Nejlepší elektrické mlýnky na maso – recenze, test, srovnání
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
Čerstvé pečené klobásky, hamburgery na grilu na nichž se pomalu taje voňavý čedar či boloňské ragú na těstoviny dušené s červeným vínem - to vše jsou pokrmy, na kterých přípravu potřebujete pořádný mlýnek na maso. Některé multifunkční kuchyňské roboty totiž maso pouze posekají a výsledkem je, že nemá správnou konzistenci, lepí se a tvoří velké kusy.
Přečtěte si raději náš článek a nechte si poradit, jak si vybrat kvalitní mlýnek na maso. Dáme vám tipy, na co se při výběru soustředit a představíme vám také několik oblíbených modelů mlýnků.
Nejlepší mlýnky na maso
Názov | Hodnotenie | Detail |
---|---|---|
Porkert č.5 ✔ DOBRÉ RECENZE | ![]() | Zobrazit produkt |
Rohnson R-5410 Turbo Force ✔ DNES V AKCI | ![]() | Zobrazit produkt |
Klarstein Kraftprotz ✔ PRO NÁROČNÉ | ![]() | Zobrazit produkt |
Tefal NE685838 HV8 Plus ✔ NÁŠ TIP | ![]() | Zobrazit produkt |
Bosch MFW3850B ✔ ZLATÁ STŘEDNÍ CESTA | ![]() | Zobrazit produkt |
Ruční nebo elektrický?
Klasický ruční mlýnek na maso určitě znáte. Je vyroben z hrubé litiny s povrchovou úpravou proti rezivění. Právě ta je u levných variant tohoto mlýnku, jaké můžete koupit v supermarketech, kamenem úrazu a nejeden takový mlýnek začne již po roce rezavět. Pokud však na jeho nákupu nebudete šetřit, je dost možné, že vás litinový mlýnek díky jednoduché konstrukci a robustnosti přežije.
Při mletí jde čistě jen o souboj vaší síly s masem, robustní konstrukce litinového mlýnku vám totiž dovolí umlít i houževnaté a šlachovité kusy masa. Po pár kg masa však začne být práce s ním únavná. Hodí se tedy na přípravu oběda či večeře, pokud však chystáte zahradní gril párty s desítkou hladových krků, elektrický mlýnek bude lepší volbou.
Elektrický mlýnek vám, na rozdíl od ručního, ušetří velké množství energie a času, které můžete věnovat přípravě jiných surovin. Bohužel i mezi elektrickými mlýnky se najdou hůře zpracované modely s plastovými částmi, jejichž životnost není nijak závratná.
Kromě vnějších částí z plastu jsou levnější modely často osazeny i plastovými ozubenými převody, které se po čase jednoduše obrousí. Náhradní díly na tyto mlýnky zpravidla neseženete, takže vám v takovém případě nezůstane nic jiného, jen koupit mlýnek nový.
Parametry a funkce mlýnků na maso
- Příkon – čím je vyšší, tím má elektromotor větší sílu a s tím většími i tvrdšími kusy masa si poradí. Většinou platí, že čím vyšší příkon, tím vyšší je i rychlost mletí, ta však závisí i na konstrukce mlýnku a od použitého masa. Nejslabší mlýnky na maso mají výkon 400 W, u těch nejsilnějších se setkáte i s hodnotami přes 2 000 W. Pozor na uváděný příkon, někteří výrobci totiž udávají krátkodobý max. příkon při zaseknutí přístroje, směrodatný by pro vás měl být příkon trvalý.
- Rychlost mletí – udává se v kg/min. a vyjadřuje přibližné množství masa, které dokáže mlýnek rozdrcen za jednu minutu. Závisí také na typu a tvrdosti použitého masa – samozřejmě, že měkké vepřové plece se vám bude mlít jednodušší než šlachovité odřezky.
- Počet rychlostí – některé mlýnky disponují nastavitelnou rychlostí elektromotoru v několika stupních.
- Zpětný chod – v případě zaseknutí vám umožní změnit směr otáčení motoru a tím i směr pohybu suroviny. Díky tomu zaseknuté suroviny uvolníte a následně můžete pokračovat v mletí.
- Pojistka proti přetížení – může být řešena mechanickou spojkou, která v případě ucpání tvrdým kusem masa či jiné suroviny odpojí hřídel od motoru, čímž zabrání poškození mlecího mechanismu. Některé modely jsou osazeny i vratnou tepelnou pojistkou, která ochrání elektromotor před spálením tak, že ho při přetížení a následném přehřátí vypne.
- Hlučnost – udává se v decibelech (dB), ale většina výrobců tuto hodnotu nespecifikuje, takže si před koupí hlučnost porovnat nevíte. Vězte ale, že mlýnky na maso patří mezi hlučnější spotřebiče.
Příslušenství, které vám přijde vhod
- Plnička klobás – má úzký trychtýřovitý tvar, díky kterému na něj můžete navléci střívko a to naplnit domácími klobásami, jitrnicemi, párky či salámem bez nutnosti ručního plnění či použití samostatné plničky.
- Nástavce na krájení strouhání – díky nim můžete nakrájet na plátky nejrůznější druhy zeleniny či sýra. Také s nimi můžete suroviny nastrouhat na různou tloušťku podle použitého nástavce, hodí se např. na strouhání brambor do bramborových placek, strouhání sýra, čokolády na posyp dezertů apod.
- Nástavec na lisování ovoce – můžete s ním odšťavňovat nejrůznější druhy ovoce.
- Nástavec na mletí zrn – díky němu pomelete nadrobno ořechy, kávu či dokonce koření.
Nejčastější otázky a odpovědi (FAQ)
Mlýnek na maso nepatří k běžnému vybavení kuchyně. A to i přesto, že jde o neuvěřitelně užitečný přístroj nápomocný při množství běžných úkonů při přípravě pokrmů. Podle čeho vybírat mlýnek na maso jsme vám už prozradili, stále však máte ohledně výběru různé praktické otázky. Na ty nejčastější vám odpovíme:
Jak správně čistit mlýnek na maso?
Jaká je životnost mlýnku na maso?
Jaká značka mlýnků na maso je nejlepší?
Datum poslední aktualizace: 15.02.2021
Přidat komentář