Nejlepší kávovary 2018 - Test a Srovnání

Milovníci kvalitní kávy nedají dopustit nejen na kvalitní odrůdu kávy, ale potrpí si i na přípravu. Dnes si v pohodlí domova můžete udělat kávu na úrovni, která se vyrovná kávě připravené od šikovného baristy v kavárně. Kromě nákupu kvalitní kávy je pro dokonalý zážitek z tohoto nápoje důležitý i výběr dobrého kávovaru. Trh nám dnes nabízí velké množství přístrojů na přípravu kávy od malých moka kávovarů, pákových nebo automatických s mlýnkem až po kapslové kávovary. Jak se zorientovat?

Pákový kávovar

Není to jednoduché. Proto jsme sesbírali různé testy, hodnocení, srovnání a recenze a vytvořili z nich přehlednou tabulku, která vám pomůže s výběrem. Pokud si vyberete některý z těchto modelů, určitě získáte kvalitní produkt. Vyhnete se modelům, které by vás zklamaly.

Nejlepší automatické kávovary

Nejlepší pákové kávovary

Jak vybrat kávovar

Pro přípravu chutné kávy doma už dnes nemusíte být odborníky. V nabídce e-shopů a prodejen najdete totiž různé druhy kávovarů, z nichž mnohé se dokáží postarat o přípravu kávy automaticky bez vašeho přičinění. Připravili jsme pro vás návod, jak se mezi jednotlivými druhy a modely kávovarů zorientovat a jak si vybrat z nich ten správný, který bude vůní kávy obohacovat vaše rána i odpoledne.

Odlišnosti kávovarů

Rozdíly ve způsobu přípravy kávy u jednotlivých druhů kávovarů s sebou přinášejí i odlišné nároky na znalost jejich obsluhy, ale také odlišnou chuť. Např. káva espresso z pákového kávovaru bude chutnat vždy jinak, než z tobolky kávovaru či z mokka konvičky.

Kávovar

Vybírat byste tedy měli také podle toho, do jaké míry se v přípravě kávy orientujete a kolik času tím chcete strávit. Např. v ranním spěchu jistě přijde vhod raději automatický espresso stroj nebo kapslový kávovar, než překapávaná filtrovaná káva, jejíž příprava je delší.

Důležité parametry

Při výběru jednoho z těchto typů kávovar je třeba řídit 5 základními parametry. Důležitý je počet a maximální velikost šálků, ale také objem zásobníku na vodu.

  • Tlak čerpadla: Pro přípravu kvalitního espressa je nutný stálý tlak vody na úrovni 9 barů. Tento však může během přípravy nápoje nebo vlivem namletí kávy kolísat, proto se za dobrý kávovar na espresso považuje takový, který dokáže vyvinout max. tlak 15 barů. Je možné, že při výběru narazíte i na levné modely, které mají udanou nižší hodnotu tlaku - obvykle kolem 3,5 baru. Od těchto je lepší dát ruce pryč, protože tato hodnota prozrazuje, že kávovar není osazen čerpadlem, ale voda je poháněna pouze tlakem páry. Každý zkušenější milovník kávy vám dosvědčí, že s takovým kávovarem dobré espresso nepřipravíte.
  • Objem zásobníku na vodu: Ten byste měli volit v závislosti na počtu "kávopičov" v domácnosti a vaší obliby tohoto nápoje. Malý zásobník se totiž musí neustále nahřívat a teplota vody pak není stabilní.
  • Příkon kávovaru: Čím nižší je, tím déle trvá kávovaru ohřívání stejného množství vody, a tedy i příprava nápoje. Za uspokojivé můžeme považovat hodnoty okolo 1 400 W a více.
  • Počet a max. velikost šálků: Při kávovaru na jeden šálek může nastat během ranního shonu tlačenice. Pokud tedy máte v rodině více "kávičkárov", rozhodně si pořiďte kávovar s výstupem na dvě šálky současně. Pokud máte rádi kávové nápoje, které se servírují do vyšších šálků či sklenic (např. Laté), ověřte si, jakou nejvyšší šálek můžete s kávovarem použít.

Automatický espresso kávovar

Je to nejpopulárnější druh ze všech kávovarů. Jeho předností je především jednoduchá obsluha, rychlost přípravy a jistota vždy dobře připraveného kávového nápoje. Při používání automatického kávovaru se nemusíte zabývat tloušťkou namletí, množstvím kávy v dávce ani časem extrakce. Do zařízení jednoduše nasypete (kvalitní) zrnkovou kávu, nalijete vodu, případně mléko a zvolíte si druh a velikost nápoje tlačítky, případně si ho vyberete v menu na displeji. Kávovar si pak kávu sám namele, ohřeje vodu, připraví nápoj, případně přidá našlehané mléko.

Automatizace těchto zařízení funguje až do takové míry, že přípravu kávy si můžete načasovat na přesnou hodinu. Ráno vás tak probudí aroma čerstvého kávového nápoje.
Pro přípravu nápojů s mlékem jako např. laté si vyberte model, který má integrovaný zásobník na mléko. Jelikož kvalitní espresso patří do nahřáté šálky, vhod přijde také funkce jejich nahřívání prostřednictvím vyhřívací plochy na vrchní straně přístroje. V každém modelu najdete i parní trysku na našlehání mléka, v některých případech však ví tryska posloužit i jako zdroj horké vody na zalévanou kávu nebo čaj.

Automatický espresso kávovar

Nedílnou součástí přípravy kvalitních kávových nápojů je čistota. V tomto mají automatické kávovary opět navrch, protože mnoho z nich nabízí automatický čistící i odvápňovací program. Ten zbaví útroby přístroje nejen kávových usazenin, ale také vodního kamene. Vše, co proto musíte udělat, je nasypat nebo nalít do výrobcem určeného místa speciální čistící přípravek (doporučený výrobcem), jakmile vás na to kávovar po určité době používání vyzve.

Pokud tedy hledáte kávovar, se kterým jediná starost bude přidávat vodu, zrnkovou kávu, mléko, vysypávat odpadní nádobku na kávu a jednou za čas do něj přidat čistící přípravek, automatický kávovar je vaší volbou.

Jeho hlavní nevýhodou je, že nemáte vliv na proces přípravy kávy, takže s ním nemůžete experimentovat. Na druhé straně zaručuje jednotnost výsledků, přičemž víte, že vaše (nejen) ranní šálek kávy bude vždy perfektní.

Kapslový kávovar

Tento hit posledních let zjednodušil přípravu kávových nápojů na absolutní minimum. Princip je jednoduchý - káva, případně jiné ingredience jsou předem nadávkované v kapslích, které jednoduše vložíte do kávovaru, zvolíte požadovanou velikost nápoje (množství vody) a stisknete tlačítko pro zahájení přípravy.

Některé modely kapslových kávovarů vědí připravit různé teplé i studené nápoje. Nevýhodou těchto zařízení jsou však velké rozdíly v kvalitě kávy napříč modely jednotlivých značek. Na ni má určitě vliv i fakt, že kávová surovina je v kapslích předem namletá, takže ačkoliv ty jsou hermeticky uzavřeny, jistá část aroma se z nich při namletí vytratí.

Levnější modely pracují pouze se sušeným mlékem ve speciálních kapslích, což se poměrně negativně odráží na chuti připraveného kávového nápoje s mlékem (např. Laté). Proto pokud máte rádi nápoje s mlékem, sáhněte např. po značce Nespresso, která s tekutým mlékem pracovat dokáže. Pro kávovary značek Tassimo a Dolce gusto jsou zase v nabídce různé druhy nápojů včetně čokolády, takže takový kávovar pak využije celá rodina včetně dětí.

Další nevýhodou kapslových kávovarů je nemožnost ovlivnit automatický proces, podobně jako u automatických espresso kávovarech. V neposlední řadě je tu i ekologické hledisko, neboť výrobou jednorázových kapslí vzniká velké množství zbytečného odpadu. Některé obchody s kávou však nabízejí i znovupoužitelné tobolky, které si můžete opakovaně plnit vlastnoručně namletou kávovou surovinou.

Pákový kávovar

Tyto kávovary nabízejí dobrou kontrolu nad všemi kroky přípravy espressa. Můžete si s nimi nadávkovat kávu podle chuti, také můžete experimentovat s tloušťkou namletí v mlýnku as dobou extrakce. Pákový kávovar je tedy vhodný pro náročnější milovníky kávy, kteří chtějí hledat neustále nové chutě v lahodném nápoji zvaném espresso.

Káva v kávovare

Pokud chcete připravovat i jiné nápoje, přesvědčte se, že je pákový kávovar vybaven tryskou na horkou páru, kterou napěníte mléko, případně výstupem na horkou vodu. Některé modely mají i plochu pro nahřívání šálků, podobně jako automatické kávovary.

Nevýhodou pákových kávovarů je složitější a zdlouhavější příprava kávového nápoje, na kterou je nutná určitá dávka znalostí a dovedností.

Kávovar na překapávanou kávu

Byl součástí mnoha Slovenská domácností po dlouhá léta, s příchodem espresso kávovarů se však postupně vytrácí. Nápoj se v něm připravuje automatickým překapáváním horké vody přes namletou kávu, která je nasypána v jednorázovém papírovém filtru. Překapávaná káva je slabší a řidší jako espresso, ale zároveň hořčí. Intenzitu její chuti můžete do určité míry regulovat tloušťkou namletí (hrubší je slabší, protože voda přes ni proteče rychleji).

Kávovary na překapávanou kávu jsou určeny na delší posezení u kávy, čehož důkazem je i velký zásobník na hotový kávový nápoj v podobě skleněné konvice ve spodní části přístroje.

Mokka konvička

Skládá se ze tří částí - do spodní se nalije čerstvá studená voda, jejíž část se ohříváním přemění na páru. Ta následně vytváří tlak, který tlačí horkou vodu přes úzké hrdlo směrem nahoru přes zásobník s mletou kávou a dále přes hrdlo v horní nádobě, odkud "vyvěrá" a stéká do zásobníku. Mokka konvička se ohřívá klasickým způsobem na sporáku, ať už plynovém nebo elektrickém (ne indukčním).

Káva připravena v mokka konvičce má intenzivní chuť a vysoký obsah kofeinu, podobně jako klasická zalévaná káva. Oproti ní je však chuťově lepší, přičemž příprava je pouze o malý kousek složitější a zdlouhavější.

Nezapomeňte ani na kvalitní mlýnek

Právě mlýnek má nezanedbatelný podíl na kvalitě připraveného kávového nápoje. Existují dva druhy – s kazetové noži as mlecími kameny. Mlýnky s kazetové noži však kávová zrna posekáme a nerozdrtí, přičemž tato konzistence je pro přípravu kvalitních kávových nápojů nevhodná.

Mlýnek na kávu

Každý kávový nápoj vyžaduje odlišnou tloušťku mletí, proto se při výběru vhodného mlýnku rozhlížejte po modelu, který má mlecí kameny s nastavitelnou tloušťkou mletí. Seženete je ve variantě s ručním i elektrickým pohonem.

Recenze a hodnocení

Nejlepší automatické kávovary

Vaše hodnocení:
(90.2%)

oblíbené produkty


Přidat komentář