Domácí pekárna recepty: celozrnný, bramborový chléb, vánočka, bagety

Domácí pekárna neslouží jen na přípravu chleba. Vaše možnosti se sice odvíjejí od jejích funkcí, novější modely však zpravidla disponují různými samostatnými programy na hnětení, kynutí, pečení sladkého/slaného pečiva, přípravu jogurtů, marmelád či pizzy.

Domácí pekárna – recepty

V našem článku se dozvíte, na co všechno můžete tento kuchyňský spotřebič využít. Samozřejmě, nezapomněli jsme ani na chutné recepty.

Nejlepší domácí pekárny

Názov Hodnotenie Detail
Tefal PF 611838   ✔   NÁŠ TIPZobrazit produkt
Rohnson R-2098   ✔   DNES V AKCIZobrazit produkt
Klarstein KG13 Brotilde   ✔   ZLATÁ STŘEDNÍ CESTAZobrazit produkt
ETA 8149 90000 Delicca mini   ✔   LIDOVÁ VOLBAZobrazit produkt
Tefal PF 611838   ✔   DOBRÉ RECENZEZobrazit produkt

Domácí pekárna na chléb, bagety a sladké pečivo

Domácí pekárnu si drtivá většina lidí pořídí právě na přípravu chleba a jiného pečiva. V "dnešních" pekárnach si však můžete připravit i bagety, rohlíky, chlebové placky, grissini, ciabatty, šišky či drobné pečivo, a kromě klasického také chléb:

  • francouzský
  • celozrnný
  • sendvičový
  • nízkokalorický
  • nízkosacharidové
  • bezlepkový
  • sladký
  • farmářský
  • celozrnný/vícezrnný
  • špaldový

Domácí pekárna – recepty na chléb, pečivo a moučníky

Chcete-li se pečení v pekárně věnovat naplno, na internetu, ale i v tradičních kuchařkách, najdete řadu zajímavých receptů na chléb, bagetky, moučníky a jiné dobroty. My jsme si pro vás připravili malou ochutnávku receptů na několik typů chleba, bagetky i sladké pečivo.

Recept na celozrnný chléb z domácí pekárny

Ingredience:

  • 400 g pšeničné celozrnné mouky
  • 100 g chlebové mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 PL krystalového cukru
  • 1,5 lžičky soli
  • 300 ml vody
  • 1 PL olivového oleje

Jak na to:

  1. Do pekárny vložte všechny tekuté ingredience (voda, olivový olej).
  2. Následně do ní přidejte všechny ostatní suroviny (mouku, droždí, cukr, sůl).
  3. Na pekárně zapněte program na pečení celozrnného chleba, který zahrnuje hnětení, kynutí a pečení.
  4. Po upečení chléb vyjměte a před odložením nechte vychladnout.

TIP: Celozrnný chléb můžete vylepšit přidáním jakýchkoliv semínek přímo do těsta.

Bramborový chléb z domácí pekárny

Ingredience:

  • 150 g brambor
  • 300 ml vody
  • 2 lžičky soli
  • 0,5 lžičky octa
  • 350 g celozrnné mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 3 lžičky sušeného droždí
  • 1 lžičku kmínu (nemusíte ho použít)

Bramborový chléb z domácí pekárny

Jak na to:

  1. Brambory uvařte ve slupce, nechte je vychladnout, oloupejte je a nastrouhejte najemno.
  2. Do nastrouhaných brambor přidejte 300 ml vlažné vody, sůl, ocet, obě mouky, droždí a kmín.
  3. Těsto vypracuje v rukou, pokud máte na pekárně program hnětení, použijte ten.
  4. Těsto musíte před pečením nechat vykynout, další postup se tedy odvíjí od vaší pekárny: 1. zvolte program na kynutí těsta a 60 min. pečení, 2. použijte samostatný program na kynutí + program na 60 min. pečení, 3. těsto nechte vykynout cca 30 min. mimo pekárny a následně ho v ní pečte 60 min.

Farmářské bagety z domácí pekárny

Ingredience:

  • 350 ml vody
  • 1,5 lžičky soli
  • 1,5 lžičky krystalového cukru
  • 390 g pšeničné hladké mouky
  • 80 g celozrnné žitné hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí (cca polovina kostky)

Jak na to:

  1. Do pekárny postupně přidejte vodu, sůl, krystalový cukr, pšeničnou a celozrnnou mouku a polovinu kostky droždí.
  2. Zapněte program na pečení baget a počkejte, dokud se skončí.
  3. Na závěr bagety z pekárny vyjměte a nechte vychladnout.

Banánový chléb z domácí pekárny

Ingredience:

  • 1 PL sušeného droždí
  • 2 PL krystalového cukru
  • 150 ml plnotučného mléka (1 klasický hrnek)
  • 2 zralé banány
  • 1,5 lžičky soli
  • 2 PL arašídového másla
  • 450 g hladké mouky (3 klasické hrnky)

TIP: Pokud máte rádi opravdu sladké pečivo, do banánového chleba můžete přidat ještě 1 sáček vanilkového nebo skořicového cukru.

Banánový chléb z domácí pekárny

Jak na to:

  1. Arašídové máslo rozpusťte ve vodní lázni, přidejte do něj 2 banány a vše vypracujte na hladkou pastu.
  2. Do pekárny přidejte ingredience v tomto pořadí: sušené droždí, krystalový cukr, mléko, sůl, pasta z banánů a arašídového másla, hladká mouka.
  3. Pekárnu nastavte na základní režim (pokud máte k dispozici i režim na sladké pečení, můžete použít ten).
  4. Po dopečení vyklopte banánový chléb na kovovou mřížku a nechte ho vychladnout.

TIP: Banánový chléb můžete po nakrájení ještě jemně opéct v topinkovači.

Recept na mazanec z domácí pekárny

Ingredience:

  • 390 g hladké mouky
  • 90 g krystalového cukru
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 70 g másla
  • 1 vajíčko (+ 1 vajíčko na potření)
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 1 větší PL rostlinného oleje
  • Kůra z 1 citronu

Jak na to:

  1. Nejprve si připravte kvásek: mléko zahřejte, nasypte do něj vanilkový cukr a kostku droždí... kvásek nechte chvíli odstát.
  2. Mezitím z 1 bílku vyšlehejte tuhý sníh.
  3. Do pekárny nasypte mouku, krystalový cukr, citronovou kůru a tuto "suchou" směs nechte pořádně promíchat.
  4. Do promíchané směsi přidejte žloutek, olej, rozpuštěné máslo, mléko a připravený kvásek, vše nechte opět důkladně promíchat.
  5. Do těsta opatrně přimíchejte sníh.
  6. Těsto nechte na teplém místě vykynout cca 15 min. nebo použijte režim na kynutí.
  7. Na pekárně si zvolte režim na pečení sladkého pečiva, pokud jej nemáte, vyberte si režim, který je ekvivalentem k 200 °C.
  8. Na 200 °C pečte mazanec 10 min. a následně dalších 30 min. při 160 °C.

TIP: Mazanec můžete po dopečení posypat mandlemi a práškovým cukrem.

Recept na vánočku v domácí pekárně

Ingredience:

  • 460 g hladké mouky
  • 4 PL rostlinného oleje
  • 50 g másla (vegani mohou použít Heru nebo jiný rostlinný tuk)
  • 20 g čerstvého droždí
  • 2 vajíčka (použijete pouze žloutky)
  • 200 ml mléka
  • 70 g krystalového cukru
  • 0,5 lžičky soli
  • Rozinky a krájené mandle (množství si upravte podle chuti)

TIP: Pokud se nebojíte experimentů, do vánočky můžete přidat cca 1 lžičku nadrobno nakrájeného fenyklu.

Vánočka z domácí pekárny

Jak na to:

  1. Mléko ohřejte.
  2. Do mléka rozdrobte droždí, dobře ho rozmíchejte a počkejte pár minut (nemusíte nutně čekat, dokud vám "naroste" XXL kvásek, droždí udělá svou práci i přímo v pekárně s ostatními surovinami).
  3. Do pekárny vložte všechny ostatní suroviny, přilijte do nich předpřipravený kvásek a zapněte program na pečení sladkého pečiva/chleba.
  4. Pokud si můžete na vaší pekárně nastavit stupeň propečenosti kůrky, zvolte střední ("hnědá kůrka").

Domácí pekárna na džemy a marmelády

Ano, zní to trošku zvláštně, ale některé domácí pekárny můžete využít skutečně i na přípravu džemů, marmelád, povidel, čatní a jiných podobných ovocných dobrot. I v tomto případě platí, že musíte vlastnit model s příslušným programem.

Recept na jahodový džem z domácí pekárny

Ingredience:

  • 1 kg jahod
  • 0,5 kg želírovacího cukru
  • 2 lžičky kyseliny citronové

Jak na to:

  1. Jahody zbavte stopek a lístků, důkladně je omyjte a "upravte" na požadovanou konzistenci (můžete je nakrájet, rozmixovat, namlít, rozmáčknout, nakrájet, nechat v celku...).
  2. Předpřipravené jahody vložte do pekárny, přisypte k nim želírovací cukr a zapněte příslušný program.
  3. Po skončení programu "otestujte" konzistenci a chuť džemu a podle vlastních chutí ho doslaďte nebo "dohustěte" 1 – 2 lžičky kyseliny citrónové.
  4. Džem nalijte do zavařovacích lahví, pořádně utáhněte víčka, otočte je dnem vzhůru a džem nechte přirozeně vychladnout pod ručníkem či utěrkou.

Příprava džemu v domácí pekárně

TIP: V domácích pekárnách, které disponují režimem pro přípravu džemů či marmelád, si můžete připravit i slané pochoutky, jako je např. lečo či papriková pasta.

Domácí pekárna na jogurty

Víte, co je opravdu skvělé? Jogurt si můžete připravit v jakékoliv domácí pekárně, která disponuje samostatným režimem na kynutí a pečení. Samozřejmě, na trhu natrefíte i na modely se speciálním "jogurtovým" režimem.

Recept na jogurt z domácí pekárny

Ingredience:

  • 1 l plnotučného čerstvého ( "syrového") mléka
  • 1 ks Salka (můžete jej nahradit 4 PL sušeného plnotučného mléka)
  • 150 ml bílého plnotučného jogurtu

Jak na to:

  1. Do pekárny dejte mléko, jogurt a Salko.
  2. Zavřete ji a spusťte režim na kynutí těsta.
  3. Po jeho skončení pekárnu vypněte a jogurt nechte odležet cca 45 min.
  4. Následně na pekárně zapněte pouze na 2 min. režim na pečení.
  5. Tento proces (45 min. odležet + 2 min. režim pečení) opakujte celkově 3x.
  6. Nakonec pekárnu vypněte, jogurt v ní nechte odpočinout cca 9 hod.
  7. Pozor, během přípravy pekárnu neotvírejte.

TIP: Domácí jogurt z pekárny můžete dochutit dle vlastní chuti, např. džemem, Grankem či cukrem.

Nestandardní využití domácích pekárniček

Některé z novějších modelů pekárniček disponují i ​​skutečně netradičními funkcemi. Jde např. o program na pečení pizzy, smažení, rychlé pražení, přípravu pokrmů metodou stir fry či dokonce na přípravu vína. Pokud na vaší pekárně najdete takové zajímavé možnosti, doporučujeme, abyste vyzkoušeli originální recepty, které najdete v návodu k použití. Následně si je můžete upravit podle sebe.

Domácí pekárny – recenze

Líbí se vám bohaté využití domácí pekárny? Pak není nad čím přemýšlet. Domácí pekárnu byste si měli pořídit. Viz naše recenze oblíbených produktů, možná mezi nimi najdete vhodný model pro vás.

Hodnocení článku:
(82%)

Pulbikované dňa: 10.05.2021

oblíbené produkty

Zobrazit kategorii:


Přidat komentář