Nejlepší parní hrnce 2021 – recenze, test, srovnání, zkušenosti

Vaření v páře je trendem současnosti. Uvědomují si to i výrobci a již téměř každý výrobce domácích spotřebičů zařadil do své nabídky i parní hrnce. Výsledkem je široká nabídka na trhu, která ale v sobě skrývá kvalitní výrobky ale i levné zmetky. Abychom vám pomohli s výběrem, sestavili jsme žebříček nejlepších parních hrnců dostupných na slovenském trhu. Žebříček odráží recenze a testy parních hrnců, vaše hodnocení a zkušenosti.

Parní hrnec

Žebříček nejlepších parních hrnců pravidelně upravujeme. Zapojte se proto do diskuse ve spodní části stránky a přidejte komentář nebo se podělte o své zkušenosti.

Nejlepší parní hrnce

Názov Hodnotenie Detail
Russel Hobbs 23560   ✔   DOBRÉ RECENZEZobrazit produkt
Gallet CUV 962 Pantin   ✔   LIDOVÁ VOLBAZobrazit produkt
Klarstein Steam Spa   ✔   PRO NÁROČNÉZobrazit produkt
Tefal Convenient VC140131   ✔   VÍTĚZ TESTUZobrazit produkt
ETA Calderon II Vital 1134 90010   ✔   NÁŠ TIPZobrazit produkt

Parní hrnce – recenze

Parní hrnec je skvělým pomocníkem, pokud chcete vařit o něco zdravěji. Pokud jste se pro tento spotřebič rozhodli, měli byste sledovat nejen jednotlivé parametry, ale i zkušenosti uživatelů s jednotlivými modely. Vícero oblíbených parních hrnců jsme vyzkoušeli a o svá zjištění se podělíme v recenzích.

Jak funguje parní hrnec

Parní hrnec funguje na podobném principu jako rychlovarná konvice nebo sušička na potraviny. V jeho základně je umístěno elektrické topné těleso, které ohřívá vodu v zásobníku. Ta se promění na horkou páru, která má něco kolem 120 až 130 °C. Pára je následně rozháněná do uzavřeného prostoru (do nádob), kde dané suroviny ohřívá a zároveň vaří. Zkondenzovaná tekutina přitom průběžně odtéká do samostatné okapové misky, díky čemuž máte jistotu, že je váš pokrm vařený v 100% čisté a čerstvé páře.

Proč používat parní hrnec

Vaření v páře je jedním z nejzdravějších způsobů přípravy pokrmů. Horká pára není agresivní tak jako vařící voda, proto si dané suroviny zachovají více živin (vitamíny, minerály, bílkoviny, aminokyseliny atd.). Samozřejmě, vařit na páře můžete i v obyčejném hrnci, do kterého umístíte klasický pařák. Elektrické parní hrnce však celý proces zásadně usnadňují. Nemusíte špinit hodně nádobí a jiného kuchyňského náčiní. Navíc během přípravy jídla se nemusíte fyzicky nacházet v kuchyni. Všechny suroviny pouze naskládáte do jednotlivých nádob, stisknete několik knoflíků, počkáte a můžete jíst.

INFO: Další výhodou parních hrnců je, že si v nich připravované pokrmy zachovají krásnou barvu a přirozenou chuť.

Elektrické versus neelektrické parní hrnce

Na trhu existují 2 typy parních hrnců, a to elektrické a neelektrické. Elektrický parní hrnec tvoří základna, kterou pomocí kabelu připojíte do elektrické zásuvky a naskládáte na ni nádoby s jídlem. Neelektrické modely sestávají z 2 nebo více kovových hrnců, přičemž 1 z nich má klasické dno a dna ostatních jsou perforované (děrované). V podstatě jde o stejný princip jako při klasickém pařáku. Hrnec s klasickým dnem naplníte vodou, položíte jej na sporák a ostatní hrnce naskládáte něj.

Nádoby parního hrnce

INFO: Parní hrnce mohou disponovat 1 nebo 2 elektrickými topnými tělesy. Takzvané přídavné topné těleso slouží k rychlejšímu "nastartování" zařízení. Využijete ho zejména při přípravě pokrmů, které vyžadují vyšší teplotu (např. vepřové či hovězí maso).

Elektrické parní hrnce

Výhody:

  • Přesná regulace teploty a času
  • Jednoduchá obsluha a používání
  • Pokrokové funkce
  • Bez nutnosti stání u sporáku
  • Úspora elektrické energie

Nevýhody:

  • Vyšší pořizovací cena
  • Větší náklady na opravu (v případě poruchy)
  • Neelektrické parní hrnce

Neelektrické parní hrnce

Výhody:

  • Nízká cena
  • Riziko poruchy je téměř nulové

Nevýhody:

  • Bez regulace teploty a času
  • Nutnost průběžného sledování připravovaného pokrmu
  • Více špinavého nádobí

Speciální typy parních hrnců

U prodejců natrefíte i na různé speciální typy parních hrnců. Mohou sloužit na výrobu dětské výživy, sirupů nebo disponovat speciálními nástavci, na kterých se dají připravovat dokonalé pařené knedlíky či maso. My si řekneme něco víc o 2 nejčastěji používaných druzích.

Parní hrnec na výrobu sirupů

Parní hrnce na výrobu sirupů nebo takzvané parní odšťavňovače extrahují šťávu z ovoce prostřednictvím páry. Jsou ideální pro přípravu šťáv ze všech druhů drobného ovoce (maliny, borůvky, rybíz, maliny, bezinky, ostružiny atd.) a také ovoce tvrdého, jako je dula či hruška. Šetrná tepelná úprava jednak zničí pouze malou část vitamínů, na straně druhé z ovoce vytáhne tu správnou chuť. Šťáva se tímto způsobem připravuje tak, že do nádoby na střídačku naskládáte vrstvy ovoce a cukru.

Parní hrnec pro děti

Parní hrnce pro děti patří do kategorie multifunkčních přístrojů, ve kterých můžete jídlo uvařit na páře a následně rozmixovat. Mohou disponovat 1 nebo 2 oddělenými nádobkami, různými funkcemi, například mixování na různou konzistenci, a slouží na zdravou a rychlou přípravu kašovitého i tuhého jídla pro děti, a to již od věku několika měsíců.

Nejlepší parní mixéry 2021 – recenze, test, srovnání

Nejlepší parní mixéry 2021 – recenze, test, srovnání

Parní mixéry nejsou v našich končinách všeobecně známé, v zahraničí si však získaly srdce ne jedné maminky. Tyto spotřebiče slouží k vaření a mixování jídla pro mrňouse, které je zdravé, připravené velmi rychle a bez zbytečného špinění nádobí. Pokud vás taková "nabídka" zaujala, čtěte dál. Připravili jsme si pro vás návod na výběr parního mixéru, několik tipů na jeho správné... Přečíst článek

Jak vybrat parní hrnec

Pro někoho je tento kuchyňský robot běžnou součástí kuchyňského vybavení, pro jiné však jde o právě objevnou novinku. Poradíme vám, jak si vybrat parní hrnec správně. Na co tedy třeba přihlížet?

Větší parní hrnec

Velikost parních hrnců

Při výběru zohledněte frekvenci používání a množství strávníků. Třeba počítat s tím, že vám tento spotřebič z místa v kuchyni co to ukrojí, jeho velikost je určena kapacitou, kterou dokáže parní hrnec pojmout. Elektrické parní hrnce s 3 či 4 nádobami naopak umožní přípravu i více pokrmů najednou. Jejich objem se uvádí také v litrech. Pro jednoho či dvou strávníků postačí však i menší velikosti.

Velikost závisí také na rozměrech samotného zařízení. V širším parním hrnci se vám bude jídlo připravovat o něco jednodušší, protože do něj klidně můžete vložit například rybu či celé kuře. K některým modelům se dajídokoupit nádoby, případně speciální nástavce na vaření rýže či vajíček.

Výkon a příkon parního hrnce

Jelikož jde o elektrický spotřebič, je tento parametr při výběru poměrně důležitý. Platí, že čím vyšší výkon, tím větší příkon. Výkon se pohybuje přibližně na úrovni 400 až 2 000 W.

Pokud plánujete hrnec používat často, zvolte si zlatou střední cestu a výkon kolem 1 200 1 400 W. Vybírejte spotřebič v energetické třídě od A až po A+++. Přístroj s menší energetickou třídou bere více energie.

Materiály

Parní hrnce jsou vyráběny z plastu nebo nerezové, popřípadě jiné oceli. Velmi často natrefíte i na kombinované modely, které mají kovovou základnu (elektrická část) a plastové nádoby nebo plastovou základnu a kovové nádoby. Není možné přesně říci, která z těchto možností je lepší a která horší. Proto vám doporučujeme, abyste se orientovali především podle toho, co vyhovuje vám.

INFO: Je to zajímavé, ale materiál, ze kterého je parní hrnec vyroben, většinou nemá žádný vliv na cenu. Některé plastové kousky jsou levnější než ty nerezové a naopak.

Celoplastové parní hrnce jsou lehčí, ty celokovové váží více. Dají se však považovat za stabilnější a odolnější, protože, jak všichni víme, plast nevydrží všechno. Největší výhodou plastových nádob je, že jsou průhledné, pokrm tedy můžete sledovat během celé jeho přípravy. Naopak, do nerezového hrnce neuvidíte. Údržba je v obou případech, víceméně, stejná. Většinu nádob na parních hrncích, bez ohledu na materiál, můžete mýt v myčce nádobí.

Z hlediska zdraví na první pohled vyhrává kov, což však nemusí být stoprocentní pravda. Mnozí odborníci totiž tvrdí, že kov může z potravin odebírat živiny, zejména vitamin C, ale i jiné vitamíny. Když se však do této problematiky ponoříte hlouběji, zjistíte, že mnozí tento názor negují. Nahřátý plast také nemusí být ideální, proto se určitě poohlédněte po parních hrncích bez BPA (Bisfenol A).

Objem a typ nádob

Údaj o objemu parního hrnce může být uváděn 2 způsoby, a to jako celkový objem nebo objem jednotlivých nádob. Celkový objem parního hrnce se tradičně pohybuje v rozmezí od 3 do 11 l. Pro lepší představu, na přípravu oběda pro 4-člennou rodinu budete potřebovat alespoň 6 l model. Dalším důležitým parametrem je typ nádob.

Parní hrnec – objem nádob

Perforované nádoby

Jejich dno je děrované, takže pára proudí pouze ze spodní elektrické části směrem nahoru. V praxi to znamená, že potraviny mezi sebou napáchnou, což však nemusí být, zvláště v některých případech, na škodu. Ve spodní nádobě je teplota vždy nejvyšší, v té vrchní zas o něco menší, proto je při přípravě jídla třeba přemýšlet, co kam uložíte. Například maso, které vyžaduje delší tepelnou úpravu, umístěte do spodní a zeleninu s kratší dobou přípravy do vrchní nádobky.

Oddělené nádoby

Tyto nádoby mají pevné dno, které brání vzájemnému načichnutí potravin. Teplota je stejná, resp. samostatně regulovatelná v každé z nich. Nádoby mohou být naskládány klasicky, tedy na sobě, nebo být na elektrické základně umístěny vedle sebe. Zásobníky na vodu se většinou nacházejí na vnější části každé z těchto nádob. Parní hrnce s předělenými nádobami jsou zpravidla dražší.

Nádoby předělené rošty

Na některých parních hrncích najdete pouze 1 vysokou nádobu, která má na několika místech (po obvodu) zářezy. Na její předělení slouží rošty, pomocí kterých můžete nádobu rozdělit na 2 nebo 3 části. Tento princip je pro vás výhodný zejména tehdy, když zvyknete najednou připravovat například velké množství brambor či masa.

Zásobník na vodu a okapová miska

Prvním řešením, se kterým se setkáte, jsou integrovány zásobníky na vodu, které párou zásobují všechny nádoby na hrnci. Prvním důležitým parametrem je jejich objem – čím větší, tím lépe. U těchto modelů se soustřeďte také na to, zda je zásobník průhledný a zda se na něm nachází ryska, která vás upozorní na nutnost dolití tekutiny. Zcela nejlepším řešením je světelná nebo zvuková kontrolka.

Dalším důležitým parametrem je umístění zásobníku. Když je integrován ve spodní elektrické části, při dolévání vody musíte hrnec takříkajíc rozebrat, tedy minimálně složit nádoby s jídlem. O něco více praktickou možností je takzvaný externí zásobník, který se může nacházet na boku nebo navrchu hrnce. Do něj vodu nalijete bez rozebírání zařízení.

Druhým řešením jsou menší externí zásobníky, které se nacházejí na každé z nádob. Najdete je hlavně na parních hrncích s úplně předělenými nádobami. Toto řešení mnozí pokládají za lepší, jeho nevýhodou je však nutnost častějšího doplňování vody v průběhu vaření. Okapová miska slouží k zachycování zkondenzované vody. Zaměřte se hlavně na její objem, který by měl představovat alespoň polovinu z celkového objemu parního hrnce.

Způsob údržby a kompaktnost

Elektrickou část parního hrnce nemůžete omývat pod vodou nikdy. Při způsobu údržby proto soustřeďte pouze na nádoby. Nejdůležitějším údajem je, zda je můžete mýt v myčce nádobí. Určitě doporučujeme sáhnout po nádobách, které jsou vhodné do myčky.

Každý rozložený parní hrnec je trochu rozměrnější, s tím tedy hodně nenaděláte. Z hlediska kompaktnosti si proto všimněte raději jeho rozměry po složení. Nejlepším řešením jsou kousky, na kterých můžete nádoby rozložit a nasunout na elektrickou základnu. Velmi praktickou drobností je také úložný prostor na kabel a originální box na odložení hrnce.

INFO: Nezapomeňte zkontrolovat i délku napájecího kabelu. Jakési přijatelné minimum je 1,2 m.

Funkce, doplňky a ovládání

Na drtivé většině parních hrnců najdete LCD displej a několik tlačítek nebo kolečko, pomocí kterých můžete nastavit čas, teplotu nebo konkrétní režim. Levnější modely však displej nemají a některé části jejich ovládání mohou být manuální.

Příprava mořských plodů v parním hrnci

Dá se říci, že každý parní hrnec má minimálně 1 program, který slouží k jeho zapnutí a nahřátí páry. To je základ, který je na uvaření jídla určitě dostačující, avšak určitě ne dokonalý. Proto vám doporučujeme, abyste se porozhlédli po modelech, které disponují i ​​pokrokovejšími režimy, funkcemi a doplňky.

  • Funkce udržování teploty: Slouží na průběžný ohřev již hotového pokrmu. Pokud se na daném modelu nachází, všimněte si hlavně údaj o maximální době, po kterou dokáže hrnec jídlo udržet na takzvané servírovací teplotě. Klasika je 60 min., často však narazíte i na udržování teploty až během 90 nebo naopak pouze během 40 či 20 min.
  • Přednastavené programy vaření: Jde o přednastavené programy, které slouží k přípravě konkrétních surovin, např. na ryby, kuřecí či vepřové maso, brambory, rýži a jiné přílohy nebo zeleninu. Tato možnost dokáže vaření podstatně usnadnit, nemusí však vyhovovat každému.
  • Časovač: Časovač slouží k nastavení času, během kterého budete jídlo v parním hrnci připravovat. Nenajdete ho na každém modelu, určitě vám však doporučujeme sáhnout po takovém, na kterém se nachází. V první řadě si všimněte, zda jde o časovač manuální nebo digitální. Manuální nastavení většinou probíhá pomocí kolečka a je spíše orientační. Digitální časovače můžete nastavit téměř na vteřinu přesně. Důležitým údajem je také maximální čas časovače. Ten se klasicky pohybuje od cca 60 do 90 min.
  • Funkce oddáleného startu: Funkce oddáleného startu je výsadou dražších parních hrnců. Využijete ji například tehdy, když odejdete z domu. Zařízení se spustí podle vašeho předchozího nastavení, takže po příjezdu na vás bude čekat hotový oběd. Podobně jako v případě časovače si všimněte údaj o čase, ve kterém můžete nastavit odložený start.
  • Integrovaná paměť: Najdete ji hlavně na těch parních hrncích, které disponují přednastavenými programy vaření. Pokud vám přednastavené programy nebudou vyhovovat, a pokud se rozhodnete pro manuální nastavení času a teploty, můžete si je uložit do paměti.
  • Funkce Turbo Steam: "Turbo Steam" nebo "Boost" slouží k extrémně rychlému nahřátí vody a následné generování páry. Parní hrnce, které jí disponují, mají většinou zásobník na vodu předělený na 2 části. Při zapnutí této funkce se tedy začne rychle ohřívat pouze malá část tekutiny, která se "přelije" do takzvaného separátoru. Hrnec proto může začít "pracovat" v průběhu několika minut.
  • Režim na zachování vysokého obsahu živin: Režim, který najdete pod názvy jako VitaminPlus či Fast Steam, dané suroviny připraví na velmi vysoké teplotě, avšak během velmi krátkého času. Díky tomu by si měly zachovat vyšší obsah živin.
  • Aroma infuzér: Flavour booster nebo Aroma infuzér je nádobka či přihrádka, do které vložíte koření, česnek, bylinky, nebo jiné aromatické suroviny. Ty dochutí, resp. zaromatizujú připravovaný pokrm, a to bez toho, abyste je museli vytahovat nebo žvýkat spolu s jídlem.

Kontrolky a bezpečnostní funkce

Parní hrnce mohou být vybaveny bezpečnostními a také praktickými kontrolkami, které vám vaření podstatně zjednoduší. Alfou a omegou je samozřejmě bezpečnost, avšak ani praktická stránka věci není k zahození.

  • Ukončení vaření – zvuková nebo světelná kontrolka vás upozorní na to, že parní hrnec dovařil pokrm
  • Kontrolka odvápnění – disponují ní spíše dražší modely, kontrolka vás upozorní na to, že je nutné zařízení vyčistit od vodního kamene
  • Kontrolka zapnutí a vypnutí parního hrnce – jde o kombinaci bezpečnostní a praktické kontrolky, podle níž budete vědět, kdy je spotřebič "pod proudem"
  • Kontrolky nahřívání a nahřátí vody – upozorní vás na to, kdy probíhá nahřívání vody a následně i na její nahřátí, tyto kontrolky jsou nápomocné zejména tehdy, když daný hrnec nedisponuje funkcí automatického zapnutí po nahřátí vody
  • Automatické vypnutí – spotřebič se po skončení nastaveného režimu sám vypne
  • Ochrana před přehřátím – když se zásobník na vodu vyprázdní a vy ji nedolejete, zařízení se automaticky vypne. Pojistka proti přehřátí však může fungovat i na principu termostatu, který hrnec v závislosti na aktuální teploty průběžně vypíná a zapíná
  • Tepelná ochrana – rukojeti na nádobách spolu s elektrickou částí zařízení by měla zůstat chladné i během vaření
  • Protiskluzové nožičky – slouží také k tomu, aby bylo vaření v parním hrnci bezpečnější. Nejčastěji se setkáte s protiskluzovými nožičkami nebo celou spodní částí, méně často s pryžovými přísavkami

Cena parního hrnce

Parní hrnce nejsou vůbec drahou záležitostí. Ty levnější si můžete koupit za 600 – 750 Kč. Přiměřenou kvalitu za ruzumné peníze dostanete v cenové kategorii 1000 – 2000 Kč. Modernější modely s LED displejem a množstvím funkcí stojí okolo 6000 – 7500 Kč.

Jak používat parní hrnec + zajímavé recepty na vaření v parním hrnci

Na otázku, jak používat parní hrnec, vám neumíme odpovědět přesně. V první řadě se držte pokynů, které uvádí výrobce. Obecně to však vypadá nějak takto:

  1. Naplňte zásobník vodou
  2. Do nádob vložte suroviny, pak je napěchujeme na sebe na základnu
  3. Pokud používáte model s perforovanými nádobami, na el. základnu položte jako první tu s masem, následně tu s přílohou (brambory, těstoviny, rýže) a zcela nahoru tu se zeleninou
  4. Vrchní nádobu nezapomeňte přikrýt poklopem
  5. Zvolte příslušný režim nebo zapněte 1 z předvolených režimů
  6. Vyčkejte, dokud jídlo nebude hotové

Příprava lososa v parním hrnci

Orientační časy vaření jednotlivých surovin

  • Maso: 30 – 35 min.
  • Ryby: 15 – 25 min.
  • Brambory: 30 – 40 min.
  • Rýže: 30 – 40 min.
  • Vajíčka: 12 – 15 min.
  • Zelenina: 20 – 30 min.
  • Mléko: 5 min.

Recept č. 1: Kuřecí prsa v parním hrnci

Recept na kuřecí prsa v parním hrnci se smetanou, sýrem, zeleninou a bramborami patří k těm jednodušším a velmi rychlým. Příprava vám nezabere více než 15 a dušení v páře pouze něco kolem 30 min. Na 4 porce budete potřebovat:

  • 2 kuřecí prsa
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g sýru Niva
  • 50 g sýru Mozzarella
  • 200 ml zakysané smetany
  • Cca 300 g nakrájené zeleniny dle vlastního výběru (můžete použít i mraženou)
  • Cca 500 g brambor
  • 1 PL obyčejné plnotučné hořčice
  • Sůl
  • Koření
  • Olej

Postup:

  1. Kuřecí prsa prořízněte podélně na polovinu
  2. Naolejujte je, namažte hořčicí, osolte a opepřete – můžete použít jakékoliv koření
  3. Kuřecí prsa vložte do spodní nádoby v parním hrnci
  4. Poklademe na ně kousky Nivy, sýra Mozzarella a vše zalijte zakysanou smetanou
  5. Do 2. nádoby poklademe brambory nakrájené na kolečka
  6. Brambory nesolte, pouze jejich posypte kořením, popřípadě čerstvými bylinkami dle vlastního výběru
  7. Do 3., vrchní nádoby uložte zeleninu nakrájenou na malé kousky
  8. Zeleninu okořeňte, popřípadě i mírně osolte
  9. Časovač na parním hrnci nastavte na 30 – 35 min.
  10. Po uplynutí času zkontrolujte všechny suroviny, pokud jsou hotové, můžete se pustit do jídla

TIP: Pokud používáte perforované nádoby, zeleninu a brambory nesolte. Skvapkaná osolená šťáva by mohla extrémně přesolit maso ve spodní nádobě.

Recept č. 2: Rýže v parním hrnci

Příprava rýže v parním hrnci není nijak náročná, ze začátku vám však může dát zabrat. Potvrzuje to i množství diskusí, ve kterých uživatelé parních hrnců lamentují nad tím, jestli se to vůbec dá. Ano, dá! Budete však potřebovat speciální nádobu na přípravu rýže, která má plné dno. Přesně tak, rýže, ale i těstoviny se v parním hrnci nevaří na páře, ale ve vodě. Finální výsledek je přesto víc než uspokojivý. Rýže je nadýchaná, navíc ji nemusíte míchat a její připálení je téměř vyloučeno.

Rýže uvařená v parním hrnci

  1. Rýži propláchněte a nasypte do speciální nádoby
  2. Na 1 hrnek rýže použijte 2 hrnky vody
  3. Pokud rýži zalijete vroucí vodou, parní hrnec stačí nastavit na 35 min.
  4. Při použití studené vody vám příprava rýže v parním hrnci zabere asi 50 až 60 min.

TIP: Čas přípravy se může lišit v závislosti na výkonu daného spotřebiče. Tyto informace byste však měli najít v návodu k použití.

Recept č. 3: Využití parního hrnce na knedlíky

Veru tak, parní hrnec můžete využít i pro přípravu tradičních pařených knedlíků. I v tomto případě budete potřebovat speciální napařovací nástavec, který může být skleněný nebo plastový. Pro přípravu 2 malých knedlíků budete potřebovat:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1,5 dcl mléka
  • 1 PL cukru
  • 1/5 lžičky soli
  • Cca 24 g droždí (raději použijte "živé")

Postup:

  1. Mléko ohřejte, přidejte do něj droždí a cukr – takto si připravíte kvásek
  2. Všechny zbylé ingredience promíchejte v misce, nakonec do nich přilijte kvásek
  3. Pokud je těsto suché, přidejte do něj trochu mléka nebo vody, pokud je naopak mokré, přisypte do něj trochu mouky
  4. Z těsta vypracujte 2 bochánky
  5. Položte je na prkénko či talíř poprášen moukou, zakryjte textilní utěrkou a na teplém místě nechte vykynout cca 30 min.
  6. Vykynuté knedlíky vložte do napařovacího nástavce – jeho dno můžete vymazávat olejem, máslem nebo sádlem
  7. Příprava knedlíků v parním hrnci trvá přibližně 20 až 25 min.

Ohřívání jídla v parním hrnci

V parním hrnci lze jídlo i ohřívat, takže jej můžete využívat jako alternativu k mikrovlnné troubě. Téma, "mikrovlnky a zdraví" je přetřásaná snad neustále. Odborníci se v tomto směru dělí na 2 tábory. Jedna polovina tvrdí, že jde o skutečně nebezpečné kuchyňské spotřebiče, druhá zas to, že mikrovlnka nebezpečná není, resp. je stejně nebezpečná jako telefony nebo radary, které se nacházejí kilometry od našich domovů.

My vám můžeme říci jen tolik, že ohřívání jídla v parním hrnci má několik vážných benefitů. Ve zkratce, suroviny jsou šťavnatější, svěžejší, voňavější a hezčí. Celý proces sice zabere o něco více času, ale stojí za to.

Jak pečovat o parní hrnec

Parní hrnec je třeba pořádně vymýt po každém použití. Umyjte nádoby a elektrickou základnu pouze otřete mírně vlhkým hadříkem. Nezapomeňte na vylití zásobníku na vodu a umytí okapové misky. Všechny části, hlavně ty plastové, před odložením důkladně usušte, jinak nepříjemné napáchnou.

Další důležitou součástí údržby je pravidelné odvápňování, které byste měli zrealizovat jednou za 2 až 3 měsíce. Proveďte ho přesně tak, jak uvádí výrobce v manuálu. Nejčastěji používaný postup však vypadá takto:

  • Do zásobníku na vodu nalijte roztok z destilované vody a 8% kuchyňského octa v poměru 2:1
  • V závislosti na tom, jak moc je parní hrnec zanesený, nastavte časovač na 20 až 40 min. a nechte proběhnout celý cyklus
  • Odpojte zařízení z el. sítě, vylijte roztok z vody a octa a zásobník naplňte čistou vodou
  • Následně nastavte časovač na cca 15 min. a nechte opět proběhnout celý cyklus

Nejčastější otázky a odpovědi (FAQ)

Před i po výběru parního hrnce vám s velkou pravděpodobností napadne množství praktických otázek. Výběr totiž často není jen o samotných parametrech, ale také o praktickém použití spotřebiče. Na ty nejčastější otázky najdete odpovědi na tomto místě.

Jakou velikost parního hrnce potřebuji?

Velikost třeba vybírat podle počtu strávníků, ale i podle místa v kuchyni. Více pater vám umožní připravit více druhů jídla najednou, širší parní hrnce vám umožní připravit větší kousky, např. celou rybu. Pokud plánujete vařit jen pro sebe, kupte si raději menší hrnec s možností dokoupení dalších nádob a misek.

Dají se během vaření přikládat do parního hrnce další nádoby s jídlem?

Jelikož různé potraviny vyžadují různou délku přípravy, je tato možnost při parních hrncích samozřejmostí.

Jak často je třeba z parního hrnce odstraňovat vodní kámen?

Nejideálnější je kámen odstranit vždy, když se objeví, tedy cca po každém 10. použití. Na jeho odstranění stačí použít ocet. Do zásobníku na vodu třeba nalít 2-3 šálky octa, zředit je vodou nechat parní hrnec zapnutý přibližně 25 min. Následně třeba vodu s octem vylít a hrnec umýt.

Starší modely, které již nejsou dostupné

Vaše hodnocení:
(90%)
Datum publikování: 02.04.2017
Datum poslední aktualizace: 30.08.2021
Autor
Tomáš Polakovič

Tomáš Polakovič

Připravujeme pro vás recenze, testy, hodnocení. Snažíme se vám poskytnout všechny informace, které vám pomohou při rozhodování s nákupem spotřebiče, elektroniky nebo jiného produktu. Zapojte se i vy do diskuse pomocí komentáře a pomozte někomu dalšímu.


Přidat komentář