Nejlepší překapávací kávovary 2020 – recenze, testy, zkušenosti

Vedle široké nabídky espresso kávovarů, které dokáží připravit tu nejchutnější kávu, si možná pomyslíte, že překapávací kávovary patří do minulého desetiletí. Není to úplně tak, oproti espressovačům mají několik výhod.

Jak vybrat překapávací kávovar

V článku vám poradíme, jak funguje překapávač, představíme nejoblíbenější z nich a poradíme, jak vybrat překapávač.

Nejlepší překapávací kávovary

Názov Hodnotenie Detail
Klarstein Aromatica   ✔   PRO NÁROČNÉZobrazit produkt
DeLonghi ICM 14011   ✔   DOBRÉ RECENZEZobrazit produkt
Philips HD7459/20   ✔   NÁŠ TIPZobrazit produkt
ECG KP 129   ✔   LIDOVÁ VOLBAZobrazit produkt
Philco PHCM 3000   ✔   ZLATÁ STŘEDNÍ CESTAZobrazit produkt

Více kávy, slabší chuť

Překapávací kávovary fungují na principu filtrace. Namletá káva se uloží do filtru ze speciálního papíru nebo jiného materiálu a horká voda se přes ni nechá pomalu přetékat a překapávat do nádoby (nejčastěji je to skleněná konvice). Právě materiál filtru je to, co v tomto případě může výrazně ovlivnit chuť hotové kávy.

Takto připravená káva má, na rozdíl od espressa, o něco méně výraznou chuť, podobnou klasické zalévané či turecké kávě, ale bez kávové sedliny.

Překapávací kávovary vám dokáží připravit větší množství kávy najednou. Podle typu kávovaru to může být až přes litr, dokud espressovač obslouží max. 2 šálky současně a mokka kávovar na tom není mnohem lépe. Navíc připravit espresso trvá mnohem déle než připravit kávu v překapávači.

Příprava kávy v překapávači

Překapávanou kávu můžete díky funkci udržování teploty pít i půl hodinu po dovaření, takže se nemusíte bát, že byste jí připravili příliš. Samozřejmě, nejlepší je vždy čerstvá.

Intenzitu chuti můžete regulovat množstvím nasypané kávy, na některých modelech si můžete chuť nastavit.

Kávovar na filtrovanou kávu si tedy najde místo ve vaší kuchyni, pokud se nepovažujete za náročného milovníka kávy a upřednostňujete spíše "klasiku" před espressem. Díky velkému objemu kávy připravené na jeden jednou jsou ideálním doplňkem do kanceláří či firemních kuchyněk.

Jak vybrat překapávací kávovar

Pokud pijete kávy hodně a dopřejete si ji po celý den, vhodnou volbou pro vás bude právě překapávací kávovar. Kromě designu je důležitým parametrem výběru např. příkon, používané filtry či objem nádoby na hotovou kávu.

Nádoba na hotovou kávu

Hotová přefiltrována káva se v překapávacím kávovaru nejčastěji shromažďuje v konvici z tvrzeného skla. V ní ihned vidíte, kolik kávy máte k dispozici – na její stěně je totiž zpravidla vyznačena odměrka.

Objem se pohybuje v rozsahu 0,6 – 2 l, jde obvykle o hrubý objem nádoby naplněné až po vrch. Ten využitelný výrobci většinou uvádějí v počtu malých či velkých šálků kávy. Objem zásobníku na vodu může být větší, protože část vody se zachytí v kávě.

Černý překapávací kávovar s nádobou z tvrzeného skla

Kávovary se skleněnou konvicí často disponují funkcí udržování teploty. Tato funkce je často automatická a nemůžete ji zapnout ručně. Funguje to tak, že po dokončení přípravy kávy se spustí ohřívací těleso, které je zabudováno do kovové desky pod konvicí.

Toto udržování teploty trvá pouze 30 – 40 min. (v závislosti na modelu), pak se přístroj automaticky vypne. Je to kvůli tomu, že po této době se chuť kávy začíná rapidně zhoršovat díky chemickým procesům, které nastartuje dlouhotrvající teplo.

Některé kávovary jsou namísto konvice vybaveny speciální termoskou, která udrží kávu déle teplou. Navíc termosku si můžete ihned vzít s sebou.

Vychutnejte si kávu už během přípravy

Dobrý překapávací kávovar je vybaven funkcí anti-drip nebo drip-stop. Ta funguje tak, že po vyjmutí konvice zpod zásobníku s filtrem a kávou pružina uzavře ventil, který zabrání kávě dále vytékat. Zbylá káva tak po vyjmutí konvice nebude kapat dolů na kávovar.

Překapávací kávovar s kovovou konvicí

Další výhodou této funkce je, že kávu si do šálku můžete nalít i během přípravy, obvykle na to máte jen 15 – 30 s, pak nahromaděná voda proteče přes zásobník s kávou.

Papírové i opakovaně použitelné filtry

Levnější kávovary používají zpravidla papírové filtry, které jsou jednorázové, takže s nimi produkujete zbytečný odpad. Při výběru kávovaru si dejte pozor, aby byly snadno dostupné ve vašem oblíbeném e-shopu či prodejně.

Dražší překapávací kávovary jsou často vybaveny omyvatelnými filtry. Ty lze používat i opakovaně a nemusíte tak ztrácet čas s nákupem jednorázových. Někteří náročnější milovníci kávy sice tvrdí, že typ filtru může ovlivnit chuť, často však zhoršení chuti není pozorovatelné.

Ne každý výrobce filtry ke kávovaru přibaluje, před koupí si pro jistotu prověřte, zda si je nemusíte objednat zvlášť.

Když vás probudí aroma kávy

Vynikající funkcí, kterou najdete i na mnoha levnějších prekvapkávacích kávovarech, je časovač.

Překapávací kávovar – jaké funkce si všímat při výběru?

Kávovar s časovačem poznáte nejčastěji podle displeje, který ve výchozím stavu zobrazuje aktuální čas. Můžete si pomocí něj navolit čas, kdy se má kávovar spustit. Večer tedy jednoduše naplníte filtr kávou a zásobník vodou, přičemž ráno se kávovar automaticky spustí a vás probudí vůně čerstvé překapávané kávy.

Další parametry a funkce prekvapkávacích kávovarů

  • Příkon – pohybuje se obvykle v rozmezí 500 – 1 500 W. Platí zde, že čím je vyšší, tím dokáže kávovar rychleji ohřát příslušné množství vody (modely s větším objemem tedy potřebují vyšší příkon). V tomto případě nejde o podstatný parametr, protože extrakce kávy vyžaduje určitý čas, díky kterému získá bohaté aroma. Tento proces byste tedy neměli urychlovat za každou cenu.
  • Nastavení aroma – na některých kávovarech si můžete nastavit intenzitu chuti. Kávovar ji reguluje nejčastěji rychlostí průtoku vody přes mletou kávu.
  • Ochrana proti přehřátí – je tvořena tepelnou pojistkou, která kávovar vypne, když v zásobníku dojde voda. Zabrání tím přepálení topného tělesa. Po vychladnutí můžete kávovar znovu zapnout a používat.
  • Automatické vypnutí – kávovar se sám vypne po určité době nečinnosti, aby ušetřil el. energii.
  • Automatické odvápnění – přístroj se sám zbaví vodního kamene – stačí, abyste do něj přidali vhodný odvápňovací prostředek (ať už ve formě tekutiny, prášku nebo tablety).
  • Překapávací kávovar s mlýnkem – na trhu najdete i modely s integrovaným mlýnkem. Takový typ lze tedy použít i jako kávovar na zrnkovou kávu – počítejte však s mnohem vyšší cenou než za jednoduché překapávače.

Vaše hodnocení:
(90.2%)
Datum publikování: 19.12.2019
Datum poslední aktualizace: 19.12.2019
Autor
Tomáš Polakovič

Tomáš Polakovič

Připravujeme pro vás recenze, testy, hodnocení. Snažíme se vám poskytnout všechny informace, které vám pomohou při rozhodování s nákupem spotřebiče, elektroniky nebo jiného produktu. Zapojte se i vy do diskuse pomocí komentáře a pomozte někomu dalšímu.


Přidat komentář