Nejlepší plynový gril s litinovým roštem? Recenze chválí přenosný balkónový

Plynové grily mají oproti klasickým i elektrickým grilem řadu výhod, pro které si získaly oblibu u mnoha fanoušků grilování. Pokud chcete, aby vám a vašim známým zpříjemnili už tuto grilovací sezónu, zbystřete pozornost.

Plynový gril g21 California 3

Vysvětlíme vám, jak tyto grily fungují, jaké typy rozeznáváme a podle jakých parametrů si vybrat ten správný plynový gril do vaší zahrady.

Oblíbené plynové grily do zahrady

Princip a výhody plynového grilu

Tepelným zdrojem plynových grilů je propan-butan uskladněn v typické tlakové láhvi.

Z hlediska principu je můžeme rozdělit na 3 druhy:

  • Lávové – plynové hořáky nahřívají vrstvu lávových kamenů poukládaných nad nimi a ta svým sálavým teplem ohřívá suroviny na vrchní mřížce grilu. Nevýhodou je, že tuk z grilovaného masa sice nestéká přímo do hořáku, takže nehrozí jeho vzplanutí, částečně jej však absorbují kameny, které jsou porézní. Kameny pak musíte po každém grilování čistit a občas je i vyměnit. Další nevýhodou je pomalejší rozehřívání i reakce na změny teplot, protože kameny v sobě akumulují značné množství tepla.
  • Flame tamer grily – namísto vrstvy lávových kamenů mají nad hořáky ocelové plechy ve tvaru obráceného písmene V, které nad nimi vytvářejí jakousi ochrannou stříšku. Tuk kapající z masa padá právě na ni a stéká po ní dolů do sběrné misky. Část z něj se odpařuje vzhůru do masa a zlepšuje tak jeho chuť. Tyto plechy také pomáhají rovnoměrně rozptýlit teplo z hořáků. Tento princip se někdy nazývá také Flavorizer.
  • RBS grily – zkratka pro angl. slovní spojení "Radiant burner system". RBS gril má hořáky umístěny po bocích grilovacího roštu. Díky tomu se teplo sálající z nich rovnoměrněji rozprostře po grilovací ploše a tuk z masa na ně nekape.

RBS plynový gril

Asi největšími výhodami plynových grilů oproti běžným grilem na uhlí je, že příprava jídel na nich je zdravější, protože nespalujete uhlí – na druhé straně, některým gurmánům může typická chuť masa grilovaného na uhlí chybět.

Teplotu plynových grilů můžete také plynule regulovat, což je možné i při elektrických grilech, ty ale zdaleka nedisponují takovým tepelným výkonem jako plynové grily.

Plynové grily jsou také plně mobilní, pokud tedy pomineme vyšší hmotnost propan-butanové láhve.

Dnešní plynové grily jsou bezpečné, i tak je zde nevýhodou jisté malé riziko požáru či výbuchu při neopatrné manipulaci s plynovou lahví.

Konstrukční provedení, grilovací plocha a výkon

Podle konstrukčního provedení můžeme plynové grily rozdělit na dvě základní skupiny:

  • Zahradní – jde o velké grily s pevnou konstrukcí určené k umístění na zem. Mohou vážit i několik desítek kg, proto jsou často opatřeny kolečky na snadnější přenášení. Mají vysoký tepelný výkon od několika kW při nejslabších až po více než 20 kW při nejsilnějších. Velikost jejich grilovací plochy zpravidla přesahuje 1 500 cm2. Jsou určeny na grilování pro celou rodinu, případně pro množství hladových krků na zahradní párty.
  • Stolní – umísťují se na stůl, mají kompaktní rozměry a poměrně nízkou hmotnost (cca 10 kg). To je však vykoupeno menší grilovací plochou a nižším výkonem. Jejich výkon začíná někde na 2,5 kW a grilovací plocha má cca 1 000 – 1 500 cm2. Svým výkonem postačí na přípravu jídla pro menší rodinu nebo skupinu do 4 osob. Na jejich použití vám často postačí malá plynová kartuše namísto velké láhve.

Další parametry a funkce plynových grilů

  • Materiál roštu – může být různý, např. litina dokáže akumulovat hodně tepla a silně se rozžhavit. Potřebuje ale pečlivěji čištění, proto ji někteří výrobci povrchově upravovat smaltováním. Levné modely grilů mají rošt z nerezavějící oceli, případně z oceli s niklovou či jinou povrchovou úpravou. Tyto materiály nedokáží akumulovat tolik tepla jako litina, ale mají nižší hmotnost a snadněji se čistí.
  • Materiál grilu – gril by měl být v první řadě stabilní, abyste ho nechtěně vy nebo děti nepřevrhly. Dobrý gril by měl mít zavírací víko, které pomůže udržet uvnitř teplo. Víko by mělo být z hrubého plechu, ideálně z nerezavějící oceli, která je antibakteriální a snadno se čistí.

Grilování na plynovém grilu v zahradě

  • Postranní hořák – menší doplňkový hořák, na který můžete položit hrnec nebo pánev a který umožňuje ke grilovaným surovinám uvařit vhodnou přílohu či omáčku. Budete tak absolutně nezávislí od kuchyně, protože všechny úkony spojené s přípravou jídla zvládnete s grilem.
  • Teploměr – díky teploměru vestavěnému ve věku grilu okamžitě víte, jaká je teplota uvnitř grilu i se zavřeným víkem. Nemusíte tedy používat externí teploměr.
  • Aroma systém – speciální nádobka umístěna pod grilovací mřížkou určená na aromatické suroviny jako např. víno, bylinky či kousky dřeva. Působením tepla se budou odpařovat, čímž prodají grilovaným surovinám velkou část své aroma.
  • Odkapávací miska – bude do ní stékat šťáva z grilovaných surovin a zejména tuk z masa. Měla by být proto snadno přístupná, abyste ji mohli jednoduše vyčistit. Ideální gril má misku odnímatelnou.
  • Úložné prostory – dobrý plynový gril by měl mít úložný prostor na propanbutanovou láhev, v opačném případě ji budete muset namáhavě přenášet v ruce. Některé láhve jsou užší, jiné širší, proto se před koupí přesvědčte, že se do odkládacího prostoru vaše láhev vejde. Lepší modely mají i další úložné prostory na nádobí či grilovací nářadí.
  • Piezoelektrické zapalování – stisknutím tlačítka nebo přímo regulačního kolečka vytvoří jiskru na hořácích a zapálí plyn bez nutnosti použití zapalovače či zápalek.

Top 3 nejoblíbenější plynové grily

Hodnocení článku:
(80.8%)

Pulbikované dňa: 08.06.2019


Přidat komentář