Nejlepší sušičky ovoce 2020 – recenze, test, srovnání

Sušení je starobylou metodou konzervace různých potravin, od bylinek přes houby, ovoce, zeleninu, až po maso. Byly doby, kdy sušení probíhalo takříkajíc svépomocí improvizací, což dnes již není nutné řešit.

Velká sušička ovoce

Moderní sušičky totiž nabízejí cenově dostupný způsob, jak rychle a efektivně nasušit téměř vše, co se vám na zahrádce či v sadě urodilo. Jak si vybrat správnou sušičku a co při jejím výběru rozhoduje?

Nejlepší sušičky ovoce

Názov Hodnotenie Detail
G21 Paradiso BIG   ✔   NEJPRODÁVANĚJŠÍZobrazit produkt
Concept SO2050   ✔   DOBRÉ RECENZEZobrazit produkt
Klarstein GQ7-FruitJerky Plus9   ✔   NÁŠ TIPZobrazit produkt
ECG SO 375   ✔   ZLATÁ STŘEDNÍ CESTAZobrazit produkt
Fruitower D   ✔   DNES V AKCIZobrazit produkt

Jak funguje sušička

Těleso sušičky tvoří jakýsi panel, v němž se skrývá topné těleso, ventilátor a termostat. Základna sušička je designovaná tak, aby se na ni do patře dali poskládat jednotlivé misky na sušení. Topné těleso produkuje teplo, o jehož rovnoměrné rozptýlení se postará ventilátor. Proudění vzduchu je zase zajištěno nasávacími otvory ve spodní části sušičky. Vzduch se tudy nasává, postupuje do vyšších pater, přičemž část zůstává v prostoru sušičky a část odchází přes víko v horní části sušičky.

Proč je důležitý počet misek a materiál

Každý spotřebič disponuje jiným počtem misek na sušení. Jejich standardní počet se pohybuje zhruba na hranici 5 misek pro jednu sušičku, ale na trhu najdete i modely s dvoj či trojnásobným počtem sít. Takové množství prostoru na sušení nevyužije každý, na druhé straně se však jednotlivé misky dají odebrat či v případě potřeby dokoupit – tuto možnost však nenabízí každý výrobce.

Sušička ovoce s miskami

V případě materiálu jde zejména o to, zda a do jaké míry je průhledný. Právě tento fakt má dopad na užívání sušičky. Některé spotřebiče jsou vybaveny průhlednými miskami a stěnami, stěny jiných jsou zase neprůhledné  v takovém případě je nutné při každé kontrole sušení odkládat vrchní část, případně jednotlivé misky s ovocem, čímž dochází ke ztrátám tepla.

Co byste si při výběru sušičky měli všímat

Výběr sušičky by měl být ovlivněn i silou motoru. Platí, že čím silnější výkon motor nabízí, tím rychleji a efektivněji sušička pracuje. Sušičky obvykle bývají v permanenci i několik hodin, proto by měly být vybaveny adekvátně výkonným motorem, který dokáže zajistit provoz bez zbytečných přestávek. V řeči čísel to znamená, že sušičky by měly pracovat s příkonem od zhruba 160 až do 1 000 W. Pro běžné sušení postačí i 200 W příkon, na sušení ve větších objemech je ideálem 400  500 W.

Pokud má sušička nastavitelnou intenzitu sušení, je to jen a jen plus. Přispívá to k variabilnosti jejího použití, protože ne každý druh ovoce či jiné plodiny potřebuje stejný čas a teplotu na sušení (nejnižší teplotu sušení vyžadují např. Bylinky, nejvyšší zase maso). V případě, že sušička disponuje regulátorem teploty, dá se tato nastavit v rozhraní zhruba 30 až 65 °C. Díky regulátoru teploty tak docílíte ideální chuť, barvu i vůni jednotlivých sušených surovin.

Sušička ovoce a potravin

Jelikož sušičky pracují v několikahodinových režimech, je dobré, pokud ve své výbavě majíčasovač. Ne vždy je totiž možné strávit při sušičce tolik času, abychom ji ve vhodnou chvíli mohli vypnout. Časovač to udělá za vás a zařízení vypne v přesně určený čas av době, kdy budou potraviny v ní dokonale vysušené.

Další důležité parametry při výběru sušičky ovoce a zeleniny

Výkon, možnosti nastavení teploty a času, cena, hlučnost, počet a průměr plátů, to jsou základní parametry, které jsou při sušičkách alfou a omegou. Při výběru byste si však měli všimnout i další detaily, které mají přímý vliv na praktické používání, ale i údržbu těchto spotřebičů.

Tvar sušičky

V domácnostech se tradičně využívají sušičky kulaté, které patří zároveň k těm levnějším. Druhou alternativou jsou hranaté sušičky, které se mnohým jaksi podvědomě spojují s profesionálním způsobem sušení potravin, což však není pravda. Můžete je používat i doma, je však pravdou, že bývají o něco dražší.

  • Kulaté sušičky využívají vertikální proudění vzduchu. Topné těleso se nachází na jejich spodní části a i když potraviny suší celkem rovnoměrně, ty na spodních plátech budou "hotové" určitě dříve. Z tohoto důvodu je nutné jednotlivé pláty během procesu sušení několikrát přeložit, což je menším mínusem. Plusem je naopak možnost dokoupení plátů. Na sušičku je můžete naskládat kolik chcete. Tyto modely jsou o něco menší, a tedy i skladnější.
  • Hranaté sušičky připomínají malou elektrickou troubu, otevřete na nich dvířka a jednotlivé pláty naskládáte dovnitř, proto je jejich počet fixní. Topné těleso se nachází na zadní stěně, v důsledku čehož dochází k rovnoměrnějšímu horizontálnímu proudění vzduchu. Menším mínusem jsou větší rozměry, hranatý tvar je však o něco praktičtější na odkládání, protože kolem sušičky nezůstane žádný nevyužitý prostor.

Materiál plátů

Potraviny ukládáte přímo na pláty, proto byste se měli dívat i na kvalitu použitého materiálu. Na výběr máte plast nebo nerezovou ocel. Na sušičky s takzvanými kovovými pláty si před koupí raději posviťte blíže. Pokud by šlo o kov bez nerezavějící úpravy, pláty by vám dlouho nevydržely.

Plastový plát do sušičky ovoce

  • Plastové pláty jsou lehčí, levnější, průhledné a poměrně jednoduché na údržbu – "připečené" potraviny z nich jednoduše zoškrabete. Na drtivé většině sušiček je využíván plast, který může přijít do kontaktu s potravinami, což nemusí být pravidlem na neznačkových modelech, které si objednáte z e-shopů typu Wish. Nejlepším materiálem je BPA free plast, který neobsahuje nebezpečný Bisfenol A.
  • Kovové pláty jsou nejčastěji vyrobeny z nerezavějící oceli. Jsou dražší, těžší, ale jednodušší na údržbu, protože se mohou mýt v myčce nádobí. Výhodou je také vyšší odolnost vůči poškození, delší životnost a nepochybně i ekologická stránka věci. Na těchto plátech můžete sušit cokoliv, při předkrájeném ovoci a zelenině však může být problémem přímý kontakt s kovem, který z některých potravin odebírá jistou část živin.

Možnosti nastavení plátů na sušení

Téměř na všech kulatých sušičkách můžete pláty výškově nastavit. Každý z nich má na horní i spodní straně malé zarážky, které postavíte na sebe, čímž mezi nimi zvětšíte mezery. Takové sušení je vhodné zejména u potravin, které obsahují velmi mnoho vody (např. houby, šťavnaté ovoce, maso), protože se může lépe odpařovat. Pokud byste náhodou natrefili na kulatou sušičku bez této možnosti nastavení, doporučujeme poohlédnout se po jiné.

Příslušenství k sušičkám

Kromě náhradních plátů si k sušičce můžete dokoupit i jiné praktické příslušenství, které není nutností, na druhé straně podstatně zpříjemňuje, ulehčuje a také zkvalitňuje celý proces sušení.

Kulatá sušička ovoce u okna

  • Specifické pláty: Jde o pláty s menšími nebo většími mřížkami. Hustší mřížky jsou ideální k sušení bylinek či drobného ovoce, ty širší zas na maso nebo velké kusy ovoce, při kterých je třeba lepší proudění vzduchu.
  • Fóliové pláty: Speciální pláty s fólií slouží na sušení drobných, ale i mokrých potravin. Využívají se v zásadě na plastových sušičkách.
  • Nepřilnavé teflonové vložky: Najdete je výhradně na kovových modelech, nejčastěji na těch hranatých. Jde o speciální vložku z teflonu, která plní stejný účel jako zmíněná fólie – zabrání propadnutí potravin nebo přetékání šťávy.
  • Nepromokavý podnos: Umisťuje se na dno sušičky (pod spodní plát) a slouží jako ochrana motoru před stékající šťávou.

Praktické funkce sušiček potravin

Kromě časovače a nastavení teploty můžete narazit i na další užitečné funkce, které sušičku promění na multifunkční zařízení nebo vám usnadní život.

  • Programy sušení: Odlehčí vás od manuálního nastavování času a teploty. Jednoduše si zvolíte příslušný režim, např. na houby, bylinky, ovoce, maso, a sušička udělá vše za vás.
  • Sušení infračerveným světlem: Na skutečně drahých sušičkách může být na sušení využíváno infračervené světlo, ne teplý vzduch. Hovoříme o velmi zdravé a šetrné metodě, za kterou si však musíte připlatit.
  • Multifunkční sušičky: Multifunkční jsou zejména kovové sušičky, které můžete po vyjmutí plátů používat jako jogurtovač. Abyste v nich mohli opravdu připravit jogurt, musí být vybaveny speciálním režimem.
  • Otáčivé pláty: Najdete je výhradně na kulatých sušičkách. Slouží ke zlepšení cirkulace vzduchu kolem potravin.
  • Ochrana proti míchání pachů: Jde o sušičky se speciální cirkulací vzduchu, která zabrání tomu, aby meruňky či bylinky napáchli od hub nebo masa, které sušíte najednou.

Bezpečnostní prvky

Každá kvalitní sušička musí být vybavena dostatečným krytím proti vodě a také nečistotám, které se nesmí dostat přímo k motoru. Kromě toho by měla disponovat ochranou před přehřátím, protože sušení některých potravin trvá i více než 20 až 30 hodin. K zahození není ani funkce automatického vypnutí, kterou můžete využít například při odchodu z domu.

Sušení jahod v hranaté nerezové sušičce potravin

Jak pečovat o sušičku

Spodní část sušičky, v níž je ukrytý motor a topné těleso, nesmíte za žádných okolností mýt ve vodě. Drobky, které se na ní hromadí, stačí pravidelně vysypat nebo vysát. Přilepené nečistoty odstraníte pomocí vlhkého hadru nebo vlhčených ubrousků na kuchyňské spotřebiče.

Při koupi si určitě všimněte údaj o možnosti mytí v myčce nádobí. Hovoříme samozřejmě o plátech. V tomto směru platí nepsané pravidlo, že všechny kovové modely lze mýt i v myčce, při plastových si tuto informaci musíte ověřit v návodu.

Tipy na výrobce a prodejce nejlepších sušiček ovoce a zeleniny

Abyste se při výběru sušičky ovoce, zeleniny, hub, masa a dalších dobrot nezdržovaly hledáním spolehlivých značek, připravili jsme si pro vás malý přehled nejlepších sušiček ovoce. Vybrali jsme výrobce, kteří nabízejí kvalitní produkty a také prodejce, kteří nás oslovil cenami a zejména širokou nabídkou.

Sušičky ovoce Klarstein

Populární výrobce kuchyňských spotřebičů má v nabídce i zajímavé sušičky ovoce, konkrétně více než 20 samostatných modelů, za což si nepochybně zaslouží medaili za nejširší výběr. Najdete zde kousky hranaté i kulaté, ty levnější, i skutečně drahé. Nejlevnější produkty se základními funkcemi stojí 1 200, nejdražší více než 12 500 Kč, to už však mluvíme o profesionálních sušičkách ovoce, které se dají využít při skutečně častém a objemném sušení potravin.

Sušička ovoce Klarstein

Sušička ovoce Eta

Eta je značka s více než 70-letou tradicí. Produkty tohoto výrobce jsou obecně považovány za spolehlivé a z hlediska ceny patří k zlaté střední cestě. Eta má v nabídce 8 sušiček ovoce, napr. kulatou ETA Brisa za necelých 2 500 Kč a hranaté modely ETA Freya za cca 900 Kč, ETA Fresa za 1 600 Kč a nejdražší ETA Vital Air za více než 3 800 Kč.

Sušička ovoce Sencor

Další značka, kterou není třeba představovat. Sencor má v nabídce kulaté i hranaté sušičky ovoce a potravin, které si koupíte od 600 do cca 3 700 Kč. Oceňujeme, že samotný výrobce nabízí i originální náhradní pláty ve dvou velikostech. O kvalitě těchto sušiček není třeba diskutovat. Jde o velmi spolehlivé kuchyňské spotřebiče se všemi potřebnými funkcemi.

Sušičky ovoce Gorenje

Výrobce Gorenje nabízí jen 3 kulaté sušičky ovoce a potravin, konkrétně model FDK 500 GCW a FDK 24 DW a FDK 20. V závislosti na prodejci stojí přibližně 800 až 1 500 Kč. Z hlediska kvality hovoříme o klasických sušičkách na domácí použití, na kterých si můžete nastavit teplotu v rozmezí od 35 do 70 ° C a také čas sušení (0,5 – 19,5 hod.).

Sušičky ovoce na Alza

Alza má také velmi širokou nabídku sušiček ovoce a jiných potravin. Najdete tam např. populární Sencor a další značky Guzzanti, Paradiso, Rohnson, Maxx, Galet, First Austria, Vigan mamooth, Steba, Ezidri, Domo či Rommelsbacher. Ceny jsou na Alze různé, sušičky tam koupíte za 700, ale také za 7 000 korun.

Sušení jablek v bílé okrouhlé sušičce ovoce

Nejen cena je důležitá

Cena sušiček se pohybuje od zhruba 7501 00 0  až po modely za několik tisíc Kč (zde už však jde o profesionální zařízení, určené na pravidelné sušení velkého objemu surovin). Spotřebitelé obecně orientují nejen podle ceny, ale zejména výkonu sušičky, který má přímý dopad na dobu sušení potravin. U některých sušičkách mnozí postrádají manuál, který by vysvětloval jako se zařízením pracovat či jak dlouho třeba některé druhy ovoce, hub a jiných surovin sušit.

Jelikož sušičky často pracují iv noci, může při jejich výběru rozhodovat i úroveň hlučnosti. V případě sušiček v zásadě nejde o zvlášť hlučné spotřebiče, které by pracovaly při intenzitě hluku vyšší než 20 dB (hluk podobný bezvětří ve volné přírodě).

Tipy na "udělej si sám" sušičky ovoce

Udělej si sám projekty jsou dnes velmi populární, takže pár tipů na výrobu sušiček potravin vám představíme i my. Velmi populárním způsobem sušení je DIY solární sušička, kterou si vyrobíte ze staré skříně nebo smontujete z desek. Postup si můžete prohlédnout například v tomto videu:

Pro všechny ekologicky smýšlející lidi máme jeden tip. Solární panel, který se připíná k sušičce, se dá vyrobit iz prázdných plechovek od piva či jiných nápojů. Připevníte je na desku (pomocí hřebíku nebo drátu) a nastříkáte černou barvou.

Pro ty, kteří se necítí na montáž takového komplikovaného zařízení, jsme vybrali postup na výrobu improvizované sušičky ovoce, kterou si vyrobíte z krabice a alobalu:

A nakonec tu máme ještě jeden TIP na sice ne "udělej si sám", ale levnější alternativu k elektrické sušičce ovoce v podobě závěsných sítí na sušení. Jde o tunely, které zavěsíte venku na strom nebo na dobře větrané místo v interiéru a na jednotlivá patra pokladete houby, ovoce, či bylinky. Závěsné sítě stojí od cca 170 do 650 Kč, a to v závislosti na počtu pater. Výhodou jsou nulové provozní náklady a velmi šetrný, i když méně efektivní způsob sušení potravin.

Nejčastější otázky a odpovědi (FAQ)

Sušička ovoce je vhodnou volbou pro všechny majitele zahrad, ale i pro milovníky hub či bylinek. Ohledně sušiček ovoce nám do redakce chodí množství otázek. Na ty nejčastější jsme se rozhodli odpovědět. Pokud vás zajímá ještě něco, napište nám do komentářů pod článkem.

Jaká je ideální teplota pro sušení potravin?

Tento údaj by měl být uveden v návodu ke konkrétnímu modelu. Obecně platí, že k sušení ovoce, zeleniny a hub je vhodná teplota 50 až 55 °C, sušení masa je vhodné při teplotě okolo 70 °C. Byliny a koření třeba sušit při teplotě od 35 do 40 °C.

Co všechno se dá sušit v sušičce ovoce?

V sušičce ovoce se dá sušit téměř všechno. Z ovoce jsou to nejčastěji jablka, meruňky či banány. Vyhnout byste se měli sušení vodnatého ovoce (např. melouny). Spotřebič umožňuje také sušení zeleniny, bylinek, koření či hub.

Jak správně nakrájet a naskládat potraviny do sušičky?

Peckové ovoce třeba před sušením vypeckovat a překrojit minimálně na polovinu. Větší kusy můžete pokrájet na více částí. Menší ovoce (např. švestky) stačí vypeckovat. Jeden kousek by měl mít od 1,5 do 3 cm. Při sušení se objem potravin zmenší, proto je můžete ukládat do sušičky blízko sebe.

Vaše hodnocení:
(90.4%)
Datum publikování: 17.01.2020
Datum poslední aktualizace: 07.10.2020
Autor
Tomáš Polakovič

Tomáš Polakovič

Připravujeme pro vás recenze, testy, hodnocení. Snažíme se vám poskytnout všechny informace, které vám pomohou při rozhodování s nákupem spotřebiče, elektroniky nebo jiného produktu. Zapojte se i vy do diskuse pomocí komentáře a pomozte někomu dalšímu.


Přidat komentář