Fritovací hrnce, fritézy, se velmi často používají v profesionální kuchyni. Lidé si je oblíbili a stále častěji se stávají nedílnou součástí moderní hospodyňky. Pritéza dokáže smažit potraviny bez zbytečného zápachu, přepalování oleje. Pracuje velmi efektivně a hranolky z fritézy jsou mnohem chutnější, než když si je připravíte na pánvi.

Nejlepší fritovací hrnce 2019 – Test fritovacích hrnců

Nejlepší fritovací hrnce 2019 – Test fritovacích hrnců

Při výběru fritézy byste měli zvážit její velikost. Menší fritézy jsou sice úspornější, ale příprava jídla pro celou rodinu v nich zabere opravdu hodně času. Zároveň si všímejte i kapacitu nádrže na olej a max. kapacitu připravovaného jídla. Kromě toho by vás mohly zajímat i různé speciální funkce. Pokud jste zvyklí na funkci časovač, dejte si pozor, aby jím vámi vybraný model disponoval,... Přečíst článek

Horkovzdušná fritéza Delimano - recenze

Horkovzdušná fritéza Delimano - recenze

Fritéza, to je ta nádoba s litry přepáleného oleje, kde se smaží hranolky a křupavé kuřecí křidélka. Možná tomu tak bylo kdysi. Doba se však mění as ní přicházejí i inovativní technologie a ani to co bylo kdysi mastné a nezdravé již takovým být nemusí. I proto Delimano přišlo s novým druhem... Přečíst článek

Nejlepší horkovzdušné fritézy: Oblíbená je značka Klarstein

Nejlepší horkovzdušné fritézy: Oblíbená je značka Klarstein

Při pomyšlení na fritézu zřejmě mnohým lidem napadnou litry přepáleného oleje, smažených hranolků a mastných řízků. Zastánci zdravé stravy tedy rozhodně fritéze fandit nebudou. Určitě, tyto pokrmy nepatří mezi racionální stravu, ale dají se připravit i zdravějším způsobem. Dokonce ve fritéze,... Přečíst článek

Jak vybrat fritovací hrnec

Různé způsoby úpravy jídla vyžadují různé kuchyňské pomocníky. Pro smažení a smažení je ideálním pomocníkem do kuchyně fritovací hrnec. Samozřejmě, že si můžete řízek vysmažit i na pánvi, ale někdy to dopadne tak, že svědectvím o smaženém řízku jsou skvrny od prskání oleje.

Otvorená fritéza

Pokud to chcete zvládnout na úrovni a jídlo rovnoměrně osmahnout, nebo pokud často a hodně vysmažíme, je načase se poohlédnout po dobrém fritovacím hrnci. Jak postupovat při výběru a které parametry nepřehlédnout při nákupu si shrneme v rychlém průvodci pro nákup fritézy.

Parametry, které se mohou u různých výrobců lišit, ale na které je třeba si při výběru posvítit

Typ fritézy - Podle řešení umístění topného tělesa dělíme fritézy na ty, které mají topné těleso ukryté pod teflonovou nádobou a takové, které mají topné těleso ponořené přímo v oleji. Můžete se setkat i s fritézy, které mají topné těleso v kombinaci s ventilátorem s minimem oleje -teplovzdušná fritéza, případně multifunkční hrnec a fritéza v jednom. Najdou se i rotační fritézy, jsou to fritovací hrnce, kde koš rotuje během fritování a dno fritézy je nakloněno.

Objem fritézy a obsah potřebného oleje -Tento údaj vám určuje množství potravin, které můžete najednou fritovat a objem oleje, který je potřebný..

Filtry -Při smažení dochází k odpařování oleje a výparům z připravovaného jídla. Pára spolu s mastnotou vám znečistí při častém používání nejen vzduch, ale také se také usazuje na stěnách a kuchyňské lince. Proto je dobré vybírat fritézu s dobrým tukovým filtrem a také s pachovým filtrem.

Doplňkové funkce -Moderní fritovací hrnce mají více nastavitelných programů, kterými rozšíří své základní funkce. Nechybí jim regulace a nastavení teploty, časovač a automatické vypnutí.

Čištění -Ani způsob čištění fritovacího hrnce byste neměli podcenit. Je dobré, pokud je nádoba vyjímatelná a plusem je i možnost mytí v myčce nádobí.

Způsoby využití -Kromě klasických fritéz určených pouze na fritování se v mnoha modelech dá připravovat jídlo i vařením, pečením, grilováním nebo dušením. Dnešní moderní fritézy již zohledňují i zdravější způsoby přípravy jídel. Výhodou je i prosklené okno na věku, kdy můžete sledovat jídlo během přípravy.