Nejlepší šunkovary 2020 – recenze, test, srovnání

Ačkoliv šunka patří v našich končinách mezi nejoblíbenější potraviny, pokud si ji koupíte v obchodě, nikdy úplně nevíte, co obsahuje. Většina výrobců používá umělé konzervanty, aromata či jiné látky, které do pravé šunky rozhodně nepatří. Dobrou zprávou je, že šunku si můžete vyrobit i doma a vůbec na to nepotřebujete profesionální vybavení.

Jak vybrat šunkovar pro přípravu domácí šunky?

Pomohou vám s tím jednoduché pomůcky, nazvané šunkovary. My vám poradíme, jak si šunkovar vybrat a představíme i nejoblíbenější z nich.

Nejlepší šunkovary

Názov Hodnotenie Detail
Orion 5ORN131505   ✔   LIDOVÁ VOLBAZobrazit produkt
Banquet Šunkovar nerezový Akcent   ✔   DOBRÉ RECENZEZobrazit produkt
Tescoma Šunkovar Presto s teploměrem   ✔   NEJPRODÁVANĚJŠÍZobrazit produkt
Toro Šunkovar   ✔   DNES V AKCIZobrazit produkt
Šunkovar Toustovka   ✔   PRO NÁROČNÉZobrazit produkt

Šunkovary – recenze

Láká vás domácí výroba šunky? Doma vyrobena šunka výborně chutná a přesně víte, jaké má složení. Připravili jsme pro vás recenze oblíbených šunkovarů, abyste mohli rozhodnout pro nejlepší šunkovar do vaší domácnosti. Šunkovar Tescoma, Orion nebo Banquet? Přečtěte si naše recenze a zjistěte, který z nich potřebujete. Pokud již máte zkušenosti se šunkovary, podělte se o ně v komentářích pod článkem. Pomůže tak při rozhodování dalším zájemcům o domácí výrobu šunky.

Není nad domácí produkty

Nejčastějším důvodem, proč si mnoho lidí oblíbilo domácí výrobu šunky, je kvalita. Přestože v obchodech máte na výběr z mnoha druhů šunky a výrobci při nich uvádějí dokonce podíl masa, jejich složení nikdy přesně nepoznáte.

Nikdy nevíte, jaké maso se přesně v šunce nachází (zda náhodou nešlo o separát) či jaké množství umělých konzervantů, aromat, škrobu, tuku nebo sóji výrobce použil. Navíc, většina druhů šunky prodávaných v obchodech má velmi vysoký obsah soli – ani ten výrobci neuvádějí. Vysoké množství soli ve stravě vede k zadržování vody, zvyšování krevního tlaku a jiným zdravotním komplikacím.

Pozor na dusitany

Nejen vysoký obsah soli, ale i dusitanů škodí našemu organismu. Dusitany se nacházejí v přípravku zvaném dusitanová sůl, rychlosůl nebo řeznická sůl. Jde o směs kuchyňské soli a dusitanu sodného (případně dalších konzervantů), což je látka, která dokáže déle zachovat vynikající chuť, čerstvost i barvu šunky. Právě ona je důvodem, proč je šunka z obchodu tak dlouho růžová.

Domácí šunka ze šunkovaru

Na výrobu domácí šunky byste měli použít kuchyňskou sůl. Musíte sice počítat s tím, že šunka rychle vybledne a budete ji muset sníst do pár dní, budete však mít kvalitní šunku bez škodlivin.

Trvanlivost šunky můžete prodloužit použitím co nejčerstvějšího masa.

Použijte nejlepší suroviny

Základem šunky je kvalitní a co nejčerstvější maso, ideálně od řezníka a ne ze supermarketu. Na domácí šunku se nejčastěji používá vepřová kýta, plece či pro mastnější verzi i bůček.

Nemusíte se však omezovat pouze na vepřové. Vynikající šunku získáte i z hovězího, kuřecího či krůtího masa nebo zvěřiny. Jedinečná delikatesa vznikne použitím velmi jemného králičího masa.

Další nezbytnou surovinou je sůl, která slouží jako duchucovadlo i jako konzervant. Můžete použít již zmíněnou dusitanovou sůl, pro zdravou šunku s přirozenou chutí však postačí i běžná kuchyňská sůl.

Krájení masa na domácí šunku

Dávkování kuchyňské soli pro domácí šunku:

hmotnost použité soli = 2,5 % hmotnosti masa

1 kg masa = 25 g soli

Pokud budete používat dusitanovou sůl, řiďte se dávkováním, které specifikuje její výrobce na obalu. Tyto soli totiž mohou mít různé složení.

Kromě soli přidejte na 1 kg masa ještě lžičku moučkového cukru a 1 dcl vody. V některých receptech najdete i mléko či vejce, které se používají na zjemnění chuti.

Vaši originální šunku si můžete dochutit i nejrůznějšími přísadami podle vaší chuti. Často používaná je např. červená paprika, olivy, česnek, bobkový list, jalovec, tymián, rozmarýn, muškátový ořech či nakládaný zelený pepř. Klidně popusťte uzdu fantazii a objevujte nové chutě.

Správný postup dělá mistra

Co amatérský kuchař, resp. řezník, to originální recept na výrobu šunky. Recepty se mohou lišit nejen použitými surovinami, ale i postupem, dobou vaření apod. Přinášíme vám proto univerzální postup pro výrobu domácí šunky, kterým se nemusíte řídit do puntíku, ale můžete jej použít jako odrazový můstek pro vaše experimenty se šunkovarem.

Když už máte maso koupené, nakrájejte ho na větší kostky, jako kdybyste ho chystali na guláš. Chce to trochu cviku a najít ten správný kompromis, příliš velké kostky se totiž budou obtížně spojovat a šunka se může rozpadat.

Najděte si doma širší mísu nebo jinou širokou nádobu a ukládejte do ní vrstvy masa, přičemž každou z nich zasypete trochou soli, kterou jste si předem navážili podle receptu. Na poslední vrstvu pak přidejte kávovou lžičku moučkového cukru. Ten chuť masa zjemní a umožní mu lépe se spojit.

Výroba domácí šunky

Maso pak prohněťte rukama (jako kdybyste mísily mleté ​​maso) a postupně k němu přidávejte po troškách připravenou vodu. Mísit byste měli zhruba půl hodinu, dokud se z okrajů masa nezačne vylučovat bílkovina v podobě mazlavé hmoty. Jde o poměrně namáhavý proces, který si však můžete zjednodušit použitím kuchyňského robota, vybaveného háky na hnětení těsta. Nakonec vezměte z uhnětena hmoty hrst masa, nakrájejte ho nadrobno, přidejte ke směsi a opětovně prohněťte. Díky tomu bude šunka lépe držet pohromadě.

Uhnětenou hmotu vložte do šunkovaru nebo do jiné uzavřené nádoby a nechte odpočívat 48 hodin.

Po této fázi přichází na řadu vaření. Naplněný šunkovar vložte do hrnce s vodou ohřátou na 70 – 80 °C. Vyšší teplota by mohla maso rozvařit, pomůže vám ji uhlídat teploměr integrovaný v šunkovaru.

Šunku byste měli vařit podle její hmotnosti, každý 1 kg vyžaduje 1,5 – 2 h vaření. Následně šunkovar vyjměte a nechte vychladnout, ideální je, pokud ho ochladí studenou vodou, přičemž šunku co nejrychleji vyberete a uskladníte v lednici, aby se nezkazila.

Co je šunkovar a jak funguje

Šunkovar není žádný elektrospotřebič, jde o obyčejnou nádobu, která je vybavena přítlačným pístem. Ten pomocí pružiny maso stlačí tak, aby se při vaření spojilo, díky čemuž bude hotová šunka po vyjmutí ze šunkovaru držet pohromadě.

Šunka v šunkovaru se připravuje vařením v hrnci s horkou vodou (teplota 70 – 80 °C). Šunkovar tedy vybírejte tak, aby se vešel do hrnce, který chcete pro tento účel použít.

Nakrájená doma vařená šunka

Typy šunkovarů:

  • Svislé válcové šunkovary – nejčastěji používané domácí šunkovary na přípravu malého množství šunky od 0,6 kg. Díky tvaru svislého válce se vejdou i do menších hrnců. Mohou být vyrobeny i z plastu.
  • Vodorovné válcové šunkovary – jde o formu ve tvaru vodorovného válce, jehož vrchní část je otevíratelná a přitlačována několika svislými pružinami. Tento typ šunkovaru se obvykle vyrábí s velkou kapacitou okolo 3 kg masa a je oblíbený i v profesionální gastronomii.
  • Kvádrové šunkovary – mají stejný princip jako vodorovné válcové šunkovary, forma má však tvar kvádru. Vyrábějí se s kapacitami od 1 kg šunky.

Plastový nebo nerezový?

Nejčastěji používané materiály na výrobu šunkovarů:

  • Nerezová ocel – potravinářská nerezavějící ocel (nejčastěji typ 18/10 nebo 18/0) je velmi pevná a odolná, zároveň dobře vede teplo, takže obsah šunkovaru se rychleji prohřeje. Nevýhodou je, že uvařená šunka lze nalepit na stěny šunkovaru, proto k nim výrobci zvyknou dodávat sáčky, které se vkládají dovnitř a ve kterých se šunka uvaří. Jednoduše se čistí a jsou vhodné i do myčky nádobí, mohou na nich však zůstávat otisky prstů.
  • Plast – plasty používané na výrobu šunkovarů jsou odolné vůči vysokým teplotám i přes 100 °C a zdravotně nezávadné. Výhodou plastových šunkovarů je i kluzký povrch, který vám umožní připravovat šunku bez použití varného sáčku. Nevýhodou je, že plasty jsou křehké, při nechtěném pádu se tak šunkovar může poškodit. Některé plastové šunkovary jsou vybaveny i součástmi vyrobenými z jiných materiálů a nemusí být tedy vhodné do myčky nádobí.
  • Hliník – jeho výhodou je vysoká tepelná vodivost, hliníkový šunkovar tedy dokáže šunku prohřát velmi rychle. Hliníkové šunkovary jsou lehké a poměrně odolné, čistý hliník bez povrchové úpravy by však neměl přijít do kontaktu s potravinami – výrobci to zvyknou řešit povrchovou úpravou. Z hliníku se vyrábějí většinou šunkovary s velkou kapacitou, díky hliníku mohou být lehčí.

Kapacita šunkovarů pro domácí použití se běžně pohybuje v rozmezí 0,6 – 2 kg, najdete však i modely s kapacitou 3 kg a více. Při volbě kapacity myslete na to, zda stihnete veškerou vyrobenou šunku zkonzumovat. Domácí šunka totiž vydrží čerstvá jen pár dní.

Teplotu pohlídá teploměr

Jelikož při vaření šunky je důležité dodržet určitou teplotu, vybavují výrobci své šunkovary teploměry. Ty jsou nejčastěji ručičkové s tyčovou sondou.

Některé z nich lze umístit pomocí speciální přibalené spony na okraj hrnce a měřit teplotu vody. Takové měření však není úplně přesné, protože uprostřed šunky může být teplota mnohem nižší a může trvat mnoho minut, než se teploty vyrovnají.

Mnohem přesnější je měření teploty přímo uvnitř šunky. Některé šunkovary jsou pro tento účel vybaveny otvory ve vekách, přes které můžete teploměr dovnitř zasunout.

Pokud váš šunkovar není vybaven teploměrem, můžete jej zakoupit i zvlášť – v domácích potřebách si ptejte zavařovací teploměr. Vhodnou alternativou může být i elektrický zavařovací hrnec, který vám umožní udržet přesnou teplotu vody během vámi určeného času.

Nejčastější otázky a odpovědi (FAQ)

Vyrobit si domácí šunku může skutečně každý. Šunkovary jsou poměrně levné zařízení, ve kterých si podle návodu můžete připravit šunku pro celou rodinu. Při výběru rozhoduje to, co od šunkovaru očekáváte. Parametry jsou při výběru velmi nápomocné, avšak ne vždy se z nich dozvíte vše, co vás zajímá. Na nejčastější otázky ohledně šunkovarů jsme se rozhodli odpovědět, abychom vám jejich výběr zjednodušili. Je ještě něco, co vás zajímá? Napište nám do komentářů.

Obsahuje každý šunkovar teploměr?

Bohužel ne. Teploměr se však dá koupit i samostatně. Pokud ho váš šunkovar neobsahuje, stačí se na něj zeptat v domácích potřebách.

Nestačí měřit teplotu vody? Musím měřit i teplotu v šunkovaru?

Některé šunkovary umožňují měřit pouze teplotu vody, čili šunka se dá vařit i bez toho, abyste měřili teplotu přímo v připravovaném pokrmu. Takové měření však není velmi přesné, protože teplota ve středu šunky může být o něco nižší než teplota vody.

Souvisí nějakým způsobem tvar šunkovare s kvalitou šunky?

Ne, tyto dvě věci spolu nijak nesouvisí. Válcové a kvádrové šunkovary sice mají jinou formu, ale fungují na stejném principu. Čili šunka bude chutnat stejně dobře v obou případech.

Vaše hodnocení:
(90.8%)
Datum publikování: 03.04.2020
Datum poslední aktualizace: 07.05.2020
Autor
Tomáš Polakovič

Tomáš Polakovič

Připravujeme pro vás recenze, testy, hodnocení. Snažíme se vám poskytnout všechny informace, které vám pomohou při rozhodování s nákupem spotřebiče, elektroniky nebo jiného produktu. Zapojte se i vy do diskuse pomocí komentáře a pomozte někomu dalšímu.


Přidat komentář