

Najvhodnešjou volbou je rýžovar, použít však můžete i nerezový hrnec. Důležité je, aby měl hrnec nepřilnavý povrch.

Jaký parní hrnec na plynový sporák?

Vybrat si můžete z více možností, vhodný je nerezový, ale i keramický parní hrnec.

Jaký je to dvouplášťový hrnec?

Dvouplášťový hrnec je hrnec s dvojitou stěnou, do které se nalije voda, což zabraňuje připálení mléka či omáčky. Je vhodný pro snadnou přípravu pokrmů ve vodní lázni bez rizika připalování.

Vaše hodnocení:
(90.6%)

Přidat komentář