Nejlepší grily 2020 – recenze, testy, zkušenosti

Chtěli byste nový elektrický, plynový nebo gril na uhlí, ale nevíte si vybrat z velkého množství produktů na našem trhu? Ani se vám nedivíme. Vybírat je opravdu z čeho a každý prodejce se snaží prodat přesně to, co potřebuje. Jak se zorientovat a vybrat správně? Zkuste to s námi.

Domácí grilování

Připravili jsme pro vás tabulku nejlepších elektrických grilů, které jsou momentálně k dispozici. Prostudovali jsme si výsledky domácích i zahraničních nestranných testů, recenzí a hodnocení uživatelů. Vše jsme potom uklidili do jedné přehledné tabulky, kde najdete několik nejoblíbenějších a nejkvalitnějších modelů grilů.

Nejlepší elektrické grily

Názov Hodnotenie Detail
Tefal Optigrill+ GC712D34   ✔   NEJPRODÁVANĚJŠÍZobrazit produkt
DeLonghi CGH 1030D   ✔   DOBRÉ RECENZEZobrazit produkt
Sage BGR200   ✔   DNES V AKCIZobrazit produkt
Jata GR558   ✔   NÁŠ TIPZobrazit produkt
ECG KG 1000 Gourmet   ✔   ZLATÁ STŘEDNÍ CESTAZobrazit produkt

Nejlepší plynové grily

Názov Hodnotenie Detail
Gazooka 3.0T   ✔   DNES V AKCIZobrazit produkt
Weber Spirit II E-320 GBS   ✔   DOBRÉ RECENZEZobrazit produkt
G21 California BBQ Premium line   ✔   NEJPRODÁVANĚJŠÍZobrazit produkt
Activa Alabama II   ✔   ZLATÁ STŘEDNÍ CESTAZobrazit produkt
Weber Genesis II S-310 GBS   ✔   PRO NÁROČNÉZobrazit produkt

Nejlepší grily na uhlí

Názov Hodnotenie Detail
Klarstein Dampflok   ✔   PRO NÁROČNÉZobrazit produkt
Weber Master-Touch GBS   ✔   DOBRÉ RECENZEZobrazit produkt
Fieldmann FZG 1004   ✔   ZLATÁ STŘEDNÍ CESTAZobrazit produkt
Cattara Taranto   ✔   NÁŠ TIPZobrazit produkt
Tepro Toronto XXL   ✔   DNES V AKCIZobrazit produkt

Jak vybrat gril

Elektrický, plynový nebo gril na uhlí? Jak si vybrat správně? Kritéria, které ovlivňují výběr grilu jsou natolik obsáhlé, že to vůbec není jednoduché.

elektrický gril

Připravili jsme pro vás návod, jak si jednotlivé grily vybrat. Při elektrickém grilu je kromě výkonu důležitá i možnost nastavení teploty grilu. U grilu na dřevěné uhlí a brikety je třeba se dívat na to, zda je gril vybaven speciální funkcí lehkého zapálení a uhašení. Při plynovém grilu je důležitá velikost hořáku i funkce a příslušenství.

Elektrický gril

Jeho nevýhodou je to, že bez elektrické energie se nepohnete. Elektrický gril můžete použít i jako interiérový gril, snadno se s ním manipuluje a stejně snadno se ovládá. Grilovat s ním můžete v karavanu, bytě či na balkoně paneláku. Elektrický gril je často vybaven regulací teploty, nepřilnavým povrchem a miskou na odkapávání tuku.

Parametry výběru elektrického grilu

Pokud vám elektrický gril vyhovuje a nevadí vám, že s jeho použitím přicházíte o atmosféru zahradního grilování, měli byste se při jeho výběru zaměřit na následující parametry.

  • Výkon grilu – pokud chcete připravovat na grilu nejen zeleninu a zapékané bagety, ale i maso, pak budete potřebovat spotřebič s větším výkonem. Od výkonu záleží rychlost ohřívání, ale i to, že teplota při kontaktu se studenými potravinami nepoklesne. Grilování si budete skutečně užívat s příkonem minimálně 2 000 W.
  • Velikost grilovací plochy – toto kritérium je více méně individuální záležitostí. Před koupí spotřebiče si třeba promyslet, jak často budete gril používat a pro kolik lidí budete na něm připravovat jídlo. Profesionálnější spotřebiče bývají větší než ty méně kvalitní, proto pokud vás nedostatek místa netrápí, zvolte si model s co největší grilovací plochou.
  • Možnost nastavení teploty grilu – vybrat si můžete z grilů s otočným termostatem a z těch, které mají několik přednastavených možností. Některé grily disponují LCD displejem, na kterém můžete sledovat info o aktuální teplotě grilu.
  • Materiál grilovací plochy – rošt/grilovací mřížka může být z chromu, keramiky, litiny či kamene. Některé grily dokonce umožňují výměnu desek. Pokud máte tu možnost, raději si připlaťte a zvolte si kvalitnější a snadno čistitelný materiál.
  • Materiál a design – ty nejlevnější grily jsou vyráběny z plastu, intenzivní používání nevydrží více než 2 – 3 roky. O něco kvalitnější jsou grily z tvrdého plastu s kovovými částmi. K tomu nejlepšímu patří grily z ušlechtilých kovů a nerezové oceli. Takový gril vám vydrží nejen pár let.
  • Senzory – grily se senzory pro kontrolu přípravy masa a automatickou regulací teploty oceníte v případě, že s grilováním teprve začínáte a chcete mít steak připravený co nejlépe.
  • Speciální funkce – grily mohou disponovat nastavitelným sklonem či výškou grilovací plochy, časovačem, ale například i miskou na odchytávání vytékajícího tuku.

Gril na dřevěné uhlí či brikety

Gril, dřevo, uhlí či brikety k sobě neodmyslitelně patří. Tento typ grilu je cenově nejpřístupnější, stejně však nabízí různé vymoženosti. Vybrat si můžete modely s otočnými rošty, uzavíratelnými poklopy s větráním či přípravnými pulty. I v případě této klasiky přihlížejte při výběru na několik důležitých věcí.

Parametry výběru grilu na dřevěné uhlí a brikety

V případě, že jste se rozhodli pro tento typ grilu, zajímejte se při výběru o to, zda má gril výškově nastavitelný rošt, zda obsahuje vzduchové otvory a popelník na odpad, ale také o to, z jakého materiálu je vyroben. Nejčastěji jsou tyto grily vyrobeny z litiny, která je sice poměrně těžká, zato trvanlivá.

Gril na brikety

Palivo si můžete vybrat podle svých preferencí – buď dřevěné uhlí, brikety, nebo v některých případech i dřevo. Neměli byste však na nich šetřit, protože levné napodobeniny nedisponují takovou výhřevností ani trvanlivostí jako originál. Nezapomeňte se zeptat i na možnosti snadného zapálení a uhašení grilu, v případě, že budete muset grilování z jakéhokoli důvodu ukončit, tuto funkci oceníte.

Plynový gril

Za plynový gril si třeba trochu připlatit, ale jde o investici, která se vám rychle vrátí. Plynové palivo je levnější než dřevěné uhlí či brikety. Plynové grily jsou kvalitní, pokrmy se na nich připravují rychle, ovládání pomocí tlačítek je nenáročné. Na co si třeba posvítit při jeho výběru?

Parametry výběru plynového grilu

Při koupi plynového grilu byste se měli zajímat o materiál, ze kterého je gril vyroben, ale také o typ hořáku, velikost grilu či jeho výkon.

  • Typ hořáku – jde o jeden z nejpodstatnějších parametrů výběru. Vybírat si můžete z tzv. lávových grilů či klasických kovových (nerezových) profilů. Lávové grily mají několik nevýhod – plynové hořáky zahřívají kameny, které následně předávají teplo, tuk z jídla stéká na rozžhavené lávové kameny a vytváří nepříjemný zápach. Kameny třeba poměrně často měnit. Klasické kovové (nerezové) profily jsou vhodnější, protože rovnoměrně rozvádějí teplo a tím zajišťují rovnoměrné grilování pokrmů. Grilovací rošty jsou v plynových grilech umístěny tak, aby se odkapávající tuk nedostal k hořákům a nepřipáloval se. Tuk a šťáva odkapávají do sběrných nádob na dně grilu, které je třeba průběžně čistit. Podskupinou plynových grilů jsou RBS (radiant burner system) grily vybavené keramickými hořáky umístěnými po bocích grilu.
  • Velikost grilu – velikost je i v tomto případě subjektivním parametrem. Vy musíte vědět, jak velký gril potřebujete, jak často a pro kolik lidí ho budete používat. Velikost grilů úzce souvisí s jeho cenou. Ty menší jsou obvykle i levnější, navíc jsou spratnejší a dokáže si je každý poskládat bez problémů i sám. Střední a větší grily jsou sice dražší, nabízejí však i více výhod – více hořáků (hlavní, boční), více prostoru a více funkcí.

Plynový gril

  • Výkon grilu – u plynových grilů je výkon přímo úměrný velikosti, váze a ceně grilu. Pro menší rodinné grilování vám postačí výkon do 5 kW, na grilování pro více osob si pořiďte gril do 10 kW, nad 10 kW už jde o velkokapacitní grily.
  • Materiál – plynové grily jsou nejčastěji vyráběny z kombinace kovu, smaltu a slitiny, případně nerezu. Od druhu materiálu pak závisí nosnost a hmotnost grilu. O odolnost materiálu se zajímejte v případě, že bude gril používán častěji, případně bude vystaven vlivům počasí. Připravte se na to, že plynové grily váží od 20 do 80 kg.
  • Funkce a příslušenství – na plynovém grilu by určitě neměla chybět možnost regulace teploty. Některé obsahují boční vařič, který můžete použít na ohřívání polévek či omáček. K příslušenství patří nádoba na odkapávání tuku, tato funkce se označuje Flame Tamer. Nad hořáky je umístěn kovový profil, který při grilování odvádí tuk do nádobky. Součástí grilů bývá i odkládací prostor či pracovní deska na dokončovací práce. Moderní plynové grily disponují také teploměrem (termosondou).

Údržba grilu

Při elektrických grilech je údržba jednodušší než u klasických grilů na uhlí. Desky se dají vyjmout a umýt buď v myčce, nebo pod tekoucí vodou. Masivnější grily, které potřebují lépe rozvádět teplo, mají desky připevněny na pevno. Pokud si kupuje gril s výkonem nad 2 000 W, odnímatelné desky nečekejte.

Vaše hodnocení:
(90.4%)
Datum publikování: 06.12.2019
Datum poslední aktualizace: 09.12.2019
Autor
Tomáš Polakovič

Tomáš Polakovič

Připravujeme pro vás recenze, testy, hodnocení. Snažíme se vám poskytnout všechny informace, které vám pomohou při rozhodování s nákupem spotřebiče, elektroniky nebo jiného produktu. Zapojte se i vy do diskuse pomocí komentáře a pomozte někomu dalšímu.


Přidat komentář