Nejlepší udírny 2024 – recenze, test, srovnání, zkušenosti

Slaninka, klobásky, uzená krkovice či losos. Sbíhají se vám sliny? Pokud ano, tak možná přemýšlíte nad koupí vlastní udírny.

Jak vybrat udírnu?

Poradíme vám, jak vybrat tu nejlepší domácí udírnu, jak ji správně používat a udržovat, jak k ní vybrat vhodné příslušenství a prozradíme vám i několik tipů, se kterými si připravíte ty nejlepší uzeniny na světě.

Nejlepší udírny

Názov Hodnotenie Detail
Kaiser 50   ✔   NEJPRODÁVANĚJŠÍZobrazit produkt
Bradley Smoker 4 Digital   ✔   VÍTĚZ TESTUZobrazit produkt
Royal Catering RC-FS870   ✔   DOBRÉ RECENZEZobrazit produkt
Homelux HMLX 7001   ✔   LIDOVÁ VOLBAZobrazit produkt
Borniak UWD-N-70Alu   ✔   ZLATÁ STŘEDNÍ CESTAZobrazit produkt
Bradley Smoker Originál   ✔   NÁŠ TIPZobrazit produkt

Udírny – recenze

Stačí si vybrat vhodný typ udírny a už nikdy nebudete shánět kvalitní domácí slaninu. Abychom vám výběr ještě o něco zjednodušili, připravili jsme si pro vás recenze několika kvalitních a dostupných domácích udíren.

Výhody uzení

Uzené potraviny jsou ceněné zejména pro jejich specifickou a neopakovatelnou chuť. To však není jedinou výhodou uzení. Tato metoda zpracování potravin slouží jako přirozené dochucovadlo a zvýrazňovač chutí. Během šetrného způsobu tepelné úpravy, resp. sušení, navíc dochází k procesu zrání dané suroviny. Tím se aromatizuje a získává plnější chuť.

Uzení je zároveň velmi účinnou formou konzervace. Kombinace kouře, soli a přiměřeně vysoké teploty působí antisepticky a antibakteriálně (zastavuje růst takzvaných hnilobných bakterií). Nejdůležitější roli při uzení však hraje právě kouř. Jeho baktericidní, fungicidní a antioxidační účinky jsou totiž přímo zázračné, protože velmi účinně zabraňují chemickému i mikrobiálnímu kažení potravin. Uzeniny si tak můžete vychutnat i po delší době od jejich zpracování.

Jak vybrat domácí udírnu

V našem průvodci výběrem si postupně projdeme všechny důležité parametry, mezi které patří základní rozdělení udíren, jejich způsob využití, kapacita, použité materiály, výkon a ještě několik drobností. Podíváme se také na to, jak vybrat vhodné příslušenství a samozřejmě i na jednotlivé druhy paliva.

Rozdělení udíren podle jejich umístění

Zatímco v minulosti mohli udírnu vlastnit zásadně majitelé zahrad, dnešní technologie dovolují udit klidně i v paneláku. Samozřejmě, z každé udírny vychází kouř, proto ji nelze použít uprostřed obývacího pokoje. Přesto máte stále docela dost možností. V následujících řádcích se podíváme na základní rozdělení udíren, které rozhoduje o tom, kde přesně je můžete využívat.

Přenosné udírny

Specifikem přenosných udíren jsou jejich menší rozměry, hmotnost, a tedy i kapacita. Ze stejných důvodů bývají o něco levnější, což však není pravidlem. Tyto modely lze využívat doma, následně na chalupě, a pokud chodíte na delší rybačky, tak si je s sebou můžete vzít i přímo k vodě. Jejich hmotnost většinou nepřesahuje 6 kg, můžete však narazit i na podstatně lehčí nebo těžší modely s váhou nad 10 kg. Rozměry mohou být různé, například 56 x 26 x 26 cm či 27,5 x 11 x 43 cm. Přenosné udírny mohou fungovat na elektřinu nebo na tuhé palivo.

Přenosná udírna na dřevo

POZOR: Při nákupu přenosné udírny si pro jistotu zkontrolujte její podrobné parametry. Některé produkty prodávané pod tímto názvem jsou totiž ve skutečnosti grilem, který se rozpálí na teplotu kolem 200 °C, což je při uzení nepřípustné.

Zahradní udírna

Do této kategorie patří všechny rozměrnější modely. Zahradní udírny mohou mít různou kapacitu, většinou od 10 kg výše, a mohou být vyrobeny z různých materiálů. Nejčastěji se setkáte s nerezovou ocelí, pozinkovaným plechem a dřevem. Dají se rozdělit na 2 podkategorie, a to na přenosné a stacionární zahradní udírny. V prvním případě je můžete přemísťovat, ve druhém je postavíte na jedno fixní místo a připojíte k ohnisku. Základem je také důkladná izolace, o které si povíme více v následujících řádcích.

Zateplená udírna

Chcete-li v exteriéru udit celoročně, musíte si pořídit zateplenou udírna. V udírnách bez izolace by se neudržela správná teplota. Za chladného počasí byste v nich tedy nic nevyúdili. Takové modely můžete proto venku využívat pouze od jara do podzimu. Zateplené udírny jsou o něco dražší, avšak i kvalitnější. Izolace, nejčastěji z vaty, totiž nezabraňuje pouze úniku tepla, ale také nadměrnému nahřívání vnitřního prostoru během horkého počasí.

Rozdělení udíren podle druhu paliva

Druh paliva, který využívá daná udírna, je dalším, velmi důležitým parametrem. Elektrické modely fungují takříkajíc čistší, tuhé palivo je zas levnější a i chuť výsledných produktů mnozí popisují jako lepší. Nenechte se však splést. V každé udírně je nutné používat alespoň minimální množství tuhého paliva, které "vyrobí" kouř.

Elektrická udírna

Právě elektrické udírny stojí za nárůstem popularity této metody přípravy a uchovávání potravin. Nachází se v nich integrovaná topná spirála, která slouží k rozpálení tuhého paliva. Nejčastěji používanými jsou speciální brikety či pelety, piliny, hobliny, nebo dřevěná štěpka.

Možná jste překvapeni, ale ano, i elektrická udírna produkuje kouř. Ten může být odváděn průběžně, častějším řešením je však to, že během celé přípravy zůstává uvnitř. Von se dostane až po otevření dvířek. Pokud jste se tedy těšili na uzení v obývacím pokoji, musíme vás zklamat. Resp. nikdo vám to nezakáže, zakouřené místnosti se však nevyhnete.

Udící pistole

Když se rozhodnete pro koupi elektrické udírny, dívejte se zejména na 2 parametry. Prvním je přítomnost termostatu. Najdete ho na každém kvalitnějším produktu. Termostat vám podstatně usnadní život, protože teplotu v udírně reguluje za vás. Druhým důležitým parametrem je spotřeba zařízení. Menší a úsporné modely "žerou" jen něco přes 500 W, ty větší a výkonnější i více než 1 600 W.

INFO: Někteří milovníci uzení tvrdí, že elektrické udírny nejsou nejlepší volbou. Kvůli slabšímu odvádění kouře, a tedy i zhoršené cirkulaci vzduchu, se v nich mohou potraviny spíše upéct. Je to však opravdu jen věc názoru.

Způsob ovládání elektrické udírny

  • Manuální ovládání: Tyto udírny bývají levnější. Nastavení teploty probíhá pomocí kolečka nebo několika knoflíků. Pak musíte potraviny průběžně sledovat, někdy i manuálně upravovat teplotu.
  • Digitální ovládání: Jde o dražší, avšak mnohem pohodlnější volbu. Na digitálním displeji si na začátku uzení nastavíte příslušnou teplotu i čas. Následně se o vaše uzené výrobky nemusíte už nijak starat. Některé modely s digitálním ovládáním dokonce disponují funkcí, která průběžně dávkuje palivo na topnou spirálu.

Udírna na dřevo

Udírna na dřevo je stará dobrá klasika. Nenachází se v ní žádné elektrické topné těleso, ale obyčejná kovová zásuvka, do které vložíte tuhé palivo, tedy dřevo. Tyto udírny se využívají hlavně v exteriéru. Rozměry, hmotností, kapacitou, materiály a jinými parametry se však nijak zásadně neliší od těch elektrických. Hlavní výhodou udíren na dřevo je lepší cirkulace vzduchu. Díky lepšímu odvádění kouře během celé přípravy pokrmu se udírna nenahřeje na příliš vysokou teplu, takže uzené potraviny budou opravdu uzené, ne vařené či pečené. Tento názor však nezastávají všichni.

TIP: K některým udírnam na dřevo si můžete dokoupit samostatný elektroset, který obsahuje topnou spirálu. Většinou se umísťuje na místo nebo přímo do kovové zásuvky.

Rozdělení udíren podle připravovaných surovin

Vyudit můžete téměř všechno. Maso, ryby, zeleninu, sýr, ořechy, tofu a mnoho dalších druhů potravin. Fantazii se meze nekladou, takže směle do experimentování! Při výběru udírny se však setkáte s více názvy, které mohou být matoucí. Proto si v nich uděláme pořádek.

Udírna na maso a udírna na ryby

Neexistuje nic takového, jako speciální udírna na maso, protože masové výrobky můžete udit v každé z nich. Zeleninu, ovoce, ořechy, sýry a jiné nemasité pochoutky můžete udit také v každé jedné udírně. Navíc v každé udírně, ve které můžete udit maso, můžete udit i ryby. Udírna na ryby nebo takzvaná rybářská udírna proto není specifická funkcemi, ale svými rozměry a celkovým provedením.

Udírna na maso

Pod tímto názvem se ukrývají kompaktní modely, které si s sebou můžete vzít přímo k vodě. Nejčastěji se v nich namísto háků nachází pouze 1 rošt. Na první pohled připomínají malou kovovou krabici s poklopem, která stojí na malých nožkách. Na její dno uložíte piliny, na ně okapovou misku a na ni rošt. Na ten pokladete ryby a udírnu přikryjete poklopem. Zdrojem tepla je většinou několik malých plynových hořáků.

Multifunkční udírny

Multifunkční udírny jsou vybaveny 2 nebo více oddělenými údiacimi komorami. Tuk, který odkapává z potravin, takto neovlivní navzájem jejich chuť. Samostatné komory zároveň zabrání i vzájemnému načichnutí daných surovin. Díky tomu můžete najednou udit ryby s masem, maso se sýrem nebo pochoutky v jiných kombinacích. Multifunkční udírny bývají trošku větší i dražší. Kapacitu mohou mít různou.

Teplé versus studené uzení

Zatím nebudeme mluvit o konkrétních postupech, ale o různých stylech uzení. Vybrat si můžete mezi uzením teplým a horkým nebo studeným. V závislosti na tom, který ze stylů bude vyhovovat vám, je třeba vybírat i samotnou udírnu, resp. k ní dokoupit potřebné příslušenství. Kromě zmíněných metod známe i uzení za vlhka, při kterém je v udírně udržována vyšší vlhkost. Díky tomu nedojde k vyschnutí povrchové vrstvy výrobků. Tento způsob se využívá například při salámech.

Udírna na teplé a horké uzení

Dá se říci, že v každé udírně můžete využívat teplé i horké uzení. Základem je, aby byl daný model vybaven kvalitním teploměrem, popřípadě i termostatem, jehož prostřednictvím můžete teplotu pohodlně odkontrolovat. Rozhodující roli sehrává i správné palivo, ke kterému se dostaneme později.

Teplé uzení, které patří k nejpoužívanějším technikám, probíhá při teplotě v rozmezí od 45 do 75 °C. Jeho výhodou je hlavně kratší čas přípravy. Uzeniny jsou ke konzumaci připravené do 24 hodin. Při horkém uzení je využívána ještě o něco vyšší teplota, která se pohybuje nad úrovní 80 °C, nikdy však nesmí přesáhnout 100 °C. Tento způsob je ještě rychlejší. Uzení nezabere více než 2 hodiny. Obě techniky jsou vhodné zejména pro přípravu tučného masa a ryb. Tím, že uzení probíhá kratší dobu, ale intenzivněji, jsou suroviny vhodné k přímé konzumaci. Výhodou je také menší obsah tuku, nevýhodou zas kratší trvanlivost.

Udírna na studené uzení

Studené uzení je velmi šetrnou a pomalou metodou přípravy uzenin, která může trvat i několik dní. Maximální povolená teplota je 25 °C. Častěji se však využívá ještě nižší teplota, a to cca 20, dokonce až 8 °C. Uzení na takzvaném studeném kouři je ideální při pokrmech s menším obsahem tuku, jako je jemné hovězí a vepřové maso, drůběž, bílé ryby, například treska, sýry a zelenina. Jeho největší výhodou je delší trvanlivost hotového produktu.

Zahradní udírna ze dřeva

TIP: Pokud chcete pokrmy připravené metodou studeného uzení konzumovat ihned, musí ještě před vložením do udírny projít tepelnou úpravou. Můžete je uvařit, upéct nebo ugrilovat.

Pokud natrefíte na produkt s názvem udírna na studené uzení, znamená to, že je vybaven takzvaným generátorem či vyvíječem studeného kouře. Toto zařízení si však můžete koupit i samostatně, stojí něco kolem 500 Kč, nebo si ho vyrobit. V praxi totiž nejde o nic jiného než malý kovový zásobník. Naplníte ho speciálními, pomalu tlejícími peletami, které zapálíte pouze na 1 konci a zasunete na místo, kde se nachází přihrádka na tuhé palivo. Při koupi generátoru studeného kouře si proto všimněte, zda je kompatibilní s vaší udírnou.

TIP: Při našem pátrání jsme narazili i na různé specialitky, například na kreativní generátor studeného kouře. Stojí necelých 250 Kč a je vyroben ve tvaru spirály. Pokud by vás něco takového zajímalo, je dostupný na Wish.

Při zahradních udírnách si můžete studený kouř vyrobit i jiným, levnějším, avšak podstatně komplikovanějším způsobem. Ohniště ze dřeva, pelet či briket umístěte do jakékoli kovové nádoby s poklopem, klidně i do starého hrnce (zastoupí funkci originálního generátoru). Následně ji umístěte mimo udírny. Kouř do ní přivedete pomocí delšího potrubí, ve kterém se během cesty přirozeně ochladí. Tato technika je však opravdu náročná. Proces studeného uzení trvá nejednou i několik dní, přičemž je nutné neustále kontrolovat ohniště, která nesmí hořet ani zhasnout a zároveň i teplotu uvnitř udírny.

Speciální typy udíren

Pokud milujete chuť a aroma uzenin, ale na přípravu vlastních výrobků ještě nejste připraveni, můžete si pořídit některou ze speciálních udíren. Většina z nich neslouží k uzení, ale chuťové vylepšení připravovaného pokrmu. Podíváme se však i na 1 velmi šikovný výrobek, univerzální udícího box, který je vhodný pro cestování.

Udírna s grilem

Udírny s grilem jsou velmi populární, a to zejména pro jejich multifunkční využití. Jak už asi i sami tušíte, můžete v nich grilovat a zároveň udit. V podstatě jde o klasický gril, většinou s oblými tvary, na kterém se nachází poklop. Nejde o ekvivalent k originální udírně, ale spíše o zpestření grilovačiek či běžného vaření. Jídlo je na grilu pečené a zároveň i uzené, čímž získá lepší chuť.

Udírna s grilem

Udící pistole

Udící pistole se dnes velmi často využívají v profi kuchyních. Poté, jak se jídlo připraví, se pomocí tohoto zařízení zaudí. Jako náplň do udících pistolí používá speciální štěpka s různými aromaty, která je většinou prodávána v maličkých baleních. Pistole samozřejmě neslouží k uzení slaniny, ryb či klobás, ale pouze na dodání zauzené aroma.

Univerzální udící box

Univerzální udící boxy jsou výbornou a hlavně cenově dostupnou alternativou. Jejich cena začíná na cca 250 a končí na maximálně 1 000 Kč. Většinou jsou vyrobeny z nerezové oceli a mají několik háčků. Mohou být vyhotoveny v různých tvarech a rozměrech. Některé modely připomínají krabici s děrovaným poklopem, jiné jsou zas oblé a úzké.

Tak či onak, všechny univerzální udícího boxy se používají stejně. Nejprve je naplníte údiacimi lupínky. Ty předem namočíte ve vodě a zapálíte. Box následně položíte na plynový, elektrický či klasický gril, popřípadě na rošt přímo do ohniska. Suroviny pokladete na děrovaný poklop a můžete udit.

Důležité parametry

Ať už se rozhodnete pro koupi elektrické, menší nebo větší, nerezové, či dřevěné udírny, při výběru jsou rozhodující tytéž parametry. Základem je, abyste si hned zpočátku ujasnili, co, kde a v jakém množství chcete udit. Samotný výběr bude záležet právě na vašich odpovědích.

Materiál

Tradiční udírny postavené jejich samotnými majiteli jsou vyrobeny z cihel a dřeva. Samozřejmě, lidová tvořivost nemá hranic, takže se můžete setkat i s různými mnohem kreativnějšími kousky. Udírny, které si koupíte takříkajíc hotové, jsou nejčastěji vyrobeny z nerezavějící oceli. Tento materiál je odolný vůči mechanickému poškození a korozi, jeho údržba je jednoduchá, má dlouhou životnost a do jisté míry i antibakteriální vlastnosti. Levnější alternativou jsou pozinkované udírny, které však mají i o něco horší vlastnosti.

INFO: Výjimečně natrefíte i na dřevěné udírny. Tyto modely nepatří k přenosným, proto je můžete používat pouze v exteriéru.

Tvar, rozměry, objem, hmotnost

Drtivá většina domácích udíren má hranatý tvar. Méně často se setkáte s oválnými modely. To, po kterém sáhnete, je pouze na vás. Nebudeme vám jmenovat různé možnosti jejich rozměrů. Pro vás je i tak nejdůležitější údaj o kapacitě, která je uváděna v litrech nebo kilogramech. Udírny mají běžně kapacitu 5, 10 nebo více než 20 kg. Menší kousky jsou vhodné pro domácí použití, pokud však chcete udit pro celou vesnici, poohlédněte se po těch objemnějších.

Hranatá udírna na ryby

Způsob uložení surovin

Potraviny, které budete udit, můžete buď zavěsit na háčky, nebo poskládat na rošt. Nejlepší alternativou jsou ty udírny, které vám poskytují obě možnosti. Háčky jsou totiž ideální k uzení celých kusů masa, slaniny, klobás a také celých ryb. Na roštech se nejlépe udí filety, zelenina, tofu a další menší suroviny.

Příslušenství

Samotná udírna vám na uzení nestačí. Budete k ní potřebovat několik důležitých doplňků. Při nákupu si proto všimněte, které z nich jsou v ceně. K základnímu vybavení patří tyto doplňky.

  • S-kové háčky: Jde o univerzální háčky, které využijete hlavně při přípravě masa, klobás a některých druhů ryb (např. sardinky, úhoři).
  • U-čkové háčky: Jsou uzpůsobeny na zavěšení všech ryb, které se udí vcelku, zejména na střední až velké pstruhy a cejny. Jeden konec má tvar písmene U, druhý zas tvar očka. Ten protáhnete vykuchaným břichem, směrem ven přes ústa ryby a následně otočíte kolem jejího páteře.
  • Rovné rošty: Slouží k uzení masa a některých druhů ryb. Využijete je i při přípravě filetů a na zavěšení háčků, při jejich umístění v horním patře udírny.
  • Vlnkové rošty: Jsou vhodné pro uzení ryb, zejména na pstruhy, makrely a další podobné druhy.
  • Tyčky na zavěšení háčků: Umísťují se do zarážek v horní části udírny. Logicky, slouží k zavěšení háčků.
  • Výsuvný rám na tyčky: Na některých udírnách se tyčky upevňují do speciálního rámu, pomocí kterého je vytáhnete pěkně najednou.
  • Okapová miska: Umisťuje se na spodní část udírny. Slouží k zachycení okapaného tuku z potravin. Nejčastěji se plní pískem nebo solí.
  • Komín: Je nedílnou součástí každé udírny na dřevo a některých elektrických modelů. Známe 2 typy komínů, a to ty, které jsou přímo na udírně a odvádějí kouř a ty, kterými můžete kouř odvádět mimo místnosti, kde se nachází udírna.
  • Zásobník na palivo: Nachází se na elektrických udírnách a slouží k naplnění pilinami, třískami či jiným palivem. Všímejte si hlavně jeho objem.
  • Teploměr na uzení: Většinou je integrován v samotné udírně. Pokud to tak není, musíte si ho dokoupit. Cena teploměrů se pohybuje v rozmezí od 100 do 500 Kč. Některé kousky je přitom možné používat i na přímé zapíchnutí do suroviny, kterou udit. Tak můžete nejlépe odkontrolovat její vnitřní teplotu a nic nepokazit.

TIP: Vše kvalitní kovové příslušenství k udírně by mělo být vyrobeno z nerezové oceli.

Jak vybrat palivo do udírny

Na to, abyste mohli udit, budete kromě zmíněných doplňků potřebovat i kvalitní palivo. V následujících řádcích se proto podíváme na to, jak ho vybrat. Zaměříme se zejména na výběr správného druhu dřeva a alternativ, k nimž patří štěpka, piliny, pelety a brikety.

Dřevo do udírny

Když si v obchodě kupujete uzené výrobky, často narazíte na nápisy jako "uzené na bukovém dřevě". Ano, druh, ale i kvalita dřeva do udírny rozhoduje o kvalitě finálního výrobku samozřejmě i o jeho chuti, resp. o aroma.

Udírna na dřevo

TIP: To, že jste použili správné dřevo, zjistíte na základě kouře, který vychází z udírny. Musí být jasný, což je zároveň důkazem, že dřevo nehoří, ale doutná.

  • Na uzení je vhodné pouze chemicky neošetřené dřevo.
  • Ideální je dřevo čerstvé, tedy s vysokým obsahem vlhkosti. Suché dřevo se zapálí a prohoří, což při uzení není žádoucí.
  • Nejlepší alternativou je tvrdé dřevo z listnatých stromů, které doutná déle. Jakékoliv jehličnany jsou vysloveně nevhodné.
  • Mezi vhodné typy dřeva patří olše, buk, dub a všechny druhy starých ovocných stromů.
  • V zahraničí se na uzení používají i jiné dřeviny. Populární je například ořech, javor, pekan a hikora.
  • Dřevo do udírny musí být nasekané na co nejmenší kusy. Můžete použít i třísky, piliny či tenké větvičky.

POZOR: Udit můžete i na březovém dřevě, které však musíte zbavit kůry. Ta totiž při hoření produkuje příliš velké množství dehtu.

Jak vybrat vhodný druh dřeviny

  • Buk: Univerzální dřevo vhodné na uzení vepřového, drůbežího, hovězího a rybího masa, ořechů i sýrů. Bukové dřevo potraviny zbarví do zlaté až jemně hnědé barvy. Můžete ho kombinovat se všemi ovocnými dřevinami.
  • Dub: Je také velmi univerzální, nejvhodnějšími potravinami jsou však všechny druhy červeného masa, vepřovice i drůbeže. Při hoření produkuje hustý kouř, má jemné ořechové aroma a potraviny barví dozlatova až hněda. I dubové dřevo můžete kombinovat s tím ovocným.
  • Javor: Jeho jemné ovocné aroma oceníte zejména při uzení vepřového i drůbežího masa a sýrů. Výborný efekt dosáhnete zkombinováním javoru s dubovým nebo jabloňovým dřevem.
  • Olše: Používá se především na přípravu drůbeže a ryb, nic však nezkazíte ani s vepřovým masem a hovězím. Výsledné produkty barví dozlatova.
  • Třešeň: Je ideální na uzení hovězího, vepřového a drůbežího masa. Výsledné produkty mají příjemné ovocné aroma a žlutohnědou až mahagonovou barvu.
  • Hruška: Můžete jej použít při přípravě drůbežího a vepřového masa. Má velmi jemnou, zemitou vůni. Hruškové dřevo je ideální ke kombinování s dubovým a bukovým.
  • Jabloň: Toto dřevo je vhodné k uzení všech druhů masa. Drůbež zabarvuje na velmi pěknou, zlatohnědou barvu. Finální produkty mají nasládlou ovocnou vůni.
  • Meruňka: Můžete ho kombinovat s bukovým a dubovým dřevem. Hodí se pro přípravu drůbeže, vepřovice a rybiny.
  • Vlašský ořech: Jde o velmi aromatické dřevo s nádechem hořkosti. Proto byste ho měli smíchat s jiným druhem dřeviny, například dřevem dubovým. Můžete ho použít při uzení vepřového a hovězího masa. Stejně dobrý efekt dosáhnete i při přípravě zvěřiny.
  • Švestka: Toto dřevo potravinám dodává zejména krásnou zlatohnědou barvu. Má příjemné ovocné aroma, které se hodí k vepřovému, hovězímu i drůbežímu masu.

Štěpka do udírny

Štěpka je další velmi oblíbenou alternativou. Můžete si ji vyrobit sami nebo koupit již hotovou a zabalenou v sáčcích. V závislosti na konkrétním druhu dřeviny se cena porcované štěpky pohybuje od 25 do 75 Kč za 500 g. Při výběru se zaměřte na následující parametry.

INFO: Štěpky můžete nahradit pilinami, briketami nebo peletami. Poslední 2 zmíněné možnosti jsou vhodné zejména pro ty, kteří se chtějí vyhnout zbytečnému nepořádku. Piliny se využívají především v elektrických udírnách a také při studeném uzení.

Štěpka do udírny

  • Hrubá štěpka: Má velikost od 6 do 12 mm. Využijete ji zejména v udírnách na dřevo.
  • Jemná štěpka: Má velikost od 1 do 3 mm a je vhodná do elektrických udíren.
  • Síla aromata: Většinou je označována čísly 1 až 5, přičemž 5 znamená, že jde o nejaromatičtější štěpku.
  • Výhřevnost: Může být nízká nebo vysoká.
  • Druh dřeviny: Stejně jako při používání dřeva, je i při štěpce rozhodující druh dřeviny, z níž pochází. I v tomto případě platí to, co jsme si o jednotlivých dřevinách řekli výše.

TIP: Kvalitní štěpka musí být 100% přírodní, zbavená kůry a vyrobena ze zdravého dřeva.

Údržba udírny

Základním předpokladem pro pohodové, jednoduché, chutné, ale i zdravé uzení a co nejefektivnější prodloužení životnosti udírny je pravidelná, ale zejména správná údržba. Nebudeme se věnovat vlastnoručně postaveným udírnam ze dřeva či cihel, které jsou z hlediska údržby poměrně specifické, ale zejména péči o zakoupené modely.

  • Pořiďte si ochranný neprodyšný plášť z PVC, kterým udírnu přikryjete vždy tehdy, když ji nepoužíváte.
  • Udírnu byste měli umístit na suché a dobře větrané místo, které je chráněno před přímým deštěm. Vhodná je terasa, altán či stará kůlna.
  • Misku s popelem nezapomeňte pravidelně vyprazdňovat.
  • Udírnu musíte důkladně vyčistit po každém použití, ideálně ještě předtím, než úplně vychladne.
  • Udírnu nejlépe vyčistíte krystalickou sodou rozpuštěnou v horké vodě. Můžete však použít i speciální čistící prostředek na udírny.
  • Na mytí použijte klasickou houbičku a hadřík, nikdy však ne drátěnku.
  • Veškeré příslušenství, tedy háky, okapové misky a rošty, můžete mýt v myčce nádobí. Samozřejmě, pokud to povoluje výrobce.

Jak udit

Vyudit se dá skutečně cokoli. Kromě masa, ryb a výrobků z nich, můžete tímto způsobem zpracovat sýry, ovoce, zeleninu, ořechy a jiná semena, dokonce i houby či pečivo. Proto vám nemůžeme popsat přesný postup toho, jak udit. Prozradíme vám však několik základních principů, které je nutné při uzení dodržet. Nejprve se podíváme na přípravu před uzením. V závěru si řekneme něco víc o přibližném čase a teplotě uzení při jednotlivých druzích potravin.

  • Suroviny musíte před uzením naložit do soli, slaného roztoku nebo rosolu.
  • Roztok si připravíte smícháním obyčejné kuchyňské soli a vody. Poměr je individuální, většinou se však na 1 l vody používá 100 g soli.
  • Při nakládání do solného roztoku by měly mít potraviny teplotu kolem 3 °C.
  • Suroviny nesmějí v roztoku plavat, proto je zatižte čistou cihlou nebo jiným těžkým předmětem.
  • To, jak dlouho musí suroviny zůstat naložené v solném roztoku, závisí na jejich druhu a množství. Například rybám stačí pouze několik hodin. Větší množství hověziny či vepřovice potřebuje několik dní až týdnů.
  • Poté, jako suroviny vyberete ze solného roztoku, je musíte nechat okapat, následně namočit do teplé vody a znovu nechat okapat.

Teplota a čas při uzení bílého masa (např. krůtí, králičí, drůbeží)

  • 80 min. – 59 °C
  • 40 min. – 60 °C
  • 15 min. – 62 °C
  • 8 min. – 66 °C

Teplota a čas při uzení červeného masa (např. hovězí, jehněčí, kachna, vepřovice, zvěřina)

  • 120 min. – 56 °C
  • 35 min. – 57 °C
  • 15 min. – 60 °C
  • 7 min. – 63 °C

Teplota a čas uzení bezmasých pokrmů a ryb

  • Sýr: teplé uzení – 60 °C/2 hod., studené uzení – 30 °C/3 hod.
  • Tofu: teplé uzení – 60 až 80 °C/2 hod., studené uzení – 30 °C/3 hod.
  • Houby: 55 až 60 °C/2 hod. (na uzení jsou vhodné pouze hřibovité druhy hub)
  • 300 g lososa: 80 °C/1,5 hod. (zlatohnědou barvu získá až po 2 – 3 hod.)
  • Jiné druhy ryb: 80 °C – přesný čas závisí na hmotnosti a druhu ryby

Nejčastější otázky a odpovědi (FAQ)

Na závěr jsme si pro vás připravili ještě několik odpovědí na časté otázky spotřebitelů, které souvisejí s udírnou, ale i samotným uzením a skladováním hotových výrobků.

Jak si vyrobit udírnu?

Způsobů je mnoho. Můžete ji vyrobit ze dřeva nebo postavit z cihel. Velmi populární jsou také udírny z OSB desek. No, a pokud jste zastánci kreativních způsobů, máme pro vás tip na výrobu udírny ze sudu:

Jak skladovat uzeniny?

Uzeniny musíte skladovat na chladném, tmavém a dobře větraném místě. Ideálně byste je měli zavěsit. Dejte si však pozor na vetřelce, kterými jsou nejčastěji myši, potkani a plchové.

Jaké jsou nejčastější chyby při uzení?

První chybou je výběr nevhodné udírny. Pokud ji přetížíte, nebo pokud nebude mít dobré těsnění, finální produkty určitě nebudou dokonalé. Mezi další časté chyby patří: nedodržení správné teploty a času, nevhodný výběr způsobu uzení – háčky a rošty, nesprávné nasolení, nevhodný druh paliva, používání nekvalitních surovin.

Starší modely, které již nejsou dostupné

Vaše hodnocení:
(89.6%)
Datum publikování: 26.10.2020
Datum poslední aktualizace: 24.09.2024

Autor
Tomáš Polakovič

Tomáš Polakovič

Připravujeme pro vás recenze, testy, hodnocení. Snažíme se vám poskytnout všechny informace, které vám pomohou při rozhodování s nákupem spotřebiče, elektroniky nebo jiného produktu. Zapojte se i vy do diskuse pomocí komentáře a pomozte někomu dalšímu.


Přidat komentář


Poslední články
Testovali jsme kuchyňské pomocníky MioMat a Luli Chef Midi: Který si vybrat?

Testovali jsme kuchyňské pomocníky MioMat a Luli Chef Midi: Který si vybrat?

Rychlá doba vyžaduje „smart“ řešení. A to nejen v práci, při sportu, péči o rodinu či domácnost, ale také při vaření. Právě... Přečíst článek

Jak vyčistit pračku od zápachu, plísně, vodního kamene – octem, kyselinou citrónovou, sodou bikarbonou

Jak vyčistit pračku od zápachu, plísně, vodního kamene – octem, kyselinou citrónovou, sodou bikarbonou

Ať už používáte pračku denně nebo několikrát do týdne, při každém praní se v jejích útrobách hromadí neodpařená voda a vodní... Přečíst článek

Elektrokoloběžka AERIUM H800 zvládne město i terén. Jaké jsou její hlavní přednosti?

Elektrokoloběžka AERIUM H800 zvládne město i terén. Jaké jsou její hlavní přednosti?

Hledáte praktický dopravní prostředek do města i na vyjížďky do přírody? Elektrokoloběžka AERIUM H800 je skvělou volbou.... Přečíst článek

Jak vyčistit myčku nádobí Electrolux, Bosch, Beko: octem, kyselinou citrónovou nebo sodou?

Jak vyčistit myčku nádobí Electrolux, Bosch, Beko: octem, kyselinou citrónovou nebo sodou?

Přestože myčku nádobí používáte denně, na její čištění často zapomínáte. Přistoupíte k němu až tehdy, když myčka najednou... Přečíst článek