Horkovzdušná fritéza – výhody, nevýhody a zkušenosti s teplovzdušným vařením

Přemýšlíte nad koupí teplovzdušného hrnce, nejste si však jisti, zda si je taková alternativa vhodná i pro vás? Přečtěte si o všech výhodách i nevýhodách, které s sebou přináší teplovzdušné vaření.

Výhody a nevýhody horkovzdušné fritézy

V závěru našeho článku jsme si pro vás připravili i několik zajímavých tipů na chutné recepty.

Klasický versus horkovzdušný hrnec

Na začátek vám můžeme prozradit, což již tak pravděpodobně tušíte, že fritování v klasické fritéze nepatří k nejzdravějším způsobům přípravy jídla. Naopak, pokrmy z horkovzdušné fritézy nejsou v porovnání s těmi, které připravíte v troubě či na sporáku, o nic nezdravější. Abyste pochopili hlavní rozdíly mezi klasickou a horkovzdušnou fritézou, od nichž se odvíjejí všechny výhody a nevýhody této populární alternativy, musíte pochopit základní principy, na nichž fungují obě zařízení.

Klasické fritézy "pracují" s velkým množstvím oleje, který se nahřívá na 180 až více než 200 °C. Připravované suroviny jsou zároveň v oleji kompletně ponořené, takže z něj do sebe nasají podstatnou část. Samotný olej, samozřejmě, pokud je kvalitní, však není vysloveně nezdravý. Jeho stinnou stránkou je zejména to, že tělu dodává příliš velké množství energie (tuky dodávají tělu více energie než sacharidy, proto z nich přiberete rychleji a jednodušeji).

Dalším problémem je zahřívání oleje na vysokou teplotu. Pokud totiž jakýkoli tuk dosáhne tzv. bod přepálení, část jeho složek degraduje. No a o takto degradovaných složkách mluvíme jako o karcinogenních.

INFO: Bod přepálení rafinovaného slunečnicového oleje je cca 228 °C. Rafinovaný řepkový olej degraduje při 205 a rafinovaný kokosový olej při 232 °C. Pozor, bod přepálení nerafinovaných olejů je podstatně nižší, např. 107 °C při nerafinovaném slunečnicovém oleji.

Teplovzdušné hrnce fungují na principu, při kterém je využíván horký vzduch. V jejich těle je ukryta topná spirála, která se nahřívá na vysokou teplotu, a ventilátor, který teplo distribuuje k připravovanému jídlu. To je tedy připravováno horkým vzduchem. Použitý olej slouží pouze k dodání chuti a jakési zvláčnění pokrmů, ne na jejich samotnou přípravu.

Výhody teplovzdušného vaření

Teplovzdušné vaření není pro každého, avšak má řadu výhod, které oceníte, pokud chce jíst zdravěji, vařit čistší zda chcete v kuchyni šetřit místem.

1. Zdravější pokrmy, ze kterých se netloustne (tak rychle)

O tom, že jídlo připravené v horkovzdušné fritéze je určitě zdravější, jsme hovořili v úvodu našeho článku. Toto tvrzení je téměř nezpochybnitelnou pravdou. Pokrmy v první řadě do sebe nenasají přepálený, tedy ne nejzdravější tuk, a budou obsahovat mnohem méně kalorií.

2. Bezpečnější, čistší a voňavější vaření

4 litry oleje zahřátého na 200 °C = velmi nebezpečná zábavka, která nadělá množství nepořádku a nepříjemného zápachu. Při přípravě jídla v horkovzdušné fritéze vám nehrozí žádné opaření olejem, její vnitřní nádobu/košík vyčistíte velmi jednoduše (nádobka je většinou ošetřena nepřilnavou vrstvou) a při přípravě jídla vaši kuchyni nezalije typická aroma přepáleného oleje.

3. Více než fritování

Klasická fritéza je určena na fritování (smažení). V horkovzdušné toho můžete vykouzlit mnohem více. Tzv. multifunkční teplovzdušné hrnce slouží ke grilování, dušení, pečení, zapékání, dokonce rozmrazování, jednoduše na všechny možné způsoby přípravy a úpravy jídel. Samozřejmě, jsou vhodné pro vaření jakýchkoliv pokrmů, od zeleniny přes přílohy až po maso.

Plusy vaření v horkovzdušné fritéze

INFO: Drtivá většina teplovzdušných hrnců patří do kategorie "multifunkční". Rozdíly mezi jednotlivými modely spočívají spíše v počtu funkcí, kapacitě/objemu, velikosti atd.

4. Ušetříte místo...

Většina teplovzdušných fritéz má v porovnání s těmi klasickými podstatně menší rozměry. Jelikož připravované suroviny nemusí být kompletně ponořené v oleji, mohou mít menší objem/kapacitu. Stejné množství jídla tedy připravíte v mnohem menším zařízení.

... i peníze

Pořizovací cena horkovzdušných je vyšší než cena klasických fritéz, avšak náklady na provoz jsou nepochybně nižší. Jídlo v první řadě připravíte rychleji (teplovzdušné vaření je v průměru až o 25% kratší). Horkovzdušné fritézy mají zpravidla nižší příkon, a tedy i spotřebu energie. Při vaření v horkovzdušné fritéze v neposlední řadě minete pouze minimální množství oleje.

Nevýhody teplovzdušného vaření

Vaření v horkovzdušné fritéze má pouze několik nevýhod, které však mohou být pro některé z vás zcela zásadní. Pokud v následujících řádcích objevíte i jen jednu "překážku", doporučujeme, abyste si koupi horkovzdušné fritézy dobře promysleli. Přece jen, každá sranda něco stojí a vyhazovat peníze za něco, co nebudete využívat, by byla škoda.

1. Chuť jídla a vyšší pořizovací cena

Tuk je nosičem chutě. Je označován jako 6. chuť, která dostala před několika lety i svůj vlastní název, oleogustus. Pokrmy připravené v horkovzdušné fritéze proto nechutnají typicky fritovaně, ale o něco "zdravěji". O tom, že pořizovací cena teplovzdušných fritéz je vyšší, jsme už mluvili.

2. Zdravější, nerovná se bez omezení

Tato nevýhoda není nevýhodou samotné horkovzdušné fritézy. Některé z vás však může tolik opěvované zdravé jídlo přivést k domněnce, že pokud ho připravíte v horkovzdušné fritéze, můžete jíst co a kolik chcete. Vepřový bůček zůstane bůčkem, 300 g brambor se nesmrští na 100 g a 160 g kukuřice bude mít stále něco kolem 180 kalorií a 40 g sacharidů. Takže pozor, přejídání zůstane přejídáním, ať je pokrm připraven jakýmkoliv způsobem.

Co říkají o teplovzdušných fritézách recenze

Při průzkumu spotřebitelských recenzí na horkovzdušné fritézy různých značek se dá konstatovat, že pro většinu lidí byla taková změna pozitivní. Uživatelé si nemohou vynachválit zejména nesrovnatelně kratší čas přípravy jídla samozřejmě zdravější "výsledné produkty" a méně úklidu. I přesto, že chuť jídla z horkovzdušné fritézy je skutečně trošku jiná, na tento minus jsme v recenzích natrefili opravdu výjimečně.

Recenze a zkušenosti s horkovzdušnou fritézou Tefal EY 201815

Recenzie a zkušenosti s horkovzdušnou fritézou Tesla AirCook Q30

Tipy na chutné recepty v horkovzdušné fritéze

Pokud jste se po přečtení všech výhod a několika nevýhod horkovzdušné fritézy definitivně rozhodli pro její koupi, přinášíme vám pár zajímavých receptů na chutné a zdravé pokrmy připravené touto "metodou".

1. Něco pro vegany: Křupavé tofu

Ingredience:

  • 450 g pevného tofu
  • 2 PL sójové omáčky
  • Stroužek česneku
  • 1 PL rostlinného oleje (doporučujeme použít sezamový)

Postup:

  • Tofu zbavte přebytečné vody (uděláte tak pomocí speciálního lisu nebo jeho zatížením, např. těžkou miskou na cca 20 min.).
  • Tofu nakrájejte na cca 1 cm kousky.
  • Smíchejte ho s ostatními ingrediencemi a nechte marinovat alespoň 20 min.
  • Horkovzdušnou fritézu si předehřejte na 180 °C a tofu fritujte 10 až 15 min.

2. Něco pro vegetariány: Trojúhelníky z fety

Ingredience:

  • 130 g sýru feta
  • 1 žloutek
  • 2 lžičky nasekané petrželky
  • 1 nasekaná jarní cibulka
  • Cca 4 – 5 plátků rozmraženého lístkového těsta
  • 2 PL olivového oleje
  • Pepř

Postup:

  • Vyšlehejte žloutek, smíchejte ho s fetou, cibulkou, petrželkou a vše opepřete.
  • Listové těsto si nakrájejte na čtverečky (cca 5 x 5 cm).
  • Do středu čtverečku vložte 1 vrchovatou lžičku náplně z fety a okraje těsta přeložte tak, aby vám vznikl trojúhelník.
  • Trojúhelníky před fritováním potřete olivovým olejem.
  • Horkovzdušnou fritézu předehřejte na 200 °C a trojúhelníky (ideálně po 5 ks) frituje 3 – 4 min.

3. Něco pro milovníky masa: Korejské Satay BBQ

Ingredience:

  • 0,5 kg vykostěných kuřecích stehen (bez kůže)
  • 0,5 šálku ananasové šťávy/100% džusu
  • 3 stroužky česneku
  • 3 jarní cibulky
  • Cca 1 cm kousek zázvoru
  • Cca 60 ml sójové omáčky
  • Cca 30 ml sezamového oleje
  • 2 lžičky sezamových semínek
  • Pepř

Postup:

  • Maso nakrájejte na větší kousky a napíchněte je na dřevěné špejle.
  • Česnek a cibulku nakrájejte nadrobno, zázvor nastrouhejte a vše smíchejte s ostatními surovinami.
  • Do takto připravené marinády vložte masové špízy a nechte je marinovat alespoň 24 hod.
  • Horkovzdušnou troubu předehřejte na 200 °C, vložte do ní několik špízů a fritujte je 5 – 8 min.

Více receptů pro horkovzdušné fritézy v ✅ samostatném článku.

Horkovzdušné fritézy – recenze

Zaujali jsme vás? Pokud jste se rozhodli pro horkovzdušnou fritézu, mohli by vás zajímat následující recenzované modely.

Hodnocení článku:
(82.6%)

Pulbikované dňa: 27.06.2021

Zobrazit kategorii:


Přidat komentář