Jak vyčistit připálený plynový, elektrický gril a gril na uhlí, triky na čištění litinového roštu na gril

S létem přichází i období posezení na zahradě a grilování. Po horkém dni dobře padne vyměnit sporák v rozpálené kuchyni za gril na terase. Jenže grilování není jen o všech šťavnatých dobrotách, které si připravíte, ale i o následném čištění a údržbě grilu. Jelikož nejde o právě oblíbenou aktivitu, mnozí čištění grilu oddalují a odkládají na později.

Jak vyčistit gril

Čištění grilu přitom nemusí být o namáhavém drhnutí připálených zbytků, jde to i snadněji.

Jak často čistit gril?

Ideální je gril čistit po každém použití, tehdy byste měli vyčistit minimálně rošt, na kterém mohou být připálené zbytky jídel. Takové čištění vám zabere maximálně 10 minut a je skutečně potřeba, jinak hrozí, že při nejbližším grilování jídlo pozmění chuť, bude se připalovat, ale může být i zdravotním rizikem. Kromě toho je třeba jednou za čas vyčistit gril i hloubkově, tedy věnovat se částem, ke kterým se běžně nedostanete. Sezónní čištění vám zabere nanejvýš 45 minut a jeho frekvence závisí na četnosti používání grilu, ale je třeba minimálně jednou na začátku nové sezóny, jednou během sezóny a před ukončením sezóny, jako příprava na uskladnění grilu na zimu.

Co potřebujete na čištění grilu

K čištění grilu nepotřebujete žádné drahé nářadí, i když ve specializovaných prodejnách určitě najdete spousty nářadí a prostředků určených právě na čištění grilu. Základem je drátěný kartáč, může jít o kartáč na rošt, kterým odstraníte větší zbytky připáleného jídla, avšak jako náhrada poslouží i hliníková fólie skrčená do kuličky. Potřebná je také houba, nejlépe oboustranná s měkčí a drsnější stranou, která poslouží k čištění delikátnejších částí grilu. V případě, že je váš gril z nerezové oceli, použít můžete i hadřík z mikrovlákna a speciální čisticí přípravek na nerezovou ocel. Jinak vám postačí obyčejný saponát na nádobí, kterým umyjete rošt i exteriér grilu.

Pokud chcete, můžete si zakoupit speciální čistící přípravek na gril. Tyto přípravky jsou účinné proti těžko odstranitelné mastnotě a připálení, ale protože je také nutné nechat je několik minut působit, stejně dobře si poradíte i s obyčejným přípravkem, pokud necháte rošt nejprve odmočit ve vodě. Z nářadí padne vhod škrabka, buď to speciální škrabka na gril, nebo obyčejná špachtle, kterou odstraníte zbytky uhlí a popela. No a při práci se vám sejdou i běžné gumové rukavice na nádobí, protože budete pracovat s uhlím, saponátem či speciálním čisticím přípravkem, proto byste si měli pokožku rukou chránit.

Jak vyčistit gril na uhlí

Gril na uhlí je typem, který se udržuje nejjednodušeji, avšak pokud se pravidelné čištění zanedbává, saze a zbytky uhlí budou gril zanášet a tím snižovat jeho funkčnost. Při čištění se zaměřte na rošt, ohniště nebo vnitřek grilu a gril z vnější strany. Pokud chcete gril čistit hned po grilování, nezapomeňte několik minut počkat, dokud vychladne.

Jak vyčistit gril na uhlí

Rošt

Rošt je část grilu, kterou je třeba čistit pravidelně, po každém grilování, i sezónně, když se už chystáte gril před zimou odložit. Mřížku z grilu nejprve vyberte, a pokud má váš gril rošt i pod ohništěm, na zachycování popela, vyberte i ten. Na rošt můžete nejprve použít drátěný kartáč nebo kuličku z alobalu, kterými rošt zbavíte větších připálených částí a zbytků jídla. Chcete-li množství připálenin omezit na minimum, nepotřebujete ani tak triky na čištění roštu na gril, ale stačí, když po nahřátí roštu před grilováním ho natřete jedlým olejem nebo mastí, díky čemuž se jídlo nebude tak velmi připalovat. Rošt můžete nechat odmočit ve vodě se saponátem v lavoru nebo ve vaně, příp. pokud to není možné, rošt zabalte do vlhkých novin.

Pokud je gril připálený, použít můžete i specializovaný čisticí přípravek na gril nebo čistící přípravek na sporák, který si lépe poradí s mastnotou a připáleninami. Nejlepší je nechat si rošty odmočit jako první a mezitím se věnovat čištění ostatních částí grilu – vyhnete se tak namáhavému seškrabování a drhnutí připálenin. Po odmočení si můžete vzít houbu a již uvolněné připáleniny tak mnohem jednodušeji odstraníte. Nakonec rošty opláchněte tekoucí vodou a nechte dobře vyschnout.

Ohniště

Ohniště grilu je třeba nejprve zbavit popela a uhlí. Popel a saze ucpávají větrací otvory, čímž zhoršují funkčnost ohniska, a může se v nich usazovat vlhkost, proto je třeba popel odstranit po každém použití. Popel z grilu vysypte do kovového kbelíku – vyhněte se plastovým nádobám, protože v popelu se mohou nacházet ještě hořící uhlíky, a ve kbelíku ho nechte vychladnout. Popelu se zbavte až tehdy, když bude úplně vychladlý a žádné uhlíky nebudou hořet.

Gril na uhlí – čištění ohniště

Při vyprazdňování popela po každém použití můžete zbytky uhlí z ohniště grilu odstranit škrabkou nebo kartáčem a vnitřek grilu projít vlhkým hadříkem. Pokud však chcete gril pořádně vyčistit, např. před odložením grilu před zimou, na čištění si dejte více záležet. K čištění použijte vodu se saponátem a kartáč na gril, kterým vnitřek grilu pořádně vyčistěte. Pokud je gril zevnitř připálený, také můžete použít čisticí přípravek na gril nebo nitro zkrátka nechat odmočit. Pokud má váš gril i vrchní víko, omyjte ho houbou a vodou se saponátem, aby saze neucpaly průduchy. Víko myjte po každém použití. Ohnisko nakonec opláchněte čistou vodou a nechte vyschnout.

Gril z vnější strany

Nakonec se zaměřte i na vnější část grilu, kterou stačí mýt jednou za čas, příp. pokud se viditelně zašpiní. Tato část již půjde mnohem snadněji, vystačíte si s houbou a vodou se saponátem. Nepoužívejte drsnou část houby, abyste povrch nepoškrábali, např. pokud je z nerezavějící oceli. Po umytí opláchněte vodou a vytřete hadříkem dosucha. Podle toho, z jakého materiálu je vnější část grilu, můžete použít i jiné čisticí přípravky, např. na spotřebiče z nerezové oceli nebo přípravek proti korozi kovů.

Jak vyčistit elektrický gril

Čištění kontaktního elektrického grilu je podobné jako čištění grilu na uhlí, ale nemusíte se zabývat pracným čištěním popela. Před čištěním je důležité gril nejen vypnout, ale ho i vytáhnout ze zástrčky, kvůli zvýšení bezpečnosti. Elektrický gril umývejte po každém použití, podobně jako např. toustovač, no vždy pár minut počkejte, aby gril vychladl. Houbou odstraňte zbytky připálených jídel. Rošt následně vyčistěte obyčejným hadríkem a vodou se saponátem, omyjte a nechte vyschnout. Pokud je rošt připálený, nejlepší je nechat ho v umyvadle odmočit, věnovat se zbytku grilu a až potom se k roštu vrátit.

Jak vyčistit elektrický gril

Pozornost věnujte i misce pod roštem, do které stéká mast a padají malé kousky jídla. Ty nejprve odstraňte stěrkou a nádobu dobře omyjte vodou se saponátem. Také ji můžete nechat odmočit, pokud je špína těžko odstranitelná. Pokud nemáte čistící přípravek na připáleniny, můžete použít vodu se saponátem, octem a sodou. Povrchu vnější strany věnujte pozornost nakonec, ale všímejte si v první řadě materiál, ze kterého je vyroben. Pokud jde o sklo nebo nerezovou ocel, nepoužívejte drsnou houbu, ale spíše hadřík z mikrovlákna a vodu se saponátem. Předtím, než vše založíte zpět, nechte jednotlivé části dobře vyschnout a vyhněte se tomu, abyste navlhčili elektrické části grilu.

Jak vyčistit plynový gril

I při čištění plynového grilu platí, že čím častěji ho budete čistit, tím bude čištění jednodušší – jinak se nevyčištěné zbytky jídel ještě více připálí a bude ještě náročnější je odstranit. Při čištění roštu postupujte podobně jako při čištění grilu na uhlí, i když plynové grily mají čistící funkci. Ta znamená, že rošt se na pár minut zahřeje a tím se spálí zbytky jídla na roštu. Připáleniny na roštu se čistí snadněji předtím, než gril vychladne a připáleniny zatvrdnou, proto můžete zbytky jídla nejprve odstranit kartáčem na gril. Houbou a saponátem čistěte rošt až tehdy, když úplně vychladne.

Jak vyčistit plynový gril

Jednou za čas vyčistěte i detektory tepla, které jsou umístěny pod roštem a chrání jídlo před jeho spálením. Stačí je očistit houbou a vodou se saponátem, aby se na nich neusázela mastnota, čímž by fungovaly méně účinně. Při tomto typu grilu se naštěstí nemusíte zabývat uhlím, ale při sezónním čištění se třeba věnovat všem ostatním částem. Odnímatelné části (zkontrolujte manuál) odejměte a omyjte zejména s houbou a saponátem, opláchněte a nechte vyschnout. Nikdy je nezakládejte zpět ještě vlhké. Očistěte také hořáky kartáčem a nakonec se věnujte vnější části grilu za pomoci houby.

Jak uskladnit gril

Po důkladném vyčištění je gril připraven na uskladnění. Nezapomeňte, že před uskladněním potřebujete:

  • odstranit popel a uhlí (u grilu na uhlí)
  • vyčistit rošty a namazat je olejem
  • vyčistit ohniště a vrchní víko
  • vyčistit gril z vnější strany

Gril musí být při uskladnění už úplně vyschlý, jinak hrozí koroze, tvorba plísní nebo porucha. Gril by se měl skladovat v tmavé a dobře větrané místnosti, ne vlhkém sklepě. Gril je vhodné zakrýt plachtou nebo obalem, aby se na něj během uskladnění neprášilo. Je lepší použít voděodolný obal na gril, čímž se sníží riziko koroze.

Grily – recenze

Čištění grilu není až tak náročné, že? Když už víte, jak na to, už vám jen stačí pořídit si ten správný gril. Naše recenze vám s výběrem pomohou.

Hodnocení článku:
(81.2%)

Pulbikované dňa: 23.07.2021

Zobrazit kategorii:


Přidat komentář