Nejlepší grilovací pánev na steaky

Druhů pánví je nepočítaně a vybrat si tu správnou může být někdy skutečně velký problém. Víte však, z čeho jsou vyrobeny pánve, na kterých si děláte míchaná vejce nebo smažíte maso?

Teflonová pánev na steaky

Nejběžnější pánví v domácnostech je teflonová pánev, která má však stejně minusů jako plusů. Teflon není vhodný při vysokých teplotách, protože uvolňuje karcinogenní látky a plyny, které se nedostávají pouze do ovzduší, ale i do jídel. Vzhledem k tomu, že vysoká teplota není při tomto druhu pánve vhodná na grilování ji asi používat nebudete.

Nejlepší steakové pánve

Názov Hodnotenie Detail
Lodge Litinová 26 cm   ✔   DOBRÉ RECENZEZobrazit produkt
Mineral B Element DB561628   ✔   PRO NÁROČNÉZobrazit produkt
Tescoma SmartCLICK 26 x 26 cm   ✔   NÁŠ TIPZobrazit produkt
Tefal Daily Cook G7314055   ✔   VÍTĚZ TESTUZobrazit produkt
Ken Hom Excellence   ✔   VÝPRODEJZobrazit produkt

Na co je třeba přihlížet při výběru pánví na steaky

Pánve na přípravu steaků senazývají také grilovací. Některé mají vroubkovaný povrch pro lepší přenos tepla do hloubky masa. nemusíte jejichvšak používatjen na pečení hovězích steaků, oceníte i při přípravě různých minutek z vepřového či kuřecího masa nebo grilování ryb, zeleniny či sýrů.

Při výběru pánve byste měli dbát na tyto základní vlastnosti pánve:

  • přenos a akumulace tepla – je důležité, aby pánev dokázala co nejrychleji přenést co největší množství tepla. Grilovací pánve s hrubším dnem dokáží soustředit více tepla právě na dno, což je pro pečení steaků ideální.
  • nepřilnavost povrchu – tento požadavek nejlépe splňují teflonové a keramické pánve, které lze používat téměř na sucho. Více přilnavé jsou ocelové a litinové pánve, které musí být používány s malým množstvím tuku, jinak se vám maso na nich připálí.
  • poklice a možnost použití v troubě – na dopékání steaků nebo na zapékání jiných pokrmů musí mít pánev buď kovovou ručku bez plastových komponentů, případně musí být odnímatelná. Vhodným doplňkem je i poklice, která je vhodná pro použití při "dojití" masa.

Keramické pánve

V kredencích se objevují stále častěji, protože jsou vhodné pro přípravu všech druhů potravin. Kromě toho jsou vyrobeny z nepřilnavého materiálu, takže se nemusíte obávat zaschlého jídla. Tato vlastnost je sice fajn, ale keramické pánve jsou většinou bílé a po několika použitích nevypadají velmi přitažlivě a časté používání snižuje jejich životnost. Keramické pánve jsou na grilování vhodným adeptem.

Keramická pánev

Litinové pánve

Klasickým "parťákem" grilování je i litinová pánev. Litinové pánve jsou odolné téměř vůči všemu a oproti keramickým vydrží mnohem déle. Přestože jsou dražší, říká se, že za kvalitu je třeba si připlatit, tak proč tak neučinit v tomto případě? Velmi důležité je pánev vypálit a to nejen před prvním použitím. Pokud jí však dáte všechnu svou lásku, odvděčí se vám svou věrností.

Měděné pánve

Měď je výborně tepelně vodivá, z toho důvodu měděné pánve dokáží rozložit teplo nejrovnoměrněji spomezi všech povrchů. Tyto pánve rychle reagují na požadované změny teploty.

měděné pánvejsou obvykle tenčí, ale obsahují často hliníkové nebo nerezové jádro pro zpevnění. Měď vypadá vskutku luxusně, časem oxiduje a díky tomu získává vizuálně atraktivní patinu. Jednou za čas třeba přeleštit vnitřní stranu, protože při kontaktu s jídlem je patina nežádoucí. Měděné pánve se obvykle nedají použít s indukčním ohřevem, proto si při koupi prověřte, zda to výrobce doporučuje.

Měděná pánev na grilování

Další možnosti

Jednou z nich je pánev na steaky vyrobena z nerezavějící oceli. Má velmi odolný povch, avšak při vyšších teplotách se lepí a je přilnavá. Taková pánev má vysokou životnost, zároveň však nižší tepelnou vodivost než ocelová či litinová pánev.

Steaky můžete připravovat i na titanové pánvi. Tento druh pánví má podobné vlastnosti jako ocelové a nerezové pánve, povrchovou úpravu přitom tvoříspeciální nepřilnavá titanová vrstva. Takové pánve mají mnohem odolnější povrch jako teflonové pánve.

V nabídce jsou i hliníkové pánve na steaky. Jelikož je čistý hliník zdraví škodlivý, znádobí se uvolňuje do potravin a následně se dostává do lidského těla, kde se hromadí, jeho použití pro výrobu kuchyňského nádobí je zakázené předpisy pro bezpenost potravin platnými v ČR. Při výrobě nádobí protopoužívá tzv.anodizovaný hliník, který negativně vlastnosti nemá. Hliník má o něco menšítepelnou vodivost než měď, jelevný a nenáročný na údržbu. Obvykle tvoří hliník pouze tělo pánví, které mají teflonovou povrchovou úpravu.

Nejlepší pánve na trhu

Vybrali jsme vás několik pánví, které patří k tomu nejlepšímu v nabídce. Udělat si na ní steak bude pro vás určitě radost.

Starší modely, které již nejsou dostupné

Hodnocení článku:
(81.8%)

Pulbikované dňa: 22.11.2018

oblíbené produkty

Zobrazit kategorii:


Přidat komentář