Nejlepší wok pánve 2020 – recenze, test, srovnání, zkušenosti

Na wok pánvích můžete připravovat těstoviny, maso, čistě vegetariánské pochoutky či polévky a omáčky. Jejich výhodou je rovnoměrné nahřívání směrem od základny – dna k strmým okrajům, díky kterým můžete jídlem navíc i velmi dobře pohybovat do všech stran.

Jak vybrat wok pánev?

Dostali jste chuť na dobré asijské jídlo připravené ve vaší vlastní kuchyni? V tom případě si přečtěte náš návod na výběr té nejlepší wok pánve.

Nejlepší wok pánve

Názov Hodnotenie Detail
Tefal Invissia 28 cm B3091942   ✔   NEJPRODÁVANĚJŠÍZobrazit produkt
Lamart LT1191 28 cm   ✔   LIDOVÁ VOLBAZobrazit produkt
Wok Beka Energy 30 cm   ✔   PRO NÁROČNÉZobrazit produkt
Tescoma i-PREMIUM Stone 28cm   ✔   DOBRÉ RECENZEZobrazit produkt
Banquet Granite 28 cm   ✔   ZLATÁ STŘEDNÍ CESTAZobrazit produkt

Wok pánve – recenze

Abychom vaše rozhodování zjednodušili, posvítili jsme si na několik kvalitních a spotřebitelsky přívětivých wok pánví. Vždyť víte, jak se říká, lepší jednou vyzkoušet, než stokrát číst.

Wok pánve: použití a původ

Woky byly vynalezeny v Číně, a to před více než 2 000 lety v období dynastie Han. Původně se vyráběly z pevné slitiny, byly extrémně odolné a měly dlouhou životnost. Samotné pojmenování "wok" pochází z kantonského slova, které v překladu do angličtiny znamená "cooking pot", tedy hrnec.

Woky jsou používány zejména v tradiční asijské kuchyni při metodě s názvem stir-fry. Zjednodušeně bychom ji mohli popsat jako promíchat (stir) a smažit (fry). Základem je používání extrémně rozpáleného oleje, do kterého vhodíte suroviny nakrájené na malé kousky a během neustálého míchání je velmi rychle opražíte. Při takto rychlé tepelné úpravě si pokrm zachová svou strukturu (křupavost), ale i vysoký obsah živin.

Vybíráme nejlepší wok

Kvalitní wok musí splňovat několik základních kritérií. Rozhodující je materiál, tloušťka stěn a dna. Kromě těchto parametrů byste však neměli zapomínat ani na další detaily, protože nejlepší wok je vždy ten, který bude vyhovovat vám. Ano, litina je určitě lepší než teflon, ale pokud takovou pánev nezvládnete zvednout, mnoho kulinářských pochoutek na ní nepřipravíte. Při výběru proto nezapomeňte ani na váš subjektivní pocit.

Nejlepší wok pánev na přípravu masa a zeleniny

Jak si vybrat wok podle materiálu

Originální wok pánve jsou vyrobeny z litiny, dnes však narazíte i na mnohé jiné materiály. Každý z nich má své výhody i nevýhody a jiné požadavky na údržbu. S výjimkou teflonových wok pánví však obecně platí, že na všech z nich můžete zvolit jakýkoliv postup přípravy jídla.

Wok z uhlíkové oceli

Uhlíková ocel je obecně považována za nejlepší alternativu. Při troše péče, která je velmi jednoduchá, jde o 100% nepřilnavý a zdravý povrch. Zahřívá se skutečně rychle, až přímo dokonale rovnoměrně a teplotu i udržuje. Woky z uhlíkové oceli patří k těm nejdražším, ale i nejkvalitnějším a mají neskutečně dlouhou životnost.

Litinová wok pánev

Originální litinovou wok pánví nic nezkazíte, nemusí však vyhovovat každému. Litina je výborný materiál s neskutečně dlouhou životností. Bohužel, je náchylná na mechanické poškození – prasknutí, nesmí se mýt v myčce, ideálně ani s čistícími prostředky a drsnými materiály, je poměrně těžká a náchylná na korozi.

Litinové wok pánve se nahřívají podstatně déle, na druhé straně teplotu výborně udržují. Podle odborníků jsou vhodné zejména pro přípravu kyselých a zeleninových pokrmů.

Hliníkový a železný wok

Železné woky se déle nahřívají, teplotu však drží parádně, jsou těžší, náchylnější k poleptání, avšak velmi jednoduché na údržbu. Hliník se proto jeví jako poněkud lepší volba. Má nízkou hmotnost, je odolný vůči korozi a jeho údržba je také velmi jednoduchá. Zároveň jde o nejlepší vodivý materiál ze všech slitin, proto se nahřívá velmi rychle, problémem je však horší udržování teploty.

Železná wok pánev s dřevěnou rukojetí

Teflonový wok

Teflon je dnes velmi populární, což platí i o teflonových wocích. Jsou nepřilnavé, poměrně jednoduché na údržbu a většinou mají i nízkou hmotnost. Při výběru si však všimněte také to, z čeho je vyrobena samotná pánev, protože teflonová je vždy jen vrchní vrstva. Největší nevýhodou tohoto materiálu je náchylnost na poškrábání. Teflonové woky se navíc doporučují pouze na dušení a vaření, ne na smažení a fritování.

Kameninový wok

Kameninový wok není z kamene vyroben celý. Většinou jde jen o povrchovou úpravu, tedy tenkou kameninovou vrstvu, která je přirozeně nepřilnavá. Z praktického hlediska však tuto alternativu nepovažujeme za nejšťastnější řešení. Kámen je sice považován za zdravý materiál, ale s originálním wokom nemá nic společného. Tenká vrstva se může navíc velmi snadno ošoupat.

INFO: Sklokeramické wok pánve mají také pouze povrchovou úpravu, která je nepřilnavá, jednoduchá na údržbu a není náchylná na poškrábání.

Typ dna na woku

Tradiční wok má takříkajíc vyduté dno. Dnes se však setkáte i s naprosto rovnými pánvemi. I když se tento parametr může jevit jako detail, ve skutečnosti jím není. Každý profesionální kuchař vám řekne, že nejlepší wok je ten s kulatým dnem. Teplo se v něm rozkládá rovnoměrněji a také práce s originálním wok náčiním je jednodušší. Tento typ pánve je však vhodný jen na plynové sporáky. Pokud používáte elektrickou, sklokeramickou nebo indukční varnou desku, poohlédněte se spíše po woku s plochým dnem.

Rozměry a hmotnost

Pro přípravu oběda pro 4 osoby vám postačí bohatě wok s průměrem 30 až 35 cm, což je zároveň nejběžnější rozměr. Menší woky s průměrem 20 cm jsou vhodné pro 2 osoby a také jako cestovní kuchyňské pomůcky. Poslední možností jsou XXL woky s průměrem nad 60 cm (v asijských restauracích se setkáte dokonce s dvoumetrovými modely), ty však při běžném vaření využijete jen těžko.

Příprava zeleniny v železné wok pánvi

Důležitá je také hmotnost. Tradiční litinový wok může vážit i více než 1 kg. Když si k němu připočtete váhu potravin, při přehazování jídla budete v ruce držet klidně i více než 2 kila, což není málo. V tomto směru platí, že hliníkové woky patří k těm nejlehčím, litinové, titanové a železné zas k těm nejtěžším.

Typ rukojeti na woku

Wok pánev může mít 1 nebo 2 rukojeti. Dlouhá, která slouží hlavně na přehazování jídla, je základem. Při výběru si všimněte zejména to, zda drží dostatečně pevně – nesmí se ohýbat nebo "létat" do stran. Některé woky mají i druhou rukojeť – oblou ručku. Ta slouží k pohodlnějšímu uchopení a přenášení pánve.

Při rukojetích je důležitý i materiál. Tradičně jsou vyrobeny z kovu či litiny, plastu, dřeva nebo bambusu. V závislosti na typu rukojeti wok můžete nebo nemůžete používat i v troubě, popřípadě na grilu. Z hlediska praktické stránky je dobré sáhnout po rukojetích ze žáruvzdorných materiálů.

Příslušenství k wok pánvím

Poklice, naběračky a kroužky pod pánev. To jsou jakési základní doplňky, které by neměly chybět ve vaší wok výbavě. Některé přípravu jídla pouze usnadňují, některé jsou nezbytností, pokud však chcete připravovat ty nejlepší wok speciality, určitě vám doporučujeme, abyste používali pouze originální náčiní.

Wok s poklicí

I při vaření na woku budete využívat pokličku. Menším problém je, že ji s ní koupíte jen málokdy, zároveň na něm není možné používat jakoukoliv pokličku, a to kvůli poměrně specifickému tvaru. Při výběru pokličky se tedy dívejte na její průměr, ale také na materiál. Klasicky jsou vyráběny ze speciálního varného skla. Zaměřte se také na to, zda je můžete vložit do trouby.

Wok pánev s poklicí

Wok nářadí

  • Wok stěrku můžete najít i pod názvy wok spatula, wok špachtle či wok staub. Jde o speciální naběračku, která je určena vysloveně pro použití při přípravě jídla ve woku. Má zploštělý tvar, dlouhou ručku a slouží k míchání, převracení i nabírání jídla.
  • Dalším praktickým náčiním je Chinese Ladle, tedy čínská naběračka, která může být kovová, dřevěná nebo bambusová. Její oválná část je vyhotovena v jiném úhlu než naše tradiční naběračky, zjednodušeně, je o něco mělčí. Používá se na přidávání oleje, nalévání vody nebo míchání omáček ve wok pánvi.
  • Pokud chcete vařit jako skuteční wok mistři, pořiďte si i extra dlouhé bambusové hůlky na míchání.
  • Posledním pomocníkem je bambusová metlička – bamboo brush. Na první pohled připomíná kartáček na nanášení holicí pěny. V tomto případě však slouží k vyčištění ještě horkého woku – připálené kousky jídla z něj po vychladnutí odstraníte skutečně těžko. Bambus je odolný vůči vysoké teplotě a zároveň nepoškodí ani materiály náchylné na poškrábání.

Wok kroužek

Pokud si pořídíte wok s oblým dnem, kroužek je pro vás, víceméně, nezbytný, což neplatí o modelech s rovným dnem. Wok kroužky nebo takzvané podpěrné stojany slouží k nadzvednutí pánve od zdroje tepla, a to zejména na plynových a elektrických sporácích. Před koupí si změřte velikost vaší desky či hořáku, jinak kroužek nemusí sedět správně. Na výběr máte 2 typy:

  • Na elektrické sporáky: Hrubé kovové kroužky s otevřenými stranami.
  • Na plynové sporáky: Vyšší a tenčí kovový kroužek s malými větracími otvory na stranách.

TIP: Pokud se nechcete trápit s hledáním místa na položení horké wok pánve, kterou odstavíte ze sporáku, doporučujeme pořídit si 2 wok kroužky. Jeden použijete na sporáku a druhý jako stojan na horkou pánev.

Wok plynový hořák

Tento doplněk zmiňujeme spíše pro zajímavost, protože stojí od 10 000 Kč výše a pro domácí použití je více než přehnanou investicí. Jde o speciální plynový hořák, na kterém se nachází odolný, většinou litinový, varný prsten. Ten tvarem kopíruje spodní stranu wok pánve, díky čemuž dochází k lepšímu nahřívání a rozložení tepla po jejím povrchu.

Wok plynový hořák

Cena kvalitní wok pánve: základní versus profesionální wok

Profesionální wok vás vyjde na minimálně 2 500 až 5 000 Kč. Jakési základní modely však koupíte i za necelých 250 Kč, cena pánví ve střední třídě kvality se pohybuje mezi 750 až 1 200 Kč. Kde je hlavní rozdíl? Zejména v použitých materiálech a celkovém provedení. Woky z kategorie "profesionální" jsou nejčastěji vyrobeny z kvalitní litiny nebo titanu, popřípadě pevného hliníku. Mají hrubé dno, které odolá skutečně vysokým teplotám (většinou nad 200 °C), lze je používat v troubách, na všech typech sporáků a svou roli hraje i skutečně dlouhá životnost.

Kvalitu wok pánve můžete odzkoušet i ručně-stručně. Chyťte ji za rukojeť a druhou rukou zatlačte na její dno. To nesmí být ani náznakem poddajné – nesmí se prohýbat či pružit. Podobně pevné by měly být i okraje. Obecně platí, že těžké woky s tlustými stěnami i dnem patří k těm nejkvalitnějším.

Jak pečovat o wok pánev

Říkáte si, pánev jako pánev? Při wocích to není úplně tak. Příprava jídla probíhá při vysokých teplotách, proto ani nepřilnavý povrch nemusí být vždy až takový nepřilnavý. Některé woky navíc není možné mýt v myčce. Při péči o vaši pánev proto dodržujte následující zásady.

  • Když si koupíte nový wok, je téměř jisté, že se na něm nachází ochranná vrstva, které se potřebujete zbavit. Proto jej před prvním použitím omyjte i s čistícím prostředkem.
  • Po prvním umytí a před prvním použitím wok rozpalte, kápněte do něj olej, ten vylijte a povrch pánve přetřete papírovou utěrkou.
  • Už použitý wok, zejména ten se zbytky jídla či koření, není vhodné mýt saponátem. Na mytí používejte pouze teplou vodu a měkkou houbu.
  • Ještě horký wok můžete očistit speciální bambusovou metličkou, o níž jsme mluvili výše.
  • Připálené zbytky jídla odstraníte nejlépe se solí. Nasypte ji do pánve a její povrch vytřete papírovou utěrkou.

Čištění wok pánve houbičkou a čistícím prostředkem

TIP: Wok časem ztmavne, stříbrný se dokonce promění na vysloveně černý, což je však dobré. Tato patina totiž přidává wok pokrmům tu správnou chuť.

Jak vařit na originál wok pánvi

Nechali jste se zlákat ke koupi skutečně drahé a kvalitní wok pánve, no kulinářský výsledek neohromí vás ani okolí? Chyba nemusí být v nástroji, ale v mistrovi. Pokud chcete na woku připravit skutečně chutné jídlo, držte se následujících rad.

  • Wok musíte před každou přípravou jídla "vyčistit" horkým olejem. Pánev položte na "oheň", kápněte do ní olej, nechte ho pořádně rozpálit, udělejte několik krouživých pohybů, olej vylijte a pánev důkladně setřete papírovou utěrkou.
  • Při přípravě jídla na woku používejte ty nejkvalitnější oleje s vysokým bodem přepálení. Vhodný je zejména olej řepkový, kukuřičný a arašídový.
  • Před přidáním jakýchkoliv ingrediencí musí být olej ve woku rozpálený na maximum. Abyste je však nespálili, musíte postupovat velmi opatrně. Když do rozpáleného oleje vložíte jakoukoliv první ingredienci, zvedněte ho z plamene a začněte dělat krouživé pohyby.
  • Při vaření s wok pánví nezapomeňte na odsávání kouře. Ideální je digestoř, pokud jej nemáte, tak otevřete alespoň 2 okna a vytvořte jemný průvan.
  • Aby byly pokrmy připravené ve woku opravdu chutné, musíte se je naučit správné přehazovat: wok odstrčte směrem od vás, zvedněte ho a jídlo přehoďte směrem k vám. Jednoduché, že?
  • "Wok jídla" chutnají nejlépe tehdy, když jsou připraveny na vysoké teplotě a velmi rychle.
  • Ve woku byste neměli připravovat velké množství jídla najednou. Takto se ztratí jeho podstata, tedy rovnoměrné rozvádění teploty ke všem ingrediencím na pánvi. Pokud chystáte oběd pro více osob, udělejte ho na vícekrát.
  • Jednotlivé potraviny přidávejte na wok vždy v pořadí podle toho, jak dlouhou přípravu potřebují. Například při přípravě masa s mrkví, paprikou a špenátem začněte masem, k němu přidejte později mrkev, která potřebuje delší tepelnou úpravu, následně do jídla zakomponujte papriku a špenát přihoďte úplně nakonec.

Recepty na wok pánev

Na woku si můžete připravit maso, zeleninu, polévky, omáčky, jídlo v něm můžete smažit, fritovat, vařit, ale i dusit nebo využít původní přípravu, tedy stir-fry. Fantazii se, jednoduše, meze nekladou. Pro inspiraci jsme pro vás vybrali jeden originální recept na wok pánvi, pokud byste se však chtěli do takové přípravy jídla pustit naplno, doporučujeme například tento YouTube kanál:

Stir-fry citrónové kuře

Stir-fry metoda je příznačná zejména tím, že je extrémně rychlá. Následující pokrm, který postačí pro 4 osoby, si připravíte za necelou půlhodinku (cca 20 min. příprava a 10 min. tepelná úprava na woku). Citrónové kuře je navíc nízkokalorické, jedna porce obsahuje: 230 kcal, 3 g tuku – z toho pouze 1 g nasycených mastných kyselin, 15 g sacharidů – z toho 10 cukru a 40 g bílkovin.

Seznam ingrediencí:

  • 4 kuřecí prsa
  • 2 větší mrkve
  • 1 větší červená paprika
  • 150 g cukrového hrášku (nejlepší je čerstvý, můžete však použít i ten z mrazáku)
  • 1 PL medu
  • 1 PL sójové omáčky
  • 1 PL kukuřičné mouky
  • 1 PL rostlinného oleje
  • Šťáva z 1 citronu
  • 250 ml kuřecího vývaru

Postup:

  • V misce smíchejte med, sójovou omáčku, citrónovou šťávu a kuřecí vývar.
  • Kuřecí prsa nakrájejte na menší kousky.
  • Obalte je v kukuřičné mouce.
  • Na woku nechte rozehřát olej.
  • Kuřecí kousky zprudka osmahneme – jsou hotové, když jim zhnědnou okraje.
  • Do woku přidejte mrkev a papriku – nakrájejte ji na tenké nudličky.
  • Zeleninu nechte pražit 1 min.
  • Vše zalijte směsí připravenou v misce a pod pokličkou nechte dusit 3 – 4 min.
  • Do woku přihoďte hrášek a celou směs nechte vařit 5 min. na mírném plameni.

TIP: Jako příloha k citronovému stir-fry kuřeti jsou ideální tradiční čínské skleněné nudle. Ty si připravíte také velmi jednoduše. Stačí je vložit do misky, zalít horkou vodou a počkat, dokud nezměknou.

Nejčastější otázky a odpovědi (FAQ)

Zajímá vás, jestli je jídlo připravené na woku zdravé nebo to, zda je tato pánev vhodná na gril? Vybrali jsme pro vás několik častých otázek, odpovědi na ně si můžete přečíst v následujících řádcích.

Jsou pokrmy připravené na woku zdravé?

Ano, jsou. Základem přípravy jídel na woku je velmi rychlá, a tedy i krátká tepelná úprava. Díky tomu si všechny suroviny zachovají vysoký obsah živin. Je však důležité, abyste používali kvalitní oleje s vysokým bodem přepálení.

Mohu používat wok pánev na grilu?

Ano, můžete. Dejte si však pozor, abyste používali wok pánev s rukojetí, která je odolná vůči vysoké teplotě.

Mohu použít každou wok pánev na indukci?

Ne. Na indukčním vařiči lze používat pouze takové pánve a hrnce, které dokáží přenášet elektromagnetické vlny. To zjistíte buď na základě speciálního označení, nebo jednoduchým testem. Pokud na vnější stranu dna woku "chytí" magnet, je vhodný i pro použití na indukčním vařiči.

Vaše hodnocení:
(90.2%)
Datum publikování: 10.08.2020
Datum poslední aktualizace: 07.10.2020
Autor
Tomáš Polakovič

Tomáš Polakovič

Připravujeme pro vás recenze, testy, hodnocení. Snažíme se vám poskytnout všechny informace, které vám pomohou při rozhodování s nákupem spotřebiče, elektroniky nebo jiného produktu. Zapojte se i vy do diskuse pomocí komentáře a pomozte někomu dalšímu.


Přidat komentář