Nejlepší brousky na nože – recenze, test, zkušenosti

Pokud je něco tupé, těžko se s tím pracuje. Platí to ve více případech a tupé nože nejsou výjimkou. Pracovat s nožem bez ostří je nejen náročné, ale práce je nekvalitní a dokonce pro uživatele nebezpečná. Z praxe je známo, že za většinu poranění při práci s nožem nemůže ostrý, ale naopak tupý nůž. Jak ho řádně naostřit? Jaký brousek použít?

Jak vybrat brousku na nože?

Nůž v kuchyni má být ostrý. Zda krájíte maso, zeleninu, ovoce, vykostíme ryby nebo sekáte kosti v řeznictví. Ostří nože je bezpečné pouze tehdy, pokud je ostré. Naostřit nůž přitom není žádná věda. Přestože je dnes množství levných, ale i drahých nožů vyráběných v podprůměrné kvalitě a z nekvalitní oceli či slitin, průběžné ostření je nejlepší cesta, jak může nůž zůstat stále ostrý.

Důležité je rozlišovat i proces broušení a ostření. Ne, není to synonymum. Potřebuje váš nůž broušení čepele? Víte, kdy je čas nůž naostřit? Rozdíl je rovněž i v typu čepelí nožů a jejich tvrdosti. Následně je vhodné vědět, jaké máte možnosti při výběru brusek a následném způsobu broušení či ostření nože. Existují totiž různé brousky na nože. Jednotlivé druhy si představíme a popíšeme. Rovněž pro vás máme konkrétní modely brusek na nože.

Nejlepší brousky na nože

Názov Hodnotenie Detail
Vulkanus Berndorf   ✔   NÁŠ TIPZobrazit produkt
Tescoma Sonic   ✔   LIDOVÁ VOLBAZobrazit produkt
Guzzanti GZ 005   ✔   PRO NÁROČNÉZobrazit produkt
Fiskars Ostřič Edge   ✔   DNES V AKCIZobrazit produkt
Zwilling Brousek na nože Miyabi   ✔   VÝPRODEJZobrazit produkt

Rozdíl mezi broušením a ostřením

Přestože jde o brousky na nože, jejich účelem je prioritně ostření čepele. A jaký je v tom rozdíl? I když spolu tyto procesy souvisejí, zdánlivě nejsou stejné. Pokud na to půjdeme postupně, při výrobě nože je prvotním procesem broušení nože, respektive jeho čepele. Jde o proces, kdy čepel nože získává svůj tvar. V případě opotřebených nožů, kde může být ostří strhané – roztřepené se zoubky či vlnami, broušení vrací noži původní tvar čepele.

Ostření nože pomocí ocílky

Druhotným procesem je ostření. Pokud čepel není výrazně poškozena nebo je jen s drobnými rýhami, broušení dokáže noži navrátit požadovanou ostrost. Kvalitní brousky na nože se postarají o to, že ostřením odstraníte drobné nerovnosti čepele a vyrovnáte samotnou hranu čepele. Ostření by mělo probíhat pod úhlem 15 až 40 stupňů v závislosti na druhu nože. Pokud je však nůž příliš tupý nebo čepel poškozena, ostření není dostačující.

Typy oceli – druh čepele

Nože jsou vyráběny z různých druhů oceli, což značí i různou kvalitu ostří. Podstatné je, aby čepele nožů byly tvrdé a odolné. Při výrobě nože se do oceli přidávají různé složky, které strukturu oceli vylepšují a činí ji odolnější. Pravdou však je, že ani dražší nože nemusí být zárukou použití kvalitní oceli.

Na začátek upozorňujeme, že keramické nože nejsou na broušení vhodné. Jejich ostrost by měla být dlouhotrvající, opět však hraje roli kvalita. Nože s ocelovým ostřím se dělí podle toho, jaká složka je dominantní. Existuje uhlíková ocel, kalená ocel, nerezová ocel, titanová či damašková ocel.

  • Uhlíková ocel – ostří se poměrně jednoduše podobně jako tzv. prášková ocel. Jde o frekventovaný typ nožů.
  • Nerezová ocel – ostření je náročnější, ale velmi dobře nerezové nože odolávají korozi. Jsou tvrdé a trvanlivé.
  • Titanová ocel – je výrazně odolnější i když měkčí než klasická kalená ocel, ale díky své hustotě se titanové čepele opotřebovávají mnohem pomaleji a jsou déle ostré.
  • Damašková ocel – nože z takové oceli jsou vyráběny vrstvením různých druhů oceli. Tím se dosahuje nejen nadstandardní tvrdost ostří, ale rovněž je nůž odolnější a využívá vlastnosti hned několika druhů oceli. Ostří má typické mramorování.
  • Diamantová ocel – často využívána jako marketingový tah. Nůž vyroben z diamantové oceli je spíše reklamním tahem než realitou. Nůž a čepel z oceli nikdy nebude taková tvrdá jako diamant, pokud i náhodou směs obsahuje stopy diamantů, určitě to nijak výrazně strukturu oceli nevylepší.

Brousky na nože, druhy a proces ostření

Nemusíte být profesionálními kuchaři, abyste si v kuchyni zasloužili mít kvalitní a ostré nože. Zda používáte jeden nůž na všechno, nebo máte celou sadu nožů, ale už dávno mají to nejlepší za sebou, jediné, co musíte udělat, je jít na ně zostra. Při pravidelném ostření čepele nože se vyhnete nutnosti broušení čepele a zároveň udržujete ostří nože v neustále dobré kondici. Zde jsou základní druhy brusek a také postupy ostření.

Štěrbinová brouska na nože

Štěrbinové brousky na nože

V mnoha domácnostech se najde právě tento druh brousky na nože. Především pro jejich dostupnost a také cenu jsou tyto brousky velmi oblíbené. V obchodech natrefíte na více či méně kvalitní a o kvalitě nejednou mluví také cena. Nejlevnější seženete i do 250 Kč, ale o něco kvalitnější štěrbinové brousky koupíte od 300 do 500 Kč výše. Tyto brousky se snadno používají a jsou i velmi praktické a skladné.

Důležitým pravidlem při používání štěrbinového brousku je, aby byl položen na stabilním podkladu. Takové brousky nejsou vhodné pro ostření nožů se zoubkovým ostřím. O ostrost se stará štěrbina, která obsahuje protilehlé kotouče – nejčastěji z tvrzené keramiky. Nůž položíte do štěrbiny tak, aby část od rukojeti (kořen nože) byla přesně ve štěrbině. Následně nůž přetáhnete přes štěrbinu směrem k sobě, dokud se ostří nevyrovná a čepel nebude znovu ostrá. Tlak by neměl být příliš silný. Některé ruční brousky umožňují nastavení úhlu, pod kterým čepel brousíte.

Výhody

  • Nízká pořizovací cena
  • Snadné používání
  • Skladnost

Nevýhody

  • Nevhodná pro zoubkové ostří
  • S poškozeným ostřím si neporadí
  • Méně bezpečné používání

Elektrické brousky na nože

Pro mnohé domácnosti a obecně i pro kuchaře je elektrický brousek nejlepší možná alternativa pro ostření nožů. Jeho používání je jednoduché, nenáročné a ostření je efektivní. Elektrické brousky jsou rozumnou investicí. Levnější modely seženete už od 500 Kč. Výkonnější a kvalitnější elektrické brousky stojí více než 1 000 Kč. Profesionální elektrické brousky vás mohou vyjít i na více než 2 500 Kč.

Elektrický brousek na nože

O vše se stará elektromotor a vy jste v zásadě divákem či asistentem. Elektrické brousky dokáží zčásti vyrovnat i zvlněné ostří. Rovněž je však třeba, abyste při broušení – ostření nevyvíjely příliš silný tlak. Většina takových brousků má vodicí drážky, které se postarají o ostření pod správným úhlem. Použít je můžete i na malé či velké nože. Záleží na druhu elektrického brousku. Pozor však třeba dávat na přílišné broušení, aby se nepoškodila struktura oceli.

Výhody

  • Cenová dostupnost
  • Bezpečné používání
  • Vhodné pro více druhů nožů
  • Zvládnou i pořádně tupý nůž

Nevýhody

  • Kovové piliny
  • Riziko častějšího tupení čepele

Kotoučová bruska

Mít doma kotoučovou brusku je v zásadě absolutní výhra. Samozřejmě, každý šikovný kutil ji doma i má. Dnes však existují i ​​šikovné a kompaktní kotoučové brusky, které bývají často umísťovány i v profesionálních kuchyních na broušení nožů. Za pomoci takové brusky můžete naostřit a vytvarovat čepel i v případě extrémně otupělé čepele.

Kotoučová bruska na nože

Používat třeba brusky s pomalejším chodem, aby se čepel nože příliš nezahřívala. V opačném případě může dojít k poškození struktury oceli. Při přehřátí oceli se může stát, že se čepel začne lámat. Používat byste měli magnet, protože zbytky kovových pilin mají při procesu broušení větší rozptyl. Používat musíte i speciální brusné kotouče. Ty víte koupit i s různou zrnitostí.

Výhody

  • Rychlé ostření
  • Zaručený výsledek
  • Variabilní použijte
  • Čepel dokáží brousit i ostřit
  • Bezpečné používání

Nevýhody

  • Vyšší pořizovací cena
  • Potřeba speciálních kotoučů na broušení
  • Kovové piliny
  • Horší skladnost

Ocílka

Kovová kulatá tyč, se kterou to třeba vědět. Pro mnohé je ocílka velmi zvláštní a nepochopitelný způsob, jak naostřit nůž. Ocílka neslouží jako taková na ostření tupého nože, slouží k udržování jeho ostří. Brousek tohoto typu při ostření ocel z čepele neodebírá, čepel jen velmi minimálně tvaruje a zachovává její ostrost.

Ocílka na ostření nože

Práce s ocílkou je poněkud náročnější, protože vyžaduje praxi. Ocílku držíte, podle toho zda jste pravák nebo levák, v nedominantní ruce a nůž v ruce, kterou krájíte. Ostření probíhá tak, že kořen nože (od rukojeti) přiložíte k ocílku pod mírným úhlem a přetáhnete ji směrem od sebe z jedné strany čepele a následně druhou stranou čepele ze spodní strany ocílky. Postup je nejlepší si prohlédnout na videu.

Výhody

  • Pořizovací cena
  • Prevence vůči otupení čepele
  • Skladnost
  • Nepoškodí nůž

Nevýhody

  • Ostří pouze udržuje, nebrousí
  • Náročnější používání – cvik a zkušenost

Brusné kameny

Brusné kameny nejsou dnes v domácnostech ani v běžných gastronomických zařízeních příliš používané. Broušení i ostření nožů je v tomto případě poměrně zdlouhavé, na druhé straně, pokud máte čas a chcete mít své nože jako břitvu, brusné kameny mohou být řešením. V podstatě jde o způsob broušení pro opravdové profesionály. Často se takto brousí speciální japonské nože se zahnutou čepelí.

Brusný kámen na ostření nože

Brusné kameny existují nejčastěji oboustranné. Jedna strana s větší zrnitostí slouží k tvarování a broušení čepele a jemnější zrnitost kamene se postará o zaostření čepele. Brusný kámen se před používáním vždy potírá vodou nebo rostlinným olejem. Používání není tak náročné, ale vyžaduje trpělivost. Čepel chytíte oběma rukama a taháte jemně proti ostří od sebe. Totéž platí i pro druhou stranu čepele. Důležité je kopírovat i stejný úhel, vyžaduje to tedy jistý cvik.

Výhody

  • Zvládne zabrousit i zcela tupý nůž
  • Možnost volby ostření (zrnitost kamene)

Nevýhody

  • Náročnější používání
  • Používání vyžaduje si cvik
  • Cena kvalitních kamenů

7 tipů pro správné broušení nože

  • Ostření nože probíhá vždy proti ostří, nikdy ne v jeho směru.
  • Nelze ostřit nůž, který má poškozenou čepel, tzn. čepel, která je ohnutá nebo má vypadala ocel a je výrazně roztřepená. Takovou čepel je třeba přebrousit – brusný kámen, kotoučová bruska.
  • Úhel při ostření nože by měl být vždy při daném typu nože stejný při ostření z jedné i druhé strany.
  • Ostření nože by mělo probíhat vždy po jeho použití.
  • Během broušení či ostření dbejte na svou i bezpečnost vašeho okolí. Při výkonnějších elektrických či kotoučových brouskách používejte magnet, kterým eliminujte rozptyl kovových pilin.
  • Pokud používáte brusné kameny, povrch kamene by měl být vždy zvlhčený, aby se póry kamene neucpaly částečkami oceli.
  • Nože po broušení vždy otřete vlhčeným ubrouskem a uskladňujte vždy tak, aby se přímo nedotýkaly ostatních nožů. Nože by měly být uskladněny samostatně.

Vaše hodnocení:
(90%)
Datum publikování: 05.03.2020
Datum poslední aktualizace: 05.03.2020
Autor
Tomáš Polakovič

Tomáš Polakovič

Připravujeme pro vás recenze, testy, hodnocení. Snažíme se vám poskytnout všechny informace, které vám pomohou při rozhodování s nákupem spotřebiče, elektroniky nebo jiného produktu. Zapojte se i vy do diskuse pomocí komentáře a pomozte někomu dalšímu.


Přidat komentář