Jak vybrat mlýnek na kávu. Bosch, DeLonghi nebo Krups

Bez kávy si neumíte představit svůj den? Pak jistě víte, že nejlépe chutná tento nápoj z čerstvě namleté kávy. Vybrat si můžete z různých způsobů přípravy, takové espresso, french press či turecká káva potřebují různou tloušťku mletí.

Mlýnek na kávu

Kávičkári, kteří to myslí se svou vášní vážně, určitě mají doma kvalitní mlýnek na kávu – je jedno, zda ruční nebo elektrický. Chcete vědět, jak si vybrat mlýnek správně?

Nejlepší mlýnky na kávu

Mletí kávy na elektrickém a ručním mlýnku

Elektrický mlýnek na kávu je vybaven buď mechanismem se sekacím nožem nebo mlecími kameny. Jelikož mechanismus s tříštivým nožem kávu nedrtí, ale seká, káva z tohoto mlýnku nebývá vždy pomletá rovnoměrně na stejnou tloušťku. Sekací mechanizmus pracuje při vysokých otáčkách, káva se zahřívá a uvolňuje se z ní aroma. Správným kávičkárom však záleží na tom, aby se aroma uvolnila až při samotné přípravě kávy.

Proto je pro ně vhodnější mlýnek s mlecími kameny, na kterém se dá nastavit tloušťka mletí. Vzhledem k tomu, že pro různé způsoby přípravy kávy (turecká, espressovač, aeropress, Frenchpress, chemex) potřebujete různou tloušťku mletí, jde o důležitou vlastnost mlýnku. Opět platí, že čím větší mlýnek, tím lepší. Důvodem je to, že větší mlýnky kávu melou na nižších otáčkách, tedy nehrozí její zahřívání.

Zajímat byste se měli i o tvar mlecích kamenů – kónické totiž dokáží kávu namlít jemnější než ploché kameny. Po vysypání v nich zůstává méně zbytků kávy. Ploché kameny však melou rovnoměrněji, následkem čehož má nápoj pak lepší konzistenci.

Na co při výběru přihlížet?

Před samotným výběrem se samozřejmě musíte rozhodnout, o jaký kávomlýnek máte zájem. Stačí vám jednoduchý mechanický nebo pro rychlé namletí elektrický mlýnek? Melete kávu pouze pro sebe nebo připravujete najednou více káv v domácnosti? Kávu si zaléváte nebo ji potřebujete namlít na určitou jemnost pro kávovar?Všechny tyto kritéria vám v konečném důsledku mohou pomoci při výběru.

Ruční mlýnek na kávu

Na trhu najdeteněkolik druhů mlýnků na kávu, které se liší metodou mletí, systémem mechanickým nebo elektrickým, velikostí zásobníku, možností nastavení různé jemnosti umletí a některé disponují i dávkovačem pro jednu nebo více šálků kávy.

Ruční mlýnky na kávu

Jde o nejstarší způsob mletí kávy za pomoci mechanického jednoduchého mlýnku, který manuálně obsluhujete. Nevýhodou je delší příprava a namletá káva není příliš jemná na použití do kávovarů. Tento typ mlýnku se hodí pro přípravu klasické zalévané kávy.

Největší nevýhodou ručního mlýnku je jeho pomalost. Pocit z ručního mletí však může umocnit autenticitu rituálu přípravy kávy. Takové mlýnky mají malý zásobník na kávu, protože při jejich použití se předpokládá, že budete mlít kávu na cca 1 až 4 šálky denně. Káva se při ručním mletí nezahřívá a zachovává si plnou aroma, kterou uvolní v pravý čas. Ruční mlýnky se prodávají v plastových, elegantních nerezových i dřevěných retro vyhotoveních.

Elektrické mlýnky na kávu

Kromě úspory času vám ušetří i námahu. Stačí nasypat zrnka kávy do zásobníku, nastavit požadovanou jemnost a přístroj zapnout. Nic víc řešit nemusíte, mlýnek provede veškerou práci za vás. Pokud disponuje i dávkovačem, přesně vám nadávkuje i množství kávy.

Mlýnek na kávu

Výhodou elektrických mlýnků je jednoduchost obsluhy a to, že semelou i větší dávku kávy najednou. Lepší modely umožňují dávkovat kávu přímo do páky espresso kávovaru, některé mají dokonce i režim automatického mletí. Nastavit se na nich dá počet šálků, pro který chcete kávu umlít, a mlýnek automaticky rozseká přesně tolik kávy, kolik je třeba.

Kávovar se zabudovaným mlýnkem na kávu

Na trhu najdete i kávovary se zabudovaným mlýnkem na kávu. Takový kávovar vám předem kávu namele na požadovanou jemnost a hned poté je připravena k použití do kávovaru. Takový přístroj je vhodný pro kávičkarov, kteříkávu sice mají rádi, na její přípravu však nemají až tolik času, kolik by potřebovali.

Hodnocení článku:
(80.8%)

Pulbikované dňa: 22.11.2018

oblíbené produkty

Zobrazit kategorii:


Přidat komentář