Jakou pečící troubu? Elektrickou Bosch, Mora nebo Electrolux

Trouba je jedním ze spotřebičů, které patří do základní výbavy téměř každé kuchyně. Může být buď součástí sporáku nebo samostatně vestavěná do kuchyňské linky.

Pečící trouba

Moderní trouby disponují obrovským množstvím doplňkových funkcí, proto si před koupí třeba promyslet, zda chcete jen občas něco upéct, nebo využívat i tyto moderní výdobytky. Jak si tedy vybrat troubu?

Nejlepší pečící trouby

Parametry při výběru trouby: Lokalita

Jak a kde bude trouba umístěna, byste měli rozhodnout vzhledem k ostatní výbavu kuchyňské linky. Vybrat si můžete, zda bude trouba kombinovaná se sporákem, nebo samostatná, vestavěná do kuchyňské linky.

Vestavná trouba je součástí linky, může být umístěna kdekoliv a designově bývá s linkou sladěná. Kombinovaná trouba je součástí sporáku, představuje klasický typ trouby. Co se týče vzhledu, můžete si vybírat z množství designů, který současný trh nabízí. Výhodou je, že takovou troubu můžete v případě potřeby přemístit na jiné místo.

Zdroj energie

Podle energie, kterou trouba spotřebovává, se dělí pečící plynové a elektrické. Při plynové troubě je samozřejmě hlavním zdrojem energie plyn. Obecně se dá říci, že plynové trouby pečou mírně více ze spodní části a teplota při pečení se celkově horší reguluje.

Elektrická pečící trouba

Při elektrické troubě je zdrojem energie elektrická energie. Elektrické trouby disponují lepší regulací a rovnoměrně pečou shora i zdola. Na trhu se nacházejí také teplovzdušné trouby, v nichž ventilátor rozproudí teplý vzduch po celém vnitřním prostoru. Elektrické trouby by se daly označit za výhodnější a snadněji ovladatelné.

Možnosti pečení

Většina zabudovaných trubek nabízí možnost vybrat si, kterým ohřevem chcete péct. Můžete si zvolit, zda chcete péct jen na dolním nebo horním ohřevu, nebo také možnost péct na obou ohřevech současně. Množství trubek nabízí funkci grilu, díky které můžete jídla grilovat podobně, jako v létě na zahradě. horkovzdušné pečení zas nabízí funkci pečení pomocí poháněcího horkého vzduchu uvnitř trouby.

Nejnovější trouby mají i možnost vařit v páře. Tato funkce je ideální pro milovníky zdravých jídel, jelikož taková příprava pokrmů uchovává v jídle většinu výživných látek. 
Díky termostatu můžete troubu nastavit na nejnižší teploty, při kterých máte možnost rozmrazovat, ale i sušit i ovoce, houby či bylinky.

Doplňkové funkce

K netradičním funkcím trouby patřírozmrazování. Ventilátor v troubě rozproudí vzduch, s teplotou přiměřenou na rozmrazování. Tento typ rozmrazování je velmi šetrný.

K bonusem se řadí také tepelná ochrana dvířek trouby. V troubě může být více než 250 stupňů Celsia, dvířka mohou být přesto díky vícevrstvému zasklení a oběhu vzduchu natolik studené, aby nezpůsobily popáleniny. V některých případech mají trouby speciální signalizaci, která hlásí, pokud jsou dvířka rozpálené na více než 50 stupňů Celsia.

Pečící trouba

Asi nejzajímavější speciální funkcí je samočištění trouby. Pokud chcete mít troubu čistou, stačí zapnout příslušný program a trouba se sama vyčistí. Doplňkem je také teplotní sonda. Ta se zapíchne do středu masa a nastaví se požadovaná teplota uvnitř masa. Výstražné znamení vám pak oznámí, že maso je již upečené. Ani teleskopické vysouvání plechu není běžnou výbavou každé trouby. Pomocí teleskopických výsuviek je manipulace s plechem mnohem jednodušší.

Hodnocení článku:
(81%)

Pulbikované dňa: 16.11.2018

oblíbené produkty

Zobrazit kategorii:


Přidat komentář