Fritovací hrnce

Fritovací hrnce, fritézy, se velmi často používají v profesionální kuchyni. Lidé si je oblíbili a stále častěji se stávají nedílnou součástí moderní hospodyňky. Pritéza dokáže smažit potraviny bez zbytečného zápachu, přepalování oleje. Pracuje velmi efektivně a hranolky z fritézy jsou mnohem chutnější, než když si je připravíte na pánvi.

Seznam podkategorií:

Nejlepší fritovací hrnce 2024 – recenze, test, srovnání

Nejlepší fritovací hrnce 2024 – recenze, test, srovnání

Při výběru fritézy byste měli zvážit její velikost. Menší fritézy jsou sice úspornější, ale příprava jídla pro celou rodinu v nich zabere opravdu hodně času. Zároveň si všímejte i kapacitu nádrže na olej a max. kapacitu připravovaného jídla. Kromě toho by vás mohly zajímat i různé speciální funkce. Pokud jste zvyklí na funkci časovač, dejte si pozor, aby jím vámi vybraný model disponoval,... Přečíst článek

Jak vybrat fritovací hrnec

Různé způsoby úpravy jídla vyžadují různé kuchyňské pomocníky. Pro smažení a smažení je ideálním pomocníkem do kuchyně fritovací hrnec. Samozřejmě, že si můžete řízek vysmažit i na pánvi, ale někdy to dopadne tak, že svědectvím o smaženém řízku jsou skvrny od prskání oleje.

Otvorená fritéza

Pokud to chcete zvládnout na úrovni a jídlo rovnoměrně osmahnout, nebo pokud často a hodně vysmažíme, je načase se poohlédnout po dobrém fritovacím hrnci. Jak postupovat při výběru a které parametry nepřehlédnout při nákupu si shrneme v rychlém průvodci pro nákup fritézy.

Parametry, které se mohou u různých výrobců lišit, ale na které je třeba si při výběru posvítit

Typ fritézy - Podle řešení umístění topného tělesa dělíme fritézy na ty, které mají topné těleso ukryté pod teflonovou nádobou a takové, které mají topné těleso ponořené přímo v oleji. Můžete se setkat i s fritézy, které mají topné těleso v kombinaci s ventilátorem s minimem oleje -teplovzdušná fritéza, případně multifunkční hrnec a fritéza v jednom. Najdou se i rotační fritézy, jsou to fritovací hrnce, kde koš rotuje během fritování a dno fritézy je nakloněno.

Objem fritézy a obsah potřebného oleje -Tento údaj vám určuje množství potravin, které můžete najednou fritovat a objem oleje, který je potřebný..

Filtry -Při smažení dochází k odpařování oleje a výparům z připravovaného jídla. Pára spolu s mastnotou vám znečistí při častém používání nejen vzduch, ale také se také usazuje na stěnách a kuchyňské lince. Proto je dobré vybírat fritézu s dobrým tukovým filtrem a také s pachovým filtrem.

Doplňkové funkce -Moderní fritovací hrnce mají více nastavitelných programů, kterými rozšíří své základní funkce. Nechybí jim regulace a nastavení teploty, časovač a automatické vypnutí.

Čištění -Ani způsob čištění fritovacího hrnce byste neměli podcenit. Je dobré, pokud je nádoba vyjímatelná a plusem je i možnost mytí v myčce nádobí.

Způsoby využití -Kromě klasických fritéz určených pouze na fritování se v mnoha modelech dá připravovat jídlo i vařením, pečením, grilováním nebo dušením. Dnešní moderní fritézy již zohledňují i zdravější způsoby přípravy jídel. Výhodou je i prosklené okno na věku, kdy můžete sledovat jídlo během přípravy.