Nejlepší konvektomaty 2021 – recenze, test, srovnání

Pro lidi, kteří se alespoň trochu pohybují nebo pohybovaly v gastronomii není konvektomat vůbec neznámým pojmem. Zvláště, pokud jde o zaměstnance výrobního střediska - kuchyně. Konvektomat bez výjimky patří do každé profesionální kuchyně. No elektrický konvektomat může mít už dnes své místo i v běžné domácnosti.

Jak vybrat konvektomat?

Jaký je domácí konvektomat? Jak si ho vybrat? Jak funguje? Více v našem článku.

Nejlepší konvektomaty

Názov Hodnotenie Detail
Unox pec Arianna   ✔   NEJPRODÁVANĚJŠÍZobrazit produkt
NORDline pec FEM04NE595V   ✔   LIDOVÁ VOLBAZobrazit produkt
Unox cukrářská pec LineMiss   ✔   DOBRÉ RECENZEZobrazit produkt
NORDline Nerone MID 5 H2O   ✔   ZLATÁ STŘEDNÍ CESTAZobrazit produkt
Retigo Konvektomat B 623 i   ✔   PRO NÁROČNÉZobrazit produkt

Co to vlastně konvektomat je?

Nejzákladnější otázku je třeba zodpovědět už na začátku. Jak charakterizovat samotný konvektomat? Revoluční! Označit jej lze za multifunkční zařízení, které slouží pro tepelnou úpravu pokrmů. Avšak tepelná úprava pokrmu může být realizována za pomoci horkého vzduchu, páry, kombinací nebo dokonce je možné v konvektomatu grilovat či sušit ovoce nebo zeleninu. V jednoduchosti bychom mohli toto zařízení označit jako parní horkovzdušnou troubu.

V rámci restauračních – gastronomických zařízení je konvektomat považován za nenahraditelného pomocníka. V případě gastro průmyslu především z důvodu, že konvektomat můžete použít na přípravu více pokrmů najednou. Každopádně však nejde o levné zařízení, pokud je výhradně řeč o profesionálních spotřebičích. Mnohem dostupnější jsou však domácí konvektomaty, které pracují na stejném nebo podobném principu, ale pochopitelně, jejich kapacita – velikost bude o něco menší a cena nižší.

Jak konvektomat funguje?

Ačkoli v domácnostech mnoho lidí s takovým zařízením nemá zkušenost, princip, na kterém konvektomat funguje, není nijak složitý. Existují plynové i elektrické konvektomaty. Druhý typ je běžnější i oblíbenější, především z hlediska jednoduchosti připojení, protože zapojení do zástrčky je jednodušší než zapojování do plynové přípojky. Zdroj energie je tak jasný. Následně je třeba ještě konvektomat napojit i na přívod studené vody.

Pečivo připravené v konvektomatu

Domácí konvektomat připomíná klasickou horkovzdušnou troubu nebo o něco větší elektrický gril či mikrovlnku. Největší výhodou je pochopitelně možnost připravovat pokrmy za pomoci páry a horkého vzduchu. Úprava pokrmu probíhá díky vysoké teplotě vzduchu a jeho cirkulaci. Může jít o tzv. suché nebo vlhké teplo, které dokáže péct, vařit, dusit nebo grilovat či dokonce smažit. Výhodou páry je, že mnohem lépe přenáší tepelnou energii než jen samotný vzduch. Jejich kombinací dokáže konvektomat při pečení ušetřit nejen čas, ale i energii.

Největší výhody konvektomatu

  • Šetří při přípravě pokrmů čas
  • Snižuje náklady na energie – minimální tepelné ztráty
  • Umožňuje připravovat několik pokrmů současně
  • Multifunkční zařízení – vaří, peče, griluje, dusí...
  • Vyšší kvalita přípravy pokrmů
  • Snadná údržba a kvalitní hygiena

Důležité parametry výběru

Na našem trhu je několik druhů modelů konvektomatů, se kterými se může člověk setkat. Otázkou samozřejmě je, zda se zaměřuje na konvektomat do domácnosti nebo chce tímto zařízením vybavit svůj provoz. Pokud už tedy víme, co je konvektomat zač a jak funguje, vyplatí se znát i některé důležité technické parametry, které jsou pro jeho výběr důležité. Jak vybrat konvektomat pro domácnost?

  • Manuální konvektomat vs automatický konvektomat
  • Zdroj energie
  • Typ parního systému
  • Objem zařízení – kapacita
  • Typ ovládání
  • Materiály
  • Další vlastnosti a funkce
  • Údržba zařízení
  • Cena a oblíbení výrobci

Manuální konvektomat vs automatický konvektomat

Při výběru konvektomatu můžete narazit právě na toto základní dělení. V případě profesionálních modelů je automatika samozřejmostí. Výhodou automatického konvektomatu je, že si dokáže samotný proces přípravy pokrmu zorganizovat téměř sám. Disponovat může několika přednastavenými režimy, které stačí aktivovat a konvektomat automaticky nastaví způsob přípravy i teplotu. Po dokončení pokrmu se automaticky vypne. Ovládání je tak násobně rychlejší a jednodušší. Dokonce tyto modely disponují i ​​režimem údržby – samočištění. Samy se tak dokáží odvápňovat i vyčistit bez vašeho přičinění.

Automatický konvektomat

Naproti manuálním konvektomatům, kde je nutné nastavit účinnost páry, její teplotu, množství a rovněž samotnou teplotu horkého vzduchu. Musíte se tedy s konvektomatem naučit pracovat a zvládnout ovládání. V případě domácích konvektomatů však ani manuální volba není katastrofou. Ovládacích prvků je méně a ovládání se dá bez problémů zvládnout. Přirozeně je však automatický konvektomat vyšší zárukou komfortu.

Konvektomaty podle zdroje energie

  • Elektrický konvektomat – jde o nejčastější a nejvíce preferovanou volbu. Výhodou je především jednoduché zapojení do elektrické sítě a rovněž minimální náročnost na údržbu. Energeticky jde také o velmi úspornou variantu. Stejně tak oproti plynovým je nižší i pořizovací cena.
  • Plynový konvektomat – v mnoha provozech je oblíbenější tato varianta. Z hlediska úspory nákladů je plynový kovnektomat ještě úspornější. Na druhé strany při spalování plynu je třeba vyřešit odvod spalin, čímž se komplikuje samotný provoz. Potřebné je mít v blízkosti plynovou přípojku. Pořizovací cena bývá o něco vyšší. Výhodou je ještě také o něco rychlejší ohřev.

Systém tvorby páry

Pára je neodmyslitelnou součástí tohoto zařízení. I díky ní je příprava pokrmů rychlá a kvalitní. Daný konvektomat může páru vytvářet dvěma způsoby. V zásadě má každý systém své výhody i nevýhody, ale liší se především komplikovaností.

  • Zásobníkové systém – generátor – jde o nepřímé vytváření páry, když je na vytváření páry integrovaný samostatný bojler. Právě v něm se působením teploty vytváří pára, která je okamžitě připravena k použití. Tento systém však většinou využívají větší konvektomaty s větší kapacitou. Ideální jsou do větších provozů, kde se konvektomat často otevírá, protože tvorba páry je v případě bojlerového systému rychlejší než při přímé tvorbě páry. V případě bojlerového systému je třeba čas od času řešit i odvápňování nádoby. Moderní a automatické konvektomaty často disponují i ​​samostatnou funkcí.
  • Injekční systém – v tomto případě jde o přímý systém vytváření páry. Přímý proto, že součástí konvektomatu není žádná samostatná nádoba, která by vytvářela páru do zásoby. Pára se tvoří přímo v prostoru, kde je ventilátor i topná tělesa. Působením tepla se voda odpařuje a právě tehdy vzniká pára. Tvorba páry je v tomto případě pomalejší. Tento systém se využívá i v případě většiny konvektomatů do domácnosti.

Objem – kapacita

Pochopitelně, pokud již máte v hlavě klasický konvektomat z restaurace, pomyslíte si, že do vaší kuchyně tak velkou "opachu" rozhodně nechcete. Vězte, že domácí konvektomaty jsou na tom z hlediska parametrů úplně jinak a nezaberou více místa než klasická horkovzdušná trouba.

Samotný objem či velikost se neuvádí vždy v litrech. Tento údaj může být poměrně nepřesný a proto se v případě konvektomatů používá měřítko samotného objemu jídel nebo kapacity, kterou dokáže najednou konvektomat připravit.

V případě restaurací, barů, bister nebo velkých gastro provozů se kapacita konvektomatů dělí na tři kategorie. Velikost je limitována rovněž gastronádobami a jejich rozměry. Malé konvektomaty mají přibližně 3 až 6 polic a umožňují přípravu do 50 porcí. Střední konvektomaty zvládnou najednou 50 až 100 porcí a obvykle mají místo pro 6 až 10 gastro nádob (plechů). Velká zařízení mají 12 až 24 polic a najednou dokáží připravit i 250 porcí. V případě konvektomatu do domácnosti máte na výběr také různé velikosti. Vždy však jde o kapacitu do 50 porcí.

Typ ovládání

Jak jsme již výše zmínili, ovládání konvektomatu může být různé. Odlišuje se model od modelu a také záleží i na výrobci. Nikoho však určitě nepřekvapí, když bude používat konvektomat s klasickými mechanickými ovladači, tlačítky a regulátory. Nastavení množství páry, teploty či času přípravy pokrmů. Někdo toto ovládání zbožňuje a někdo ho považuje za zdlouhavé a zastaralé.

Vestavěný konvektomat – parní trouba

Mnohem více oblíbené je ovládání elektronické nebo, pokud chcete dotykové. Setkáte se s konvektomaty, které disponují dotykovou plochou na čelní nebo boční straně zařízení. Někomu se může zdát složitější, obvykle jde o různé ikony, které spouštějí jednotlivé procesy. Dotykové ovládání je možné s rukavicemi i mastnými rukama. Výhodou je, že ovládání je rychlejší, protože stisknete jedno tlačítko. Úroveň ovládání může být zvýšena i digitálním displejem a různými programovatelnými funkcemi. Takové modely dokáží být velmi intuitivní.

Výjimkou není ani kombinované ovládání – programy se mohou volit dotykovými tlačítky, ale objem páry nebo teplota se mohou nastavovat za pomoci mechanických ovladačů.

Materiál a konstrukce

V kategorii profesionálních konvektomatů jen zřídka natrefíte na jiné než nerezové materiály. Materiál musí být odolný vůči vysokým teplotám i vlhku. Nerezová ocel je proto ideální alternativou. Rovněž se nerez velmi dobře udržuje. Vnitřek konvektomatu je také právě z nerezové oceli. Čištění a údržba jsou tak jednodušší. Dvířka jsou vždy prosklené a bývají vícevrstvé, aby byla izolace tepla na co nejvyšší úrovni a úspora energie, co lze největší. Konvektomaty do domácnosti jsou rovněž často vyhotoveny právě z nerezové oceli.

Další vlastnosti a funkce

  • Samočisticí programy – čištění a odvápňování – tento program rozhodně přivítá každý, kdo konvektomat využívá denně, resp. poměrně často. Jde o velmi užitečný program, který se postará o komplexní čištění zařízení. Na konci dne nebo tehdy, když už víte, že konvektomat používat nebudete, spustíte tento program podle návodu a konvektomat bude uvnitř čistý a připraven pro další použití. Při této funkci se využívají speciální tablety, které je třeba do konvektomatu vložit a o zbytek se už postará samotný program. Pokud automatický program na samočištění konvektomat nemá, odstranit nečistoty můžete speciálními přípravky určenými pro konvektomaty nebo nerezové povrchy.
  • Automatické vypnutí – touto funkcí zajistíte, že po skončení doby přípravy pokrmu se proces automaticky skončí a dokonce se mohou pootevřít dvířka.
  • Funkce grilu – jde o funkci, která umožňuje originálně grilovat jak v elektrickém grilu.
  • Příslušenství – rozhodně potěší, pokud jsou součástí dodávky také různé doplňky, jako konvektomatové plechy, podstavce, grilovací jehly nebo gastro nádoby na napařování. Rozměry se mohou lišit, přičemž mají specifické označení v závislosti na rozměrech.
  • Inteligentní ovládání – s tím se tak úplně v případě domácích konvektomatů nesetkáte. Jde totiž o ovládání na dálku za pomoci vašeho smartphonu. Toto ovládání za pomoci aplikace je však využíváno velmi vzácně.

Údržba zařízení

Řádnou péčí o konvektomat prodlužujete jeho samotnou životnost. Práci vám výrazně mohou usnadnit samočisticí programy, kterými však není vybaven každý model. Tato funkce rovněž navyšuje cenu samotného spotřebiče. Vždy však platí, že byste měli konvektomat čistit pravidelně. Potřebné je také tzv. odvápňování.

Zapojení konvektomatu a jeho spuštění

Věřte, nejde o žádnou vědu. V případě elektrického konvektomatu je třeba zapojit zařízení primárně do elektrické sítě. Následně ze zadní strany je připraveno napojení na vodu. V některých případech je možné napojit i změkčovač vody. Samotný konvektomat se připojuje na studenou a ne na teplou vodu.

Příprava zeleniny v konvektomatu

Předtím, než začnete v konvektomatu připravovat vaše chutné recepty, je vhodné, aby byl spuštěn mycí cyklus, případně vyčistěte zařízení manuálně. V případě plynových zařízení je nutné řešit také správné připojení na plynovou přípojku.

Cena a oblíbení výrobci

Profesionální konvektomat rozhodně není levnou záležitostí. Cena profesionálních modelů se může pohybovat v hodnotě desítek tisíc korun. Velkou roli hraje také samotná kapacita. Pokud se rozhodnete pro malý konvektomat velikosti mikrovlnky, s cenou se budete pohybovat na hranici 2 500 až 6 200 Kč. Dražší a větší modely do domácnosti se už budou šplhat k cenám profesionálních modelů. Do domácnosti však mohou postačit i modely s cenou okolo 10 000 až 25 000 Kč. Následně již můžeme hovořit o větších konvektomatech určených do gastronomických provozů. Jejich cena se bude pohybovat na úrovni od 50 000 do 100 000 Kč. Nejdražší velkokapacitní a robustní konvektomaty s inteligentními funkcemi se cenou mohou dostat až na hranici 250 000 eur.

A jací výrobci na trhu míchají karty? Pokud hledáte konvektomat do domácnosti, blízká vám budou značky Miele, Denner nebo Bartscher. V kategorii profesionálních modelů je trh bohatší. Kromě značky Miele jsou populární i modely od výrobců, jako Unox, Hendy nebo Fagor.

Nejčastější otázky a odpovědi (FAQ)

Zaujali jsme vás a rozhodli jste se pro konvektomat? Abyste měli všechny potřebné informace, nabízíme vám ještě odpovědi na často kladené otázky, z nichž se dozvíte výhody vaření v páře, ale i způsoby úpravy pokrmů.

Jaký způsob úpravy pokrmů umožňují realizovat konvektomaty?

Potřebné je si ujasnit, že způsob úpravy pokrmu v tomto případě nechápeme jako pracovní postup – pečení, grilování, vaření, dušení... V tomto případě jde o to, jaký způsob úpravy pokrmu konvektomat využívá. Samozřejmostí je teplý vzduch, když ventilátor distribuuje horký vzduch a konvektomat tak funguje jako horkovzdušná trouba. Druhý způsob je možnost pokrmy připravovat za pomoci páry. Konvektomat umožňuje realizovat rovněž kombinovanou přípravu za pomoci horkého vzduchu i páry. Tento způsob přípravy je největší doménou těchto zařízení. Jídlo je nadýchané, šťavnaté a zároveň křupavé na povrchu. Díky tomuto lze realizovat různé postupy přípravy od napařování až po smažení.

Má vaření v páře nějaké výhody?

Příprava jídla přímo na páře nebo kombinaci horkého vzduchu a páry má několik výhod. Především z hlediska času je příprava pokrmů na páře mnohem rychlejší. Rovněž je jídlo šťavnatější, není vysušené a na povrchu křupavé. Přípravou jídla na páře zachováváte všechny potřebné minerály a vitamíny. Kombinací páry a horkého vzduchu rovněž zajistíte, že například při pečení masa se sníží ztráta hmotnosti, čímž se minimalizují ztráty na gramáži. Maso díky páře nemusíte během pečení podlévat.

Lze v konvektomatu připravovat pokrmy z kynutého těsta?

Zaručeně, ano. A to v nejvyšší kvalitě. Ke konvektomatu je možné si pořídit dírkované gastro nádoby, které jsou ideální pro přípravu knedlíků nebo pařených buchet. Pařené buchty či knedlíky lze v konvektomatu připravovat přímo pouze za pomoci páry. Pochopitelně v konvektomatu můžete také péct kynuté koláče či slané pečivo.

Vaše hodnocení:
(90.2%)
Datum publikování: 24.11.2020
Datum poslední aktualizace: 06.01.2021
Autor
Tomáš Polakovič

Tomáš Polakovič

Připravujeme pro vás recenze, testy, hodnocení. Snažíme se vám poskytnout všechny informace, které vám pomohou při rozhodování s nákupem spotřebiče, elektroniky nebo jiného produktu. Zapojte se i vy do diskuse pomocí komentáře a pomozte někomu dalšímu.


Přidat komentář