Rychlovarná konvice bez vodního kamene: jak vyčistit konvici octem, sodou bikarbonou, kyselinou citrónovou

Elektrické rychlovarné konvice jsou v nejedné domácnosti i kanceláři a pracovišti nepostradatelným kuchyňským spotřebičem. Přípravu čaje a kávy umožňují i bez potřeby sporáku, čímž se staly tak oblíbené. Přestože je používáme několikrát denně, často zapomínáme na jejich čištění.

Jak vyčistit rychlovarnou konvici

Usazený vodní kámen je přitom problémem, který není třeba ignorovat. Jeho čištění však nemusí být složité a v tomto článku vám nabízíme několik tipů, jak na to i bez chemie.

Účinné čistící prostředky na konvice

Názov Hodnotenie Detail
Scanpart SCA2790000156   ✔   NÁŠ TIPZobrazit produkt
Xavax 110734Zobrazit produkt
Sage BES007   ✔   PRO NÁROČNÉZobrazit produkt
Melitta Anti Calc   ✔   LIDOVÁ VOLBAZobrazit produkt
Electrolux M3KCD200   ✔   DOBRÉ RECENZEZobrazit produkt

Proč nezanedbávat čištění konvice

Každodenním používáním je vnitřek rychlovarné konvice neustále vystavován vodě, která přirozeně obsahuje minerály jako vápník a hořčík. Tyto minerály a další stopové prvky se postupně začnou usazovat na stěnách konvice a budovat tvrdou vrstvu – tzv.  vodní kámen, který nelze jen tak snadno odstranit běžným čištěním saponátem a vodou. Jeho pravidelné odstraňování je však klíčové. Vodní kámen totiž pozměňuje chuť vody, čehož si všimnete změnou chuti vašeho nápoje.

Pokud se vodní kámen vyskytne ve větším množství, může se stát, že se dostane i přímo do vašeho nápoje, zvláště pokud nemáte velmi spolehlivé sítko. Bílé vločky z vodního kamene sice nejsou zdraví škodlivé, ale určitě nechcete, aby plavaly ve vašem čaji nebo kávě. V neposlední řadě je třeba myslet i na to, že nečištěním vodního kamene zkracujete životnost konvice. Prodlužuje se čas, který konvice potřebuje k ohřevu vody, čímž spotřebuje více energie a spotřebič se rychleji opotřebuje.

Jak často odvápňovat konvici

Rychlovarnou konvici je třeba čistit hlavně pravidelně, přičemž frekvence čištění by měla záviset na tom, jak často ji používáte a jak tvrdou vodu máte v domácnosti. Tvrdší voda totiž obsahuje více minerálních látek, čímž se spotřebiče zanášejí rychleji. Zpočátku je dobré konvici prohlédnout vizuálně každý měsíc a všímat si, zda se vnitřek zanesl. Čistá konvice je zevnitř lesklá a hladká, zanášením ztrácí lesk a má spíše kalný vzhled a silné zanesení už lze poznat jako bílou až šedavou vrstvu křídové textury. Máte-li měkkou vodu, konvici postačí čistit jednou za 3 – 4 měsíce. Pokud máte tvrdou vodu, čištění může být zapotřebí každé 1 – 2 měsíce. Pokud konvici používáte méně často, stále je třeba věnovat se údržbě a čistit ji minimálně každý půl rok.

Jak často odvápňovat konvici

Jak vyčistit konvici od vodního kamene

Ke každodennímu čištění konvice vám postačí vlhký měkký hadřík (nesmí mít abrazivní povrch), kterým konvici přetřete zvenčí a vytřete dosucha. Pokud je povrch konvice více zanesený nebo mastný, použijte obyčejný saponát na nádobí, ale nikdy ne silné čistící prostředky či drátěnku. Při čištění si dejte pozor, abyste nezvlhčili elektronické komponenty a konvici nikdy nenamáčejte do vody vcelku. Konvici lze čistit více prostředky, některé z nich určitě najdete ve své domácnosti, takže do čištění se můžete pustit kdykoli.

Čištění octem

Snad nejčastěji se k čištění konvic používá ocet, který má místo v každé kuchyni. I když jeho zápach při čištění není zrovna nejlákavější, při odvápňování má výborné výsledky a lze jej použít i při velmi zanesených konvicích. Postup je jednoduchý. Konvici naplňte do 3/4 roztokem octa a vody, které smíchejte v poměru 1 : 1. Vodu v konvici nechte sevřít. Pach octa budete cítit po celé kuchyni, proto si raději otevřete okno.

Po sevření nechte vodu pozvolna vychladnout, čímž bude ocet působit déle. Vychladlou vodu vylijte a zkontrolujte vnitřek konvice. Pokud ji čistíte pravidelně a byla jen lehce až středně zanesená, vnitřek by se měl krásně lesknout. Pokud byla konvice velmi zanesená, postup zopakujte. Nakonec nezapomeňte konvici párkrát vypláchnout čistou vodou, kterou můžete nechat v konvici i sevřít, abyste se zbavili pachu a chutě octa, a konvici můžete opět používat.

Čištění sodou bikarbonou

Soda bikarbona je dalším skvělým pomocníkem při čištění bez chemikálií. Odvápňování však potrvá déle. Konvici naplňte do 3/4 vodou a přidejte 1 – 2 lžičky sody bikarbony. Spotřebič zapněte a po sevření nechte vodu několik hodin působit. Nejlepší je odvápňovat večer a nechat vodu v konvici až do rána. Vodu se sodou následně vylijte a zkontrolujte vnitřek konvice. Pokud je čistá, stačí ji už jen opláchnout a opět používat. Pokud je zanesená více, můžete ji opět naplnit vodou se sodou, nechat přejít varem a pár minut působit, a vylít. Když konvice trochu vychladne, pokuste se vodní kámen uvolnit měkkým hadříkem nebo houbou bez abrazivního povrchu.

Čištění konvice sodou bikarbonou

Čištění citrónem a kyselinou citrónovou

Citron se používá k čištění konvice jako jemnější alternativa octa. V některých případech totiž výrobce v manuálu instruuje, že spotřebič nelze čistit octem. Pokud je konvice zanesená jen mírně, citron může úplně stačit. Použijte šťávu z 1 citronu, případně citron pouze nakrájejte na plátky, čímž si ušetříte odšťavňování, vložte do konvice a zalijte vodou do 3/4. Alternativně použijte 2 – 3 lžíce kyseliny citrónové, kterou smíchejte s vodou a nechte působit hodinu. Teprve poté vložte do konvice a nechte sevřít. Po sevření vody stačí nechat konvici pozvolně vychladnout a teprve poté roztok vylít. Zkontrolujte vnitřek, zda je třeba postup zopakovat, a pokud ne, konvici dobře vypláchněte a nechte v ní sevřít čistou vodu, než ji začnete opět používat.

Čištění Coca-Colou

I když to může znít zvláštně, při odvápňování může pomoci také oblíbený nápoj. Coca-Cola má velmi nízké pH, podobně jako ocet či citrónová šťáva, takže dokáže rovněž účinně uvolnit vodní kámen. Na rozdíl od octa se vyhnete nepříjemnému zápachu. Rychlovarnou konvici naplňte Coca-Colou, přičemž to nemusí být do plna (postačí i půl litru) a nechte sevřít. Po převření nechte konvici pozvolna vychladnout nebo nechte působit minimálně 30 minut. Následně vylijte, prohlédněte vnitřek konvice, zda není třeba postup zopakovat, vypláchněte a máte hotovo.

Čištění chemickým čističem

Chcete sáhnout raději po chemickém čističi? K dispozici jsou odvápňovače v různých formách – tekuté, práškové či tabletové. Po chemických čističích se vyplatí sáhnout z několika důvodů. V některých případech výrobce konvice doporučuje odvápňování výhradně jen za pomoci chemického čističe, resp. zakazuje použití octa, takže je-li konvice v záruce a chcete mít možnost ji reklamovat, je dobré to dodržovat. Chemické čističe jsou také poměrně rychlé a účinné. V případě, že máte velmi zanesenou konvici a domácí prostředky nepomáhají, odvápňovač je správnou volbou.

Odvápňovače se používají smícháním s vodou, která se dá sevřít. Přesný poměr vody a odvápňovače musíte zjistit z návodu, jelikož každý chemický čistič je jiný a záleží i na objemu vaší konvice. Po použití odvápňovače je třeba konvici několikrát dobře vypláchnout a nechat v ní sevřít čistou vodu, abyste se pořádně a spolehlivě zbavili chemikálie a nezanesli si ji do nápojů.

Názov Hodnotenie Detail
Scanpart SCA2790000156   ✔   NÁŠ TIPZobrazit produkt
Xavax 110734Zobrazit produkt
Sage BES007   ✔   PRO NÁROČNÉZobrazit produkt
Melitta Anti Calc   ✔   LIDOVÁ VOLBAZobrazit produkt
Electrolux M3KCD200   ✔   DOBRÉ RECENZEZobrazit produkt

Hodnocení článku:
(80.8%)

Pulbikované dňa: 18.04.2023

oblíbené produkty

Zobrazit kategorii:


Přidat komentář