Nejlepší pákové kávovary 2020 – recenze, test, srovnání

Pokud si chcete dopřát nejkvalitnější kávu, neobejdete se bez tzv. pákového kávovaru. Jen s ním totiž budete mít přípravu espressa a tedy i jeho výslednou chuť plně pod kontrolou. Pákové kávovary však nejsou vhodné pro každého.

Jak vybrat pákový kávovar

Poradíme vám, jak si takový kávovar vybrat a představíme vám také nejoblíbenější modely pro domácí použití.

Nejlepší pákové kávovary

Názov Hodnotenie Detail
DeLonghi EC9335.M   ✔   PRO NÁROČNÉZobrazit produkt
Ariete Classica 1389/16   ✔   DNES V AKCIZobrazit produkt
DeLonghi EC850.M   ✔   NÁŠ TIPZobrazit produkt
DeLonghi EC 685.W   ✔   NEJPRODÁVANĚJŠÍZobrazit produkt
Sage BES 875 BSS   ✔   DOBRÉ RECENZEZobrazit produkt

Nejchutnější káva, zdlouhavá příprava

Největší výhodou pákových kávovarů (nazývaných také pákové espressovače) je, že si sami můžete zvolit tloušťku namletí v mlýnku, množství a způsob utlačení kávové suroviny v dávkovacím sítku. Díky tomu si můžete na jediném kávovaru s jediným typem kávy připravit pokaždé espresso s jinou chutí.

Po pákovém kávovaru tedy sáhněte v případě, že chcete s přípravou experimentovat a objevovat nové chutě.

Káva z pákového kávovaru patří mezi nejchutnější

Nevýhodou pákového kávovaru je, že při přípravě kávy strávíte mnohem více času. Vyžadují také více péče a údržby než automatické espressovače.

Pokud jste zvyklí na svou oblíbenou chuť kávy a nechcete ji měnit, sáhněte raději po automatickém espressovači. Navíc, v ranním spěchu na mletí kávy, utlačování do sítka a následné čištění zpravidla nebývá prostor.

Jak vybrat pákový kávovar

Příprava skutečně dobré kávy je umění. S pákovým kávovarem to však můžete zvládnout poměrně jednoduše. Chce to jen trochu cviku. Jak si ho však vybrat? Všímejte si následující parametry.

Základem je chutné espresso

Základním nápojem, který vám pákový kávovar připraví, je espresso. Jde o kávový nápoj v malé šálce, který má objem cca 30 ml a velmi intenzivní kávovou chuť.

Kvalita i chuť espressa závisí na mnoha faktorech – typu kávové suroviny, její množství v sítku (doporučuje se cca 7 g), ale i způsobu její utlačení a tloušťky namletí.

Čerstvě namletá káva se vkládá do speciálního sítka, které se zajistí pákou (odtud název pákové). Přes ni pak protéká horká voda pod vysokým tlakem, která je vytlačována přes malé otvory ve spodní části. Právě tlak je jedním z důležitých parametrů, uvnitř sítka by měl dosáhnout alespoň 9 barů. Jelikož tlak kolísá, za kvalitní pákové kávovary považují skuteční znalci takové, které jsou vybaveny čerpadly, schopnými vyvinout tlak alespoň 15 barů.

Pákový kávovar DeLonghi

Většina kávovarů alespoň nižší střední třídy toto kritérium splňuje, u levných pákových kávovarů se setkáte i s neobvykle nízkými hodnotami (např. 3 bary). Od nich dejte raději ruce pryč, je to totiž znamení, že takový kávovar není vybaven čerpadlem a voda je poháněna pouze tlakem páry. Tímto způsobem dobré espresso nikdy nepřipravíte.

S mlékem i cappuccino a latte

Standardní espresso neobsahuje mléko, ale pro přípravu nápojů jako cappuccino či latte budete potřebovat čerstvě našlehanou mléčnou pěnu z klasického kravského mléka.

Na našlehání slouží parní tryska, z níž vychází horká pára smíchaná se vzduchem pod vysokým tlakem. Většina espressovačů je touto tryskou vybavena, v některých najdete také samostatný zásobník na mléko. Pokud ho kávovar nemá, mléko musíte našlehat v samostatné nádobě. Nejčastěji se k tomu používá konvička z nerezavějící oceli, v balení levnějších modelů ji nenajdete.

Na latte budete potřebovat vyšší pohár – většina kávovarů je umožňuje vložit po odebrání mřížky na odkapávací misce. I tak se však do některých modelů ty nejvyšší sklenice na latte nevejdou.

Příprava kávy v pákovém kávovaru

Kávové nápoje nemusíte připravovat pouze z čerstvě namleté ​​kávy. Některé espresso kávovary vám umožní pracovat i s tzv. porcovanou kávou v E.S.E. podoch, které vzhledem připomínají kulaté čajové sáčky.

Téměř každý pákový kávovar vám nabídne i možnost dávkování horké vody (např. na čaj). Díky této funkci tak můžete rychlovarnou konvici odložit do skříně a na kuchyňské lince budete mít najednou o něco více místa.

Množství kávy a další nastavení

Většina pákových kávovarů vám umožní připravovat i 2 šálky kávy současně. V tom případě musíte použít sítko na dvojité množství mleté ​​kávy.

Tryska na horkou vodu

Ty levnější přístroje nemají přesné dávkování vody a ovládají se tak, že pro vytečení kávy musíte tlačítko po celou dobu držet. Na těch lepších je množství přednastavené a nejlepší modely vám ho dokonce umožní naprogramovat podle vaší chuti či velikosti šálku.

Ty nejlepší vám umožní také nastavit teplotu kávy, pokud vám ta přednastavená nevyhovuje.

Hlučnost, příkon a spotřeba

Bohužel espressovače nepatří mezi nejtišší spotřebiče. Jejich hlučnost zpravidla způsobuje čerpadlo při výdeji kávy nebo horké vody. S jeho činností jsou často spojeny i vibrace, které se více projeví při konstrukčně nedokonalých kávovarech s nedostatečně slícovanými díly z plastů.

Hlučnost v decibelech zpravidla výrobci nespecifikují, proto se budete muset spolehnout pouze na subjektivní hodnocení.

Parametry výběru pákového kávovaru

Co se týče spotřeby energie, výrobci ji také zpravidla neudávají (v parametrech některých modelů najdete energetickou třídu). Musíte se tak orientovat podle příkonu ve wattech. Zde platí, že čím je příkon vyšší, tím vyšší je i spotřeba energie, ale tím rychleji se kávovar nahřeje a připraví na výdej kávy. Příkon se obvykle pohybuje od 900 do 1 700 W a nejrychleji pákové kávovary se nahřejí již za cca 10 s.

Energii vám pomůže ušetřit funkce automatického vypnutí, která vypne kávovar po určité době nečinnosti.

Další parametry a funkce pákových kávovarů

  • Automatické čištění a odvápňování – díky této funkci se kávovar sám propláchne, ať už čistou vodou, případně s použitím čisticího prostředku nebo prostředku na odvápnění, který do něj přidáte a který odstraní usazený vodní kámen. Některé kávovary vás na potřebu odvápnění upozorní automaticky po několika stovkách použití, na přesné upozornění ale musíte zpravidla nejprve změřit tvrdost vody pomocí přiložených testovacích proužků a naprogramovat její výslednou hodnotu v kávovaru.
  • Nahřívání šálků – kvalitní espresso patří do horké šálky, proto je většina espresso kávovarů vybavena vyhřívací deskou na vrchní straně, kam byste měli šálky uložit dnem vzhůru. U většiny kávovarů nahřívání trvá dlouho a ne každému se chce čekat.

Nejčastější otázky a odpovědi (FAQ)

Padla vaše volba na pákový kávovar? Příprava kávy je sice náročnější než např. v automatickém kávovaru, avšak milovníci kávy si z ní mohou udělat každodenní rituál. Před samotnou koupí nejvhodnějšího modelu do vaší domácnosti si třeba odpovědět na několik praktických otázek:

Jak přesně se pákový kávovar ovládá?

Příprava kávy začíná mletím kávových zrn. Namletou směs třeba natlačit do speciálního sítka, umístit jej do páky a tu zafixovat na určené místo. Nádobu na vodu můžete naplnit před nebo po přidání mleté ​​kávy do kávovaru. Přístroj stačí už jen zapnout a počkat si na lahodný nápoj.

Potřebuji k pákovému kávovaru i mlýnek na kávu?

Jelikož většina modelů (týká se to zejména těch na domácí použití) nemá integrovaný mlýnek a ani zásobník na mletou kávu, budete externí mlýnek na kávu potřebovat. Doporučujeme vám prohlédnout si náš návod a recenze různých mlýnků na kávu.

Jakým způsobem se třeba o pákový kávovar starat?

Pokud kávovar používáte každý den, měli byste každý den vyčistit hlavice, filtry a sítka. Potřebné je otřít výdejník páry a odčerpat vodu z výdejníků vody. Jednou týdně byste měli vyčistit všechny odnímatelné části speciálním prostředkem.

Vaše hodnocení:
(91.2%)
Datum publikování: 18.12.2019
Datum poslední aktualizace: 11.06.2020
Autor
Tomáš Polakovič

Tomáš Polakovič

Připravujeme pro vás recenze, testy, hodnocení. Snažíme se vám poskytnout všechny informace, které vám pomohou při rozhodování s nákupem spotřebiče, elektroniky nebo jiného produktu. Zapojte se i vy do diskuse pomocí komentáře a pomozte někomu dalšímu.


Přidat komentář