Nejlepší kombinované sporáky 2020 – recenze, test, zkušenosti

Sporák je, bezpochyby, tím nejdůležitějším kuchyňským spotřebičem. Navíc kombinuje vaření i pečení, což jsou tedy dvě nejdůležitější činnosti, které v kuchyni provádíme. Tentokrát se zaměříme na kombinovaný sporák a poradíme vám s jeho výběrem.

Jak vybrat kombinovaný sporák?

V zásadě máte vždy možnost volby. Vybírat můžete ze tří základních druhů sporáků. Z minulého století můžete sáhnout po plynových sporácích, jejichž palivem je zemní plyn. Pak jsou tu sporáky elektrické. Ty jsou poháněny čistě elektrickou energií. No a další druh, který si představíme dnes, jsou kombinované sporáky. Ty v sobě spojují výhody plynové varné desky a elektrické trouby.

Nejlepší kombinované sporáky

Názov Hodnotenie Detail
Mora K 662 BW   ✔   NEJPRODÁVANĚJŠÍZobrazit produkt
Electrolux EKK54950OW   ✔   ZLATÁ STŘEDNÍ CESTAZobrazit produkt
AEG CKB56400BX   ✔   DOBRÉ RECENZEZobrazit produkt
Amica SPFS 28TLDZP W   ✔   NÁŠ TIPZobrazit produkt
AEG Mastery CKB56400BX SteamBake   ✔   DNES V AKCIZobrazit produkt

Proč právě kombinovaný sporák?

Ne nadarmo patří kombinované sporáky mezi nejprodávanější a nejoblíbenější. Plynová varná deska je přesně to, co chybí elektrickému sporáku. Okamžitá odezva na změnu teploty, rychlý ohřev a jednoduché ovládání. No a pak je tu elektrická trouba, která chybí plynovému sporáku. Rovnoměrné pečení, rychlejší ohřívání a více funkcí. Pro ty, co rádi vaří a pečou, je kombinovaný sporák ideální volba.

Kombinovaný sporák s plynovou varnou deskou a elektrickou troubou

Kombinovaný sporák je v podstatě hybridem. Jeho vrchní část je tvořena plynovou varnou deskou. Plynové hořáky jsou nejoblíbenějším druhem ohřevu u množství domácností či profesionálních kuchařů. Indukční ani sklokeramické elektrické desky je nahradit nikdy úplně nedokážou.

Druhá část je tvořena elektrickou troubou. Na rozdíl od plynové trouby mezi nimi máte modely s ventilátorem, osvětlením, rychlejším ohřevem, grilem či funkcí samočištění. Spojují výhody plynového a elektrického sporáku. Co je nevýhodou? Snad jedinou je, že se nevyhnete přípojce na zemní plyn a také potřebujete i napojení do elektrické sítě.

Hlavní výhody

  • Rychlá a jednoduchá regulace plynové desky
  • Rovnoměrné pečení v el. troubě
  • Více funkcí
  • Cenově výhodné

Hlavní nevýhody

  • Potřeba duálního připojení plyn/el. energie

Plynová varná deska

Je nejefektivnější varnou deskou ze všech na trhu. Plynovým hořákům se nevyrovná ani indukční či sklokeramická deska. Plynová varná deska vyžaduje napojení k přípojce zemního plynu. Za pomoci otočných regulátorů regulujete otevřený oheň. Regulace je velmi jednoduchá a odezva okamžitá.

Kombinovaný sporák s plynovou varnou deskou

Zapalování plynové varné desky u většiny kombinovaných sporáků probíhá za pomoci automatického integrovaného zapalování. Z hlediska bezpečnosti jsou dnes všechny plynové varné desky vybavené plynovou pojistkou v případě nadměrného nebo skrytého unikání plynu.

Energetická třída

Parametr, který se týká spotřeby elektrické energie sporáku. V zásadě ho téměř vždy výrobce udává v kWh, ale řídit se můžete i příkonem. Platí, že čím je příkon vyšší, tím je vyšší i spotřeba. Na druhé straně spotřebu ovlivňují i ​​programy pečení, či má trouba osvětlení, displej a podobně. Většina kombinovaných sporáků se však nachází v energetické třídě A. Veškeré údaje o spotřebě naleznete na energetickém štítku, který musí mít podle nařízení Evropské unie každý elektrický spotřebič.

Rozměry sporáku

Velikost sporáku je parametrem, který je důležitý z hlediska dispozice kuchyně, resp. prostoru, ve kterém se sporák bude nacházet. Rovněž velikost sporáku informuje zákazníka i o objemu trouby či místě na varné desce. Standardní rozměry šířky jsou 50 až 60 cm. Najdou se však i širší sporáky, která mají kolem 90 cm. V takovém případě může jít až o šest hořáků a samozřejmě i větší objem trouby.

Při výběru kombinovaného sporáku jsou důležitým faktorem jeho rozměry

Další vlastnosti a funkce

  • Časovač – digitální nebo mechanický. Upozorní vás na konec vaření, případně můžete nastavit, kolik chcete, aby se jídlo připravovalo. Buď to nastavíte časovač na displeji, nebo jednoduchým otočením mechanického časovače.
  • Tlumené dovírání dvířek – jde o tlumené/tiché zavírání dvířek elektrické trouby. Zabráníte tak případnému poškození skla.
  • Chladné sklo – sklo trouby může být třídílné nebo dvoudílné. Každé izoluje teplotu horkého vzduchu odlišně. Třídílné až na teplotu 35 °C a dvoudílné na 55 °C.
  • 3D pečení – jde o rovnoměrné pečení. Teplo je rozváděno za pomoci ventilátoru a činnosti kruhového topného tělesa.
  • Funkce PlusSteam – jde o program parního pečení, které využívá vodní páru pro dokonalý výsledek připravovaných pokrmů nebo sušení ovoce či zeleniny. Lze ho využít i jako funkci na čištění vnitřku trouby.
  • Teleskopické vysouvání plechů – trouba není vybavena klasickými prolisy ale ocelovou či slitinovou konstrukcí, po níž se plech či rošt pohybuje plynule.
  • Příslušenství – vyplatí se sáhnout po sporáku, ke kterému výrobce dodává alespoň základní příslušenství, jakým je rošt, plechy či pekáče na pečení.

Vaše hodnocení:
(91%)
Datum publikování: 18.12.2019
Datum poslední aktualizace: 17.02.2020
Autor
Tomáš Polakovič

Tomáš Polakovič

Připravujeme pro vás recenze, testy, hodnocení. Snažíme se vám poskytnout všechny informace, které vám pomohou při rozhodování s nákupem spotřebiče, elektroniky nebo jiného produktu. Zapojte se i vy do diskuse pomocí komentáře a pomozte někomu dalšímu.


Přidat komentář