Nejlepší sušičky potravin (ovoce). Recenze a test pořadí

Sušení je starobylou metodou konzervace různých potravin, od bylinek přes houby, ovoce, zeleninu, až po maso. Byly doby, kdy sušení probíhalo takříkajíc svépomocí improvizací, což dnes již není nutné řešit.

Velká sušička ovoce

Moderní sušičky totiž nabízejí cenově dostupný způsob, jak rychle a efektivně nasušit téměř vše, co se vám na zahrádce či v sadě urodilo. Jak si vybrat správnou sušičku a co při jejím výběru rozhoduje?

Nejlepší sušičky ovoce

Jak funguje sušička

Těleso sušičky tvoří jakýsi panel, v němž se skrývá topné těleso, ventilátor a termostat. Základna sušička je designovaná tak, aby se na ni do patře dali poskládat jednotlivé misky na sušení. Topné těleso produkuje teplo, o jehož rovnoměrné rozptýlení se postará ventilátor. Proudění vzduchu je zase zajištěno nasávacími otvory ve spodní části sušičky. Vzduch se tudy nasává, postupuje do vyšších pater, přičemž část zůstává v prostoru sušičky a část odchází přes víko v horní části sušičky.

Proč je důležitý počet misek a materiál

Každý spotřebič disponuje jiným počtem misek na sušení. Jejich standardní počet se pohybuje zhruba na hranici 5 misek pro jednu sušičku, ale na trhu najdete i modely s dvoj či trojnásobným počtem sít. Takové množství prostoru na sušení nevyužije každý, na druhé straně se však jednotlivé misky dají odebrat či v případě potřeby dokoupit – tuto možnost však nenabízí každý výrobce.

Sušička ovoce s miskami

V případě materiálu jde zejména o to, zda a do jaké míry je průhledný. Právě tento fakt má dopad na užívání sušičky. Některé spotřebiče jsou vybaveny průhlednými miskami a stěnami, stěny jiných jsou zase neprůhledné  v takovém případě je nutné při každé kontrole sušení odkládat vrchní část, případně jednotlivé misky s ovocem, čímž dochází ke ztrátám tepla.

Co byste si při výběru sušičky měli všímat

Výběr sušičky by měl být ovlivněn i silou motoru. Platí, že čím silnější výkon motor nabízí, tím rychleji a efektivněji sušička pracuje. Sušičky obvykle bývají v permanenci i několik hodin, proto by měly být vybaveny adekvátně výkonným motorem, který dokáže zajistit provoz bez zbytečných přestávek. V řeči čísel to znamená, že sušičky by měly pracovat s příkonem od zhruba 160 až do 1 000 W. Pro běžné sušení postačí i 200 W příkon, na sušení ve větších objemech je ideálem 400  500 W.

Pokud má sušička nastavitelnou intenzitu sušení, je to jen a jen plus. Přispívá to k variabilnosti jejího použití, protože ne každý druh ovoce či jiné plodiny potřebuje stejný čas a teplotu na sušení (nejnižší teplotu sušení vyžadují např. Bylinky, nejvyšší zase maso). V případě, že sušička disponuje regulátorem teploty, dá se tato nastavit v rozhraní zhruba 30 až 65 °C. Díky regulátoru teploty tak docílíte ideální chuť, barvu i vůni jednotlivých sušených surovin.

Sušička ovoce a potravin

Jelikož sušičky pracují v několikahodinových režimech, je dobré, pokud ve své výbavě majíčasovač. Ne vždy je totiž možné strávit při sušičce tolik času, abychom ji ve vhodnou chvíli mohli vypnout. Časovač to udělá za vás a zařízení vypne v přesně určený čas av době, kdy budou potraviny v ní dokonale vysušené.

Nejen cena je důležitá

Cena sušiček se pohybuje od zhruba 7501 00 0  až po modely za několik tisíc Kč (zde už však jde o profesionální zařízení, určené na pravidelné sušení velkého objemu surovin). Spotřebitelé obecně orientují nejen podle ceny, ale zejména výkonu sušičky, který má přímý dopad na dobu sušení potravin. U některých sušičkách mnozí postrádají manuál, který by vysvětloval jako se zařízením pracovat či jak dlouho třeba některé druhy ovoce, hub a jiných surovin sušit.

Jelikož sušičky často pracují iv noci, může při jejich výběru rozhodovat i úroveň hlučnosti. V případě sušiček v zásadě nejde o zvlášť hlučné spotřebiče, které by pracovaly při intenzitě hluku vyšší než 20 dB (hluk podobný bezvětří ve volné přírodě).

Hodnocení článku:
(81.6%)

Pulbikované dňa: 01.11.2018


Přidat komentář