Nejlepší chlebníky 2020 – recenze, testy, zkušenosti

Chléb, rohlíky, housky, kaizerky či bagety. Pečivo a v zásadě pro mnohé neodmyslitelná potravina, která je každodenní součástí stravovacího režimu. Nás však nyní nebude zajímat pečivo jako takové, ale spíše jeho skladování. Křupavý chléb, voňavé rohlíky a stále měkké housky? Lepší než tvrdý, gumový či zvlhlý chléb. V tomto vám pomůže pouze chlebník. A my vám pomůžeme s jeho výběrem.

Jak vybrat chlebník

Chlebník je pro skladování pečiva rozhodně lepší alternativa než mikrotenový nebo papírový sáček. Pro optimální uchování kvalit pečiva nabízí chlebník ideální podmínky. Takové podmínky, které se postarají o to, že v něm pečivo či chléb zůstanou v nejvyšší kvalitě co nejdelší dobu. Skladování pečiva vyžaduje optimální prostředí, abyste si mohli na chutném chlebu a pečivu pochutnat nejen hodinu poté, co je přinesete čerstvé z obchodu.

Nejlepší chlebníky

Jak (ne)skladovat chléb a pečivo?

Určitě se vám už stalo, že jste z obchodu přinesli čerstvý chléb, křupavé rohlíky, voňavé bagety a večer se zdálo, jako by už měli za sebou nějaký ten den. Buď to zůstali tvrdé, nebo gumové jako podrážka. A tady nastává otázka, zda kromě toho, že si napeče pečivo doma, nemůžete vyřešit tento problém i jinak. Částečně ano, a to právě správným skladováním.

První věc je ta, že pokud z obchodu přinesete teplé rohlíky či chléb, doma ho okamžitě vyjměte z obalu, abyste ho nezadusili. Nechte ho pěkně vychladnout. Pokud totiž pečivo zadusite, nezáleží na tom, zda chléb nebo rohlíky, zaručeně bude o pár hodin gumové. Pokud ho necháte v mikrotenovém sáčku, o den už možná objevíte i plíseň.

Bílý dřevěný chlebník

Stejně tak zapomeňte na fámu, že je dobré chléb skladovat v chladničce. Toto je nesmysl. Chléb tak přijde o všechny své kvalitativní atributy. Stejně tak to platí pro pečivo. Chléb se v chladu rychle vysuší a nasaje nepříjemné pachy. Dnes se již chléb neskladuje v plátěné utěrce, jak to dělali naše babičky, ale nic byste tím nepokazili. Následně chléb putoval do spíže nebo na stůl a odkrojilo se z něj, když bylo třeba.

Dnes máme k dispozici chlebníky. Ty se postarají o to, že chléb bude chráněn před světlem. Potřebné je, aby byl chlebník odvětráván. Tak zajistíte to, že pečivo i chléb se nezdusí a zároveň bude pečivo dýchat. Pokud jde o sladké a jiné kynuté pečivo, rovněž ho po vychladnutí skladujte v uzavíratelné dóze.

Správné skladování zvýší trvanlivost chleba

Chléb je symbolem sytosti. Vždy byl a bude potravinou, která bude jen těžko nahraditelná. Ačkoli to zní nadneseně a dnes má člověk na výběr tak stovky jiných možností jak chléb nahradit, vždy to bude to "tradiční s mastí a solí". Chléb vydrží vždy déle než ostatní pečivo, jako rohlíky, bagety či housky. Podstatné je však správné skladování. Pekaři hovoří o tom, že správné skladování chleba v chlebníku může prodloužit jeho trvanlivost o tři až pět dní. U bílého pečiva jsou to zhruba tři dny.

Chléb vydrží déle než ostatní pečivo

Mrazení pečiva

V domácnostech je běžné, že se pečivo kupuje do zásoby a v případě potřeby se konzumuje. A typické místo pro skladování je mrazák. A není to nutně špatné. Pravda je, že při skladování v mrazničce vydrží chléb až šest měsíců. Avšak chléb a jiné pečivo byste neměli v mrazničce skladovat déle než tři měsíce.

Před skladováním v mrazničce byste měli chléb nakrájet na krajíce a zabalit ho do mikrotenového sáčku, nebo uzavřít do plastové nádoby. Po vyjmutí z mrazničky obvykle lidé nechají pečivo rozmrazit při pokojové teplotě. Pokud jej však chcete rozmrazit a mít z něj ještě jaký takový gastronomický zážitek, dejte ho do vyhřáté trouby na 130 ° Celsia a budete mít křupavé a voňavé pečivo. Zmrazit takto můžete i rohlíky, housky, vánočky, kaizerky, sendviče či dortové korpusy.

Jak vybrat chlebník

Nebojte se, žádnou vědu čekat nemusíte. Přestože možností při výběru chlebníku jsou desítky, možná až stovky. Nejčastěji natrefíte na dřevěné chlebníky, které jsou klasikou. Zároveň je dřevo prodyšný materiál, který umožňuje pečivu dýchat. Jejich víko je obvykle výklopné. Zároveň dřevěný chlebník nedovolí, aby pečivo zvlhlo. Někomu však do kuchyně nemusí dřevěný koncept chlebovky pasovat.

Trendem jsou nerezové chlebníky nebo levnější plastové. Nerez je odolným materiálem, ačkoli otisky prstů na něm vás mohou iritovat. Jejich výhodou je posuvné nebo výklopné víko, no dbejte na to, aby měly otvory na odvětrávání pečiva. Nerez totiž vzduch nepropouští. To platí i při plastových, nejlevnějších chlebnících. Je však třeba počítat s tím, že levné plastové kusy mohou mít svůj typický umělý pach a při delším skladování může pečivo či chléb načichnout. Tradiční, ale méně frekventovanou podobou je chlebník ze smaltované oceli.

Velikost chlebovky je čistě vaše volba, na trhu seženete menší i větší. Jde jen o to, kolik pečiva do něj chcete umístit a kolik místa v kuchyni pro chlebník vyčleníte. Výhodou většího chlebovku může být, že se do něj nejenže vejde větší množství, ale také delší bagety nebo větší chlebové bochníky.

Vaše hodnocení:
(91.4%)
Datum publikování: 11.03.2020
Datum poslední aktualizace: 11.03.2020
Autor
Tomáš Polakovič

Tomáš Polakovič

Připravujeme pro vás recenze, testy, hodnocení. Snažíme se vám poskytnout všechny informace, které vám pomohou při rozhodování s nákupem spotřebiče, elektroniky nebo jiného produktu. Zapojte se i vy do diskuse pomocí komentáře a pomozte někomu dalšímu.


Přidat komentář